Цветята-за да е уютен дома ни

danid
Философска система
Мнения: 1121
Регистриран на: 14 Сеп 2010, 12:54

Re: Цветята-за да е уютен дома ни

Мнение от danid »

:221 Чери :923
https://picasaweb.google.com/danydinkova72/10#" onclick="window.open(this.href);return false;
Peteto

Re: Цветята-за да е уютен дома ни

Мнение от Peteto »

Здравейте момичета :954

Благородно завиждам на Вики за страхотните сакъсчета и за времето което отделя за да изглеждат така :524

Но да споделя и моята мъка...
за мен (човек който е израснал в къща и цял живот е обиколен от цветя) и за моят прекрасен мъж който също обича цветята много за най-голяма съжаление имаме неравна битка с локацията на жилището ни... живем на партера в центъра заоиболени от сгради и слънцето при нас се показва за малко... искаме много да имаме такъв цветен балкон, но... за момента няма шанс...
Обикновено като отидем в някой разсадник или цветарски магазин питаме за растение кото вирее на сянка :roll: и в повечето случай ни гледат странно.

Едничката ми радост е прозореца в спалнята ни където слънцето мога да кажа се задържа най-много успяваме да се грижим за една орхидея и един кротон.
Останалите са палми които търпят условията в които и ние виреем...
Ами това е... не е много като за хвалене, но ми е скрита мъка и си позволих да я споделя надявам се да не съм ви отегчила :1123
Смехурко

Re: Цветята-за да е уютен дома ни

Мнение от Смехурко »

След като тази нощ сънувах цветя, много и различни, днес се зарових да потърся такава тема и викам да я посъживим...
Аз имам няколко китки и ще ги изброя, като добавя по нещо за всяко :lol: :

- Спатифилум - растеше си спокойно в една саксия, но на неудобно място - Катето с колелото често минаваше покрай саксията и все я обръщаше, та саксията се начупи цялата около 3-4см в горния ръб. Така се сетих, че е за пресаждане и се оказа, че има някакви си 16 бр за разделяне, а ми е жал да ги хвърля. Така сега съм си насадила две нови саксии с него, а останалите раздавах на продавачките в блока ми, на учителките на децата и прочие. Сега новите растения са тръгнали с пълна сила да се листят.

- Ахименес - имам го от майка ми вече 4-5 години. Тази година за трети път ще й давам от него (на нея й загива нещо). Ама като нацъфти лятото е чуден.

- Кливия - имам една стара кливийка, но не иска да цъфти, надявам се тази година да ме зарадва, заела съм се с подхранване. А малката й издънка също е подкарала.

- Хамедорея елеганс - много бавно расте при мен и е относително дребна. Много се смях с Пуха на Черита. Чери, имаш ли драцена? Може повече да й хареса :1062

- Фитония - четох, че е много капризна, но пък много ме изкефи и си откраднах от детската градина. За сега три резника са натопени и пускат коренчета, държат се за сега. Дано се хванат.

- Мимулус - тази година за първи път го гледам. Много ми хареса и сега са цъфнали на балкона. Имам два цвята жълто-червено и цикламено-бял. Но четох, че е едногодишно.

- Каланхое - Имам едно старо и не е цъфтяло. Тази пролет го начупих и дано се хванат новите, че да цъфне зимата.

- Колерия - и това на майка ми умря. Но моите две саксии вървят много добре. При пресаждането отделих около 7 издънки. А едната майка сега е с около 20 пъпки и 2-3 са цъфнали.

- Алоето ми изгни. Взех си две издънки, но едната изгни. Надявам се другото да оцелее. А моето старо алое беше огромно и го подарих, защото нямаше място къде да го държа, децата го събаряха (начупи се саксията), а и много ги боцкаше.

- Стапелия - миналото лято много цъфтя, а какъв цвят вади невероятен... И това омършавя на майка, та й направих нова саксия от моето.

- Трилистник - майката върви добре, но трите издънки до сега не се хващат, защо не знам. Сега храня надежда за последната, но е с пожълтяло листо и не знам дали ще подкара.

- Мушкато (обикновено някакви цветове и кралско бяло и розово)

- Сциндапсуса вие клони по стените на кухнята, но в началото не го поливах и му поизсъхнаха листата, старото стъбло е пооголено и се чудя дали да го резна. А е за пресаждане, но ми трябва още един човек да ми помогне за него при свалянето.

- Драцена маргината - върви си тя, но е от скоро и е малка още.

- Каменоломка - откраднах я миналия месец и вече имам ново листенце

-Дифенбахия - мършава, с малки листа и дребна. Чудя се дали да не я нарежа на парчета като не ще да върви (така де на резници за нови растения)

- Ктенанте - откраднах си го преди месец и от вчера забелязвам, че вече си върти листата според светлината. сигурно се е хванало и ще подкара.
Обаче в класната стая има едно голямо и красиво ктенанте и е пълно с някакви дребни (около 1мм) бели мъхести точици, като топчици, на долната страна на листата. чудя се какво ли е това :1044

- Имам една маранта, която си вървеше чудно. По едно време изсъхна и поумря, но се подаваше ново листенце и сега се опитвам да я възобновя. От дълго време има едно ново листо, но е свито и не се отваря.

- Откраднах си аглаонема и съм я натопила да пуска корени. За сега си стои с едно 2см коренче. Много ми хареса каква е пищна. Дано я завъдя.

- Вчера насадих едно сандъче от новия разсад петунии, но са още малки бебета.

- Имам отскоро и Сансевиера хании. Дано подкара и то. Евентуално от него мога да подаря издънка, ако има коренчета.

Да си кажа как уморих красива гуцмания, някоя и друга восъчна бегония, няколко мушката.

Много искам абутилон, но да не е оранжев, цеструм (какъвто и да е)

Дано успея скоро да снимам цъфналите да ви ги покажа.
danielka_y

Re: Цветята-за да е уютен дома ни

Мнение от danielka_y »

Привет
Първите постове на темата са за бенджамините... И аз имам един точно такъв - пъстър, тоест преди няколко години си откраднах 3 чески и те са вкорениха и сега ги сплитам, тоест сплитах...Изведнъж спря да ми расте, какви ли не глезотии дрън дрън, ама покрай бременноста и ремонтите из нас близо 3 години не му бях сменяла пръстта, и преди месец напоих добре саксията извадих корените, поокастрих малко коренака че много се беше завил покрай саксията и пресадих с нова пръст полях пръстта и окъпах растението, след седмица на шарена сянка под асмата с гроздето се видяха свежи листенца и сега (може би месец след смяната) е облистен с много нови листенца. Явно не иска нищо специално по-сенчесто, свеж въздух, поливам почти всеки ден, заради тия жеги няма как да не хвана маркуча всяка вечер
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Цветята-за да е уютен дома ни

Мнение от mari_ko »

Привет Даниелка :922
danielka_y написа: Явно не иска нищо специално по-сенчесто, свеж въздух, поливам почти всеки ден, заради тия жеги няма как да не хвана маркуча всяка вечер
Мисля, че мястото е от решаващо значение. Както казваш, да не е на пряка светлина и топлина.
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Публикувай отговор