Старонемски сладкиш с печени ябълки
Публикувано на: 03 Окт 2012, 10:11
Старонемски сладкиш с печени ябълки
Необходими продукти:
Тесто
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
Заливка
1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна не подсладена сметана
1 ванилия
11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготовление:
С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.
Разбийте пудинга с прясното мляко. Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка. Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията. Надупчете с вилица. От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Малко преди края на печенето поръсете с бадемите. Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате. Поднесете го добре охладен.
Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем, много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.
[img]http://www.deteto.info/img/my32.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли
Необходими продукти:
Тесто
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
Заливка
1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна не подсладена сметана
1 ванилия
11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготовление:
С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.
Разбийте пудинга с прясното мляко. Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка. Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията. Надупчете с вилица. От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Малко преди края на печенето поръсете с бадемите. Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате. Поднесете го добре охладен.
Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем, много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.
[img]http://www.deteto.info/img/my32.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли