ПОКАНА
По време на поредното издание на Interfood & Drink Slow Food в България организира серия от събития, демонстриращи икономическите, социалните и културни предимства на дребното фермерство и занаятчийското производство на храни.
Форумът включва:
6 - 9. 11.2013 г.: Изложение на български продукти, подкрепяни от Slow Food, Изложбена зала 3.
6.11.2013, 15.30 часа, семинарна зала, Изложбена зала 3: прес-конференция, на която Пиеро Сардо, президент на Фондацията на Slow Food за опазване на биоразнообразието, ще представи за дегустация няколко уникални продукта от Балканите, които са дълбоко свързани с кулинарната традиция на региона, но чието съществуване е силно застрашено от формалистичното прилагане на регламентите на ЕК във връзка с производството на храни.
7.11.2013, 9.00 - 13.00: Конференция „Ще се срещнат ли потребителите и производителите?” С поредица от лекции ще бъдат засегнати въпроси като бъдещето на дребните фермери и производители на храни през новия програмен период (201-2020), ролята на Slow Food за съхраняване на гастрономията по света и резултати от първата година на проучване на занаятчийски храни на Балканите, какво губят потребителите в страна като България, в която липсва ефективна правна рамка за производство на занаятчийски храни и директни доставки до краен потребител, как да се намалят отпадъците от храни и др. Лектори ще бъдат г-н Мъгърдич Хулиян, г-н Пиеро Сардо, г-н Микеле Румиц и г-жа Десислава Димитрова, г-жа Урсула Хъдсън.
7.11.2013, 15.00 - 17.00: Кръгла маса „Фермерските храни и ресторантския бизнес” с г-н Серджо Валентини – собственик на ресторант Locanda delle tre chiavi in Isera , Трентино, който в продължение на повече от 15 години представя на своите гости местните храни и разказва историите на хората, които ги произвеждат. Заедно с готвачи, ресторантьори, блогъри, ученици и студенти ще бъдат обсъдени възможностите такъв подход да се приложи и в България.