Електронен четец

Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Електронен четец

Мнение от dexter »

Искам да си купя четец! Промених си мнението, все казвах, че предпочитам хартията - и все още е така. Но - няма как да купя всички книги, които искам, не обичам да купувам стари книги (с малки изключения), а искам да прочета някои "класики" :), не знам къде има библиотека във Варна, нямам място вкъщи и още ред други причини. Та сериозно се замислям да си купя четец. Искам да питам тези, които имат - от вашия опит какво трябва да се гледа при такава покупка? Размер на екрана, осветеност, наличие на всякакви опции и каквото друго се сетите. Все още не съм гледала нищо, нямам представа за ценови диапазон, не съм държала такова чудо в ръка. Та всякакво инфо ще е от полза.
Благодаря :923 !
tita

Re: Електронен четец

Мнение от tita »

dex, чета книги с андроид приложение на таблета ми. Нямам никакви грижи с отварянето на файловете. Освен това си има всички екстри, които дават удобство при четенето. Мисля, че таблет е по-добрия вариант от четец. :)
Ver

Re: Електронен четец

Мнение от Ver »

Поздравления за решението, Декс :) И аз се съпротивлявах в началото, но електронната книга си има и много плюсове :)
Тази която аз имам е Nook:
http://shop.myebook.bg/product_info.php ... 948bf88908" onclick="window.open(this.href);return false;
Доволна съм от нея, екранът не затормозява очите, touchscreen-а е много удобен, батерията изкарава много дълго и се зарежда бързо. Единственият недостатък, който намерих е, че няма поцветка (не свети екрана) и когато чета вечер ми трябва осветление. Явор чете от смартфона си (като Тита) завива се през глава и чете на тъмно :1062
Според него най-доброто сега на пазара е това "Kobo":
http://shop.myebook.bg/product_info.php ... ts_id/2446" onclick="window.open(this.href);return false;
Има и разлика в цената, но като си спомня колко книги съм прочела от нета, направо имам чувството, че съм спестила куп пари :)
Успех :)
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: Електронен четец

Мнение от dexter »

Tita, четох малко в една дискусия, че таблетите, като компютрите изморяват очите, мисля, че заради осветлението. Таблет не съм ползвала, но за компа е сигурно, че много ме уморява :). Затова съм се спряла на четец. Всъщност и заради някои други причини - напр. не ми се иска още да вкарвам таблет вкъщи, заради Яна - по празниците я видях каква е като надуши такава джаджа :1215 :lol: .
Вер, 6" не е ли твърде малко? Струва ми се по-малко от страницата на една книга. Какво значи "пълно опресняване на екрана"? За осветление на екрана - мисля, че е добра идея - понякога не мога да заспя, а не ми се става да святкам лампата и да чета :1062 , пък и така няма да преча на другите спящи.
Ver

Re: Електронен четец

Мнение от Ver »

dexter написа:Вер, 6" не е ли твърде малко? Струва ми се по-малко от страницата на една книга. Какво значи "пълно опресняване на екрана"? За осветление на екрана - мисля, че е добра идея - понякога не мога да заспя, а не ми се става да святкам лампата и да чета :1062 , пък и така няма да преча на другите спящи.
На мен ми е ОК.
По-малко е, но някак си не ми пречи.
Има възможност да се коригира шрифта и така страницата може да побере същия обем думи, но аз обикновено чета малко по-големи букви. По-лесно ми е и имам чувството, че чета дори по-бързо ;)
За опресняването на екрана нищо не мога да кажа :1062
Осветлението определено е добра оферта :524 , вместо да се чете с челник на главата :1062 (защото обикновено искам да заспя без да ставам да гася лампата) :1062
tita

Re: Електронен четец

Мнение от tita »

Екрана на таблета е на съвсем друг принцип на работа и изобщо има малко общо с екрана на мониторите. Със сигурност не изморява очите ми, а съм цял ден пред монитора в офиса.
Приложението, което ползвам има опция да сменя вида на страницата, според личните предпочитания - черни букви на бял фон или бели на черен. Аз съм избрала втория. Не е нужна допълнителна светлина за да четеш в този случай. И не пречи на спящия до теб да .. спи. :D Има и разни други полезни опции.

Ето, разгледай:

http://www.aldiko.com/features.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Общо взето електронния четец няма нищо повече от едно такова инсталирано приложение, само че не можеш да го позлваш за нищо друго, освен за четене. :razz:
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: Електронен четец

Мнение от dexter »

Тита, благодаря :923 ! сега, като разглеждах линка ти, се сетих за още една евентуално желана опция - да е цветен. Ще могат да се разглеждат книжки с цветни картинки :).
Ver

Re: Електронен четец

Мнение от Ver »

Аз бях решила, че ел. книга ще е много удобна за начинаещите четци вкъщи, защото буквите могат да стават големи и ще се забавляват докато прелистват :1062
То пък се оказа абсолютно неудачна, защото децата си сочат с пръстче по редовете и книгата непрекъснато се прелистваше :1062
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: Електронен четец

Мнение от dexter »

Ver написа:То пък се оказа абсолютно неудачна, защото децата си сочат с пръстче по редовете и книгата непрекъснато се прелистваше :1062
Ясно :lol: !
Тъкмо днес, като разбра, че ще ходим да гледаме четци, Яна ме застреля с въпрос - а ще може ли да си чета книжката за Monster High на него? И аз ентусиазирано казах - Да, разбира се! При което тя ме застреля - ама ти нали каза, че е за деца над 16 години.... :221 . Ей, това логиката е голяма работа....
Ver

Re: Електронен четец

Мнение от Ver »

:1062 Ти да не се изненадваш.
Каквото си посяла, това ще жънеш ;)
Имаш си едно логично и последователно дете.Интересно ми е ти какво и обясни? И как така ти хрумна да сложиш ограничение на възрастта? :1062
me4oPuh

Re: Електронен четец

Мнение от me4oPuh »

Който има желания може да види тук http://kindlebg.blogspot.com/2013/08/blog-post.html" onclick="window.open(this.href);return false; за това какъв е екрана на тези четци и да ги сравни с компютрите. Но общи взето хартиения екран е почти същия какво лист хартия. Един от недостатъците на всички тези устройства е че в библиотеките все още има повече книги от колкото в интернет. Класиките ги има ел. варианти, но трябва да се търси. Е друго че някои четци нямат опция да увеличават намалят буквите, брат ми си все едно такъв и после се изнерви и си взе по-скъп - писна ми през компютъра да конвертира файлове и да настройва размера в пдф формата.
Публикувай отговор