Аптечка за спешни случаи

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Аптечка за спешни случаи

Мнение от Мърмори »

cchery и bobichan написа:1. Противотемпературно - Нурофен /сироп/ + Хексалгин. Хексалгинът само в краен случай на много висока Т. Първо пробвайте с чай от малинови листа. Ако не спада Т и се качи над 39 ЕДВА ТОГАВА СВАЛЯЙТЕ! вСЕ ПАК ОСНОВНАТА РОЛЯ НА Т Е ДА УБИЕ БАКТЕРИИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО И ДА ИЗЧИСТИ ОРГАНИЗМА!
2. Против разстройство - ентерол на прахчета, Bapticia Tinctoria 9 CH - дават се по 5 зрънца след всяко изхождане. Тази баптисия е превъзходна и при болките в стомаха, които съпътстват диарията, да не говорим че влияе и на самата диария. Пробиотици! arsenicum album 9CH-по 3 зрънца след всяко изхождане-обикновено след 2-3 приема минава.
3. Против повръщане - Вомитус Хил на свещички - дават се след всяко повръщане. Nux Vomica 9 CH - против гадене и при болки в стомаха - дават се също по 5 зрънца след повръщане. Na цитрат - срещу повръщане - има го на сироп за деца. Фосфурус 9 CH също е при повръщане, особено при Дрис енд Драф вирус се съчетава много добре с Ликоподиум 9
4. Алергии - Поумон Хистамин 15 СН - по 5 зрънца сутрин и вечер. Също Апис мелифика 15 (може да се дава по 5 зр. на 15 минути при спешни случаи) и Хистаминиум 15 при червен обрив!
5. Против ухапване на комари - Ледум палустре 9 СН. Само как се дава ..... моля някой да помогне. (По принцип знам че се дава 2 седмици предварително, ако ще се ходи на море/река/или място с много комари, но също помага и кокосово масло (3 лева е в аптеките), особено съчетано с лавандулово, а също и витамин Б 2, ама тя Мари- ко после ще се вклчюи да ви помогне :1062 )По принцип на моята Бела го давах по 5 зрънца на ден профилактично. И по 5 зрънца 2 пъти на ден когато беше наядена.
6. При ухапване от друго насекомо /оси, пчели и т.н./ - Апис Мелифика 9 СН - дават се по 5 зрънца при ухапване, след половин час може пак да се повтори. И в следващите дни веднъж или 2 пъти на ден по 5 зрънца в зависимост дали минава или не ухапаното. Следиш внимателно дали няма алергия към пчели и оси - ако има такава до десетина минутки ще ти светне! :idea: :idea:Ако има под ръка бъзови листа-намачква се листото и се натърква мястото- веднага се успокоява
7. При натъртване, изгаряне, ухапване от насекомо - крем с Арника . И съм адски доволна - ухапаното от комар минава за 2 дена, ако не е разчесано. Слънчево изгаряне - на следващия ден вече няма болка и парене. Синини - до 2-3 дена минават (При обилно намазване още при удара изчезват за около 15 минути и ги няма вече ! ). Схващания на мускули, сухожилия, болки в мускулите - втрива се добре на мястото и можеш да разчиташ на едно хубаво подобрение в рамките на 24 часа. Лично аз така си оправих схванатия прасец на морето - за 24 часа. За арника и аз мога мног да говоря! Лекувах възпалено сухожилие с него! Перфектно в много отношения не тръгвам никъде без арника - на хапчета, на тинтура и на крем!
8. При удар/натъртване - орално средство - Арника Монтана 9 СН.
9. За всякакви гнойни процеси/възпаления - очи, нос, уши- Сулфур Йодатум 9 СН - по 5 зрънца сутрин и вечер. Специално за уши - Ферум Фосфорикум 9 СН - тук някой да помогне как се дават. Ферум 9 се дава 3х5 в спешни ситуации иначе може и по 2х5. При деца с проблемни уши и правили повече от 1 отит се дава в начало на всеки възпалителен процес + 10 дни след оздравяването!
10. Зачервено гърло и болки в гърлото - Фитолака декандра 9 СН (за зачервено гърло и сливици), Меркуриус солубилис 9 СН (за сополи) - от двата препарата се дават по 5 зрънца сутрин и вечер или пък се разтварят в 300-500 мл вода.При гнойни налепи- хепар сулфур 15СН- 2х3 и пирогениум 15СН -2 х3 зр. Средство номер 1- компрес с извара-има действие 8 часа. Ако няма нужното облекчение след осмия час се сменя изварата и се слага нова.
Черитка не видях никъде Витамин С! Това е имуностимулиращо средство номер 1, след клеевата тинктура. При белест се дава дневната доза умножена х3. На Митето е 1 ампула от 200мг. Когато е болен х3 и за 0 време е кукоряк!

Много станаха нещата, но аз наистина си ги нося с мене си. А лично аз не тръгвам никъде без капки за нос - Олинт (Първо пробвам физиолофичен разтвор с клеева + сребърна вода, ако няма резултата до 1 ден и сополите станат гъсти добавям еуфорбиум спрей+цинабсин на хапчета - вършат чудеса при хора с чувствителна лигавица като мен, които не могат да ползват никакви химични капки) и без Нурофен Стоп колд - за спешни състояния. Това последното може да вдигне и мъртвец от гроба. :D
Нещата наистина са много, но е хубаво човек да е подготвен, особено ако пътува в чужда страна. От личен, не особено сполучлив, опит ви го казвам! Няма да си простя АБ-ът на Митето това лято - само защото се оказа че нямаме достатъчно Ферум, а в тъгровската мрежа в съответната страна продаваха не френската, а немската хомеопатия и никой не можа да ми приравни дозировката! Дано не се случва на никой! И това при условие че карахме свински грип без АБ!
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Мърмори »

ОЩЕ МАЛКО ЗА ХРЕМАТА ДА ВМЪКНЕМ

Хрема
Преди всичко хремата се явява един от ранните симптоми на вирусно заболяване. На първо място чрез нея организмът се опитва да засържи инфекцията в носа (да не я пропусне към носоглътката и белите дробове). Второ, носната лигавица отделя слуз, която съдържа вещества, неутрализиращи вирусите.

Еволюция на хремата

Най- често в началото хремата е като вода (представете си какво протича от носа ни при рязане на лук). По- късно тя се сгъстява и става като яйчен белтък. Ако състоянието не се овладее, от дейността на насложената бактериална инфекция се сгъстява, помътнява, добива жълт и още по- късно- зелен цвят.

И по подразбиране първостепенната задача е да не се допуска изсъхване на лигавицата. Това важи с особена сила за бебетата и малките деца.

За това е необходимо да се приемат достатъчно течности и въздухът в помещението да е чист и прохладен. Ако лигавицата на носа засъхне, детето ще започне да диша през устата и тогава започва изсъхване и сгъстяване на слузта в посока надолу по трахеята и бронхите, тяхното запушване, което е и от главните причини за белодробни възпаления (пневмонии).

При температура в стаята над 22° С, особено, ако отоплението е централно или с електрически прибори лигавицата съхне много бързо. Комфортната е температурата 18- 21°, в спалното помещение- до 16° С.

При хрема едно просто овлажнавяне на носната лигавица може да е от съществено значение. Най- простото и достъпно средство- физиологичен разтвор- 0,9% NaCl (продава се във всички аптеки). Или най- обикновена чешмяна вода 1 чаша, в която разтваряме 1 равна чаена лъж. морска сол. Предозиране е невъзможно и може да се накапва от приготвения разтвор и през половин час по 3- 4 капки във всяка ноздра. Може да се използват и маслените рзтвори на витамин А (ретинол). Накапват се не по- често от на 2 часа по 1- 2 капки във всяка ноздра. Добре е двата вида апликации да се съчетават и редуват посменно. Странични ефекти няма. Препоръката може да се прилага от нулева възраст. Да се избягва използването на антибиотични разтвори!

Недопустимо е при обикновена хрема последствие на вирусна инфекция да се използват съдосвиващи капки (като нафазолин, ксилометазолин и пр.). Първоначално те наистина облегчават много – слузта изчезва, но после става много лошо – започва оток на носната лигавица. Клинична проява: сополите престават да се стичат, но носовото дишане на само не се възстановава, но се влошава (не можеш да си поемеш дъх). За да се почувствате добре, пак накапвате капки и така до безкрайност. Да повторим: хремата е защита. И сама ще премине, ако не пречим, а помагаме. Защото вижте какви могат да бъдат последиците от неправилни действия.
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от bubalina »

Ейййй,Зорита,страшна си!!! :826
Бравос! :326 :326 :326 :329 :329 :329
Аз ей сега намерих временце и реших да седна да пусна темичката.И мислех в "Здравето на нашите деца" да я пускам,но реших да погледна тук и :1048 Зори вече свършила работата!!! :324 :324 :324
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от bubalina »

Споделям статия,на която попднах подготвяйки се за лятната почивка.Споделям я,макар,че повече от нещата се повтарят с препоръките на Чери и Боби. Ако модератор-а прецени,че е читава или твърде много се повтаря инфото-да я махне :222

Лятна хомеопатия


По време на лятната почивка хомеопатичните лекарства могат да бъдат от голяма полза за повечето банални здравословни проблеми.
Въпреки че при хомеопатичното лечение винаги се стремим към индивидуално предписване за всеки пациент, има ежедневни ситуации, при които може да се използват определени лекарства.
Всички хомеопатични препарати се смучат под езика до пълното им разтваряне. Дозите са еднакви и за децата, и за възрастните. Поради безвредността им могат да се използват при бременни и кърмачета. Петнадесет минути преди или след приемането им не бива да се консумира нищо, нито да има специфичен вкус в устата - мента, евкалипт.
Не бива да се вземат непосредствено след силна доза кафе, след цигара и алкохол.
Хомеопатичните лекарства са подходящи при различни летни неразположения, затова в багажа, приготвен за морска или планинска почивка, можете да прибавите и импровизирана хомеопатична аптечка.

Прилошаване при пътуване

Какво може да помогне, ако някой член от семейството страда от прилошаване при пътуване? Препаратът е Кокулин. Той се приема 3 пъти дневно по 1 таблетка в деня преди тръгване и 1 таблетка половин час преди пътуването, а след това при нужда по още 1-2 таблетки на всеки час.
При безпокойство, свързано с предстоящото пътуване, в деня преди тръгване, могат да се вземат 5 гранули Гелсемиум 30 СН.

Травми

Вземете поне един флакон от Арника 30СН, която е лекарство номер 1 при всякакви травми. Ако се вземе достатъчно бързо, не се образува хематом (синина). В началото взимайте на всеки 30минути по 5гранули. Ако вече се е образувала синина, ви е нужен Ледум палустре9СН по 5 гранули 3 пъти дневно.
А ако има охлузвания, те бързо ще зараснат след намазване с Траумил крем.

Навяхвания

При навяхване възможно бързо трябва да се започне с приемането на Арника 30СН и Рута гравеоленс 9СН - няколко пъти дневно по 5 гранули.

Ухапвания от насекоми

Ледум 9 СН помага и срещу досадните комари. Ако искате да се отървете от ухапванията, взeмайте по 5 гранули всеки ден и комарите ще бягат надалеч. Ако вече има налице ухапване, лекарството е Апис 30СН. Взема се няколко пъти дневно по 5 гранули, особено ако ухапаното място е розово-червено, подуто и много сърби.

Апис 30СН е лекарство номер 1 и при ухапване от оса, пчела или стършел, което се случва често при почивка в планината или сред полето. Ефектът му е по-бърз дори от този на кортикостероидите. На всеки 10-15 минути се смучат по 5 гранули и така до 40-ата минута болката и отокът са напълно овладeни. Не забравяйте да продължите взeмането на лекарството 3 пъти дневно по 5 гранули в продължение на още 2-3 дни, независимо че вече няма оток.

Слънчева алергия

Комбинацията от Апис 30СН и Натрум мур 9СН ще помогне пък при слънчева алергия. Вземат се сутрин и вечер по 5 гранули от двете. В 80% от случаите тази комбинация действа много добре. Към съвета на лекар хомеопат трябва обаче да прибегне пациент, който не се влияе от тези медикаменти.

Слънчево изгаряне

При слънчево изгаряне с розова и оточна кожа помага отново Апис 30 СН, а ако кожата е наситено червена и излъчва топлина, придружена понякога от температура, пулсиращо главоболие и червено лице, подходящо е да се взема Беладона 9СН - 4 пъти дневно по 5 гранули.

Настинка по време на почивка

Хремата и болките в гърлото могат да вгорчат дните определени за ваканцията. При хрема помага Коризалия, а Хомеожен е комбиниран препарат, който облекчава болките в гърлото. Прилагат се по 1 таблетка на всеки час, като при подобрение приемите се разреждат.

В аптечката, приготвена за ваканцията, трябва да присъства поне една опаковка Осцилококцинум, особено ако някой от семейството задължително се разболява на море. Още при първите симптоми на настинка, се започва с по една доза на всеки 6 часа в продължение на 2 поредни дни.

По време на пътуванията с автомобила, тези, които обичат да отварят прозорците, често имат оплаквания от схващане на врата. Тук ще помогне Рудистрол, който се маже няколко пъти дневно.

Децата често създават грижа със здравето си, особено ако настояват непрекъснато да си играят във водата. Следват настинка, хрема или кашлица, които често не отшумяват до края на почивката. Болестта отлично се повлиява от Дулкамара 9СН или Рус токсикодендрон 30СН. Давайте и двете лекарства 4 пъти дневно по 5 гранули и в повечето случаи настинката спира още в самото начало.

Лятна диария

Без страх, че аптечката много ще се претовари, е добре в нея да се вземат и 1-2 флакона Подофилум 9СН. Лекарството е изключително ефикасно за т.нар. "туристическа диария", която често се появява в резултат от комбинацията от прегряване и немити ръце. Решението е по 5 гранули след всяко изхождане и болките в корема и диарията спират бързо. Ако имате съмнение обаче, че диарията е резултат от престояла или развалена храна, може да се пробва с Арсеникум албум 9СН, който се дозира като подофилум. Консултацията с лекар хомеопат обаче е задължителна, ако в първите 24 часа от лечението няма подобрение.

Махмурлук

Последният съвет е за тези, които прекалят с алкохола и вкусната храна. Махмурлукът се лекува не само с бира и аспирин. Хомеопатичното лекарство Нукс вомика 9СН е по-ефикасно. Взема се сутрин 2 пъти по 5 гранули през 1 час и оплакванията ще изчезнат бързо.

http://www.homeopathytoday.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

д-р Василка Юрукова
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Мърмори »

Бубе,благодаря! Колкото повече информация-толкова по-добре! Мислим с Черита как да систематизираме всичката информация,но засега изчаквам нещото,което се било зародило в главата й да узрее, че да вземе да ми го каже. :1062
Аватар
bubalina
В началото бе словото
Мнения: 703
Регистриран на: 07 Ное 2010, 11:19

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от bubalina »

О.о! Чакаме да падне ябълката и удари Черита по главата! :1062 :423
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]http://tickers.baby-gaga.com/t/lamlamsbu20120313_-8_My+child++is.png[/img][/url]
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Мърмори »

Спешна аптечка за зимата

Пристигна есента… А след нея ще дойде и зимата – това е естественият кръговрат на сезоните. Заедно със смяната на времето идват и карането на ски, разходките в снежната планина, но и настинките, грипът, неразположенията.

Хомеопатичните лекарства могат да бъдат от голяма полза за повечето банални здравословни проблеми. Предимството на хомеопатичния метод за лечение при грип, настинка и др. заболявания се състои в това, че хомеопатичните лекарства, когато са правилно подбрани от лекаря, стимулират собствените сили на организма за борба със съответното заболяване. Хомеопатичното лекарство се назначава на болния с оглед не само на общите за всички хора прояви на дадено заболяване, но предвид индивидуалните особености и реакции. Например при повишена температура има избор между няколко лекарства в зависимост от това дали треската се съпровожда с бледност или червенина, жажда или липса на такава, раздразнителност или унес, мускулни болки или главоболие и т. н.

Обикновено лекарят хомеопат предписва едно лекарство, което действа като информация за организма къде трябва да повиши защитните си сили. Почти няма хомеопатичен препарат, който да действа само на един орган или система в организма, затова лекарят хомеопат най-правилно може да прецени кой е най-подходящият медикамент.

Грипът се причинява от вируса на инфлуенцата. Неусложненият грип се характеризира с рязко повишаване на температурата, втрисания, суха, непродуктивна кашлица, мускулни болки, главоболие, запушен нос, гърлобол и обща отпадналост. Тези признаци обикновено отшумяват за седмица. Усложненията включват възпаление на средното ухо, синузит, пневмония.

Все още много хора лекомислено прибягват до потискащи лекарства като антибиотици и противотемпературни средства при трескави състояния, притеснени от високата температура. Повишаването на телесната температура е съществен фактор в оздравителната реакция на един относително силен организъм (не случайно у стари хора и у такива с тежки хронични заболявания високите температури се наблюдават сравнително рядко). Повишаването на телесната температура, от една страна, затруднява размножаването на инфекциозния, агент (вирус, бактерия и пр.), а от друга страна, активизира обмяната на веществата у болния, стимулирайки по този начин синтеза на антитела. В стремежа непременно да се свали температурата се потиска точно този изключително важен за бързото излекуване процес.

Хомеопатията може да предложи много както в предотвратяването, така и в лечението на грипа и настинките. Ето някои от лекарствата, които може да ни потрябват през тази зима:

В началото на заболяването

Oscillococcinum – чрез клинични проучвания е доказано, че намалява и продължителността, и тежестта на боледуването. В началото на боледуването от грип се взима една доза от лекарството, колкото е възможно по-рано. Повтаря се 2 или 3 пъти през интервал от 6 часа. При развита картина на болестта се взима по една доза сутрин и една вечер в продължение на 3 дни.

При рязко начало на инфекцията най-често избираме между два медикамента:

Аконтиум напелус – внезапно начало няколко часа след излагане на студен вятър, рязко и силно повишаване на температурата, придружено със зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда, но без изпотяване. Лекарството се приема на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване.

Беладона е препоръчителна при същите симптоми, изброени при Аконтиум напелус, с тази разлика, че тя е по-подходяща при пациенти, при които е налице и силно изпотяване, температурата не е постоянна както при Аконитум, а е с пикове и понижения. Жажда за лимон и лимонов сок. Пулсиращо главоболие, влошава се от ярка светлина, движение, докосване.

При постепенно и подмолно начало, когато клиничната картина на вирусната инфекция не е така драматична и когато повишаването на температурата е бавно и последната рядко надхвърля 38,5 градуса, избираме между няколко медикамента:

Бриония алба – най-подходяща за приложение, когато умерено и постепенно повишената температура е съпроводена от главоболие, мускулни и ставни болки, суха кашлица и силна жажда, като всичките тези оплаквания се засилват при движение. Раздразнителен, желае да го оставят на спокойствие.

Гелсемиум – бавно начало, 1-2 дни общо неразположение. Силна отпадналост, тръпки, тежест върху клепачите, сънливост, силно пулсиращо главоболие, хрема. Липса на жажда.

Рус токсикодендрон – след влажен студ, след престой с мокри крайници. Бързо начало. Температурата е от средно висока до висока. Иска да е топло завит. Влошава се от студено.

Чувство за разбитост и скованост. Подобряване от движение. Постоянно неспокойство. Силна жажда за студена вода или мляко.

Еупаториум перфолиатум – силни болки в костите, все едно са счупени. Болка в кръста, в очите, силно главоболие. Студени тръпки по гърба. Желание за ледено студени напитки. Подчертано безпокойство, болният непрекъснато мърда, опитвайки се безуспешно да облекчи болката в една или друга кост.

Баптисия -– по-силна интоксикация, отколкото при Гелсемиум. Симптомите са по-силно изявени, налице е умствено объркване и чувство, като че ли си пиян. Лицето на болния обикновено изглежда подпухнало и подуто, очите му тежат, но са по-скоро кръвясали. Болки в очите и мускулите, разстройство, съпроводено от коремни болки, които са по-чести в областта на апендикса.

Арсеникум албум – психомоторно безпокойство. Много му е студено, завива се, но главата му е отвита. Този пациент се чувства най-зле между полунощ и 1 часа и има висока температура, последвана от втрисания и студени тръпки. Усещане за парещи болки, парещи секрети. Жаден за малки глътки студена вода, но често. Оплакване от стомашно-чревния тракт.

Алиум цепа – обилен, воднист, дразнещ, парещ секрет от носа. Влошаване в топла стая, подобряване на чист въздух. Обилен, недразнещ секрет в очите. Силно кихане.

Еуфразия официналис – парещ секрет от очите. Недразнещ секрет от носа. Зачервени очи, влошаване на открито.

Нукс вомика – много зиморничав, не търпи да е отвит. Залпово кихане. Раздразнителен, тревожен. Простуда след претоварване с храна, алкохол или лекарства, след изтощение от продължителен психически или емоционален стрес, след претоварване с работа, най-вече умствена. Носът ту се запушва (през нощта и навън), ту протича (през деня). Пациентът е много зиморничав, чувствителен към течение, не понася никоя част от тялото му да е отвита.

Пулсатила – гъста, жълтеникава или жълто-зеленикава хрема, недразнеща. Влошаване в топла стая нощем. Подобряване на хладно. Без жажда. Иска непрекъснато да има някой при него, да му обръщат внимание. Плачлив.

Меркуриус солубилис – гъста, жълто-зелена хрема. Лош дъх. Обилна саливация. Нагнояване, разязвяване. Отпуснат език със следи от зъбите. Болка в гърлото.

Хепар сулфур – дрезгава лаеща кашлица, особено след излагане на студ или течение. Усещане за треска в гърлото. Пулсираща болка в гърлото. Пробождащи болки в ушите при преглъщане. Подобряване от топли напитки. Лош дъх. Много зиморничав. Силна раздразнителност. Голяма чувствителност към докосване.
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Cheva »

Златна тема ! :326
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
tita

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от tita »

От вчера дъщеря ми има стомашни проблеми с разстройство, главоболие, отпадналост. Явно действа вирус някакъв, та вчера още почнах с Ентерол и Арсеникум Албум, чай от джоджен и чай от мента и позакрепих положението. Днес обаче след прегледа, докторката й изписала Лактофлор, което е ОК, но и ампули Гентамицин, който смятам да пропуснем в приема. Поразтърсих се за препоръки от ДОК и намерих ето тази статия, съветите от която смятам да спазвам, нищо че е за летните грипове:

При чревен грип сложете краката в гореща вода
ЧАЙ ОТ КОПЪР И ДЖОДЖЕН УСПОКОЯВА СПАЗМИТЕ


Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ 06.08.2009

Болките при децата се смекчават успешно с пюре от ябълка, което облекчава стомашните проблеми.
Време е за почивка, не за боледуване. За жалост тъкмо в разгара на лятото се увеличават вирусните заболявания, популярни като летен грип. Той се причинява от чревни вируси, които са особено активни през горещите месеца. Тяхна жертва най-често стават децата до 5 години.

Разстройство, повръщане, висока или по-ниска от нормалната температура и слабост характеризират атаката на чревните вируси. Схемата е проста: миниатюрните "зъбати" вируси попадат в стомашно-чревния тракт, а той, както е известно, при малките деца не е напълно развит и е по-лесно уязвим. Любимото място на такава инфекция са чревните власинки. Настанявайки се върху тях, вирусите увреждат структурата им,
"окосяват ги" и ги изхвърлят от организма
Здравите остават по-малко и не смогват да преработят храната. Заради непълната преработка, изхожданията стават воднисти и редки.
92 на сто от хората сами са виновни за летния грип, сочи ново проучване. Водеща причина е простудата. Когато например изложим загрятото и потно тяло на течение, ако непрекъснато отваряме прозорците на колата, създаваме условия гърлото да пресъхне. Оттам лигавицата става по-уязвима и не върши защитната си функция. Вирусите я преодоляват по-лесно и ни разболяват и през лятото.
Летният грип най-често започва с хрема, температура, втрисане, главоболие, гърлобол и болки в ушите - както и есенно-зимният. Понякога обаче общото неразположение се усложнява с повръщане, разстройство и болки в корема. Състоянието обикновено не е особено тежко и симптомите отзвучават за няколко дни. Добрата новина е, че то не дава усложнения. Въпреки това може да развали удоволствието от лятната отпуска. Основното правило е - не пийте ледена вода от хладилника, избягвайте течения и климатици - или поне регулирайте температурата на 25-26 градуса, не под 20, независимо че навън става над 35. И още едно важно правило. Дори да сте на почивка не стойте прекомерно дълго на плажа защото ще обезоръжите имунната защита. Ако се изпотите, бързо се преоблечете, за да не настинете. Обличайте се подходящо. Понякога вечерите са хладни, особено, ако подухва вятър. Вземете мерки при първи симптоми на простуда. Ако вече се е стигнало до заболяване, трябва да стабилизираме най-уязвимото място - стомашно-чревния тракт.

При симптоми на чревен грип натопете краката в гореща вода. Първоначално те се слагат в леген с хладка вода (37°С). Тя се долива с гореща дотолкова, колкото можем да търпим (40- 45°С). Важно е загряването да стане бавно и постепенно за около 15 минути. Горещата процедура освен при диария помага при повръщане, главоболие, болки в корема, безсъние и всякакви спастични явления.

Подобен успокояващ ефект дава и отвара от две подправки - копър и джоджен. От тях се взема по 1 чаена лъжичка и се заливат с в чаша вряла вода. След 5 минути запарката е готова. Когато поизстине, се пие по една лъжичка през 5 минути. Помага при гадене, повръщане и други спазми. Тази запарка може да се използва спокойно и при бебета.

Добър ефект има и ябълката. Тя обаче трябва да се нареже и да се изчака определено време, за да потъмнее добре. Едва тогава може да се яде. За бебета трябва да се настърже на ситно ренде и се дава като пюре.

Хубаво е във ваканционната аптечка да има и пектин. Към половин лъжица мед се добавят 1 - 2 чаени лъжички пектин и се разбъркват добре. Налива се малко топла вода и се бърка интензивно, докато се получи разтвор с гъстота на желе. Пектинът успокоява стомашните проблеми.


Хомеопатия
Podophyllum peltatum 9 CH - при обилни диарии. След всяко изхождане се вземат по 5 зрънца.
Cuprum metallicum 9 CH - по 5 зрънца през половин един час. Това е хомеопатично средство, което успокоява стомаха при болезнени диарии със спазми.
Arsenicum album 9 CH, след всяко изхождане по 5 гранули. Помага при диария, съпроводена от голяма отпадналост, с чувство за парене.
Заслужават внимание и препарати, които имат общо действие при грип и грипоподобни заболявания. Те облекчават симптоми като главоболие, мускулни болки, температура и пр. Например Gripp Heel.
Обикновено се назначава по 1 таблетка 3 - 5 пъти дневно. Хапчето се поставя под езика и се държи в уста, докато се разтвори. При остри оплаквания в продължение на 2 часа се взема по една таблетка на всеки 15 минути. Ако малчуганът е на възраст между 3 и 6 години, може да взема по една 1 таблетка до 3 пъти дневно. Децата над 6 години взимат без проблем дозата, която е за възрастни.
:!: На малчугани до 3 години не бива да се дава нищо без лекарска консултация. Дори хомеопатията се назначава само от специалист.

Билкова класика при разстройство

ЧЕРВЕНО ПОДЪБИЧЕ (Hb. Teucrii chamaedri)
Приложение: при диария
Начин на употреба: Две супени лъжици от билката се варят в половин литър вода 5 минути и се прецежда. Пие се на 1-2 часа по 40-50 мл на малки глътки.


ЦИКОРИЯ (Hb. Cichorii) - Cichorium Intybus
Начин на употреба: Две супени лъжици от стръковете се варят в половин литър вода в продължение на 5 минути. Запарва се още 15 минути и се прецежда. Пие се на 1 - 2 часа по 40 - 50 мл на малки глътки.
Удобното е, че цикорията е широко разпространена и лесно може да се набави.


ПЕТОПРЪСТНИК (Hb. Potentillae reptans)
Приложение: Билката има изразено противовъзпалително и адстрингентно действие. Помага при хронични диарии и други стомашно-чревни възпаления. Използва се за жабурене и гаргара при кървящи венци и хронични ангини.
Начин на употреба: Две супени лъжици от билката се варят 5 мин в половин литър вода. Пие се на 3 - 4 порции през деня 30 мин преди хранене.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Kleo »

Записвам се :524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Tami

Re: Аптечка за спешни случаи

Мнение от Tami »

Страхотноооооо! Страхотни съвети! :524
Само сега ми кажете къде мога да си направя поръчка на хомеопатични лекарства, която ще изпратят в чижбина без проблем. Последно съм ползувала Аптека" Вербена", но преди няколко години и все още не правеха доставки в чужбина.
Публикувай отговор