Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем

Всякакви сладки изкушения
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем

Мнение от cchery »

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем

Необходими продукти:

Тесто
• 125 г меко масло
• 3 с.л. захар
• 1 ванилия
• настъргана кора от 1/2 лимон
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1/4 ч.л.бакпулвер

Пълнеж
• 5-6 ябълки
• 2 с.л. масло
• 5 с.л.захар
• 1/2 ч.ч. стафиди или други сушени плодове
• 1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
• 2-3 с.л. коняк или ром
• настъргана кора от 1/2 лимон

Крем
• 1 пакетче ванилов инстантен крем
• 2 яйца
• 250 г заквасена сметана
• 1 ч.ч. прясно мляко
• захар на вкус

Начин на приготовление:

Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви.

Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената кора.

Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкишът е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен, но не твърд.

Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар.


[img]http://www.deteto.info/img/my31.jpg[/img]

Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор