ПОСТНО РУЛО
1 кг картофи
3 – 4 стръка пресен червен лук /праз лук/
1 – 2 стръка пресен чесън
2 – 3 шепи зелениши по избор
1 морков
печена червена чушка
2 – 3 гъби
няколко розички карфиол
3 – 4 маслини
2 – 3 с. л. царевица от консерва
листенца джоджен
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
галета
Добре измитите картофи, необелени и почистения морков се сваряват /ползвам тенджера под налягане/. Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче.
Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните червен лук, чесън и зеленишите /ползвах няколко листа лапад, киселец и връхчета коприва/. Задушават се под капак за няколко минути /само колкото да омекнат и намалят обема си. Готовата смес от зелениши е около 1,5 ч. ч./. Отстраняват се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желания с черен пипер. Смесва се с картофите.
В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намаслява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета.
Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 градуса. След петнадесетина минути се намалява на 200 градуса.
Нарязва се на филии след като изстине.
* Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира.
*Може да се ползва замразен спанак, консервирани зелениши, сушена коприва.
* Кексовата форма е с размер 25/12 см. Височина на готовото руло – 3,5 - 4 см.
/В първия си опит в плънката сложих кисели краставици, но не ни хареса. Така че - без тях /на първата снимка личат/.