Какво си "спестяваме" като не казваме истината за храненето?

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Какво си "спестяваме" като не казваме истината за храненето?

Мнение от cchery »

Какъв експеримент направих и до какво ШОКИРАЩО откритие стигнах?
08/10/2013 By Инес Субашка

Днес ще ви кажа нещо откровено! Няма такова нещо, като „Ям много добре и тренирам, но не постигам никакви резултати.” Ако си събирах по 1лв. за всеки път, когато някой ми каже това, сега щях да съм сред топ 10 на милионерите във Forbes.

Понякога е наистина изумително каква склонност към самозаблуждение имаме. Поставяме си дадена цел и уж намираме правилния метод за постигането ѝ.

Първоначално може и да сме последователни и наистина да следваме стъпките към успеха, но идва момент, когато лека полека, старите ни вредни навици, тихо и на пръсти се завръщат в ежедневието. Незабелязано! А ние сме толкова обзети от фалшивата си представа, че сме променили много неща и че сме на прав път и липсата на желани резултати ни смазва психически.
Защо хората се отказват да следват здравословен начин на живот?

Много често хората се отказват от това да следват здравословен начин на живот, да се чувстват по-добре и да са в по-добра форма, защото твърдят, че са пробвали всичко, но никога не се получава. Считат, че имали лоши гени.

Е, истината е, че за човек който отрича действителността, винаги се намират достатъчно значими оправдания, които да извинят липсата на резултати.

Не мога да ви опиша колко често питам хората, с които тренирам как се хранят. И ако ги слушате, всички са изключително праведни и понякога даже успяват да ме накарат да се замисля, защо тогава промяната в здравословното им състояние или физиката така и не проличава. Разбира се не става въпрос за всички. Заобиколена съм от прекрасни, трудолюбиви, всеотдайни хора, но винаги се намират и такива, които въпреки труда в залата, мамят себе си в кухнята.
Какъв експеримент направих?

Затова реших да си направя един експеримент и накарах една от машините ми, която се оплакваше, че прави всичко правилно, а няма резултати, в продължение на седмица да снима абсолютно всичко, което яде. Няма значение дали ще е една хапка или една лъжица. Има ли хранене, трябва да бъде снимано.

По принцип знаете, че не съм привърженик на стриктното броене и следене на калории, така че не го препоръчвам. Това беше просто опит да ѝ докажа, че се самозаблуждава.

Така тя изпълни заръката ми и резултатите бяха шокиращи… за нея. За мен бяха по-скоро очаквани.

Оказа се, че далеч не е толкова изрядна колкото си мислеше, че е. Установи как ежедневно пропуска да запамети спорадичните разходки до кухнята, за да изяде някоя друга лъжица фъстъчено масло- като се оказа, че общо изяжда по 5-6 лъжици фъстъчено масло, които не отчита в дневния си прием на храна.

Оказа се, че често на крак, докато си приготвя храната, освен порцията, която си е заделила, похапва и солидно количество месо и бекон… така между другото.

И разбира се, тъй като беше сезонът на разнообразните плодове, оказа се, че често си похапва и по няколко плода, които също „забравя” да отчете.

Така тя беше доста шокирана от това как е позволила вредните навици, на малки порции да се завърнат в ежедневието ѝ и събрани на куп да се окажат „камъкът, който преобръща каруцата.”

И това не е само нейният случай. Това се случва с толкова много хора, които си мислят, че се хранят добре и че не прекаляват с храната, а пък не виждат резултатите.
„Ако никой не те е видял да го ядеш, значи не се брои за изядено.”

Истината е, че правилото „Ако никой не те е видял да го ядеш, значи не се брои за изядено.” в реалния живот не е валидно. Истината е, че ако полагате усилия, но не виждате резултати, вероятно допускате грешката да се самозаблуждавате.

Наистина ли се храните толкова добре или може би пропускате:

-няколкото шепи ядки, които несъзнателно похапвате на бюрото?

-няколкото лъжици фъстъчено масло?

-парчетата бекон, които похапвате на крак, докато си приготвяте храната?

Същото важи и за тренировките. Ако си мислите, че тренирате добре, а не постигате резултати, запитайте се:

Наистина ли почивам само по 1мин. между сериите? Или пък може би забравяте как се отнасяте в приказки с хората в залата и почивките ви нарастват до 5-7мин. между сериите?

Наистина ли тренирате с достатъчно висока интензивност? Или пък може би забравяте, че отдавна вече ви е прекалено леко да клякате с лоста, но все не намирате сили в себе си да излезете от зоната на комфорта и да добавите по още един диск?

Наистина ли изпълнявате упражненията в пълния обем на движение, така че да извлечете максимум ползи от него? Или пък пропускате факта, че всеки път скатавате дълбокия клек, не пускате гърдите до земята, когато правите лицеви опори, приклякате леко на бг-клека, вместо да пуснете задния крак до земята?

Истината е, че обяснение за липсата на резултати винаги има. Въпросът е дали сте достатъчно честни със самите себе си! Затова, ако и вие смятате, че правите достатъчно, а не виждате адекватни резултати от усилията, които полагате, запитайте се дали не се самозаблуждавате?

Дали не сте позволили на старите ви навици, незабелязано, малко по малко, да се промъкнат в деня ви и да саботират прогреса ви?

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
ТОФУ

Re: Какво си "спестяваме" като не казваме истината за хранен

Мнение от ТОФУ »

Вярно ,много вярно написано. Наистина хубава статия. :326 :326 :326
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Какво си "спестяваме" като не казваме истината за хранен

Мнение от Kleo »

:524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор