Пилатес?

Подфорум за поддържане на тялото чрез спорт
Peteto

Пилатес?

Мнение от Peteto »

Мили мецанки,

искам да попитам за мнение или споделяне на евентуален личен опит за Пилатес-а, като хоби, спорт или начин на живот?
Дали сте посещавали дадена школа, от къде и кого сте доволни?
:523

Що е то пилатес?!
Допълнение към постинга от администратора на форума

Ключът към перфектната визия на много от професионалните танцьори, топ атлетите и холивудските звезди е "Пилатес".


"Пилатес" е модерен микс от физически натоварвания и упражнения от каланетика, балет и йога, на фона на релаксираща музика. Този вид гимнастика развива гъвкавостта на тялото, повишава мускулния тонус, контролира стреса, поддържа доброто настроение и радостта от живота. Упражненията се изпълняват бавно и със специално внимание върху дишането и концентрацията на мисълта, само по веднъж, в определен брой повторения, а не в серии, както е при другите видове гимнастики. Движенията изглеждат прости, но за да ги изпълнявате "чисто" се изисква максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума.

При "Пилатес" се използват по-малки предмети като топки, ластици, пружини и гирички, които служат за нарушаване на равновесието и карат мускулите, които отговарят за стабилизирането на тялото да се съкращават. Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма. :idea: За максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично. :idea:

Един от най-интересните варианти на "Пилатес" е съчетанието с йога. Общото между двете системи е, че "учат" ума и тялото да работят в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Вариантът се нарича "Йогапилатес" и предоставя възможност на човека да опознае тялото си като сложен и съвършен механизъм и да го контролира с ума си. Комбинацията от правилно дишане, упражнения за разтягане и умение за самоконтрол от йога и съчетанието на сила и енергичност от "Пилатес", осигуряват балансирана тренировка, водеща до много ефективни резултати за физическата форма и душевното равновесие.


ИСТОРИЯ

Методът е създаден от Джоузеф Пилатес – американец от немски произход. Като дете страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее започнал активно да се занимава със спорт – ски, гмуркане, гимнастика и боди билдинг. През 1912 година заминава за Англия, където работи като инструктор по самозащита в "Скотланд Ярд". В началото на Първата световна война заедно с други германци е интерниран като представител на вражеската страна. За да повдигне духа на лагерниците в Ланкастър, Джоузеф започнал да ги тренира с упражненията, които бил създал за самия себе си. По-късно използвал методиката си за възстановяване на ранените британски войници, като монтирал пружини към болничните им легла.

След края на Първата световна война Джоузеф се завръща в Германия, където доразвива идеите си и става любимец на танцьорската гилдия. Когато е поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г. По време на пътуването се запознава с бъдещата си съпруга Клара. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до "NY City Ballet". До началото на 1960-а методът "Пилатес" става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.

Когато Джоузеф умира жена му продължава да ръководи студиото, а по-късно един от учениците на Пилатес – Флетчер отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.

ВАЖНО!

:idea: Упражненията са разработени така, че да е невъзможно да накарате тялото си да ги изпълнява, без да мислите и без да се съсредоточите върху движението на всяка отделна част от тялото. :idea: При това без каквото и да е умствено натоварване.

Според Джоузеф Пилатес, за да функционират всички системи в човешкия организъм, той трябва да бъде снабдяван с много кислород. “Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха” - казва той. Към всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате. При неправилно дишане движенията стават по-малко ефективни и губят смисъла си.

Мускулите в центъра на тялото (корем, кръст, хълбоци и седалище) се разглеждат като "електроцентрала", от която идват енергията и силата. Акцентът в метода е работата с мускулните групи в тази централна част - те са ключът към добрата форма, стойка и кондиция на цялото тяло.

Всички движения се изпълняват плавно и преливат едно в друго. Целта на тази гимнастика, освен да стегне и да направи мускулите по-гъвкави, е и да постигне естествена грациозност на тялото.

Джоузеф Пилатес твърди: „Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие.”

[img]http://cway.bg/imc/6-8d.jpg[/img]
[img]http://i.actualno.com/club.bg/files/200 ... 873011.jpg[/img]
[img]http://pilatesmania.hit.bg/clip_image001.jpg[/img]

Източник
MortishaAdams

Re: Пилатес?

Мнение от MortishaAdams »

Здравей!
Аз не мога да кажа от собствен опит нищо за Пилатеса.Но имам приятелка,която прави упражненията-Пилатес,като ги редува с каланетика.Мога да кажа,че изглежда страхотно.Стегната от всякъде.Така,че има ефект и то отличен.
За останалите въпроси,не мога д ати препоръчам никой.Има в нета "филмчета" с Пилатес колкото искаш.Ако имаш интерес ще пусна линк откъде можеш да си изтеглиш. :524
Peteto

Re: Пилатес?

Мнение от Peteto »

MortishaAdams написа:Здравей!
Аз не мога да кажа от собствен опит нищо за Пилатеса.Но имам приятелка,която прави упражненията-Пилатес,като ги редува с каланетика.Мога да кажа,че изглежда страхотно.Стегната от всякъде.Така,че има ефект и то отличен.
За останалите въпроси,не мога д ати препоръчам никой.Има в нета "филмчета" с Пилатес колкото искаш.Ако имаш интерес ще пусна линк откъде можеш да си изтеглиш. :524

Здравей,
ще ти бъда много благодарна ако ми пратиш линк стига да не те затормозявам много :roll:

Аз за сега съм малко ограничена във възможноста да правя повече гимнастика и въобще да се стягам, но живот и здраве след май месец като се появи бебенцето ще си стягам дупето :221
MortishaAdams

Re: Пилатес?

Мнение от MortishaAdams »

Не ме затрудняваш ни най-малко!Ще се радвам да съм полезна.
Ето линка:
http://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=1544" onclick="window.open(this.href);return false;
Само трябва да се регистрираш и теглиш.
Леки бремнност и раждане! :923
Дори видях,че има Пилатес и за бременни.
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=1991504" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Пилатес?

Мнение от cchery »

Дойде време да се похваля и тук. Да не говорим, че темата не паяжини, ами вселенско забвение я е хванало :mrgreen: .

Днес ходих на пилатес. :326 Досега само бях чела за тази гимнастика и я свързвах основно с големите топки, върху които се изпълняват някои от упражненията. Е, въпреки, че днес не правихме упражнения върху топки :D , бях на пилатес. Това всъщост е комбинирана кимнастика от пилатес + йога. Мога да кажа, че определено упражненията за корема си ме затрудниха. С дишането също има какво да се желае.

Иначе като усещане, като сравнение с всичко останало, което съм пробвала и тествала, още ми е ранко да говоря. Засега ваучерът ми е за 6 посещения - след шестото обещавам да коментирам пак.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Пилатес?

Мнение от cchery »

Днес на пилатеса тренирахме вече с топките, които са така характерни за тази гимнастика. :)

[img]http://cway.bg/imc/7-3a.jpg[/img]

Уникално приятно е! Изглежда да е лесно, но..... първо топката е тежка, т.е. когато се тренират ръцете с нея и тя се вдига и сваля, това натоварва мускулите на ръцете като с гирички. А когато се правят упражнения за краката с нея и трябва да я обхванете с ходила, вярвайте ми..... ще се узорите! Топката е с доста голяма обиколка и това затруднява захвата и по този начин се напрягат най-слабо тренираните мускули на краката - тези от вътрешната страна на бедрата!

С две думи - доволна съм! :954

[img]http://kupitfitbol.ru/images/stories/pi ... itball.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Vicky-Picky

Re: Пилатес?

Мнение от Vicky-Picky »

Здравей,
имам опит с пилатеса и по-специално с т.нар. йогапилатес. Ходих известно време при Любов в спортен комплекс Малееви, спрях защото забременях, а си е тежичко, особено в началото и ако имаш по-голямо и секси дупе, каквото беше и все още Е моето :plezya se
Иначе го препоръчвам с 2 ръце, жалко, че нямам трета! В началото ми беше много трудно, първите 2-3 пъти направо се чувствах адски тъпо, нищо не се получаваше, на 2 пъти дори падах :955 Но Любов не ми позволи да се откажа, повтаряше ми "Имай търпение, нещата ще се получат!" ... Така и стана! Скоро вече се справях с 80% от упражненията, което за стоте ми килца си беше постижение! Относно Любов - страшно мила и разбрана дама, новите ни държеше под око постоянно, ако види, че на някой му е трудно му показва по-лесен вариант... Мога с ръка на сърцето да кажа, че въпреки килограмите си ясно се виждаше как тялото ми се променя, става стегнато и тонизирано!
Ако си от София, опитай там, сигурна съм, че ще ти хареса... Но имай търпение :-)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Пилатес?

Мнение от cchery »

Много искам да се похваля с неделния ни пилатес на открито. :1062 А откритото беше местността при х. Момина скала на Витоша. За тази идея научих от Бобката, а инициативата е на инструкторката, която ни води фитбол в Спорта Зала Младост 3 - Диляна Костова.

Ето ни в края на тренировката:

Изображение

Усмихнати сме и доволни, защото макар и трудна за изпълнене поради неравния терен и много силното слънце, програмата пилатес е в чудесен синхрон с откритите пространства. Т.е. прекрасно е да я играеш навън! Беше пълно и с хора, но на никоя от нас не ни пукаше!

, които се надявам да ви вдъхновят за пилатес!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Пилатес?

Мнение от bobichan »

Хубави снимки Чери! Благодаря! И поздравления за поста.
На всички които се интересуват от Пилатес ще кажа давайте смело. Това са много добри упражнения за ума и тялото!
Хубав ден от мен.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Пилатес?

Мнение от Kleo »

Чери, мнооооого си отслабнала, БРАВО!!! :326
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Пилатес?

Мнение от cchery »

vihrogonche написа:Чери, мнооооого си отслабнала, БРАВО!!! :326
Тъй ли?!? Я пак си помисли след като разгледаш долната снимка :1062 :1062 :1062
pilates_Aneliya.jpg
(118.97 KiB) Свалено 1036 пъти
Но ти благодаря все пак.... то винаги е приятно да чуваш добри неща за себе си! :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор