Ей ме на. Ами няма да казваам че имам много работа. А и компютърни проблеми от различно естество.
Държа фронта здраво
не се притеснявайте. Днес ми е 31-ви ден. Спазвм си гореописния режим на хранене. Ядох риба на 2 пъти, но на мен тя ми е позволена (нали правя импровизиран пост) и включих конопен протеин - хубаво е да се включва, когато човек е предимно на постна, веган храна. Почвам захранване така че ми стискайте палци, че малко се уморих от режими.
Но няма да се оплаквам, а ще споделя 2 големи открития.
Първото се нарича
черен ориз със спанак горещо го препоръчвам!
1 ч.ч. черен ориз
500 гр. спанак
1 глава стар лук
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
по 1 втъзка мгдноз и копър
Задушваме лука и чесъна в малко зехтин и вода. След 3-4 минути добавяме и ориза (предварително накиснат). Доливаме вода и добавяме спнака. Готвим до сваряване на ориза. Сваляме от котлона и добвяме магданоза и копъра.
Главозамайващо вкусен. Цвети дори се разрева, когато свърши и затова на следващия ден пак го готвихме
Второто е
крекери от покълнла елда. Пробвала съм десетки рецепти, но винги е имало по нещо, което е липсвало или е било в повече. Лошото е само че добавях всичко на око, та мерките са приблизителни.
250 гр. елда (покълва за 2 дни и се получава около 500 гр в покълнало състояние)
3 с.л. чия
1/2 ч.ч. сусам
2 стръка пресен чесън
2 с.л. конопен протеин - не е задължителен аз го слагам за подсилвне, не толкова за вкус (самия той има орехов вкус)
много щедро риган, босилек, мащерка, домашна меродия
1 и 1/2 с.л. брашно от коприва - за втората тава.
1 и 1/2 ч.ч. вода
Смиламе (пасираме) елдата, водата, чесъна и сусама (сусама можете да добвите и в края, за да има по-силно издарен вкус и хрупкав ефект). Ако е необходимо слагаме още вода. Хубаво е да е по-рядка смес. Добавяме и подправките и смляната чия. Аз я добвих тук, защото се оказа, че съм сложила много вода. Избрах точно чия, защото има по-неутрален вкус за разлика от лененото семе. Релно могат и двете да се употребят, но елда+лен не ми допда много. Може би миналия път съм сложила повече ленено семе...
Разпределяме сместта в две тави, предврително заслани с хартия за печене и сушим на 45-50 градуса с включен вентилтор 1 час. Вадим тавите разрязваме на правоъгълници, триъгълници или някакви други форми, обръщаме ги и сушим з още 4-5 часа.