Тази рецепта е публикувана в бр. 34 на в. "Всичко за семейството" от 25.08.2011 г. Авторка на рецептата и снимката е Мила Господинова.
Тирамису мъфини
Продукти за 18 големи или около 40 малки:
1 и ¼ чаши пресято брашно
3/4 ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1/4 чаша мляко
1 ванилия
½ пакетче меко масло, нарязано на парчета
3 големи яйца + 3 жълтъка на стайна температура
1 чаша захар
кафе-марсала cupoп
крем маскарпоне
какао за поръсване
Приготвяне на мъфините:
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Затоплете леко млякото и сложете маслото в него. Бъркайте, докато се разтопи, прибавете ванилията и оставете сместа да престои 15 минути до леко охлаждане. С електрически мискер на средна скорост разбийте заедно целите яйца, жълтъци и захар. Сложете купата с яйчената смес в тенджера с около 2 пръста вряща вода и разбивайте, докато захарта се разтвори. Отнема около 6 минути. Отстранете купата от котлона. С мискера на висока скорост разбивайте , докато се получи пухкава, бледо жълта и плътна смес. Внимателно, на три пъти, прибавете брашното в яйчената смес. След това вземе 1/2 чаша от тестото и го добавете с разбъркване в млякото да се сгъсти. После върнете обратно сгъстената млечна смес в останалото тесто и бъркайте, докато се смесят добре. Разделете тестото равномерно във формичките за мъфини като пълните само 2/3 от тях. Загрейте фурната до 170 градуса и печете до готовност (около 20 мин.). Оставете ги да изстинат напълно.
Кафе марсала сироп
Продукти: 1/3 чаша плюс 1 с.л. прясно направено много силно кафе еспресо, 30 мл марсала или друго сладко ароматно вино, 1/4 чаша захар.
Приготвяне: Разбъркайте топлото кафе, марсалата и захарта до пълното разтваряне на захарта. Оставете да изстине.
Крем маскарпоне
Продукти: 1 чаша сметана, 230 г сирене маскарпонe със стайна температура, 1 чаша пресята пудра захар.
Приготвяне: С миксер на средна скорост разбийте сметаната до сгъстяване като внимавате да не я пребиете. В друга купа разбийте маскарпонето c пудрата захар до хомогенност. Внимателно прибавете сметаната към маскарпонето, като бъркате с лъжица и внимавате кремът да не спадне. Използвайте веднага!
Гарниране на мъфините
С помощта на четка напоете мъфините с кафе-марсала сиропа. Повтаряйте, докато поемат цялата течност. Оставете ги да абсорбират сиропа за 30 минути. След това шприцовайте отгоре крема. Поставете ги за една нощ в хладилника в затворена купа.
Преди сервиране поръсете обилно с какао с помощта на цедка.