С разрешението на д-р Михайлов - темата от предаването "Денят е прекрасен" на 20 декември 2010 г.
Текстът в курсив и оранжев цвят е моя добавка към написаното от д-р Михайлов и не представляват негови съвети!!!
ВИНОТО Е ПОЛЕЗНО, НО НЕ Е ВИНОВНО ТО, АКО НЕ ЗНАЕМ КОГА ДА СПРЕМ
[img]http://www.33wine.com/backoffice/images ... Cheese.JPG[/img]
:idea: Още древните гърци са провъзгласили принципа за умереност във всичко. :idea: И са смятали, че само глупаците пият виното неразредено. А Авицена
[img]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... REaq6-Dh2o[/img]
е позволявал на учениците си да пият вино, но :!: не го е препоръчвал на неуките, на които то според него можело да им навреди поради неумението им да се спрат навреме. :!:
:idea: Известно е, че една- две чаши вино на ден са само от полза за организма. Виното съдържа противоанемичен фактор, природни антиоксиданти и цял букет биологично активни вещества. :idea:
ВИНО
1. Ползи от виното
Червените трапезни вина помагат при анемия.
[img]http://www.karieri.bg/shimg/zx500y290_361075.jpg[/img]
Каква е тайната на червеното вино?
Отговорът се крие в полифенолите или по-точно техния представител - :idea: ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Ресвератролът е изключително рядко срещана субстанция - освен в лозата по-значими количества от него се срещат само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. :idea: Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV - лъчи, бактерии, гъби и др. Количеството на ресвератрола е различно в различните видове вина, но по правило в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол.
Накратко, червеното вино:
Намалява нивото на „лошия" холестерол и повишава нивото на „добрия", като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия" холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта.
Червеното вино „смекчава" тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.
Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия;
Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване. - е не е ли чудесна тази новина?!?!
Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески" болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).
Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.
Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.
Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.
Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.
Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.
:idea: Леките бели вина и особено шампанското подпомагат отслабената сърдечна дейност. Белите полусухи вина влияят положително на еластичността на кръвоносните съдове, намалят опасността от образуване на тромби и инфаркт на миокарда. :idea:
Козметика с бяло вино
Маска за лице: 3 с.л. бяло вино, 1/4 чаша кисело мляко и 2 с.л. овесено брашно. Изсипете виното в кисело мляко и разбъркайте. След това добавете и овесеното брашно – трябва да получите полутечна паста. Пастата разнесете между два слоя марля и сложете върху лицето, като избягвате зоната около очите, за 15-20 минути. Тази маска не само ще направи кожата ви по светла, но и ще ви избави от луничките и пигментните петна.
За приготвянето на маска срещу акне са ви необходими 1/3 чаша бяло вино, 4 с.л. настърган на ситно корен хрян, 1 с.л. овесени брашно и 2 ч.л. лимонов сок. Смесете виното с хряна. След това добавете лимоновия сок и овесеното брашно и разбъркайте добре, докато не получите еднородна смес. Сместа разнесете между два слоя марля и сложете на лицето за 15 минути. След маската измийте лицето с топла вода и изплакнете с хладка. Правете маската поне един път седмично.
Мазната кожа ще се преобрази, ако и правите парна баня с бяло вино. То перфектно почиства порите и придава на кожата свеж, здрав цвят. Внимание! Парната баня е противопоказна за тези от вас, които страдат от хронично възпаление на кожата на лицето (розацея).
[img]http://www.skaneatelessuites.com/wp-con ... _glass.jpg[/img]
:idea: Шампанското подобрява вентилацията на белите дробове възбуждайки дихателния център. Шампанско се нарича единствено виното, произведено в областта Шампан във Франция. Всички останали вина, които се произвеждат по тази технология, но на други места, се наричат пенливи вина! :idea:
[img]http://www.bacchus.bg/shimg/zx350_608778.jpg[/img]
Червените и бели полусухи вина извеждат излишните соли в тялото. Помагат при артрит.
Поpтвайнът и веpмутите помагат при намален и липсващ апетит, подпомагайки по-доброто отделяне на жлъчен сок.
[img]http://www.bonapeti.bg/admin/images/art ... img325.jpg[/img]
:!: Препоръка – за подобряване на апетита да се пият ½ час преди хранене по 50 г вермут или 100-150 г портвайн. :!:
Пелин - най-често използваната у нас билка при приготвяне на вината. Той засилва организма след тежки боледувания, напрегната работа и т. н. Подпомага лечението с други средства, доказан е имуностимулиращият му ефект, използва се при лечението на стенокардии, класическа билка е при безапетитие. Бременните жени обаче трябва да го избягват поради опасност от контрахиране на матката.
:idea: Виното помага срещу радиация :idea: – на моряците на атомните подводници се е полагала редовна дажба вино.
Натуралното вино помага при грип, бронхит и простуди. Най-добре – глинтвайн. Подходящи сортове – Каберне и Мерло.
Виното подпомага възстановяването на силите, например при напреднала възраст, след тежки боледувания и операции, ободрява и повишава тонуса. :idea: Натуралното вино съдържа веществото триоксистилбен – то забавя стареенето и предпазва от онкологични заболявания. :idea:
2. Рецепти за лекуване с вино
П. Димков препоръчва греяно и подсладено червено вино с черен пипер при простуда и повишена температура.
Народно питие за изпотяване
Към 300 г старо вино (червеното е за предпочитане пред бялото) се прибавят 300 г вода, една пълна супена лъжица ляна захар (небет шекер) и пет карамфилчета. Оставя се да ври на тих огън дотогава, докато остане наполовина от течността. Използва се само при възрастни. Изпива се наведнъж (поносимо горещо).
П. Димков
Лучено вино при бронхит и след преболедуване на белодробни заболявания
В подходящ съд се смесват 200 г настърган кромид лук, 100 г пчелен мед и 750 г бяло вино. Сместа престоява 5 дни, прецежда се и се употребява 2-3 пъти дневно по 30-50 мл. :!: За един курс са необходими 4-6 бутилки.
Глинтвайн по немски
1 бутилка червено вино,
100 г захар,
5 г канела,
10 г карамфил,
100 г коняк,
лимон по вкус.
Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване (не повече!!!!). Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).
КОНЦЕНТРИРАН АЛХОКОЛ
[img]http://smqh.info/wp-content/uploads/2009/03/alcohol.jpg[/img]
Допълнителният благотворен ефект при тях се постига с добавките.
1. Мастика
[img]http://maksoft.net/img_preview.php?imag ... _width=497[/img]
:idea: Анасоновото семе има добър спазмолитичен ефект. Анасоновото масло отдавна се използва при лечение на кашлица, тъй като убива микробите, а успокояващото му действие го прави полезно и при язви и колити. В гръцката и заарската мастика се добавя и сакъз. Най-добрият сакъз се получава на гръцкия остров Хиос. Той е известен с лечебните си свойства при стомашни, заболявания. :idea:
СИРОП ЗА КАШЛИЦА
250 г бира, 100 г небет шекер (мед, фруктоза), 1 лимон - добре измит, смлян или настърган с корите (без семките) се варят 30 мин. на водна баня. Прецежда се. Добавят 3 суп. лъж. мастика. Взема се по 1 суп. лъж. през 15, 30, 60 мин....., в зависимост от силата на кашлицата. Алкохолът има великолепно съдоразширяващи свойства, благодарение на което буквално "отпушва" спастично свитите бронхи. Когато този сироп се дава на деца не се добавя мастика!!!
2. Ментовка
Ментовото масло в ментовката има успокоително и диуретично действие, полезна е за сърцето.
[img]http://bp3.blogger.com/_FWzbtkJth9k/SGv ... 111111.JPG[/img]
3. Джин
Хвойната в джина е със силни бактерицидни свойства и спазмолитичен ефект подобно на анасона.
:idea: Джинът помага при жлъчни кризи. :idea:
[img]http://www.gastronom.bg/UserFiles/Image/gin.jpg[/img]
4. Грог
За студеното време много подходящ е грогът.
[img]http://pnakova.files.wordpress.com/2010 ... =300&h=300[/img]
През 18 в. на моряците от Кралския флот ежедневно дават порция ром. Първоначално грогът е въведен в Кралския военноморски флот на Великобритания на 21 август 1740 от вицеадмирал Едуард Върнън, известен с прякора „Стария грог“, заради навика си при лошо време да се разхожда по палубата с финото си непромокаемо наметало, което било направено от "грогам" (тъкан от вълна, мохер и коприна). С цел икономии и намаляване на пиянските свади адмирал Върнън се разпорежда, вместо чист ром на моряците да се дава два пъти на ден ром, разреден в съотношение 4 части вода или чай към 1 част алкохол. Пак по негова идея започват да добавят и лимон (заради витамин С в него и предпазването от скорбут). За отмъщение моряците наричат новата напитка „грог“ по прозвището на неособено любимия им адмирал.
Съчетанието от ром с вода, захар и индийско орехче е много популярно в миналото и сред пиратите и търговците.
Класическата рецепта за грог е: към сварен черен чай се добавя алкохол (ром, а може и водка) и се добавя захар. Пие се горещ.
Ако все още има неубедени в ползата от алкохола и особено виното, то ето как човека на изкуството го оприличава:
[img]http://funnybest.com/wp-content/uploads ... t_wine.jpg[/img]
Кой би отказал питие сега?!?!