Какво да правим при дисбактериоза?
Без съгласуваната и задружна работа на добрите микроорганизми в стомашно-чревния тракт е невъзможна правилната му работа. При увреждане на нашата нормална чревна флора започват процеси на ферментация, гниене, редуване на запек и разстройство, лошо усвояване на храните. :!: Ако в стомашно- чревния тракт липсват нормални, полезни бактерии и са се появили вредни - налице е дисбактериоза. :!: По правило се появава много лесно при използване на антибиотици, чиято употреба при зачестилите простудни заболявания лавинообразно расте.
Причини за дисбактериозата:
Най-често дисбактериозата се свързва с имунодефицит, причинен от:
- неправилно хранене;
- безразборно използване на антибиотици;
- агресивни лечения с кортикостероиди, химиотерапия и пр.
- замърсяване на околната среда.
Клиничната картина е доста пъстра, разнообразна:
- промени в апетита;
- куркане на червата;
- тежест;
- дискомфорт в корема, подуване;
- неприятен вкус в устата;
- напукване в зоната на устните ъгли;
- засилено потене;
- слабост;
- алергия и/или непоносимост към много храни.
И още - реагира психиката от психо-емоционална лабилност, различни вегетативни реакции - потене, дискомфорт, неразположение, субфебрилни температури и пр.
Кога възниква дисбактериозата
Дисбактериозата може да стартира от кърмаческа възраст. :!: Естественото хранене - кърмене поне до 6. месец стимулира растежа и размножававането на полезните бифидо~ и лактобактерии. Ето и едно от обясненията за хранителни алергии в кърмаческа и ранна детска възраст- късно започнало или рано прекъснато кърмене. :!: За съжаление тези нарушения ще се отразяват върху здравето и през целия живот.
:!: Особено опасни за нашите нормални бактерии са антибиотиците които променят микробния баланс в червата и са предпоставка за развитие на устойчиви спрямо антибиотиците патогенни щамове. :!:
И обратно. Нормалната чревна микрофлора подкрепя здравето и дълголетието. Бифидобактериите участват в синтеза на аминокиселини, белтъци, витамини от група В, подпомагат всмукването и усвояването на калций, желязо, витамин D (ето откъде тръгват и проблемите с остеопорозата), регулират клетъчния имунитет.
:idea:
Извод - съществува пряка връзка - антибиотици- малабсоршън синдром с последици- анемии, остеопороза, имуно- дефицитни състояния, неврологични проблеми. :idea:
ПОЛЕЗНИТЕ БАКТЕРИИ
Лактобактериите са природен антибиотик (с тяхното изучаване и възхвала на българското кисело мляко се свъзва големият руски учен Иля Мечников). Разцепват млечните белтъци и казеинът, потискат гнилостните патогени, микроорганизми и възбудители на остри чревни инфекции (зачестяващи в периодите на грипни епидемии и банални простуди).
Чревната пръчица- *Esherichia coli - стимулира имунитета и има антираков ефект.
Видове дисбактериоза:
- Гнилостна - в резултат на висок процент в менюто на мазна животинска храна и ниско съдържание на несмилаема целулоза. :!: За леченето й е важно да се ограничава храната от животински произход и на първо място мазнините и да се обогати с растителни продукти- норма на СЗО- 400 г пресни плодове и зеленчуци. :!:
- Ферментативна - свързана е нарушена поносимост към въглехидрати. Причини - понижена киселинност на стомашния сок, имунодефицитни състояния, гладуване (неправилно провеждани диети, анорексия и т.н.), паразитни заболявания.
- Дефицитна - развива се под влиянието на антибиотици или при диета с малко растителна целулоза. (Няма какво друго да се случи при модерното лечение на язвата на дванадестопръстника).
:idea:- Продължителната дисбактериоза има сериозни последици:
- Снижаване на защитните функции на организма;
- чести простудни и възпалителни заболявания;
- алергични заболявания.
Лечение на дисбактериозата
Най- важно е да се ликвидира провокиращият фактор и да се нормализира храненето. :idea: Много полезно е киселото зеле, подправки като хрян, ряпа, репички, лук, чесън и пр., съдържащи фитонциди, унищожаващи патогенните микроорганизми, но безвредни за полезните, стимулират секрацията на стомашен сок, дейността на панкреаса, черния дроб. :idea: Прясното мляко не е полезно за възрастни хора, но са препоръчителни млечнокиселите продукти.
В моите планове:
Прясното мляко - отделно от други храни, защото се превръща на извара в стомаха и започват гниене и ферментация.
Кисело мляко, домати и плодове - половин час преди храна или 2 часа след нея.
Лоши комбинации - примери:
баница и кисело мляко, пица и спагети с доматени заливки и кетчуп, сърми с кисело зеле, лютики, торти, пасти и пр. десерти, крем карамел, домати и хляб, домати и картофи (гювеч), фасул с домати и т.н.
Мазнините и техните източници са неутрални и се съчетават с всичко: олио, зехтин, масло, сусам, oрехи, слънчоглед и т.н. Същото се отнася и за салатите.)
Препоръки
- Поне едномесечни курсове с пробиотици след антибиотични лечения - Биостим, Ентеросан, Лактофлор, Нормофлор и др.
- Билки
Петопръстник- стръкове - 2 части;
Жиловляк- листа - 3 части
Плодове шипка - 4 части
1 чаена лъж. от сместта да се кипне 30 минути в чаша вряща вода (изврялата вода се долива)и се пие по 1/3 чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. - При склонност към диария при която се губят важни и полезни за здравето минерали и микроелементи:
„Борчвор” „Верея”- са що годе прилични марки
I прясното мляко се вари няколко минути.
II охлажда се до 40- 43° С. Проверява се с дезинфекциран термометър, не се бърка с пръст.
III Разтваря се сухото мляко, квасено с чиста култура в преварена и охладена вода. Доза- 1-2 супени лъжици/ 1 л прясно мляко.
IV млякото се налива в термос, добавя се закваската и се оставя 6-8 часа до образуване на коагулум.
“Биостим”- на “Малашевска” № 12 А до месокомбината, фирма “Елби”.