За вредата от парацетамола

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

За вредата от парацетамола

Мнение от Мърмори »

Ароматни амини
(Paracetamol)

Не е никакъв проблем набавянето на субстанции от лабораториите на фармацефтичната индустрия, чиито странични ефекти нерядко може да са фатални. Към тях принадлежат и болкоуспокояващи средства с активна съставка ароматни амини като Paracetamol* например. Пациенти с хронични болки често ги използват системно и в големи дози. Най- известен представител на така наречените анилинови деривати е Phenacetin*- а. Едва след дългогодишно приложение се установява, че при «злоупотреби» може да се стигне до бъбречни увреди. Под «злоупотреби» се разбира, че човешкият бъбрек може да понесе само определена абсолютна доза (примерно 1 кг). Постигне ли се тази доза, неависимо за какъв период от време, пациентът рискува бъбречна недостатъчност и при определени обстоятелства- смърт. Фенацетинът е изтеглен от американския и европейски пазар. Неговият директен «химически побратим», парацетамолът официално се счита безвреден а за здравето и се предлага дори подо формата на свещички за деца. Но досега няма категорични доказателства, че парацетамолът е по-малко вреден за бъбреците от фенацетина.

Чернодробните увреди при отравяния с парацетамол са известни, въпреки че за тях не се шуми. Разликите с бъбречната недостатъчност представляват повече интерес за академичните среди, за засегнатите- без особено значение. Дози над 10 г могат да причинят тежки, дори смъртоносни некрози на черния дроб. Ако се сравни с предписвани дози 500- 1000 мг на прием, десетократното количество лесно може да се стигне. При хронични болки 2- 3 г дневно (= на 4- 6 таблетки) не са никакво изключение. Парацетамолът може да се намери в комбинирани препарати за главоболие, ставни болки, болезнена менструаця и пр.

ОПАСНОСТ ОТ ЧЕРНОДРОБНИ УВРЕЖДАНИЯ
Увредащото действие се свързва със свободните радикали, които атакуват протеините на чернодоробните клетки. То се осъществява чрез оксидиране на микрозомите (елементи в клетъчната структура). При обичайни дози 500- 1000 мг тези вещества (свободните радикали) се прихващата от глутатион. Когато се изпразнят глутатионовите депа, се отчита ефектът на клетъчно увреждане.

Медикаменти, съдържащи парацетамол се продават под различни имена. Но указание за безрецептурни обезболяващи препарати, съдържащи фенацетин и парацетамол с ясно указание за тежко бъбречното и чернодоробно увреждане се пренебрегва.
Трябва да се отбележи, че много медии печелят добре от съответното рекламно представяне в съответствие с желанията на фармацефтичните производители.

Цистеин и метионин
При отравяния с ароматни амини (например опити за самоубийство) официалната медицина лекува с цистеин и метионин. Ако тези антидоти се въведат навреме животът на на пациентът може да бъде спасен. Те спират образуването на свободни радикали. Тази способност на цистеина може да се използва и за профилактика на евентуални увреждания от страничните ефекти на такива медикаменти. При неизбежна употреба на такива медикаменти е редно да се добавя и цистеин най- добре с поне 1 г витамин С.

И глутатионът защитава черния дроб от свободни радикали. Най- добре е да се използва комбинацията цистеин + глутатион + витамин С. Предлага се като антитютюнова, антиалкохолна комбинация.

От научните статистики се вижда, че хора ползавщи системно парацетамол с други обезболяващи средства страдат 3 до 8 пъти по- често от карцином на черния дроб.

Препоръка! Ако не може да се мине без обезболяващи, да се използват природни средства или поне да не са такива с ароматни амини- например ацетилсалицилова киселина.

И което е особено важно! До 4 годишна взраст, черният дроб е с незавършено развитие и малките деца са много по- уязвми от възрастните.
Ако много се налага използването на противотемпературно средство, по- добра аптечна алтернатива е Нурофен (взел съмо от руски източници).
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Мърмори »

Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са изключително опасни.

Става дума за прахчетата, от които се приготвя гореща напитка, поясняват фармаколози от Германия, които искат спешно да се въведе ограничение при продажбата на някои болкоуспокояващи, вкл. парацетамол, аспирин и др.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментира проф. Кай Бруне от университета в Ерланген, цитиран от немското сп. "Фокус" и БоленЗдрав.

Проблем било също, че така пациентите губели ориентация от кой препарат каква доза са приели.

Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка, лесно можел
да се обърка с фатални последици за здравето

Според германските фармацевти подобни лекарства трябва да се продават само срещу рецепта, понеже лесно може да се превиши безопасната доза, а това буквално представлявало риск за живота.

Тези медикаменти се продават от доста време свободно в аптеката, хората ги смятат за безобидни и подценяват страничните им ефекти, предупреждава професорът.

При дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно може направо да предизвика чернодробна недостатъчност, твърди той.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране.

При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни.

Аспиринът - пак класика сред болкоуспокояващите, също не е за подценяване според проф. Бруне.

Активната му съставка ацетилсалицилова киселина (ASS) създавала доста рискове.

Тя била препоръчителна само за пациенти със сърдечносъдови заболявания, но не и за онези, които искат просто да постигнат болкоуспокояващ ефект. ASS потискала болката, но само краткосрочно, а

дългосрочният ефект бил свързан с разреждането на кръвта

Така например ако човек са му извадили зъб и той е пил аспирин, за да спре неприятните усещания, раната може да започне внезапно да кърви.

Имало и случаи на отложени операции, защото пациентът дни по-рано е приемал аспирин.

Проучване, публикувано наскоро в специализираното издание Archives of Internal Medicine, твърди, че само пациенти, които са претърпели инфаркт или инсулт, трябва да поемат риска от приемането на аспирин.

Авторът на проучването Козик Рей, професор от университета "Сейнт Джордж" в Лондон, е убеден, че ASS повече вреди, отколкото помага на здравите хора.

Въпреки новите заключения на учените за рисковете от тези болкоуспокояващи, било трудно да се въведат ограничения в Германия, за каквито настояват фармаколозите.

И двете съставки са освободени от патент,

никой производител не би инвестирал в допълнителни проучвания, от които след това ще спечелят и конкурентите му, отбелязва проф. Бруне.

По-добре проучени през последните 30 години са други две активни съставки срещу болката – ибупрофен и диклофенак, твърди той.

Aко и те се приемат продължително време - месеци наред, могат да доведат до кървене в стомаха, високо кръвно или риск от инсулт.

Единственото предимство е, че се извеждат по-бързо от тялото чрез отделителната система.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Kleo »

Тъкмо питах в СПАМ-темата за парацетамола, благодаря ти, Мърмори, че повдигна вече съществуващата тема :923
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Мърмори »

Хихи, Вихъре, вихър си, няма спор, ама те изпреварих! :plezya se
Искам да отправя специално предупреждение: внимателно четете каква е активната съставка на съответното лекарство, защото:
panadol= paracetamol
coldrex=paracetamol
fervex=paracetamol и
т.н. има още много други лекарства, които с нищо в наименованието не подсказват за наличието на парацетамол.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Kleo »

Тайлол Хот е също парацетамол.
А защо като е толкова токсичен, опасен и вреден,
се препоръчва на кърмачета и бременни?! :shock:
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Мърмори »

ЗАщо ли? Ами защото това носи пари! Дори на лекаря,който ги изписва.
Схемата е следната: отива представителя на дадена фармацевтична фирма при даден лекар и му обещава парични бонуси ако изписва дадено лекарство на пациенти вместо аналогичното на друга фирма. Сключва се договор между двете страни. След всяко изписване на лекарството лекарят попълва бланка с личните данни на пациента, на когото го е предписал. Отделно в бланката,която се пише за пред Здравната каса се описват всички предписани медикаменти.Така се води отчетност. И понеже българинът е доверчива овчица и се е отдал изцяло на българското ни здравеопазване, като кон с капаци изпълнява стриктно това,което му е казал лекарят. А той,бъди сигурна, добре се е погрижил предварително да наплаши качествено пациента, че ако не го вземе това лекарство, спукана му е работата и бедния, изстрадал, доверчив пациент слуша. Каква му е работата, нали уж те за това са учили,знаят и това им е работата- да ни казват кое е най-доброто.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Kleo »

Но тогава това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу живота и здравето ни!!! :126
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Kleo »

vihrogonche написа:Но тогава това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу живота и здравето ни!!! :126
Просто не ми се иска да повярвам в това!!! :oops:
Защото ако е вярно, вкъщи много сме си навредили през последните няколко години!!! :328
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от cchery »

vihrogonche написа:
vihrogonche написа:Но тогава това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу живота и здравето ни!!! :126
Просто не ми се иска да повярвам в това!!! :oops:
Защото ако е вярно, вкъщи много сме си навредили през последните няколко години!!! :328
Деска, ГМО, Е-та, хидрогенирани мазнини, растителни мазнини, аспартам, фруктозо-глюкозен сироп............. и това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу здравето ни, но няма почти никакви хранителни продукти в България без тях!!!! И на мен не ми се иска да вярвам, но като хвана една вафла, един кроасан, една лютеница и се ужасявам!!!!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от cchery »

Американската агенция по храните и лекарствата моли лекарите да намалят предписването на Ацетаминофен(Парацетамол)


Американската агенция по храните и лекарствата официално помоли здравните специалисти да спрат предписването на болкоуспокоителни, които съдържат повече от 325 милиграма Ацетаминофен(Парацетамол) на таблетка, капсула или друга лекарствена форма, цитирайки риска от чернодробно увреждане.

Мярката е насочена към аналгетиците отпускани с рецепта, които съдържат както ацетаминофен, така и други съставки, като например опиоиди като кодеин, оксикодон и хидрокодон. Някои от тези комбинирани продукти може да съдържат до 750 милиграма ацетаминофен на доза.

В официално изявление на Агенцията по храните и лекарствата се казва: „Няма налични данни, които да показват, че приемането на повече от 325 мг на доза осигурява допълнителни ползи, които да надминават рисковете за чернодробно увреждане.”

„Освен това, намаляването на количеството ацетаминофен на дозова единица ще намали риска от тежки чернодробни увреждания от случайно предозиране с ацетаминофен, което може да доведе до чернодробна недостатъчност, необходимост от чернодробна трансплантация или дори смърт.”, добавят те.

Агенцията по храните и лекарствата каза, че тежки чернодробни увреждания са настъпили при пациенти, които са взели повече от предписаната им доза за период от 24 часа, или пък са взели повече от един продукт съдържащ ацетаминофен едновременно, или пък са комбинирани лекарството с алкохол.

Агенцията по храните и лекарствата заяви, че ще вземе мерки и по отношение на лекарствата против настинка, грип и болкоуспокоителни отпускани без рецепта при които максимално допустимото количество ацетаминофен е 500 мг, въпреки че в някои продукти то може да достигне до 650 милиграма на дозировка.

„Много потребители често не са наясно, че много продукти(както с рецепта, така и без рецепта), съдържат ацетаминофен, при което съществува опасност по случайност да приемат твърде много.” – предупреждава Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

Официалната информация на страницата на Федералната агенция по хранита на САЩ
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Kalia

Re: За вредата от парацетамола

Мнение от Kalia »

Парацетамола под формата на панадол се дава много често и на малките деца.Той е много вреден за черния дроб.
Детето на колежката получи алергична криза вследствие на по-големи количества панадол, давани като температуропонижаващо при тежкия грип, който върлува сега.
Затова с панадола и нурофена трябва да се действа много внимателно при децата. :idea: :idea: :idea:
Публикувай отговор