СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от cchery »

Статия, публикувана във в. "Живот и здраве", бр. 46/ 13 -19 декември 2011 г.

СОЛТА НА ПОДСЪДНАТА СКАМЕЙКА

Напоследък стана модерно да се препоръчва пълен отказ от употребата на сол, да я наричаме поредния смъртен враг на човешкото здраве заедно със захарта и брашното, :!: а някога тя е била по-скъпа от златото :!: . В Индия в началото на ХХ век са се организирали цели протестни походи срещу монополизацията на производството на готварска сол от английските колонизатори. Подправката се сервирала в скъпите салони, нея я пазили, икономисвали, присъ-
ствието й на масата било признак за просперитет и благополучие.

През 1960 г. Обаче Хърбърт Шелтън и Пол Брег с лека ръка нарекоха солта "бяла смърт" и това твърдение продължава да битува и до днес. :idea: Всичко започва, когато й е вменена вината за хипертонията, бъбречната недостатъчност, исхемичната болест на сърцето и затлъстяването. :idea: В тези обвинения има доза истина, но другата, също нездравословна крайност е да апелираме за пълно отказване от солта.

Готварската сол (натриев хлорид) е природен минерален продукт. Тя съдържа 39,4% натрий и 60,6% хлор. Както е известно, добре се разтваря във вода при всяка температура. Натрият е един от основните елементи, необходими за осъществяването на жизнено важните функции на човешкия организъм. Около 50% от натрия се намира в извънклетъчната течност, 40% в костите и хрущялите, 10% - в клетките. Елементът влиза в състава на жлъчката, кръвта, кърмата и др. Натрият участва в киселинно-алкалното равновесие и е важно звено във водно-солевия обмен на организма, като обезпечава постоянно осмотично налягане. Заедно с калия помага за преминаването на аминокиселините и глюкозата през мембраната на клетките. Натрият е необходим за нормалната работа на нервните окончания, предаването на нервните импулси и мускулната дейност, включително и тази на сърдечните мускули, както и за усвояване то на определени хранителни вещества от тънките черва и бъбреците.

Трябва да имаме предвид, че ние употребяваме натрий не само с готварската сол, а и с други негови съединения като консерванти, вкусови добавки или набухватели. Хлорът на свой ред участва в образуването на особени вещества, помагащи за разгражданетона мазнините. Елементът е необходим за образуването на солна киселина - основен компонент на жлъчния сок, стимулира работата на половата и централната нервна система, включва се във формирането и ръста на
костната тъкан. Мускулната тъкан на човека съдържа 0,20-0,52% хлор, костната - 0,09%, а основната маса на този елемент е в кръвта и извънклетъчната течност.

Денонощната потребност от сол в зоните на умерения климат е 10-15 г. А в горещите страни поради по-интензивното потене и необходимостта от сол е по-висока. В студените райони на планетата водно-солевият обмен е забавен, затова народите на Север, като чукчи и ескимоси, могат дълго време да преживеят без сол.

Потребността от елемента се увеличава също при физическо натоварване. В тези случаи за утоляване на жаждата се препоръчва минерална вода, в която има натриев хлорид. Бременните и кърмещите жени също се нуждаят от повече натрий.

При приготвянето на храната понякога се използва морска сол, в която освен натриев има още калиев хлорид, магнезиев карбонат, калциев сулфат, желязо, бор, йод, фосфор, силиций. Заради тези минерали морската сол се смята за по-полезна.
Има и други видове сол,като калиевата, която се препоръчва на хора със здравословни проблеми.

Не бива да забравямеобаче, че в търговската мрежа се предлагат много продукти със завишено съдържание на сол, което може да стане причина за надхвърляне на необходимото за организма ни количество. Прекомерната є употреба е вредна, как-
то и на всеки друг продукт. Ако сте свикнали да използвате сол по време на хранене, опитайте се да се откажете от нея при готвенето. Добра алтернатива е лимоновият сок, чесънът или черният пипер.

:idea: От известно време на голяма популярност се радва солта с намалено съдържание на натрий и повишено на калий. Но ако страдате от диабет или заболявания на бъбреците, по-добре се откажете от тези заменители. При диабетиците калият често се задържа в организма. Хората с бъбречни заболявания също имат проблеми с отделянето на калия, затова трябва да внимават с неговия прием. :idea:

В крайна сметка спорът трябва да бъде не дали, а колко сол да ядем. Още повече че нейното йодиране ни предпазва от сериозни проблеми с щитовидната жлеза. (ЖЗ)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
droidd
Философска система
Мнения: 1123
Регистриран на: 10 Юли 2011, 16:26

Re: СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от droidd »

Да, Чери, напълно съм съгласна, че за всяко нещо трябва да се търси златната среда.И щом солта е дар от природата, не трябва да я отхвърляме с лека ръка.
цитат от книгата ПРИРОДАТА ЛЕКУВА ВСИЧКО (Е. Мирошникова, С. Мирошников), който мен лично малко ме озадачи, но :1044
:?: В шишенце носете сол и 30 минути след всяко хранене поставяйте по една щипка върху езика. Солта повишава отделянето на пепсин, който обновява кръвните клетки и подобрява храносмилането.Ако правите това редовно, за половин година бръчките по лицето ви рязко ще намалеят - просто защото е нараснал броят на младите клетки в организма.

излишно е да казвам, че не съм пробвала :221
Ето и още нещо за солта
http://www.bul-news.com/bg//2711" onclick="window.open(this.href);return false;

Преди да започна с "нашите си" детоксикации, двама мои познати ме агитираха да пробвам със солена вода.Има някаква система за това.Но нали от малки ни насаждат колко е вредна солта,някакси не можах да го приема.
Ver

Re: СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от Ver »

droidd написа: двама мои познати ме агитираха да пробвам със солена вода.Има някаква система за това.Но нали от малки ни насаждат колко е вредна солта,някакси не можах да го приема.
Системата е древна йогийска и се нарича Шанка Пракшалана. Идеята е чрез поемането на определено количество солена вода, токсините да се изтеглят към дебелото черво чрез осмоза (солената вода дехидратира организма т.е. изтегля). Прави се отлична промивка на стомашно-чревния тракт, мият се шлаки, повишава се имунитета и пр.
Аватар
droidd
Философска система
Мнения: 1123
Регистриран на: 10 Юли 2011, 16:26

Re: СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от droidd »

Ver написа:Системата е древна йогийска и се нарича Шанка Пракшалана.
Верка,не става въпрос за Шанка Пракшалана в този случай, който споменавам, а за това ,което цитирам по-долу,и е начин на живот за някои хора:
Обезводняването или дехидратацията
на тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол (4.0 гр). Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1-2 чаши). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси.
източник:
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.co ... st_28.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от cchery »

jodiscentr написа:Пол Брег пише, че "натриевият хлорид, или обикновена готварска сол, е неорганично вещество, което, както и останалите неорганични вещества, не се усвоява от организма".
Достаточно количество пресни зеленчуци и плодове напълно могат да обезпечат вашия организъм с необходимия органичен натрий.
Солта се използва много отдавна, пише Брег, но причината не е в необходимостта от нея, а от това, че солта е била първото вещество, открито от хората, което предпазва продуктите от разваляне. Именно по тази причина тя и досега присъства в големи количества в консервираните продукти, въпреки наличието на хладилници.
По отношение на йодираната сол:
На 8 юли 2010 година Министерството на здравеопазването на ЕС излезе с мнение, че за да се подобри здравето на населението на Евросъюза практически трябва да се съдейства за намаляване на употребата на сол, съответно и на йодирана.
Съгласно препоръките на СЗО/УНИЦЕФ/МСКЙДС, необходимата денонощната доза за бременни и кърмачки е 250 мкг йод в денонощие. Надлежащата употреба на йод по Програмата за Универсално йодиране на сол е 150 мкг в денонощие, ако се изхожда от употребата на 10 г сол в денонощие и нивото на йодиране да представява не по-малко 15 РРМ йод на битово ниво. Т.е., бременни и кърмачки трябва да употребяват поне 15 г сол на ден, за да си набавят необходимите 250 мкг, за да са здрави и те и децата им. В България от 2005 година им вода, обогатена с йони на йод, ако ви интересува здравето, а не вкуса на солта.
Извинявай, но не можах да разбера нещичко: според теб трябва ли да приемаме допълнително сол в ежедневието си или да я набавяме от продуктите, които консумираме?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: СОЛТА БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ! ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ

Мнение от Kleo »

И аз не разбрах това :1044
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор