Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Орехов сладкиш

Всякакви сладки изкушения

Орехов сладкиш

Мнениеот cchery » Сря 10 Окт 2012, 10:33

Орехов сладкиш

Необходими продукти:

Продукти за тестото:

• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч.захар
• 3 ч.ч. смлени орехи
• 1 с.л. галета
• 1 ванилия
• настъргана кора от 1/2 лимон
Крем
• 1/2 литър прясно мляко
• 5 с.л. захар
• 4 с.л. брашно
• 2 жълтъка
• 1 ванилия
• 100 г натурален шоколад

какао за поръсване
орехи за гарниране

Начин на приготовление:

Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.

Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар, като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците, като ги редувате с орехите и галетата.

Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря, затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши, отколкото да се пече.

Сварете крем от млякото, жълтъците, ванилията, захарта и брашното. След като сварите крема, докато е горещ, сипете в него шоколада, начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади, но не напълно.

Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем, поръсете с какао и гарнирайте с орехи.

Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа, още по-добре на другия ден.


Изображение

Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Орехов сладкиш

Мнениеот tita » Съб 13 Окт 2012, 21:00

Реших утре да спретна едно орехово сладкишче, обаче ето тук:
cchery написа:Сварете крем от млякото, жълтъците, ванилията, захарта и брашното.


... нещата ми се оплитат. :???: Не съм варила до сега такъв крем. Черитка, ти нали беше писала някъде, че си го правила. Сподели за нас, неопитните, по-подробно как се вари този крем. :1211
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Орехов сладкиш

Мнениеот tita » Пон 15 Окт 2012, 09:16

Направих сладкиша. :954
Крема сварих като към разбитите жълтъци, добавих млякото, захарта и ванилията. Брашното направих на кашичка в малко мляко и го добавих към млякото на котлона, при непрекъснато бъркане, за да не падне на дъното на съда. И бърках докато се сгъсти крема. Следва добавянето на шоколада. Стана супер крем.
Обаче, тъй като блата стана много чуплив и беше невъзможно да го раделя на 2, го оставих така, а крема залях отгоре. Поръсих с кокосови стърготини.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Орехов сладкиш

Мнениеот cchery » Пон 15 Окт 2012, 09:52

Тити, много съжалявам, че чак сега влизам... :oops: . Но както виждам си се справила! И моят блат стана чуплив, но аз го оставих да поизстине и след това го отлепих от хартията за печене. Така се начупи доста по-малко.

Иначе какво друго направих - т.к. за крема се ползват само жълтъците на 2 яйца, то техните белтъци прибавих в сместа за блата - не ми се изхвърляха.

Крема - сложих млякото заедно със захарта и ванилията на котлона да заври. В отделна купичка разбих добре жълтъците и им добавих брашно - определено 4 супени лъжици брашно бяха много :!: :!: :!: ! Следващият път ще сложа не повече от 2 и половина. След като млякото почна да ври, намалих силата на котлона от 6 на 4. С черпак гребвах от врящото мляко и на много тънка струя сипвах в купичката с жълтъците и брашното. Това го правих докато температурите в двата съда се поизравниха (а и в моя случай докато жълтъците и брашното станат течни, щото..... с тези 4 супени лъжици почти на тесто ги бях докарала :1062 ). След тази процедура почнах да сипвам от жълтъчената смес във врящото мляко. Кремчето се сгъсти бързо. Докато още вреше добавих шоколада - взех натурален на Своге, ама другият път няма да го направя. Ще търся друг шоколад или направо ще си смеля сурови какаови зърна.

И това е - след като сладкишът престоя 24 часа в хладилника стана супер на вкус - блата пое от крема и се усещаше ненатрапчив вкус на орехи. :954
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Орехов сладкиш

Мнениеот Kleo » Съб 08 Дек 2012, 01:02

Ще взема да го пробвам и аз тоз сладкиш, изглежда страшно вкусен, ммм! :524
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към Сладичко

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта