Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Личен дневник - cchery

Споделено, откровено, съкровено

Модератор: cchery

РИМ - ден 3

Мнениеот cchery » Нед 04 Фев 2018, 21:39

Казват, че да дойдеш в Рим и да не видиш папата, все едно никаквата не си я свършил. Кой знае дали е така, но..... дет’ се вика, то Ватикана си е баш Рим, и особено в неделен ден не е никакъв проблем да се появиш в папската земя. Даже..... е почти задължително, защото тогава точно има празнична меса, както и празнично приветствие на светия отец към множеството, събрало се на площада пред базиликата св. Петър. Е, какво да правим и ние на днешния 4-и февруари, освен да идем в миниатюрната държава?! Слава Богу, граници и паспортни проверки няма :1062 , но пък влизането е задължително през секюрити пропуски. Няма начин в днешните модерни времена.

Площадът пред св. Петър (носещ същото име) е изключително красив - има 2 прекрасни шадравана фронтално на красивата колонада, която го обгражда. В средата се извисява египетски обелиск. На фона на косите сутрешни слънчеви лъчи, водните пръски, разхвърляни от шадраваните, бяха много красиви – като разпилени перли. Но нека да оставя сравненията и метафорите вътрешността на базиликата св. Петър.

Влизам и единственото нещо, което можах да направя, е да се притая в дъното на огромния храм и да наблюдавам играта на златната светлина, която този храм притежава повече от всички други храмове, където съм влизала. Не толкова внушителните му размери, колкото изключително изкусната му украса, изографисване, изписване и каквато и да е там думичката, са причината за това да стоя с отворена уста и да наблюдавам. Слънчевите лъчи се надбягват и подпалват златните багри по куполните тавани, а техните отблясъци слизат ниско по стените, обагрени в цвета на ценния метал и така докато достигнат в чудна решетка от снопове светлина красивия под, който не остава безразличен на тази дивна игра. Цялата църква "гори" в пламъци от позлатена светлина, които достигат своята кулминация при олтара - шедьовър на изкуството. Дори не мога да определя кое точно изкуство, защото ми се видя, че там има и витражи, и скулптури, и дърворезба, и метал... Няма друг такъв олтар. Този е началото и края! Може би най-гениалното в него е..... хм дали началото или края му, който поставя прекрасния бял гълъб, намиращ се точно в средата?! Ще се опитам да обясня - всичко в този олтар е така пищно, така по много, така светло, така блестящо, неспестено, внушително и внушаващо, че...... ако в средата имаше не гълъб, а някакъв сапфир, вече щеше да дойде в повече. Но тази прекрасна бяла птица, която е характерен католически символ, все пак "обира" прекаления излишък в останалата част на композицията. До степен, че не само на човек да не му дойде в повече......, но и да извика истинско възхищение.

Изображение

След като послушахме част от неделната меса, посетихме гробницата на папа....... (брех, кой беше!) - абе от базиликата има директен вход към тази гробница, където освен саркофага на въпросния папа, има богата музейна експозиция от богослужебни символи. Всички тези символи - от най-малкия пръстен, до най-високите свещници са или позлатени, или изцяло изработени от злато. В по-голямата си част са инкрустирани с диаманти, перли, сапфири и... други скъпоценни камъни, които нито мога да преведа от английски, нито да разпозная..... Коко ми подсказва, че само с 1-2 от тях бихме могли да си купим още един апартамент в Младост ))))).

В крайна сметка, решихме, че цялото това разточителство ни идва в повече, и се измъкнахме към площада. Там интересното беше, че множеството се беше утроило и всички гледаха втренчено към една точка високо горе. Пък...... позагледахме се и ние и ни стана ясно, че прозореца, който така привличаше хорските погледи, е мястото, където самият папа ще се покаже и ще прочете неделното си приветствие. Имаше 8 минути до 12 часа и нямаше начин да не изчакаме и да не го видим. Помните ли - така започнах този разказ - няма начин да дойдеш до Рим и да не видиш папата. :1062

Настъпва дванадесетия час, прозорецът високо горе се отваря и тълпата избухва в радостни възгласи. Папата поздравява и благославя всички и после над площада се понася мекия му, благозвучен и приятен глас. Всички слушат без да приказват. Дори Коко и Бела спряха да цъкат на телефоните си :1062 . Момчил слуша, наострил уши - от вчера си е внушил, че разбира както италиански, така и латински :221 :221 . Гласът на папа Франциск е благ сякаш галещ слуха и достигащ лесно до душите. Успокояващ. Но... нали всъщност за това са дошли всички тези хора?! Да получат благодатта на вярата си.... Но аз стоя ниско долу на площада и докато увеличавам докрай големия обектив на Никона, за да снимам светия старец, си мисля - каква ирония?! Папата е точно като малка карфичка, застанал зад високия си прозорец. Толкова чакан и толкова далечен. Така необходим и така недостижим. Тълпата жадува за него, за словата му, но той със сигурност не различава никого на площада, не чува словата им. Така е било и така ще бъде. Папата е много, много далеч от вярващите….

За съжаление Сикстинската капела е затворена в неделя. Финито с надеждите да видим работата на Микеланджело – ще остане за друг път.

Ред е на още един римски символ – фонтана ди Треви. Тълпата там е неописуемо гъста. Чудя се какво ли е през пика на туристическия сезон, който със сигурност не е през февруари. Красив фонтан и вода с цианово син цвят. Ако аз бях гражданка на Рим, щеше много да ме е яд, че не мога да му се наслаждавам спокойно, защото желаещите да си направят селфи и снимка са с „работно време” нон-стоп. Това, между другото, важи за всяка една атракция на Вечния град. Дори и през този сезон туристите са страшно много, едва се провираме през талазите от хора. На всяка крачка се спираш, за да не влезеш в нечий чужд кадър, но най-големия проблем са тесните улички и многото коли, минаващи по тях…. Навсякъде има очертания за пешеходни зони, но всичко е така тясно и мъничко, а хората са толкова много и нагъсто, че….. в един момент смесено вървим и коли, и хора и взаимно си желаем не особено лицеприятни неща…

Неизбежно е в такъв момент да си мисля колко щастливи хора са софиянци!!! Градът им е така грозен и неоправен, че няма никакъв шанс да привлече подобно колосално количество туристи. Което, всъщност, е добре……, защото ние така и така се задушаваме тук, а ако се изсипе и фотографско-туристическия елит на Изтока, сме загубени. Тук, в Рим, всичко и всеки работи в името на туриста. Изключително приятно е гостоприемството, което ти оказват в траториите и ресторантите. Обслужват те като цар – с желание, с усмивка, с удоволствие. Да не кажа, че… едва ли не те придърпват и от улицата само и само да си оставиш парите при тях. И няма такова нещо като „криво настроение” или „недоспал и препил съм предната нощ”. Сервитьорите, които са както много млади момчета, така врели и кипели в бизнеса поомачкани мъже, работят бързо, сръчно и непретенциозно. Поне така беше в ресторантите, които ние посетихме.

Оттам насетне сенегалските братя са в състояние да ти продадат дори и италианското знаме, убеждавайки те, че е българско :mrgreen: :mrgreen: …. Много са изобретателни и имат стока за всеки и за всичко. Магазините за сувенири масово са притежание на китайци…. Малките хипермаркети се стопанисват от индийци и слава на Бога, поне уличните артисти, с костюми на гладиатори, имат европеидни черти…… А онези, в чийто рамене най-много се блъскахме тези 3 дена, като изключим цвета на азиатския туризъм, бяха………. да – моите любимци от страната на Александър Втори и Путин, чийто брой се конкурираше съвсем пряко с розобузестите от Острова – да се окаже, че точно тази неделя има мач между отборите на Италия и Англия в „Турнира на 6-те нации” по ръгби…… тия последните не си поплюват, когато трябва да са шумни или облечени тотално неадекватно – по шорти и сандали на фона на зимните якета, какъвто всъщност си е настоящият сезон….

Аривидерчи, Рим! До другия път!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот ellis_stoyanova » Чет 08 Фев 2018, 07:39

Винаги успяваш да ме пренесеш виртуално във вашите пътувания.Как успяваш да съхраниш толкова дребни детайли и после да ги опишеш???Благодаря ти
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

Изображение

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Философска система
 
Мнения: 1441
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот Kleo » Съб 10 Фев 2018, 10:16

ellis_stoyanova написа:Винаги успяваш да ме пренесеш виртуално във вашите пътувания.Как успяваш да съхраниш толкова дребни детайли и после да ги опишеш???Благодаря ти


Чери, напълно се присъединявам към написаното от Елисчето!

Имаш великолепен усет към детайлите! Така описваш екскурзиите, че сякаш и ние сме там с вас! И аз ти благодаря! :922
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11490
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот cchery » Вто 13 Фев 2018, 09:46

Ей, момичета, много ви благодаря :) :) :922 :922 .

Елисче, не знам за детайлите как ги съхранявам. Може би, когато нещо силно ме впечатли, при това лично..... то остава задълго в мен - с детайлите си. :954
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

8-и март - A day to give the best of me....

Мнениеот cchery » Чет 08 Мар 2018, 17:12

От сутринта се чудя днешния ден като какъв да го обявя!?!? :1044 :1044 Ден на шаблона, на стандартните gif-картички, на тоталното отрицание, извратената алтернатива или.... нещо, което и аз ще поднеса?! Можете да сте убедени, че ще бъда остра, пряма и критична... С 2 думи не става за четене от хора, които не ме понасят или такива, които са на път да ме намразят. :1062 :1062 :1062 От друга страна - в долното ще намерите още няколко мотива, с които да подхраните усещанията си за мен.

Момичета и момчета, можем ли днес да пожелаем нещо лично, съкровено, мило и нежно, което е излязло от душата ни?! Нещо, което е конкретно за човека срещу нас?! Ще покаже внимание и лично отношение, ще вземе повод от празничната идея, ще погали самолюбието и ще подгони плахата сълза, набрала сили от тревогите на ежедневието?!

Знаем ли всъщност какъв точно е денят 8-и март?! И защо е важен за жените?! Да, всички знаем. Уж.... Но аз съм един ужасЕн наблюдател на чудовищни обществено-социални процеси в българското общество, породени от малодушие, незаинтересованост, безотговорност и откровен мързел. В някои случаи и от страх. При всички тях общото е безумното разбиране, че това, което имаме днес като жени, е категорична даденост. Непроменима. И че няма нужда нито да ѝ додаваме, нито да се стараем да я заслужим, камо ли да отвоюваме нещо. Рожба на това отношение отношение са чалгата и съврменния бг-рап (разбира се, не са само те):

“Налапах го аз, изпаднах в екстаз,
вкусих и дръпнах, как да го глътна?”

"Мълчи! Не дишай…
а виж какво значи страст
Мойте пръсти могат всичко,
гледай колко нежно ме обичат,
гледай как ми е приятно,
за да стигна края многократно”


Нямам никакво желание да ровя за още вулгарна простотия. Всеизвестна е. И не иде реч, че аз съм някакъв пуритан и имам право да отричам секса и удоволствието от него. Но става въпрос за онази страна на секса, която отнема свобода и волеизява. Колко далеч сме от "незаконните" публични домове в Русия, в които момичета, набори на дъщеря ми, са принудени да..... сещате се какво! Или пък от същите бордеи в Тайланд?! Колко далеч, че ... просто махваме с ръка и си казваме "Ама то това мен не ме засяга" и щрак-щрак с пръсти?!

Колко големи сме, че приемаме много сериозно правото си на консуматори на всичко, което съвремието ни предлага, но не приемаме самите ние да сме творци и създатели, да бъдем отговорни, да отговаряме на очакванията (в нормални граници) на околните?! Колко големи сме ние, жените, че консумираме без да се замисляме откъде е дошло това. Кои са били преди нас. Какви са били те?! Въобще, кога съвременните жени "пораснахме" толкова много, че интересите отдавна не са дори двумерни, а клонят към плоски?!

Благодарение на любимия ми вестник, който си купувам още от 9-и клас - "Всичко за семейството", и тяхната рубрика "Първите", ще цитирам тук имена на 3 българки, които се басирам, че 95% от четящите това (а те ще са двама-трима само :221 ) не са и чували:

ТЕАТЪР
Матилда Попович - първата българка, която се осмелява да играе в театър. Постановката е "Покръщаването на Преславский двор", поставена от Добри Войников в Браила през 1868 г. Заедно с нея на сцена излизат Александрина Запрянова и Кириакица Христодулова.

Защо е важна за нас Матилда Попович?! Защото тя се опълчва на битуващото по това време мъжко господство, според което "Жена театро играе ли, петно пада върху нея (честта ѝ) и цялата ѝ фамилия.


РЕВОЛЮЦИЯ
Мария Ангелова (Шутич по мъж) от Пазарджик. Заедно с мъжа ѝ, хърватина Иван Шутич, се присъединяват към четата на Бенковски през 1876-а година. Самият Бенковски казва, че името на Мария ще остане записано в историята (според "Записки"те на Захари Стоянов), но се намират и такива "юнаци" в същата чета, които "... неосвободени още от дебелите предразсъдъци, по свещено уж предание от старохайдушкия катехизис, че жената е пакостна твар във всяко юнашко предприятие, бяха решили помежду си да убият нещастната мъченица..." (пак цитирам Стоянов).
Колко пъти в живота си сте чували, че еди кое си не е женска работа - да си гледаме тенджерите и тиганите?!

ОБРАЗОВАНИЕ
Рада Казалийска - първата учителка в Родопите и (според някои) първата българска поетеса. На 1-и септември 1842 година в с. Райково (днес квартал на Смолян) се открива първото новобългарско училище в Средните Родопи с учителка Рада Казалийска. Днес учителското съсловие е съставено главно от жени, но по онова време на Рада е гледано с изключително недоверие. Но тя успява. И не заради себе си, а заради райковци - нейните съселяни. Своя дух, свободолюбие и обществено съзнание тя предава и на децата си. "Софиянци ще намерят кой да учи децата им, а райковци - не. Аз те учех да ме заместиш и продължиш делото ми срещу гръцкото влияние в този край" - думи към сина ѝ Христо, с които той се връща в Родопите и става учител в друго село там.

Ако днес дори се осмеля да повдигна въпроса, че очаквам елементарни неща от някого, ще получа звучен шамар.... Камо ли да поискам от някого нещо по-сериозно....

Each day I live
I want to be
A day to give
The best of me....


Обожавам песента, от която е цитираното четиристишие по-горе. И с тези думи се обръщам към всички жени днес – днес е ден.... A day to give the best of me.... Честит 8-и март!

пп: И ако смятате, че съм пълно ку-ку да мисля, че има неравнопоставеност между двата пола в съвремието ни, то се надявам да не живеете в Испания или, ако сте там, да не пътувате с влак точно днес, защото Жените в Испания на първа „феминистка стачка”.....Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот Kleo » Чет 08 Мар 2018, 21:35

Ани, аз те прочетох. :923

За мен 8 март е празник на жената. Чествам го, защото зная откъде произлиза денят и защо всъщност се празнува. Днес проведох групова беседа. Темата така се завъртя, че всъщност обсъждахме за или против женската еманципация сме, и главното - защо. Добра и смислена, доста емоционална и силна, тема се оказа. Благодатна откъм споделяне и чувства. Болезнена и парлива. Щекотлива и неудобна. Беше хубаво и интересно. На беседата имаше и млади, и стари, и мъже, и жени. В крайна сметка успяхме да стигнем до единна позиция. Макар на моменти ми беше безкрайно трудно и предизвикателно да удържам груповия процес и динамика в приемлив формат и в рамките на доброто възпитание и толерантния дух, който се изисква от мен като психолог. Като дете си усещах днешния ден далеч по-първично - 8 март си беше просто денят на мама. После, когато пораствах... и четях много... и разбрах откога и защо се отбелязва този ден, си обогатих и надградих и позицията, и усещането, и всичко...

Съгласна съм с теб за нещата, които пишеш. Лично аз гледам никога да не забравям колко дълъг път е извървян, колко много борба е имало, за да се радвам лично аз на свободата и правата си на жена и човек. От изброените от теб жени съм чувала само за Матилда Попович, но ми беше интересно да прочета и за останалите. Междувременно се сетих и за още светли примери за жени, надмогнали и надраснали тесните роли, в които са били пъхнати от обществените порядки. Добро послание отправяш - "ден, в който да дам най-доброто от себе си". И хубави песни ни поднасяш, ей сегичка си ги пускам. Чувствам се лично поздравена от теб. От мен - прегръщам те, приятелко. Радвам се, че те има. И че сърцето ти гори така, и че си със също толкова силно развито чувство за справедливост, като мен, което не ти дава мира. Бъди себе си. Винаги. Обичам те. Колкото до равенството, от всички ни зависи то да се претворява всеки ден и миг, а да не стои само на писана хартия, само като закони и нормативни актове. Честит 8 март на всички жени! Свобода, равни права, индивидуални избори. Лично аз обичам своята женственост, своята женска същност, но се приемам предимно като човек и бих желала всички други също да ме приемат първо като човек.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11490
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот cvety_rz » Чет 08 Мар 2018, 21:48

И аз те прочетох, Ани.
Не бях чувала за нито една от жените.Каквото и да кажа ще бледнее, но се радвам, че е имало Хора преди нас, които са работили днес да ни е по- добре на жените.Освен да си пожелаем и ние след нас да оставим света една идея по- добър, защото ни е имало!
Деси, браво, че си се справила с дискусиусията.
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра
 
Мнения: 2037
Регистриран на: Чет 28 Окт 2010, 07:49

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот ellis_stoyanova » Чет 08 Мар 2018, 23:07

И аз те прочетох и то на един дъх. И аз като Цвети не бях чувала за тези жени които са се борили за правата си, за това ние днес да живеем и да имаме позиция върху живота като жяло.Но знаете ли...понякога ми се иска просто да съм жена-нежна и крхка,но не безволева,такава която не си прави сама ремонта в апартамента,такава която знае какво е мъжка помощ и най-важното знае че може да разчита на такава.И в никакъв случай не се опитвам дс те оборвам в позицията,която заемаш.Само изказвам вътрешно усещане в момента
Като цяло и аз не усещам днешния ден като някакъв осо ен празник,дори на моменти ми се доповръща буквално и без всякакви извинения от всичката помпозност за комерсиалност просто няма да говоря.
Единственото уникално нещо днес бяха картичкитр от децата и една прекрасна песен,която ми изпяха,защпто както каза Деската в тази възраст днес просто празника на мама
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

Изображение

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Философска система
 
Мнения: 1441
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот cchery » Чет 08 Мар 2018, 23:44

Момичета, Деси, Цвет, Елисче, вие с вашите постове тук сте второто най-хубаво нещо, което ми се случи днес!!! :954 Второто чисто и просто по време, защото първи ме зарадваха (естествено) Момчил и децата!!!

Благодаря.... за мен беше разтърсващо да разбера, че има смисъл... Благодаря ви!!! :922
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот Kleo » Пет 09 Мар 2018, 10:32

ИМА смисъл, Ани, ИМА :940
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11490
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Личен дневник - cchery

Мнениеот cchery » Сря 14 Мар 2018, 09:49

Току-що прочетох новината за кончината на Стивън Хокинг. Да почива в мир. Харесах си много един негов цитат:

"Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме."
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Предишна

Назад към Лично

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта