Лечебно гладуване

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Публикувай отговор
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Лечебно гладуване

Мнение от Мърмори »

Пускам тази тема с ясното съзнание, че тя би породила доста спорове. Защото има различни теории, различни методики и схващания за тази материя. За мен обаче е важно да ги чуя, да направя моите си изводи, да почерпя знания от опита.
Може би трябва да започна с предисторията, породила този интерес у мен.
Това се случи в един друг форум:
Мърмори написа:
lindorina написа:Пиша "случайно" в кавички, защото всички вече знаем, че случайни неща, като че ли не се случват. За да се случи едно нещо, то е подтикнато от друго и е имало защо да стане.
Да ти кажа честно и аз не вярвам много в случайните неща. Попаднах тук докато разглеждах разни емотиконки в Гугъл (нали трябва да сме в час с модата и в бърлогата). И не къде да е из този форум, а точно на твое мнение. И се зарадвах. И се зачетох. И се увлякох. И се замислих. И взех решение. ИСКАМ да гладувам.Зачудих се защо точно СЕГА се случва всичко това, защо точно сега дойдох тук, а не тогава когато си пускала линковете в Мецата (които така или иначе вероятно съм проспала). И се върнах назад във времето, когато направих първата кардинална промяна в мисленето си и хранителните си навици, когато започнах редовно да детоксикирам- това се случи, когато започнах да търся,когато бях готова не просто да прочета думите на Док, но и да ги чуя. Сега отново търся. Всъщност осъзнах, че търся докато се разхождах тук, във форума. И сега отново съм готова да чуя нещата. Защото не виждам алтернатива да оправя хормоналните си проблеми, чернодробните си проблеми, алергията и всичко останало. А те нещата са навързани- невъзможността да излекуваш едно води след себе си друго.
Та така. Наистина случайни неща няма.
Наистина вероятно сега узрявам за нещо по-радикално. Детоксикациите са нещо много хубаво (между другото,незнам защо си мислех, методологията им е дело на Док, оказва се, че не е така. Автор е някой си д-р Уокър-съвсем случайно разгледах една книжка за соколечение до касите в Практикер, докато чаках Жоро да излезе и там едно към едно беше описан този метод).Мисълта ми беше, че детоксикациите, колкото и хубаво нещо да са, чувствам че вече не са ми достатъчни- имам доста проблеми,които явно са толкова стари и хронични, че трудно се повлияват.

Очаквам тук да споделяте опит, да ме водите по пътя, защото аз така или иначе ще го направя. Решила съм твърдо. Проблемът е, че нямам възможност на работа да цедя някакви сокове. Тогава си мислех за метода на Лидия Ковачева- правила съм го като ученичка, изкарах 20 дена под наблюдението на Емилова, но после опорочих захранването и така и не стигнах до втора фаза, която трябваше да е след 2 месеца.

Сега с Линди (която се оказа веща в занаята) обсъждахме вариант да го съчетая с детокса. Тя ме съветва да започна от вторник след обяд само на вода, в четвъртък си започвам стандартен детокс и карам така до неделя.
Защо пък не?! Като за начало ми се струва добре. После ще мисля, за нещо по-дългосрочно.

Очаквам да ми дадете идеи, да споделите опит, да ме насочите към отсята полезна информация, защото интернет бъка от всякакви кашотини и мнения и това тотално ме обърква.
tita

Re: Лечебно гладуване

Мнение от tita »

Случайно или не, тези дни рових в нета и си свалих книгата на Лидия Ковачева. Тъкмо съм я зачела. :) Ще следя таз тема с огромен интерес. Благодаря, Зори!
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Лечебно гладуване

Мнение от Мърмори »

Още един факт, че случайни неща няма. Нищо чудно скоро,гладни,гладни да си правим компания тук и да си споделяме неволите и теглилата :1062
srundak

Re: Лечебно гладуване

Мнение от srundak »

Здравейте и от мен!
Този път и в по-гладните усилия!
Никак не мисля, че е случайно след няколко детоксикации по пълнолуние да си зададем въпроси за това как се храним и дали евентуално нямаме нужда от повече пречиствания. Водена от точно такива подбуди миналия месец направих 10 дни олекотено гладуване по системата на Лидия Ковачева, с пет дни захранване. Информация почерпих основно от сайта на д-р Емилова, която доста добре разяснява процесите и като цяло страшно много и повярвах. Знам, че има "за" и "против" лечебното гладуване, но вече и от собствен опит, мога да кажа, че против са предимно хората, които не са опитали, или които не са направили нещата, както трябва. Аз за себе си, мога да кажа, че от гладуването и от детоксите само добро съм видяла.
Относно опитът ми с 10-те дена - чувството на глад изчезва към третия ден, ако не си седиш у дома и да се чудиш какво да правиш, е съвсем възможно да си изкараш доста време. Ефекти - най-видимите - кожата "светна", буквално - изчезнаха сенките под очите ми, скриха се повърхностни капиляри, бръчките по лицето ми се загладиха, започна едно "лющене" на мъртви клетки от кожата по цялото ми тяло - с кесето и душа, нещата се оправиха, настроение - повече от отлично, подвижност много сериозна, енергия през целия ден, наспиване от малко... абе, почне ли човек, направо не може да спре.
Определено мисля да правя ново лечебно гладуване - това беше кратко - едно, че за проба, другото е, че ми предстоеше пътуване към хора, които са твърде далеч от здравословното хранене и знаех, че ако не захраня овреме мога да си докарам повече проблеми, отколкото ползи.

Най-важното за мен беше да се информирам добре - защото гладуването е наистина сериозна работа - захранването изпълних точно по инструкции - никакво шавване. Има и случаи, в които гладуване не се препоръчва, освен ако не е под медицински контрол. Може би ако има по-сериозно състояние, е по-добре да се отиде в клиниката на Емилова - май само тя наблюдава процеса на място. Единственото друго име, което съм чувала е д-р Гайдурков, от който моя позната е със страхотни отзиви.

Това е то, да знаете, че съм с вас, момичета, пък да става каквото ще!
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Лечебно гладуване

Мнение от Cheva »

Мърмори, желанието ще те води.
Книгата на Лидия Ковачева е много ценна, без да назидава.
Лично аз я прочетох, след като имах натрупан опит в детоксите и промяна, осъзнаване
в храненето. Познати ми бяха усещанията в "гладен" режим и я прочетох с разбиране.
Има и други методи на лечебно гладуване, дори Лидия е дала ценни примери.
Но без да пробваш, няма как да знаеш кой е твоят.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Лечебно гладуване

Мнение от Мърмори »

Благодаря,мацки!
Сръндак, докато четях как подробно си описала резултатите ти, си припомних това,което изпитвах аз преди .....(ехееее не мога да сметна колко години-бях в 9 клас, а Емилова току-що беше отворила кабинета си във Варна). И направо ми се прииска да започна от днес.Защото чувството наистина е несравнимо. Но, подготовката е много важна. Първо удължения детокс и после след РД на детето се мятам.Иначе книгата на Ковачева съм я чела още докато гладувах,но вероятно има доста детайли,които тогава са ми убягнали или не съм разбрала добре. Трябва да си я издиря и да направя една поправителна сесия.
Тити,аз не обичам електронните книги, но ако не успея да си я намеря,защото вероятно е останала у майка ми, метни един линк за всеки случай!
Още веднъж благодаря за подкрепата и допълнителната мотивация!
tita

Re: Лечебно гладуване

Мнение от tita »

Зори, не мога да намеря линка към книгата на Л. Ковачева. :-| Форума не приема за прикачване файлове с разширение .doc или .pdf , затова надявам се да може да се свали файла от тук : http://dox.bg/files/dw?a=2fd7c57a15" onclick="window.open(this.href);return false;.

По темата за лечебното гладуване попаднах на една разработка, като за дипломна работа към катедра Рекреология (наука изследваща възпроизводството на живите сили в човека), която е писана от модератор във форума "Земя на заем". Доста интересно четиво. Линка за сваляне на разработката му е тук: http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6533.0" onclick="window.open(this.href);return false;
lindorina
Цветна долина в омая
Мнения: 724
Регистриран на: 23 Авг 2010, 09:54

Re: Лечебно гладуване

Мнение от lindorina »

"Сега с Линди (която се оказа веща в занаята) обсъждахме вариант да го съчетая с детокса. Тя ме съветва да започна от вторник след обяд само на вода, в четвъртък си започвам стандартен детокс и карам така до неделя. "

Зори, чак веща в занаята - силно казано. Вещите в занаята са руснаците. Много са напред в материята. Много книги има, за който желае да се информира. Леки насоки - Малахов, д-р Олга Елисеева, Галина Шаталова/относно целебното хранене/и още и още...Х.Шелтън, Аре Веерланд, П. Брег, Ю.Николаев и мн.други, до чиито трудове се е добрала покойната Л.Ковачева, бидейки на косъм от смъртта/на 30 год.възраст/.Хващайки се като удавник за сламка и в последствие излекувайки себе си от туберкулоза, цироза и като цяло токсичност, натрупана в организма, следствие тези заболявания, с така наречената омекотена система на гладуване - плодове, чай и мед, създадена от нея. Всъщност, предполагам че сте наясно в общи линии, след като по един или други начин се намирате в този форум и правите детоксикации - все нещо поназнайвате както се казва :)
Още да уточним един съществен факт - самото гладуване бива два вида - или на вода, или сухо. Другото е по-скоро разтоварване, но за хора, чиито организъм е доста "замърсен" с лекарства, некачествена храна, алкохол,цигари или др.може би по-добрия вариант е да започнат като за начало с нещо такова, както и детоксикациите в случая.

Темата е много, много обширна и съвсем не може да се изчерпи с един-два коментара. Така че наистина всеки може да се включи с мнения, споделяне, лични наблюдения, практика и др.
Аз съм далеч от мисълта, че съм много веща. Просто така се стекоха събитията в живота ми, че имах възможността мисля 4 пъти да посетя в различни години "санаториумите на д-р Емилова", към която самата Л.Ковачева навремето / при проведен телефонен разговор с нея/, ме насочи.Чери беше останала с впечатление, че съм се виждала с основателката на плодово-чаеният режим у нас лично......но аз съм разговаряла само по телефона с нея. Ако ви е интересно ще разкажа по-подробно, защо така се случи.
Сега - с две думи защо точно съм посъветвала Зори да започне във вторник:
http://www.dar-center.com/article/?article=713" onclick="window.open(this.href);return false;
а тук са дните според лунния календар:
http://www.astrohoroscope.info/moon.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Въпреки всичко, това не е решаващо - ако човек "е узрял"за една такава стъпка - може да я предприеме, когато реши, но разбира се, след като се информира подобаващо. И още нещо, много важно според мен - гладуването се предприема главно за лечение, а не за отслабване. Както се казва, отслабването е бонуса, след изчистване на организма от натрупаните шлаки.
Ако мога да бъда полезна по някакъв начин, ще се постарая да ви отговоря, макар че опита ми специално със същинското гладуване не е твърде богат. Аз самата често досаждам с питанията си в сайта и форума на Вери и Милен, които живеят в Канада заедно с децата си: http://recipemagician.com/forum/" onclick="window.open(this.href);return false;
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8jVF4RfE3CJOqLOnIe4FC6dOMme1PC45jE5g2z4F9cUYwNzrkPA[/img]
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Лечебно гладуване

Мнение от cchery »

Зоринка, как върви гладуването?! Стартира ли или нещо друго възникна?!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
lindorina
Цветна долина в омая
Мнения: 724
Регистриран на: 23 Авг 2010, 09:54

Re: Лечебно гладуване

Мнение от lindorina »

Според мен Зори не е започнала. Има процент вароятност и да греша. И аз имах идеята да направя с нея няколко дена, но от опита, който имам, не винаги когато реша нещо, то се случва.В такъв момент не бива да се упрекваме, а да изчакаме, когато наистина нагласата ни е на добро ниво и сме готови за това. Разбира се това не важи за случаите, когато спешно се налага да се предприеме гладуване - например свързано с тежко заболяване. Но в такъв случай пък има друго нещо - най-добрия вариант е да си на специализирано място за провеждане на гладуването в комбинация с ред прочистващи процедури, или да си под вещото ръководство на човек, който практикува.
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8jVF4RfE3CJOqLOnIe4FC6dOMme1PC45jE5g2z4F9cUYwNzrkPA[/img]
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Лечебно гладуване

Мнение от Мърмори »

Да момичета, прави сте. Много ми се събра последната седмица, направо мисля,че ще експлоадирам от нерви. Ако ми позволите тука ще се пооплача малко, ако не ви се чете спокойно може да ми подминете поста.
Даже незнам дали ще имам нервите всичко да преразкажа, затова ще копирам това което споделих на Дани,която направи фаталната грешка да попита как сме.
"На Даренка вече няколко месеца лекуваме бактерии в урината, какво ли не изпи и няма оправия и това е. Сега от седмица някъде има някакви странни болки в стомаха, съпроводени с често ходене по голяма нужда и аз какво ли не давах, защото мислех че е вирусно. Вече цяла седмица няма резултат и започвам да си мисля, че е на нервна почва. Много й говоря, успокоявам я,опитвам се да я предразположа да сподели какво я тревожи, но тя отговаря, че всичко е наред. Направо незнам. Ще ме побърка това дете.Гоги беше лепнал някакъв вирус и той миналата седмица я изкара в къщи, сега аз го прихванах от него и ще се побъркам от главоболие,хрема и кашлица. На всичко отгоре започнах да пия хормонални хапчета заради недостиг на прогестерон и се втрещих, че едно от страничните им действия е поява на депресия, а аз често имам залитания натам. Та сега се наблюдавам постоянно и се старая често да нахлузвам розовите очила.Е,не винаги се получава но...С ремонти се занимавахме до преди 5-6 дена и всичко ми беше по торби и кашони и целият този безпорядък и мръсотия ме изнерви допълнително. Доста ми се насъбра тези дни, дори гладуването,което смятах да започна от миналия вторник пропадна. Много исках да го направя, но не бях стабилна психически и затова реших да го отложа временно докато се поуспокоя. Освен това стягаме рожден ден на Гоги и до вчера нямах ясна концепция какво всъщност ще правим и къде. Бях изпаднала в луда паника, защото поне 10 дена предварително се правят резервации, а ние имаме само 5 дена, до събота. Но понякога решението идва само и ти пада като от небето. Засега няма да споменавам нищо, тази вечер ще платим капарото и спокойно ще мога да кажа каква е идеята.Другото,което ме хвърля в луда паника е, че в понеделник трябва да го водя да му слагат ваксина, а аз съм много напатила от тях и не искам, направо ми се реве като се сетя.И най-лошото е че ти извиват ръцете и те принуждават да правиш неща,които не искаш."
Доста хаотично и накъсано, но точно такова е и в душата ми. Опитвам се да вляза в релси и да си подредя нещата, но става бавно. Живот и здраве след рождения ден на Гоги ако се усетя по-спокойна може да предприема нещо. Но в никакъв случай не искам да започвам ако не съм убедена, че ще го направя както трябва. Искам да подчертая дебело, че не съм се отказала, но изчаквам по-добър момент.
Благодаря на всички за съветите, напътствията и куража,който ми давате.
Публикувай отговор