Старонемски сладкиш с печени ябълки

Всякакви сладки изкушения
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Старонемски сладкиш с печени ябълки

Мнение от cchery »

Старонемски сладкиш с печени ябълки

Необходими продукти:

Тесто

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно

Заливка

1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна не подсладена сметана
1 ванилия

11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване


Начин на приготовление:

С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.

Разбийте пудинга с прясното мляко. Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.

Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка. Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.

Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията. Надупчете с вилица. От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.

Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.

Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.

Малко преди края на печенето поръсете с бадемите. Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате. Поднесете го добре охладен.

Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем, много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.


[img]http://www.deteto.info/img/my32.jpg[/img]

Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор