Ехее .. тук не съм писала доста отдавна.
Сега бързам да запиша една рецепта за зелен боб, докато не съм я забравила. Принципно зеления боб не ни е любим вкъщи. Не го харесвам още от детството си, когато майка го готвеше на яхния. Обаче тези дни една моя дружка ми донесе цяла торба, лично произведен в нейната градина. Е нямаше как нито да й откажа, нито да го изхвърля. Та седнах, почесох се и измислих ето тази рецепта.
Зелен боб с бекон
Продукти:
зелен боб - около килограм
глава лук
4 (5) скилидки чесън (+ още около 3 глави за чесновата паста)
2 буркана домати ( от на мама градината)
шарлан
бекон
чеснова паста
пресен магданоз
Приготвяне (лесно като пържен боб
) :
Лука и чесъна се задушават в мазнината. Почистения и начупен боб се добавят към лука и се разбърква. Добавят се доматите, не е нужно да се слага вода. Оставя се на котлона до сваряване на боба. Посолява се.
Докато ври бобеца, приготвяте чеснова паста. 3 или 4 глави чесън, сол и зехтин разбивате с пасатора докато се получи гладък крем, подобен на майонеза.
В тефлонов тиган се запича бекона, нарязан на ивици. Накълцвате на ситно магданоза.
Сервирате като в чинията подреждате бобената манджа ( дъщеря ми никак не харесва тази дума, но аз си я уважавам
), бекон, поръсвате с магданоз и чеснова паста на вкус. Изглежда апетитно, че и се оказа доста вкусно. Не знам кога ще се науча да снимам, преди да ям.
Облизахме си пръстите ...
А аз се радвам, че вече имам моята рецепта за зелен фасул.