Крем-баклава
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
25 г краве масло
4 с.л. смлени орехови ядки (за декорация)
За крема:
220-250 мл прясно мляко
2 яйца
50 г захар
2-3 с.л. брашно
100 г краве масло
1 пакетче ванилова захар
За захарния сироп:
1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
1. В дълбок съд се изсипва 2/3 от прясното мляко, предназначено за крема. Към него се прибавят захарта и маслото и получената смес се оставя да заври.
2. В отделен съд се разбиват яйцата с останалото студено прясно мляко и брашното. Получената яйчена смес се прибавя на тънка струйка към млечната смес.
3. Полученият крем се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Добавя се ваниловата захар, отново се разбърква и се оттегля от огъня.
4. Дъното на кръгла тава с диаметър 30 см се намазва с част от разтопеното масло. Подреждат се половината от корите, като през три пласта се нанася масло. Разпределя се готовият крем. Върху него се подрежда останалата част от корите по вече посочения начин.
5. Стърчащите краища на корите се завиват навътре. Баклавата се разрязва на ромбоидни парчета. Пече се в средата на загрята до 180 °С фурна в продължение на 20-25 мин.
6. Захарният сироп се прави от 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вода, които се варят в продължение на няколко минути. Оставя се да се охлади. Горещата баклава се залива с добре изстиналия сироп. Десертът се сервира охладен, декориран по желание със смлени орехови ядки.