ВАРИЦЕЛА

Форум за всички въпроси, свързани с отглеждане и възпитание на нашите деца; хомеопатична помощ
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ВАРИЦЕЛА

Мнение от cchery »

Варицела, шарка, лещенка, varicella
[Варицела, шарка, лещенка, varicella]


До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка протичаща с характерен везикулен обрив (мехурчета по кожата) придружен с остър сърбеж и висока температура. В миналото варицелата се е наричала “дребна шарка” , а вариолата - “едра шарка”. В наши дни поради елиминирането на вариолата, варицелата протича с най-едри обривни единици от всички видове шарки и се е наложила с името “едра шарка”. Варицела най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта. Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят.

[img]http://www.sharka-bg.com/images/children.jpg[/img]

Въпреки, че се среща предимно при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела.

Варицела е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус (HHV-3), вирус от групата на херпесните. Въпреки, че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората. Представители на различните херпес вируси са херпес симплекс (който причинява обикновения и гениталния херпес), вирусът на Епщайн-Бар (който причинява инфекциозна мононуклеоза), и вирусът варицела зостер (който причинява „едра шарка” и херпес зостер).
Варицела

Предаването на вируса на варицела става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните.

Друг начин на предаване на инфекцията при варицела е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.

При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. Децата боледуват по-често, тъй като повечето възрастни са прекарали тази шарка и притежават доживотен имунитет.

Болните са заразни в периода 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици. Погрешно е схващането, че обривите могат да се разпостраняват по други места по кожата след разчесване на везикулите (мехурчетата). Разчесването на везикулите крие опасност от тяхното инфектиране, трудно заздравяване и оставянето на трайни белези.

Периодът, в който може да се предаде заразата е 2 дни преди появата на обрива и продължава до пълното излющване на мехурчетата. Детето с варицела не трябва да посещава градина или училище докато всички пъпки не зараснат, обикновено около една седмица, но не е задължително да изчакате всички корички да паднат преди да върнете детето към обичайната му програма. Бременните, както и хора със отслабена имунна защита не трябва да се приближават до болен от варицела.

Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден. Например, ако едно дете се разболее от варицела, прихваната от училище, братята и сестрите ми вероятно ще проявят признаците след 2 седмици.

Обикновено при варицела продължава от 7 до 10 дни при децата, по-дълго при възрастните.

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.
Варицелата протича с висока температура и обрив

Същинското боледуване при варицела протича с висока температура и обрив. Пъпките са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако се раздразнят от силно от чесане, остават белези. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит. Освен по кожата, обриви може да има по гениталиите, ануса и гръкляна. Когато пъпките започнат да се покриват с коричка, означава, че болният от варицела постепенно се излекува и вече не е заразен.

[img]http://www.sharka-bg.com/images/razviti ... obriva.jpg[/img]

Пъпките излизат в продължение на 3-4 дни. Докато се развива обрива при варицела продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Налице е силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Ако детето ви има обрив от варицела, температура или се чувства неразположено, трябва да извикате лекар, за да постави диагноза (варицелата може да се сбърка с други заболявания).

Освен описаната типична форма на протичане има и други вариант:

рудиментарна форма-с единични обриви,нормална температура и запазено общо състояние.
пустулозна форма-с гнойно възпаление на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на флегмон и абсцес(гнойно възпаление на подкожната тъкан).
булозна форма –сливане на отделните везикули в Були (големи мехури).
хеморагична форма-изпъване на везикулите със кръвенисто съдържимо,тежко протичане и висока смъртност при пациенти със снижен имунитет.
гангренозна форма-образуване на некрози (участъци от мъртва тъкан) с образуване на гнойни рани и лоша прогноза за изхода на заболяването.

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
DeerE
От писане глава не боли
Мнения: 880
Регистриран на: 20 Авг 2010, 21:17

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от DeerE »

:326 :326 :326
Благодаря за инфото, много полезна информация! Въпреки че Алекс не я снимах Криси ще го наснимам целия и ще пусна снимки, все пак мога да бъда полезна :D
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от dexter »

Мерсаж, Чери - много навреме, ей сега ми се обадиха от градината, че в групата на Яна имало болно дете - да очакваме включване и ние ;) . Сега трябва да се поразровя и каква хомеопатия мога да давам за облекчаване на (евентуалните) пъпки и сърбежи.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от Мърмори »

Преди всичко Енгистол за по-лесно справяне с проблема. Имаше още едно нещо,но трябва да видя във Часът.
За сърбежа-ментолов спирт помага.
Ето,намерих:
Д-р Михайлов написа:"Здравейте,
За разните шарки ще подбираме разни препарати, ако се стигне до заболяване.
Иначе цялата противогрипна програма може да се приложи (защото най-често причинителят е вирус). Но тази програма засилва резистентността и с/у бактерии.
Витамин С в хубави дози.
Клеева т- ра- за възрастта.
Енгистол- 2- 3 х 1 таблетка. Започнат ли д асе явяват обриви, първите 2 часа по една таблетка на 15 минути и после 3 х 1 докато трябва.
За врицела ще е подходящ Rhus toxicodenron- 3- 4 х 3 зрънца, ако се яви обрив.
Хвойнови вани, мазане с бадемово масло или от пшеничен зародиш.
Клеевата т- ра- определено- да.
Dolichos pruriens 5 CH- 3- 4 х 3 зрънца при сърбежи."
DeerE
От писане глава не боли
Мнения: 880
Регистриран на: 20 Авг 2010, 21:17

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от DeerE »

Здравейте, бях забравила за Варицелата, която според мен ние изкарахме много тежко, аз давах енгистол ,Rhus toxicodenron- 3- 4 х 3 зрънца, мажех мехурите с ментолов спирт, но въпреки това не мина леко, първата пъпка ни беше на гениталите и на двамата, следващата на главата, ето как премина нашата варицела!
първо започна с мехури и оттоци
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e088-3.jpg[/img]
навсякъде и по много
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e089-5.jpg[/img]
естествено и висока температура
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e097-2.jpg[/img]
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e098-2.jpg[/img]
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e110-1.jpg[/img]
После мехурите започнаха да се пукат и раните да болят, особенно тези по дупето, много болезнени бяха за това спяхме ето така
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e130-1.jpg[/img]
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e132-2.jpg[/img]
един от най тежките ни дни 4-5 ден
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e138-2.jpg[/img]
това е вече към 10-тия ден, когато вече нямаше болка и температура а останаха само корички от раните
[img]http://i609.photobucket.com/albums/tt17 ... e166-1.jpg[/img]
На Алекс не направих снимки
Въпреки всичко се справихме, просто си минава като един лош спомен, просто една болест
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от cchery »

Лелеееееее, Емка, наистна страшно е било! Само искам да успокоя останалите, които четат тази тема, че не винаги е така. Моите и двете деца караха варицела и то не тежко. С не много пъпки и умерена Т, която спадна на 2-3-я ден.

По време на карантината съм извеждала и двамата на разходка, далеч от площадки и паркове - само в гората, за да могат да дишат чист въздух и да не спада имунитета от затворничеството вкъщи.

Синът ми се разболя от варицела в деня, в който влизах в деветия месец бременност с дъщеря ми. Очевидно съм карала тази шарка, защото нито съм се разболяла тогава, нито пък има някакви последствия за дъщеря ми.

Мазане с ментолов спирт, пудрене с пудричка, Рус токсикодендрон и обичайните неща за вдигане на имунитет - това са илачите за облекчаване на състоянието.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
valrus

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от valrus »

Ох,Чери :923 внесе едно успокоение у мен!
Малкият ще я изкара,за него не се притеснявам,но аз съм в 7месец и по думите на майка ми съм я карала.По–коро за мен е притеснението и за плода.Но ти ме успокои,че нищо не може да се случи ,щом съм я карабла.
Peteto

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от Peteto »

valrus написа:Ох,Чери :923 внесе едно успокоение у мен!
Малкият ще я изкара,за него не се притеснявам,но аз съм в 7месец и по думите на майка ми съм я карала.По–коро за мен е притеснението и за плода.Но ти ме успокои,че нищо не може да се случи ,щом съм я карабла.

Ако се съмняваш в думите на майка си (поне твоята помни :1028 ) можеш да си направиш тест кръвен и ще стане ясно дали си я карала. Аз бях в същата ситуация само че бях в 8 към края и си направих това изследване за мое спокойствие и отделно заради инкубационния период за бебето после, но при теб има време така че няма да е фатално.
:954
tita

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от tita »

Тъй като вируса на варицелата си остава във всеки, който е преболедувал и след години може да напомни за себе си във вид на Херпес Зостер, ще споделя тук. :)
На дъщеря ми, която е на 12 години, тези дни се появи обрив в лявата част на корема, разположен по дължина на последните ребра на гръдния кош. Мехурчетата се оказаха точно Херпес. Доста неприятно усещане - сърбеж с елементи на пареща болка. Та нямаше как да се ходи на хомеопат и се разрових из огромната библиотека Гугъл и ... хоп - Рус токсикодендрон,RHUS TOXICODENDRON CH 9 - http://bilki.bg/index.php?a_bilki=1&bil ... ng=1&m=320" onclick="window.open(this.href);return false;. Та сега наред с мазилото и витамини от група В, приема и Рус ( както и Чери е писала по-горе).
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от cchery »

tita написа:Тъй като вируса на варицелата си остава във всеки, който е преболедувал и след години може да напомни за себе си във вид на Херпес Зостер, ще споделя тук. :)
На дъщеря ми, която е на 12 години, тези дни се появи обрив в лявата част на корема, разположен по дължина на последните ребра на гръдния кош. Мехурчетата се оказаха точно Херпес. Доста неприятно усещане - сърбеж с елементи на пареща болка. Та нямаше как да се ходи на хомеопат и се разрових из огромната библиотека Гугъл и ... хоп - Рус токсикодендрон,RHUS TOXICODENDRON CH 9 - http://bilki.bg/index.php?a_bilki=1&bil ... ng=1&m=320" onclick="window.open(this.href);return false;. Та сега наред с мазилото и витамини от група В, приема и Рус ( както и Чери е писала по-горе).
Тита, благодаря, че сподели! Наистина не съм знаела досега за това развитие на варицелата. Надявам се ще споделиш инфо дали Рус-а се е оказало точното лекарство. Да се оправя по-бързо дъщеря ти! :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
tita

Re: ВАРИЦЕЛА

Мнение от tita »

Рус-а определено е точното лекарство, защото още след 3-я прием мехурчетата бяха започнали да хващат коричка, дори преди да започнем мазането със Зовиракс. Не бях сигурна дали е херпес обрива, затова първоначално взех от аптеката само Рус. След прегледа на доктора се потвърди предположението ми. Вероятно, срива на имунната система при дъщеря ми е в резултат на направените точно преди празниците задължителни имунизации. Иначе е здраво, спортуващо дете ( с 5 см е вече по-висока от мен, а аз съм 164см :D ).

А ето какво намерих за вируса на Варицелата и Херпеса от сайта на клиниката по дерматология към ВМА:
Херпес зостер представлява вирусна инфекция, която се предизвиква от вируса на варицелата. Всеки човек, преболедувал някога варицела може да развие херпес зостер. Вирусът се запазва в "спящо", неактивно състояние в определени нервни клетки на организма и причинява заболяването херпес зостер, когато се реактивира. От херпес зостер боледуват около 20% от пациентите, преболедували варицела. Повечето от тях боледуват само веднъж в живота.

Причината, която води до "събуждане" или реактивация на вируса остава неизяснена. Счита се, че един временен спад в имунитета (способността на ораганизма да се бори с инфекцията) може да стимулира размножаването на вируса и неговото придвижване по хода на нервните снопчета към кожата. Заболяването се среща по-често при хора над 50 годишна възраст, въпреки, че възможно да засегне и деца. Отключващи фактори на инфекцията могат да бъдат и стрес, травма или друго заболяване.

Пациентите с отслабена имунна защита поради рак, левкемия или лимфом са предразположени към развитие на херпес зостер. Уязвими към инфекцията са болни, които провеждат химио- или лъчетерапия по повод злокачествено заболяване, приемащи лекарства след трансплантация на органи и болни на продължително лечение с кортизон.



Какви са симптомите?

Херпес зостерЗаболяването започва с парене, сърбеж, мравучкане или повишена чувствителност в определен кожен участък, ангажиращ обикновено едната страна на тялото. Тези оплаквания могат да бъдат налице в продължение на 1 до 3 дни преди появата на зачервен обрив в същия кожен участък. Може да има оплаквания от главоболие или повишаване на температурата. Обривът бързо се превръща в мехурчета, които са разположени на групи. Мехурчетата обикновено изчезват за 2 до 3 седмици. В началото съдържимото на мехурчетата е прозрачно, по-късно става жълтеникаво или кръвенисто, след което те се покриват с коричка и изчезват. Необичайно е наличието на болка без появата на мехурчета или обратното- появата на мехурчета без придружаваща болка.



Колко силна може да бъде болката?

Често пъти интензитетът на болката е толкова силен, че смущава съня, което налага предписването на обезболяващи лекарства.



В кои области на тялото най-често се появява херпес зостер?

Зостерът се появява най-често по тялото и седалището, но може да засегне и лицето, ръцете и краката, в случай, че са ангажирани нервите в тези области на тялото. Необходимо е полагането на специални грижи, когато мехурчетата засягат окото, поради рискът от възникване на необратимо очно увреждане. Наличието на мехурчета на върха на носа навеждат на мисълта за възможно очно засягане.



Какви са усложненията при зостер?

Пост-херпетичната невралгия се изразява в болка, изтръпване, сърбеж и мравучкане, които могат да присъстват дълго време след като обривът вече е преминал. Пост-херпетичната невралгия може да бъде налице след отзвучаване на кожния обрив и да продължи с месеци и години. По-често срещана е при възрастни пациенти. Навременното започване на лечение в ранните стадии на болестта съдейства за предотвратяване на това усложнение.

Върху мехурчетата може да се насложи бактериална инфекция и това да забави излекуването. Необходимо е да се консултирате отново с дерматолога, в случай, че болката и зачервяването се увеличат или се появят отново, след като са отзвучали. Възможно е да се наложи антибиотично лечение. Инфектирането на обривите може да доведе до образуване на белези, ако не се започне навременно лечение. При зостер на окото и закъсняло лечение може да се стигне до усложнения като глаукома, образуване на белези или загуба на зрението.



Как се поставя диагнозата зостер?

Диагнозата се основава на морфологията на мехурчестия обрив и наличието на едностранна болка преди появата му. Дерматологът може да приготви препарат от остърган материал, съдържащ клетки от мехура и да изследва стъклото под микроскопа. Може да се направи и специално лабораторно изследване на течността, съдържаща се в мехура.



Боледуването от херпес зостер означава ли, че е налице по-тежко придружаващо заболяване или нарушена функция на имунната система?

Повечето болни от херпес зостер са здрави. Трябва обаче да се знае, че тежко болните и HIV- позитивните пациенти са с повишен риск и при тях се провежда друга схема на лечение. Може да се направи рентгенография на гръден кош и кръвни изследвания.



Заразен ли е херпес зостер?

Зостер е по-малко заразен, в сравнение с варицелата. Пациентите предават вируса при спукване на мехурчета. Новоородените и болни с отслабена имунна защита са най-високо рисковите групи за инфектиране с варицела от болен с херпес зостер. Болният е заразен около една седмица след появата на мехурчетата. Рядко се налага хоспитализация за болен от херпес зостер.



Остават ли белези след преболедуване?

Белези могат да останат само след по-тежко прекарана инфекция, особено при болни с отслабен имунитет, възрастни пациенти или такива с вторично инфектирани мехурчета.



Как се лекува херпес зостер?

Инфекцията обикновено се самоизлекува за няколко седмици и рядко повтаря. Приемът на обезболяващи лекарства и налагането на антисептични компреси спомага за завяхването на мехурчетата. При поставяне на диагнозата в ранен стадий на заболяването е удачно предписването на лекарства с противовирусно действие, които потискат вирусното размножаване и спомагат за по-бързото преминаване на кожния обрив. Те се предписват обикновено при по-тежък зостер, очно засягане и на болни с отслабен имунитет. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-благоприятен е изходът. В редки случаи лекарствата могат да предизвикат главоболие, стомашни оплаквания или замайване.

Пост-херпетичната невралгия се лекува с обезболяващи средства. Лекарствата, приемани през устата, като антидепресантите и противоепилептичните средства могат също да бъдат от полза. За подобряване на състоянието се препоръчват физиотерапевтични процедури с ултравиолетова светлина.

При тежка инфекция, засягаща очите и за намаляване на силна болка може да бъде приложен кортикостероиден медикамент, понякога в комбинация с противовирусен. За регулиране на болката може да бъде приложен и нервен блок. В тежките случаи е необходимо стационарно лечение в болниця под ежедневен лекарски контрол.
Публикувай отговор