Не се плашете от високата Т, "Парацетаемол"-ът е по-страшен

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Не се плашете от високата Т, "Парацетаемол"-ът е по-страшен

Мнение от cchery »

Д-р Атанас Михайлов: Антибиотик при грипа може да даде опасни усложнения. Има хомеопатични лекарства


Не се плашете от високата температура, "Парацетаемол"-ът е по-страшен, съветва известният хомеопат


17 Ноември 2009
Източник, Светослава Банчева


Д-р Атанас Михайлов е известен хомеопат. Завършил е медицина, специалист е по вътрешни болести, но почти не използва конвенционалните средства за лечение, освен в изключителни случаи. Работи от 18 години като фитотерапевт, природолечител и хомеопат.

- Може ли свинският грип да се лекува с хомеопатични средства? По какво се различава този нов щам от сезонния грип?

- Тежестта на протичането на свинския грип не е по-голяма от тази на сезонния грип, за който паникьосването по медиите тепърва предстои. Вирусът на свинския грип не е толкова непознат, както го изкарват. Епидемия от свински грип вече е имало през 1976 година. Кампания за масова имунизация също е имало. Това лесно може да се провери – в Интернет излиза колкото поискаш информация, вкл. със снимка (http://en.wikipedia.org/wiki/Swine_influenza" onclick="window.open(this.href);return false;) на тогавашния президент на САЩ Джералд Форд, запретнал ръкав да го ваксинират. Друго характерно за този свински грип, който много плаши хората, е, че той по-малко засяга възрастните хора, вероятно защото вече са имали среща с този или подобен вирус.

- Ефикасна ли е ваксината срещу свински грип?

- Това епидемиолозите трябва да го кажат, но за Америка, когато хората са ваксинирани през 1976 година, се знае, че 25 човека са починали непосредствено след поставяне на ваксината и още 500 – от усложненията.

- Броят на смъртните случаи от свински грип по-голям ли е, отколкото от другите сезонни грипове? Защо се твърди, че свинският грип е по-опасен?

- Всичко при свинския грип е като при сезонния грип – няма разлика, но прави впечатление, че при свинския грип по-често пациентите развиват стафилококови пневмонии, които са доста зловещи. По принцип те са характерни за бебетата, но се проявяват и като усложнения от свинския грип при възрастни. Но има и смъртни случаи от сезонен грип, лекуван с традиционни медикаменти, които съм описал в една от книгите си – например – на дете без тромбоцити - от „Парацетамол“, на дете без тромбоцити - от антибиотик, което умира от вирусна пневмония. На тежка автоимунна реакция на 40 годишен мъж - от „Панадол“ и „Фервекс“ (пак „Парацетамол“). Моя много добра приятелка умря на 43 години от гъбно отравяне от 2 капсули антибиотик „Доксициклин“ (б. р. - докторът има предвид гъбичките, които се развиват от антибиотиците). Имаше висока температура и всички симптоми на грип, на третия ден майка й я натисна да вземе „Доксициклин“ и жената умря за три дни – взима едната капсула сутринта, другата вечерта, става жълто-зелена, откарват я в Инфекциозна болница с 35 градуса температура…

Тодор Живков от какво умря – вирусна пневмония, лекуваха го в Правителствена болница и не излезе. Папа Йоан Павел II се разболя от вирусна пневмония, лекуваха го по конвенционалния начин в болницата и не излезе. В резултат на традиционното лечение, понякога в тялото се получават зловещи токсични реакции.

- Какви са предимствата на хомеопатията пред традиционната медицина?

- Огромни. Вирусно заболяване в комбинация с антибиотици и друга химия може да доведе до много опасни за живота усложнения. Противовирусни лекарства на практика няма. Сега за свинския грип се споменават два препарата от аптеките, като се дава предимство на „Тамифлу“, но не ги считам за много ефикасни. Хомеопатичните медикаменти поне не вредят. Те покриват много добре симптомите. Някои като „Осцилококцинум“ имат предпазно действие, подобно на ваксините, а по време на самото заболяване също може да се използват с доста добър ефект. Но това е само част от програмата, когато се стигне до развитие на вирусно заболяване.
Д-р Атанас Михайлов. Снимка: авторката

- Кое най-много отслабва имунната ни система и я прави уязвима към вируси?

- Преработването и безсънието – все неща, които подлежат на по-добра организация. Често се гледат глупави сериали или телевизионни предавания, вместо времето да се използва за сън. Друга причина е недостигът на движение. Движението активира лимфния дренаж и по този начин – очистването на тялото. Това също е много важно за добрия имунен статус. Половин-един час движение на открито прогонва сезонната депресия, укрепва костите, мускулите, имунната система.

Храните също може да се имат предвид като средство за укрепване на имунната система. Необходими са поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци дневно, които доставят ензими – оръжия на имунната система. В термично обработената храна обаче ги няма – те се денатурират при 60 градуса. Същото става с минералите и микроелементите – минат ли през огъня, стават на утайка.

Може да се обърне внимание на храните, богати на каротин – моркова на първо място. Аз го препоръчвам на всички като средство за укрепване на имунната система под формата на сок - поне три пъти в седмицата по една чаша. От третия месец на бебетата до пределна възраст сокът от моркови е много важен елемент за поддържане на добрия имунен статус през зимата. Друг източник на каротин в този сезон е тиквата, така че, нека тя по-често присъства на трапезата. Има и аптечни форми – когато няма време за цедене на сок или за печене на тиква, има каротин в аптеката – 10 мг. дневна доза е добре дошла.

Хомеопатията е част от нашите действия, когато ни заплашват вируси и други простудни заболявания. Цялостната организация, включваща режим на труд и отдих, както и на хранене, не е за подценяване.

- Има ли вредни навици, които пречат човек да се излекува чрез хомеопатични средства? Някои казват – не трябва да пиеш кафе, да ядеш шоколад, трябва да се избягва ментата?

- Има такива кьорфишеци. Т. нар. „класици“ правят такива договорки. След като хомеопатията тушира вредните ефекти на химиотерапия, на кортикостероиди и разни други вредни лечения, няма резон да намесваме вредните навици. Да, пушенето на цигари изяжда „Витамин С“ и за всяка изпушена цигара се полагат по 25 мг „Витамин С“ допълнително. Белият хляб, другите рафинирани продукти, храните, богати на Е-добавки, които обременяват имунната система, съществуват навсякъде около нас и ние трябва по принцип да внимаваме с тях. Но аз не смятам, че ефектът от хомеопатията отслабва от кафе, чай, цигари, алкохол, мента и т. н. Според мен е достатъчно да се отделят хомеопатичните лекарства с няколко минути от приемането на чай, кафе, дъвки, храни и др., за да подействат. 3-4 минути са достатъчни. Всеки може да твърди каквото иска, но практиката доказва кое е вярно и кое не. Ако хомеопатичният препарат „Беладона“ понижава температурата на един пушач, който пие кафе, колко струват теоретичните постановки на някой, който твърди обратното?

- Кои хомеопатични средства се препоръчват срещу грип?


- „Беладоната“ е добро противотемпературно средство, също и “Аконитум напелус” за първата фаза на температурата, когато кожата е бледа… “Аконитум напелус” изобщо е много интересен препарат за случаите на драматични, взривоопасно развиващи се реакции – рязко настъпило сърцебиене, рязко повишена температура при простудни заболявания, и при всички случаи, когато имаме последици от течение – климатици, отворени прозорци и т.н. Друг хомеопатичен препарат, който помага при грип, е „Бриония“ – растение, което вирее като бурен и има доста добър ефект при начало на вирусни заболявания. Помага и при болки в ставите. Когато говорим по-общо, няма начин да съобразим детайлите, така че ще препоръчаме средни потенции – 9 CH – примерно през 15 минути по 3 зрънца „Бриония“, когато усещаме мускулни болки, жажда, скованост и др. Ако имаме болки в ушите, зачервено гърло, висока температура, може да добавим „Беладона“ и да се редуват двата препарата – взема се „Бриония“, след 15 минути „Беладона“ и така 4 приема. С подобрение на симптомите разреждаме на половин час, на един час и т. н.

- Какво значи 9 CH? Какво представляват изобщо хомеопатичните препарати?

- Френската серия препарати, които са внесени в България – монопрепаратите – започват от 5 CH. Това значи 5 стъпки на разреждане от 1 към 100. Взима се настойка от беладона. Първа стъпка – при 99 части разтворител и една част беладона имаме CH1. От това разреждане се взима 1 част, смесва се с 99 части разтворител и получаваме CH2 и т. н. 5 CH значи 10 на минус десета степен концентрация на беладона – веществото едва се долавя от съвременните прибори при най-фин и точен анализ. Така че, вложеното вещество почти го няма. В по-следващите разреждания - 9 СН – 15 СН - то изчезва. Да се върнем на беладоната, защото я има в измерими дози в доста конвенционални препарати – „Белергамин“ и други антиспастични препарати. Някои са по-чувствителни, а други – ако имат нужда от повече таблетки, бързо ще усетят токсичните ефекти на беладоната в измерими дози – ускоряване на пулса, повишена чувствителност към светлина, задръжка на потенето, сухота на кожата, на лигавицата, жажда, сърцебиене, световъртеж и т.н. Всичко това няма да го получим с хомеопатичния препарат. И досега не е ясно той как точно действа – предполага се, че чрез отпечатък от молекулата на вложеното вещество, а по-нататък имаме динамизиране и потенциране на разтворите. Това е едната причина да твърдим, че хомеопатичните препарати са безвредни.

- От какво се състои разтворът, в който се капва концентратът от беладона да речем?

- Има различни варианти – прахчета, зрънца като кус-кус или по-малки – като просено зърно, има настойки. Във всички случаи основата са разредени настойки, които се пулверизират по специален начин върху зрънца от млечна захар. Твърдите форми се стриват в млечна захар и пак чрез разреждане от едно към милион се минава към течни форми. По правило основните хомеопатични източници са тинктури – настойки от растения, от животински произход – пчела, оса, отрова от ням кротал, от нашите усойници и пепелянки също се приготвят препарати с много добър ефект при чернодбробни увреждания и др. Представени са и минералите – сяра, злато, желязо и техните соли – морската сол например е чудесен хомеопатичен препарат при депресии, кожни проблеми, астма, други белодробни страдания и прочие. Има и нозоди – това са биологически продукти, които също важни.

- В кои случаи се препоръчва човек да прибегне до традиционната медицина?

- Има такива случаи, макар че много често в моята практика се занимавам с последиците от традиционното лечение – антибиотик, гъбична инфекция, срив на имунитета, алергии и др. Ако имаме примерно спукан апендисит и перитонит, тогава са уместни антибиотиците – това не подлежи на обсъждане. Ако имаме газова гангрена, сепсис, други такива състояния – да. Но трябва да се има предвид, че бронхиолитите при бебетата например са на вирусна основа, субхордалните ларингити 90% са на вирусна основа, 90% от кашлиците са на вирусна основа. Какъв е мотивът през глава да се скача към антибиотици, за да се създават по този начин и хронично болни пациенти?

- Много често се изписват антибиотици и при висока температура?

- Има го и този мотив – температура. Какво толкова страшно има в една температурна реакция? От 38,5 градуса нагоре хората имат опасения да не получат гърч. Добре, ако е така, водата е най-доброто охлаждащо средство – три увивания в студен чаршаф свалят температурата доста ефикасно за часове. Или хладка вана – започваме от температура около 37 градуса и се охлажда постепенно до 36,35,34, 32 – колкото човекът (детето или бебето) понася и чак, ако след третия ден нататък продължава да се задържа температурата, може да мислим за средства от аптеката.

- Може ли високата температура да бъде полезна?

- В Германия има клиники за лекуване на рак чрез температура. Тялото се загрява до 41.8 градуса. Ако хората използват температурата за лечение, много по-малко лекарства ще се харчат.

- До колко градуса може да оставим да се вдига температурата, преди да започнем да я сваляме целенасочено?

- Американският стандарт е 40 градуса, което и на мен ми се вижда малко прекалено. Европейският стандарт е половин градус надолу – 39.5 за децата, 39 – за възрастните. Значи – като стане 39.6, който го е страх, да я сваля, но целенасоченото сваляне със страх и паника от температурната реакция, удължава с 30% времето на боледуването. Но преди да се посегне към медикаменти, има и други начини. Освен водните процедури, препоръчвам сминдух. Чаена лъжица сминдух се вари 5 минути в чаша вода. След това си пие през 15 минути по 1 супена лъжица. Това подкрепя изпотяването и свалянето на температурата. Бъзовият цвят и липата в комбинация също са от класическите средства за сваляне на температурата.

- Хората са свикнали при температура да пият „Парацетамол“?


- Ужасявам се от “Парацетамола” – не знам защо е толкова масов. Усложненията, които съм виждал от противотемпературни средства по време на вирусни заболявания, са все от този прословут „Парацетамол“. Той е токсичен за черния дроб и за бъбреците, а го дават дори и на бебетата при ваксинации, когато им поникват зъби и пр.

- При много силна кашлица или бронхит може ли човек да се излекува с хомеопатични препарати?

- Да, има и комбинирани, и монопрепарати, които вършат работа – „Ипекакуана“ да кажем (при спазъм и гъст секрет – има си съответни показания и симптоми, които трябва да се съобразяват). Най-добре да се използват комбинирани препарати, когато не можем да преценим добре състоянието на пациента, например „Бронхалис“. Но да обърнем въпроса наопаки – с конвенционалните средства какво постигаме? „Вентолин“ например отпушва бронхите донякъде, но причинява сърцебиене, безсъние, нервност. Локалните кортикостероиди като „Фликсотит“, които се считат за най-безвредни, вкл. и при бебета и деца, отварят пътя за гъбична инфекция и ставаме абонати за съответния проблем от типа на спастичен бронхит и др. Има много по-прости и достъпни средства. Имах пациент – дете под 3 годинки, преживяло сложна сърдечна операция на 3 месеца, на 7 месеца преживяло първата си пневмония, после още няколко пневмонии и на 2 г. и 10 месеца му бяха поставили диагноза „хронична пневмония“ с тежка дихателна недостатъчност. Това дете беше на апаратно дишане. Щом откачат детето от кислорода и апаратите, посинява. В крайна сметка решихме този проблем с билки, настърган кромид лук на ситно ренде и мед плюс хомеопатични препарати. За месец и половина се приключи с белодробния проблем на детето и то си замина за Кърджали.

Много са могъщи природните средства и хомеопатията, но не се познават. А защо е така, не мога да кажа – консерватизъм и догматизъм. Ако има някакво лечение, то е възможно с природните средства – с дишане, с билки, със сребърна вода – тинктури, които може да се използват и през инхалатор. А иначе, като гледаме телевизия и слушаме здравни предавания, специалистите са категорични – астмата няма лечение. Професор Жени Милева го каза това в едно предаване – само подобрявали симптомите. Какво да говорим повече? Значи истинското лечение е другаде - да привлечем природата за наш помощник, съветник, лечител.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Не се плашете от високата Т, "Парацетаемол"-ът е по-стра

Мнение от Kleo »

Записче. :524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Не се плашете от високата Т - допълнително инфо

Мнение от cchery »

ПОВИШАВАНЕ на температурата или... отвъд митовете и легендите (из цикъла Йога-лекции)
Източник
---
СВИКНАЛИ СМЕ да приемаме стойността от 36.6 градуса за стандарт, но истината е, че това обикновено е температурата сутрин и до обяд. В късния следобед и вечерта температурата ни се повишава и може да прехвърли с една, две десети 37 градуса, без в организма да има болестни процеси.
---
ПОВИШАВАНЕТО на температурата е свързано с физическата работа, но също и с текущото елиминиране на отпадъците на микро и макро-равнище. Например, ако организмът се запече и човек не посети тоалетната 2-3 дни, температурата ще се повиши леко. Същото би се получило, ако работата на бъбреците е нарушена и се задържа урина. Това е принципна постановка, от която разбира се, има и изключения.
---
МИТ-1: КОЙТО НЕ ВДИГА ТЕМПЕРАТУРА, е здрав. Подобни твърдения са пълна глупост. Във всеки здрав организъм се получават затлачвания, които биват елиминирани периодично от очистителните механизми и това се съпътства с повишаване на температурата. Обикновено тези, които рядко вдигат температура (или въобще не вдигат!?), в крайна сметка стигат до по-сериозни заболявания, макар че дълго време се имат за здрави и недосегаеми. От много години работата ми е свързана с наблюдения в тази област и досега не съм установил нито едно изключение от това правило... за съжаление.
---
НЕПРИЯТНО, НО ФАКТ: В Световен мащаб процентът на заболелите от рак е най-голям... сред хората, които (никога?!?) не са вдигали температура и дълго време са се имали за здрави.
---
МИТ-2: ПОВИШЕНАТА ТЕМПЕРАТУРА е вредна. Ами - НЕ Е! Запомнете: когато температурата се повиши, оставете организма за час, два, дори ден, да си свърши работата. След това, ако стойностите продължават да се увеличават, може да предприемете стъпки за понижаването и - малка клизма, народни рецепти или стандартни фармацевтични препарати.
---
ЗАБЕЛЕЖКА: Казаното в МИТ-2 се отнася за стойности под 39.3. От там нагоре е добре да се предприемат разумни своевременни действия за смъкването и.
---
КОЛКОТО ПО-МЛАД на години (и биологично млад) е един организъм, толкова по-често и по-бързо вдига температура и може да понесе доста високи стойности. Извода може да си го направи всеки.
---
ЗДРАВОСЛОВНИ МЕХАНИЗМИ за повишаването на температурата:
  • 1. Ежедневна физическа дейност (тренировки в зала или на открито). Започнем ли да се потим, нека не се обличаме, а да оставим организма да отдава "повишените градуси", така го подпомагаме, подпомагаме и енергообмена между себе си и пространството. В момента, в който усетим, че температурата ни се нормализира, е добре да се наметнем или облечем. Нека приучваме и децата на това. :!: Приказки от сорта "Гледай да не се изпотиш, че ще настинеш" са нанесли повече вреда в дългосрочен план от грипните и пр. измислени епидемии. :!:
    2. Горещи душове/вани/сауни/басейни и контрастни такива. Поне на два дни трябва да имаме някоя от изброените водни процедури и температурата и да е на границата на индивидуалната ни поносимост.
    3. Смесено хранене (белтък + въглехидрат в едно хранене). Смесеното хранене поддържа с една идея по-висока телесна температура, което обаче, се оказва съществено в екстремни студови условия.
    4. Горещи напитки - също трябва да са ежедневие. Тук визирам не само чая, но и кафето, дори горещите супи. Мъжете, ходили в казарма, знаят какви чудеса върши една гореща шкембе-чорба в мразовита утрин.
    5. ЛЮТИ ЧУШКИ и подправки - искате ли здраве, нека навлязат в менюто ни по един или друг начин. Лютото е концентрирана енергия, която е здравословна бомба, залегнала във всички традиционни кухни по света.
    6. КОНЦЕНТРИРАН АЛКОХОЛ. Нека не сме педанти. Горещ чай с достатъчно количество ром/коняк може да върне измръзнал човек към живот. ПРИМЕР: При потъването на Титаник, един от помощник-готвачите напъхал десетина плоски бутилки ром в джобовете си, скочил в ледената вода и до пристигането на Карпатия, плувал и спасявал жени и деца. Помогнал на повече хора, от когото и да било. Този мъж почина наскоро на преклонната възраст от 105 год.
---
ИЗВОД: Повишената температура е признак, че организмът работи и нека не възпрепятстваме усилията му.
---
В КРАЯ: Здравето, дълголетието и доброто настроение не са следствие от крайности и фанатични изисквания, често доведени до идиотизъм. Нека се вслушваме в своето тяло и в себе си... иначе как бихме се научили да се вслушваме един в друг?
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Не се плашете от високата Т, "Парацетаемол"-ът е по-стра

Мнение от Kleo »

Супер, Чери, при това съм напълно съгласна с написаното :1216
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор