В кухнята на tita

tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

Черита, харесахте ли бутчетата? :222

Ето моите много вкусни

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА НА ФУРНА

Необходими продукти:

1 кг картофи
2 стръка праз лук (може да се замени с обикновен лук или с връзка пресен лук)
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен (всъщност, подправките винаги ръся на вкус, така че тези мерки са долу-горе ;) )
млян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
3 яйца
брашно за паниране
галета
2 с.л. шарлан (или олио от грозде)

Начин на приготовление:

Сварявам картофите на пара, в тенджера под налягяне ( готови, обелени). Докато са още топли ги намачквам на пюре, добавя се праз лука ситно нарязан, подправките, сиренето и 1 яйце. Омесва се добре, правят се кюфтенца и се овалват първо в брашно, после в яйце, накрая в галета. Нареждам ги в тава върху хартия за печене и ги поръсвам отгоре с шарлан. Пекат се на средна фурна на 200 градуса, около 25-30 мин докато се зачервят.
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

Този път със снимка. :222

[img]http://img7.imageshack.us/img7/741/dscn9913ml.jpg[/img]

Соден хляб

Рецептата видях по 24Kitchen, Сладката Лорейн го забърка.
А аз леко я побългарих.

Продукти:
370 г бяло брашно
370 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
40 г разтопено масло
кофичка кисело мляко
1 с.л. мед

Смесете в купа брашната и солта. Направете кладенче и сипете в него разтопеното масло, киселото мляко ( в което е разтворена содата) и меда. Разбъркайте с дървена лъжица. Обръщате всичко на набрашнен плот и месите за кратко, докато се получи гладко тесто. Правите си отгоре кръст(или каквато форма искате), леко поръсвате с брашно. Слагате тестото в подмазана тенджерка,като захлупвате с капака й ( целта е да се запази влагата и да се получи хрупкава коричка). Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса, около 30/40 минути.

Хляба стана чуден, но на мен ми е леко сладък. Следващият път мисля да пропусна меда или да сложа съвсем малко.




Нямам идея дали ще се получи в хлебопекарна. Не разполагам с такава. :222
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

Овесени блокчета

[img]http://img811.imageshack.us/img811/6662/dscn99262.jpg[/img]

Продукти:
250 гр финни овесени ядки
200 гр масло
50 гр. какаово масло
200 гр мед (4, 5 пълни с. л.)
5 с.л. кафява захар
5 с.л. пълнозърнесто брашно
150 гр сушени плодове ( сложих по около шепа от всичко, което имах под ръка: стафиди, арония, вишни и фурми)
50 гр ядки – ползвах орехи

(Забележка: Мерките в грамове са "около" защото не ползвам кухненската везна за тези блокчета и меря всичко на око)


Приготовление :
В тенджера на бавен огън или в микровълновата разтопявам маслото, меда и захарта.
В отделна купа смесвам овесените ядки, брашното, сушените плодове и смлените ядки.
Топлата маслена смес изсипвам върху ядките и разбърквам докато се омеси всичко добре.
Сместта изсипвам в квадратна тавичка, застлана с хартия за печене и заглаждам с лъжица.
Пече се около 40-45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Перди да се нареже се оставя да изстине напълно.

:222 Най- вкусната закуска. Рецептата вероятно може да се направи и с мюсли, не съм пробвала. Аз винаги я правя с това, което имам останало в шкафа. Пробвала съм и с домашно сушени плодове - ябълки и сливи.
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

ВЕЛИКДЕНСКИ НАТУРАЛНО

[img]http://justshortofcrazy.com/wp-content/ ... itles1.jpg[/img]

До сега за всеки Великден сме боядисвали яйца с най-различни купешки бои. Тази година реших, че искам яйцата ми да са боядисани с натурални оцветители, без грам химия. Поразтърсих се и намерих ето този блог. :222



Очаквайте по Великден снимки на моите шарени яйца. :1216
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: В кухнята на tita

Мнение от Сиренце »

Браво за идеята! :326
Преди 2 години с децата от групата ги боядисахме така. Мисля, че имаш ФБ профил, така че може да разгледаш нашите

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 801&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

:954 Охооо, ето кой ще дава насоки при боядисването. :326 Супер си, Сиренце!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: В кухнята на tita

Мнение от Kleo »

Записче. :923
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: В кухнята на tita

Мнение от ellis_stoyanova »

Аууу,Титка,ще ме прощаваш,ама съм ти пропуснала"кухнята",тук е страхотно и обещавам да наминавам,но първя смятам да разгледам обстойно :923
А тези яйчица са тсрахотни,само малко времето за престояване ме притеснява,че ние около Великден си ходим по селата и незнам как да го измисля,но и аз ще ги пробвам,може би тези с по-късо време за правене,обещавам да покажа,а очаквам и твоите :954
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

Еййй, направо съм я забравила темичката за кухнята ми. :)

Сега ще ви покажа (както обещах) моите великденски яйца, боядисвани с естествени оцветители - куркума, червено цвекло, черен чай, сомак. Жълтите нюанси са от куркумата, по-светлите яйца, бяха бели, по-тъмните - с кафеникава черупка. Розовите са оцветени със сомак. Петнистите са с червено цвекло. Кафевите - с черен чай.
Последно промяна от tita на 11 Юни 2014, 12:38, променено общо 1 път.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: В кухнята на tita

Мнение от cchery »

Розовото е уникално красиво - нежно сатенено....... Браво, Тити! :326 :326
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
tita

Re: В кухнята на tita

Мнение от tita »

Ехее .. тук не съм писала доста отдавна.

Сега бързам да запиша една рецепта за зелен боб, докато не съм я забравила. Принципно зеления боб не ни е любим вкъщи. Не го харесвам още от детството си, когато майка го готвеше на яхния. Обаче тези дни една моя дружка ми донесе цяла торба, лично произведен в нейната градина. Е нямаше как нито да й откажа, нито да го изхвърля. Та седнах, почесох се и измислих ето тази рецепта.


Зелен боб с бекон

Продукти:
зелен боб - около килограм
глава лук
4 (5) скилидки чесън (+ още около 3 глави за чесновата паста)
2 буркана домати ( от на мама градината)
шарлан
бекон
чеснова паста
пресен магданоз

Приготвяне (лесно като пържен боб :D ) :
Лука и чесъна се задушават в мазнината. Почистения и начупен боб се добавят към лука и се разбърква. Добавят се доматите, не е нужно да се слага вода. Оставя се на котлона до сваряване на боба. Посолява се.

Докато ври бобеца, приготвяте чеснова паста. 3 или 4 глави чесън, сол и зехтин разбивате с пасатора докато се получи гладък крем, подобен на майонеза.

В тефлонов тиган се запича бекона, нарязан на ивици. Накълцвате на ситно магданоза.

Сервирате като в чинията подреждате бобената манджа ( дъщеря ми никак не харесва тази дума, но аз си я уважавам :D ), бекон, поръсвате с магданоз и чеснова паста на вкус. Изглежда апетитно, че и се оказа доста вкусно. Не знам кога ще се науча да снимам, преди да ям. :plezya se

Облизахме си пръстите ...

А аз се радвам, че вече имам моята рецепта за зелен фасул.
Публикувай отговор