Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряците/

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
futarela
Философска система
Мнения: 1205
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от futarela »

МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН

ЕДНА РИБА - може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности; ако е морски език да е одран (кожата се дере)

В тава слагаме рибата, рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресен розмарин
пресен джинджифил обелен - няколко(4-5) шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки

ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.

ПОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН, ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА. ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. КОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.

ВМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.[img]http://lines.ladoshki-forum.ru/showgif.php?imgfile=1_5Priroda_lines/1275646909.png[/img]
futarela
Философска система
Мнения: 1205
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от futarela »

ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ


БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКуМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БР



В КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.

СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА
Последно промяна от futarela на 11 Яну 2012, 19:46, променено общо 1 път.
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.[img]http://lines.ladoshki-forum.ru/showgif.php?imgfile=1_5Priroda_lines/1275646909.png[/img]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

futarela написа:МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН
ЕДНА РИБА ( може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности)
ако е морски език да е одран . (кожата се дере)
В тава слагаме рибата , рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресенрозмарин
пресен джинджифил обелен -няколко(4-5)шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки
ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.
пОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН ,ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА . ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. кОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.
вМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!
Фюташки, господ да те поживи! :923 :923 Имам един морски език около кило в хладилника и тъкмо се чудех какво да го правя с тази бодлива и дръглива кожа :1062 :1062 . Е, майсторът си е майстор!

Само да питам - като се направи соса, с него се залива рибата ли?! :oops: :oops:

Имам питане и по рецептата за панирани калмари - самите калмари не се ли варят преди това?!?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

РИБА НА КЕРЕМИДА

Продукти

4 риби скумрия
1 консерва домати /400-500 г/
50 г маслини Каламон
1/2 глава кромид лук
2-3 щипки сух гранулиран чесън /чесново брашно/
3-4 стръка магданоз
4-5 с.л. олио
1 щипка захар
сол на вкус
1 лимон и дървени шишчета за декорация
зехтин


Приготовление:

1. Почистваме рибата и я осоляваме отвътре и отвън.

2. Правим няколко леки прореза от едната страна по дължината, където подпъхваме тънки полумесеци лимон.

[img]http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/1.jpg[/img]

3. Запържваме за кратко наситнения или настърган лук в 2-3 с.л. мазнина. Прибавяме консервираните домати, поръсваме със сол, захар и гранулиран чесън. Варим около 10 мин. на умерен огън, при необходимост поливаме с вода.

4. Към края на варенето добавяме наситнения магданоз и нарязаните на парчета маслини.

[img]http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/3.jpg[/img]

5. Сипваме около 1 черпак от доматения сос на дъното на формата за печене.

6. Прехвърляме рибите върху доматите, поливаме със струйка зехтин. Поставяме в леко затоплена фурна, увеличаваме градусите до 180 и печем 25-30 мин.

[img]http://www.zvezdev.com/images/recepti/1394/5.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Peteto

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от Peteto »

Както повелчва традицията за Никулден - да се приготви шаран.
Да се включа и аз с рецептата на Иван Звездев, която пробвах:

ПЪЛНЕ ШАРАН

Продукти:
Шаран - до 2 кг.
сол и черен пипер за овкусяване
лимони -3 бр.
гъби (аз сложих кладница) - около 100 - 150 гр.
лук кромид 1 глава по-голяма или 2 малки
ориз бял - 100гр.
магданоз 5 - 6 стръка
домати 2 - 3 бр.
орехови ядки 100 гр. (смлени)
(аз сложих накрая и стафиди и малко чубрица - както се казва попредобрих я малко :1062 )
Ще ви е необходима и гореща дова около 300 гр.

Приготовление

Избирате си един шаран максимално до 2кг. голям (по-големите вече са тлъстички и дъхави). След което го почиствате от люспите (за тези които не знаят е хубаво да си приберете по някоя и друга люспа от шарана в портфейла - прави се за да има парички винаги :423 ). След това правите прорез - откъм гърба - внимателно покрай средната кост, за да я отстраните и оттам да изчистите вътрешностите на рибата. Това се прави за да събере повече плънка.

След като ги почистите и измиете, го оставете да се отцеди от кръвта. През това време си пригответе нещата за плънката. Нарязвате лука и гъбите на кубчета - средни, слагате тигана на котлона малко мазнина и слагате лука да стане лъскав, след това добавяте ориза той да стане стъклен и накрая гъбите, доливате малко от горещата вода, добавяте сол и го оставяте да се задушава. През това време посолявате отвсякъде шарана, черен пипер по желание и сока от 1/2 лимон. Оставяте го така да престои около 15-20 мин. Докато плънката стане готова. Включвате фурната на 180 градуса да загрява. След като водата на плънката е поета, се прибавят доматите - обелени и нарязани или от консерва. Разбърквате добре, прибавяте магданоза, чубрицата и орехите, пак разбърквате. Отсранявате от огъня и добавяте стафиди - на вкус е количеството им. Взимате продълговата тава в която ще се пече изправяте шарана с отвора нагоре и го подпирате отстрани с резени лимон. Пълните и доливате малко от горещата вода. Покривате с фолио за печене и така във фурната за около 40 мин...

Да ви е сладко! :524
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

ШАРАН С ДРЕБНИ ЛУКЧЕТА

Необходими продукти:

за 4 порции: 1 шаран (около 1кг),
1/2 ч.ч. олио,
1/4 кг изчистени дребни лукчета,
6-7 скилидки чесън,
1 равна с.л. брашно,
1/2 ч.ч. бяло вино,
1 1/2 ч.ч. вода, дафинов лист,
черен пипер на зърна, сол.



Начин на приготвяне:

Изчистения от вътрешностите и люспите шаран се реже на парчета. Лукчетата се запържват в олиото и се прибавят брашното, ситно нарязаният чесън и малко сол. Сместа се разбърква и задушава около 5 минути, след което се доливат виното и водата. Подправя се с дафиновия лист и черния пипер. Когато сосът заври, се добавят парчетата шаран. Ястието се вари на умерен огън около 30 минути.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

БЯЛА РИБА ПО ВОДЕНИЧАРСКИ


Порции: 1 порция

Продукти:

150 гриба
10 г /непълна супена лъжица/ брашно
20г/1 1/2 супена лъжица/олио
горчица
лимон
магданоз
сол



Начин на приготвяне:

Изчистената и добре посолена риба се панира в брашно и се пържи в олио. Опържена се слага в съда за поднасяне, напръсква се с лимонов сок и се поръсва с много магданоз. Рибата се залива с гореща мазнина, а наоколо се гарнира със сварени картофи, поръсени с олио и нарязан на дребно магданоз, и с резенчета лимон. Отделно в сосиера се сервира майонеза. Забележка. По същия начин може да се приготви и кефал.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

ЛАВРАК ПО ВЕНЕЦИАНСКИ

Порции: 1 порция

Продукти:

150 главрак
10 г /малко парче/ моркови
10 г /малко парче/ керевиз
10 г /1 /2 брой/ корени от магданоз
3 мл /1/2 чаена лъжичка/ оцет
1/10 дафинов лист, няколко зърна черен пипер


за 6 порции сос:

25 мл /2 супени лъжици/ оцет
3-4 жълтъка
20 г/супена лъжица/ сметана или прясно мляко 50 г масло
2 китки магданоз или 2 стиски листа от спанак сол



Начин на приготвяне:

Лавракът се вари в бульон от зеленчуците, подправките и оцет След като изстине в бульона, не се бели, а само се разделя на две по гръбнака и му се почистват костите. Поднася се залят със сос, който се приготвя по следния начин. В малка тенджерка се вари оцетът; докато се поизпари. След като оцетът поизстине, прибавят се жълтъците и се бъркат на топло. Когато сместа се посгьсти, слага се разбитото масло. После се прибавя сметаната. За да се оцвети сосът в зелено, в него се изстисква счукан магданоз или спанак. Посолява се. За гарнитура се поднасят картофи, поръсени със сол и нарязан на дребно магданоз.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от cchery »

futarela написа:ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ


БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКОМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БР



В КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.

СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА
Снощи това беше изпробвано и мисля, че е много успешна рецепта. Аз сложих царевично брашно вместо пшенично..... не знам дали заради това или защото майстор Фюти трябва лично да ме обучи :1062 , но панировката на последната порция калмари не полепна по тях след пърженето, ами изпопада. :1044 :1044
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
metsababa
Site Admin
Мнения: 200
Регистриран на: 17 Авг 2010, 15:54

ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН

Мнение от metsababa »

Утре отново е Никулден! Началото на "страстния" :lol: месец декември. А страстен, защото е пълен именно със страсти, емоции, вълнения, очаквания, празнично настроение и още нещо...... Месец, в който си дават среща умората от една цяла година и свежестта на новото начало! Месец на контрасти, неспирен бяг и притеснения, но и 30 дена в приповдигнато настроение, трескави часове и много усмивки.....

Ала утре е Никулден. За светеца покровител на рибари и банкери, нека вдигнем чаша за възхвала и поздрав! И го посрещнем както подобава - с риба на трапезата!



ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН


Необходими продукти:

1 кг-пресен шаран
3-4 с.л.-брашно
1/2 ч.л.-червен пипер
черен пипер
сол
1/2 ч.ч-бира
лимон
галета

Начин на приготовление:

Шарана, изчистен и нарязан на котлети, се осолява и му се изцежда сока от половин лимон.Оставя се да престои около час в хладилника.

Панировката се приготвя от няколко лъжици брашно, малко червен и черен пипер , 2 -3 щипки сол .Всичко това се обърква и разрежда с бира до гъстотата на боза.

В чиния се изсипва галета.

Рибата се подсушава леко с кухненска хартия. После се топва в панировката,овалва се в галетата и се пържи в загрято олио до златисто. Изважда се и се поставя на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сервира се с резени лимон и зелена салата.

[img]http://3.bp.blogspot.com/-8eErgtqD2Gc/T ... 040660.JPG[/img]

Хляб и сол
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнение от Kleo »

Аз ще приготвя задушено-печени скумрии за довечера :1216
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор