АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
tita

АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от tita »

:954 Мили ми Мецанки,
още докато четях книгата на Д-р Михайлов "Здравословно отслабване", преди да започна с първата си детоксикация, ми направи силно впечатление, че принципите на храненето, според Аюрведа са в основата на пречистването на организма (всички знаем за детокс с пречистемо масло Гии) и са вплетени в съветите на доктора. Тъй като не намерих никъде във форума информация за храненето според Аюрведа, споделям тази статия с вас, без да променям и дума от нея, както е изискването на автора.

Аюрведа - от санскрит означава „Познание за Живота” или „Как да се живее”, включва масивно количество информация, която удивително се свежда до няколко простички принципа на хранене. Това е познание по класическа Аюрведа и не се променило повече от 5000 години. Всичко тук аз научих от моя учител проф. Джейсън Чандлър, основател на колежа по Аюрведа в Австралия и реших да публикувам за всеобща полезност. Тези принципи се спазват поколения на ред от милиарди хора със голям успех и чудесни резултати (предимно хора от Индия, Тибет и региона на Индо-Азиаткстата част). Аюрведа е много популярна и в Китай, Корея, Япония, а в последните години и в Германия и Западна Европа. В България Аюрведа като наука е слабо позната, но Аюрведа традициите в приготвяне на храната и подправките са усвоени от българина като част от нашата си народна кухня. Затова за българите е лесно да се научат да готвят и да се хранят както Аюрведа повелява.

Информацията предоставена в тази статия е директно от източника - моят учител - и не е променена по никакъв начин. Постарал съм се да предам всичко точно и достоверно.

Авторът на тази статия е напълно наясно, че някой от долупосочените съвети може да си противоречат с модерните научни достижения, много от които аз самият съм пробвал с неясен или никакъв успех. Чак тогава осъзнах, че сегашната наука и медицина е силно повлияна от финансовият аспект, постоянно се предлагат нови, още по-добри храни, добавки и медикаменти, които в крайна сметка имат кратък живот и биват заместени след няколко години от друг продукт, който както винаги обещават по рекламните клипове е решил проблемите на досегашният... По мое мнение няма какво да се измисля и да се изобретява в света на храненето и медицината, всичко е вече написано и се знае повече от 50 000 години, практикувано е и доказано че работи, само трябва да се докоснем до знанието и да го приложим. Просто приемете това знание като благословия, като искрен подарък и ви желая на добър час!


ПРИНЦИПИ ЗА ХРАНЕНЕ И ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА СПОРЕД АЮРВЕДА

1. Храните трябва да са горещи/топли – само горещата храна може да съхрани здравето според Аюрведа. Горещата храна помага на храносмилателната система а студената й пречи. По време на ядене е забранено да се пият ледени напитки от хладилника и особено газирано! Утолявайте жаждата си с топъл чай, горещо мляко или чаша вода на стайна температура. Напитките трябва да са не повече от 1 чаша на хранене, за да не се размиват стомашните сокове и се намалява ефективността на храносмилането. Свежите салати са важни в ежедневното храни но не бива да превишават 30% от поеманата храна. Хранене само със сурови зеленчуци или плодове е не достатъчно за организма, а е нужна добре сготвена и балансирана храна.

2. Храната трябва да е блажна (мазничка и сочна) – сухи храни като сандвичи, кракери и печени и сушени храни са много затормозяващи за храносмилателната система. Грижете се да има разнообразни супи и яхнии с вкусни сосчета, които да подпомагат работата на храносмилателната система.

3. Храната трябва да се приема в правилни количества – никога не преяждайте, защото и най-здравословната храна в големи количества е вредна! Вашият стомах е с размера на юмрука ви – тук всеки сам може да прецени колко е подходящата порция за него.

4. Храненето трябва да се започва само след като храната от предишното ядене е вече напълно смляна. Като правило, ако имате добро храносмилане и сте яли правилна порция храна, добре комбинирана и сготвена без месо ви трябват 3 до 4 часа за да се смели храната и да сте готови за следващото ядене. За Аюрведа закуската е много важна и трябва да е нещо съществено (не само кафе или плод): мляко с ориз, препечен хляб със сладко и чай (без мед), мляко попара и още много традиционни български закуски включително баница с боза Обяда е най-важното ядене и трябва да е обилен (ако ядете месо тук е най-доброто време да го направите, но никога на вечеря!). За вечеря винаги трябва по лека храна като супа или попара, която да позволи на организма да се смели преди да си легнете да спите. Най-добре е да вечеряте в 18:00 и да си лягате към 22:00 – така ще имате отличен сън, защото храната ще се е смелила добре. При преяждане на вечеря, ядене на месо или хранене непосредствено лягане не остава възможност на организма да смели храната (това е процес, който изисква 3-4 часа, много енергия и сила от организма). На сутринта полусмелената храна е още в стомаха, човек се събужда без настроение, уморен и често успал се и без апетит. Според Аюрведа това е основна причина за поява на мързел, депресия и липса на интерес в живота.

5. Храните трябва да са съвместими и да се съчетават! (повече за не-съвместимите храни в Приложение 1 – да не се бърка с разделното хранене). Правилното съчетаване на храните означава лесно и ефикасно храносмилане, което води до добро здраве. Храносмилането е водещ фактор за добро здраве според Аюрведа и върви ръка за ръка със състоянието на духа и психиката на човека. При съчетаването на храните трябва да се има предвид и основното правило, че във всяко хранене (закуска, обяд и вечеря) трябва да присъстват едновременно всички вкусове (Шесте вкуса – солено, сладко, кисело, горчиво, люто и стипцово – типичен вкус когато ядеш дюля или зелена ябълка). Повече информация за шесте вкуса ще бъде включена в следваща статия „Готвене според Аюрведа”.

6. За да има добро здраве, Аюрведа препоръчва 100% вегетарианска диета (без месо, без риба и морски месни продукти включително скариди и миди, без яйца и без гъби) – Прясно мляко и млечни продукти са задължителни за здравословното хранене и са много полезни ако са приемани съгласно принципите на Аюрведа посочени по-долу в статията.

7. Храненето трябва да става в приятна, спокойна атмосфера без силна музика и шум, без радио, без телевизор и други подобни. Старайте се да се храните винаги седнали, най-добре на куненски стол и маса.

8. Трябва да се храните със средна бързина – нито много бързо нито много бавно. Никога не препълвайте устата с храна, защото е важно да се дъвчете добре храната, за да се активира от слюнката за отлично храносмилане.

9. При хранене избягвайте да говорите и да се смеете. Трябва да се концентрирате на самото хранене и се опитайте да почуствате всичките вкусове на храната за да й се насладите напълно.

10. Докато се хранете умът трябва да е спокоен, не трябва да сте заети да мислите за проблеми в работата, с любимият човек, болести или нещастия, които в този момент може да са ви сполетели. Просто за няколко минути бъдете погълнати от самото хранене и се наслаждавайте на вкуса.


ПРИЛОЖЕНИЕ 1 – НЕ-СЪВМЕСТИМИ ХРАНИ
(Това са основни принципи за комбиниране на храните, просто ги приемете така както са без да е необходимо да се пишат дълги статии защо е точно така за всеки пример! Отново искам да подчертая, че това са правила използвани от милиарди хора в течение на много хиляди години (има сведения за поне 50 000 години). Бъдете сигурни, че зад всеки изброен пример има логика и научно обяснение!)

- Плодовете не се съчетават с нищо – като си хапвате плод изчакайте поне 30 минути преди да ядете нещо друго (ако сте яли нещо преди това отново трябва да има поне 30 минути пауза преди да вземете плод). Много от плодовете не се съчетават едни с други, затова храни като плодова салата, зелена салата с ананас или други плодове са голямо НЕ. Най-добре вземете един вид плод, след 30 минути вземете друг вид за да не се получават нежелани ефекти.

- Плодове и зеленчуци не се съчетават – изберете или плод или зеленчук, но и двете заедно (отново правилото за 30 минути пауза трябва да се използва)

- Дини и пъпеши са несъвместими с всичко друго – тук дори два различни вида дини и/или пъпеши не могат да се ядат едновременно.

- Прясно мляко и плодове са несъвместими – много модерните напоследък „смутита” или „шейкове” са напълно несъвместими

- Прясно мляко и кисело мляко са несъвместими

- Прясно мляко и риба са силно токсична комбинация (голямо НЕ) – важи и за кисело мляко

- Прясно мляко и месо са несъвместими – традиционно Аюрведа е за 100% вегетарианска диета, но ако вие ядете месо, опитвайте се да не е повече от 2 пъти седмично, най-добре за обяд и никога за вечеря и стойте на далече от свинско и морски деликатеси като скариди и миди.

- Соево мляко – голямо НЕ – соевото мляко е много тежка храна, която е първо създадена като храна за добитъка. Дори „Органик” соево мляко е трудно за храносмилане и е директно свързано с нарастващият брой на случаи на Диабет

- Фъстъчено масло – фъстъка е токсична ядка и трябва да се консумира в малки количества (20-50 грама). Въпреки че е много богато на протеини, фъстъченото масло е пълно с токсини и вредни вещества.

- Разтворимо кафе – голямо НЕ – (тук се включват всички 3 в 1, нес кафе и т.н.). Основно правило в Аюрведа гласи, че ядката на кафето никога не трябва да се поглъща! Обикновеното еспресо кафе, шведското в кана с филтър или турското кафе са всъщност полезни ако не се прекалява (1-2 чаши на ден) с мляко и сурова, кафява захар (най-добре е вместо захар да се ползва шекер или джагари – това е чист сироп от захарната тръстика под формата на кристали или на пудра)

- Медът не трябва да се подлага на топлинна обработка. Мед, използван за готвене или смесен с горещи напитки променя структурата и я прави токсична и непосилна за храносмилателната система. Затова горещ чай с мед е голямо НЕ според Аюрведа. Хапвайте мед ако имате добро храносмилане и отделяне, но само на стайна температура по една лъжица на ден


Ако спазвате тези простички принципи, няма нужда да се притеснявате за протеини, витамини, минерали или мазнини! Човешкото тяло е създадено да използва каквото му е нужно от храната и да се освобождава от останалото. Всичко което ние трябва да правим е да не претоварваме храносмилателната система с несъвместими храни или храни от изкуствен характер (подсладители, оцветители, аромати и подобрители), което в крайна сметка води до нарушаване на баланса в организма и до болести.


ПРЕПОРЪЧАНИ ХРАНИ СПОРЕД АЮРВЕДА

- Прясно мляко – винаги се пие горещо! Млякото трябва да се вари и пие горещо, никога студено или от хладилник. Студеното мляко е вредно, образува слуз в стомаха и причинява дисбаланс в цялото тяло. Студеното мляко още причинява газове и нарушено храносмилане. Съвременни опити доказват че пиенето на горещо мляко от хора, които по-принцип не могат да храносмилат мляко, не предизвиква алергична реакция и не образува газове или каквато и да е неприятна реакция. Горещо прясно мляко е най-добрата и силно препоръчвана храна за всички вегетарианци и трябва да се приема ежедневно.

- Чисто масло и Гии (Гhи/Ghee е пречистено чисто масло, което се ползва за готвене и приготвяне на Аюрведа лекарства и мехлеми) – Силно се препоръчва да се добавя към всяко ядене, прави храната по-вкусна, по сочна и по-мазничка или блажна, от което тялото има нужда. В никакъв случай не ползвайте маргарин – много вреден и затормозяващ цялото тяло продукт на химическата индустрия. Основен принцип при производството на маргарина е „емулсификация” – процес на смесване на молекулите на водата с молекулите на петролен продукт за да се получи кремообразна смес удобна за мазане дори направо от хладилника. Това обаче обърква основни процеси в храносмилането и в крайна сметка тялото не знае как да се справи с тези молекули и ги слага на склад като подкожни мазнини - затлъстяване.

- Пълно-зърнести храни – като хляб и други хлебни изделия. Това са важни продукти тъй като само пълно-зърнестото брашно съдържа фибри и целият набор от полезни вещества необходими за правилно разграждане и отделяне от организма. Рафинираното, избелено с химикали бяло брашно затлачва храносмилателният тракт и пречи на правилно разграждане на храните.

- Свежи плодове и зеленчуци са абсолютно задължителни. Правилото в Аюрведа гласи, че всеки ден трябва да се хапват пресни плодове и зеленчуци, но те да НЕ превишават 30% от общият обем на храната. Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини , минерали, антиоксиданти и енергията наречена „прана” за тялото. (това е живата енергия, която подържа живота във всеки организъм)

- Сушени или печени ядки са прекрасна храна. Сушените плодове могат да бъдат комбинирани с горещо прясно мляко, но не и суровите плодове. Отлична храна, а и много вкусно е чаша горещо мляко сварено с 2-3 фурми и стръкче Шафрон/Saffron.

- Леща и бобени храни са отличен източник на протеини (основен градивен елемент на тялото) за вегетарианците. Поради ниското си съдържание на мазнини, тези храни са силно препоръчвани от Аюрведа

- Туршии, лютеници и домашни консерви са прекрасна храна за повдигане на апетита и подобряване на храносмилането, но само в комбинация с основно ястие. Хранене само с консерви се счита за недостатъчно и дори вредно.

- Подправки, препоръчани от Аюрведа - Шафрон/Saffron, Джинджифил, Кимьон, Аджвайн, Дафинов лист, Анасон, Кориандър, Куркума, Синап, Босилек, Кардамон, Чили, Карамфил, Чесън и др...

Тази информация е събрана и публикувана с една единствена мисъл – да се помогне на хората търсещи по-добър и здравословен начин на живот. Намирането на правилна информация е изключително трудно и много хора са склонни да се подложат на най-различни експерименти с различни диети и програми за да разберат накрая, че всичко е било напразно и дори е възможно да са си навредили. Аз самият съм един от тези хора, в крайна сметка осъзнал, че истината и всичко добро и ново е всъщност добре забравеното старо... като казвам това аз бих искал да благодаря на моят учител проф. Джейсън Чандлър (http://www.ayurvedahouse.com.au" onclick="window.open(this.href);return false;) за това, че ни е дал всичкото това знание!

Правила за ползване: Тази статия е разрешено да се публикува и разпространява напълно безплатно, само когато е потърсено писмено съгласие от автора. При никакви обстоятелства не се разрешава промяна в съдържанието на информацията, публикуване на части или пасажи, които са изтеглени извън контекста на тази статия.


-- Copyright New Style Project 2010 –
Email: ive_mcfire@yahoo.com
tita

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от tita »

[img]http://assets.bb-team.org/content/originals/3947.jpg[/img]

Храненето е съществена и неизменна част от аюрведа. Ако човек се храни правилно, не са му нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вреди с храната, която приема, то никакви лекарства не могат да му помогнат.

Според аюрведа най-ценна е съдържащата се в храната природна енергия, наречена "прана". В основата на аюрведическото хранене е разбирането, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – "доши".
Какво представляват дошите?

Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство).

И трите доши (енергии) присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация, която се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши.

Това определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни и начините за поддържане на добро здраве, а също и продължителността на човешкия живот.

Дисбалансът на дошите в организма води до заболявания. Понякога е много трудно да се установи доминиращата за съответния човек доша, дори от специалист. Има хора със смесени доши: вата-пита, пита-кафа, кафа-вата и даже вата-пита-кафа.

Как да определим своя тип доша?

:!: Кафа (инерция) Визуализира се като слуз. Хората от този тип са добре сложени, с широк гръден кош, плътна и здрава кожа, гъста, мека коса. Движенията им са спокойни и плавни, запазват самообладание и са добронамерени. При дисбаланс кафа проявява някои пасивности, а на физическо ниво – склонност към натрупване на излишни килограми.
:!: Пита (енергия) Визуализира се с огън. Хората от този тип са стройни, добре сложени. Отличават се със среден ръст и не са много мускулести. С бърза обмяна на веществата, добър апетит. Притежават жълтеникав цвят на лицето, тънки коси, меки нокти. Амбициозни, предприемчиви, но при излишество на огъня и доста избухливи. Уязвими жлъчка и черен дроб.
:!: Вата (движение) Визуализира се с вятъра. Тези хора имат тънки кости, тесен гръден кош, видими вени и сухожилия, рядка коса и студен поглед. Активни и динамични - ходят и говорят бързо, но и бързо се уморяват. Динамични и новаторски настроени, но при дисбаланс на въздуха трудно концентрират вниманието си.

На всекиго според дошата

За кафа: лютивият, стипчивият и горчивият вкус хармонират с кафа доша. На кафа й е противопоказно сладкото. Хората от тип кафа е добре да включат в менюто си кафяв ориз, бобови храни, тофу (соево сирене), а от подправките – джинджифил.
Подходящи за тях са всички зеленчуци с изключение на краставиците и доматите и по-сладникавите и сочни зеленчуци.
Списъкът с храните, които трябва да избягват, е дълъг: говеждо, пилешко и патешко месо, пшеница, бял ориз, а също и повечето млечни продукти (с изключение на козе мляко). Противопоказно на кафа е и всичко сладко с изключение на натуралния мед. Хората от тип кафа обаче са единствените, на които им се препоръчва да пият по малко кафе.
За пита: повишеният огън на пита доша може да бъде понижен от храни със сладък, горчив и стипчив вкус.
На хора с пита конституция аюрведа препоръчва зърнени и бобови култури. А също и млечни продукти (без сметана и солени сирена). За пита благоприятните храни са цветно зеле, целина, аспержи, кълнове люцерна, слънчоглед. От плодовете – ябълки и грозде. В качеството на подправки са подходящи копърът, канелата, ментата и кориандърът.
Да се въздържат от целина, чушки, хрян, розмарин и градински чай.
Вредни за тях храни са фъстъците, фъстъченото масло, бадемите, шоколадът и медът. Също така по-добре е да се откажат и от червеното месо, а употребата на сол е желателно да сведат до минимум.
За вата: превъзбудата на вата може да се балансира и хармонизира чрез консумация на сладки, кисели и солени храни. В менюто на хората с вата конституция трябва да присъстват: месо (без заешко и говеждо), ориз, елда и пшеница.
Полезни за тях са орехите, фурмите, а също и всички млечни продукти. От подправките благоприятно влияние имат кардамонът и мускатовото орехче.
Но не бива да злоупотребяват с черния пипер и естрагона. Да се въздържат от бобови растения, соя, червени боровинки и диня.

Шестте вида вкус


Аюрведа ни учи, че шестте основни вида вкус трябва винаги да присъстват на нашата трапеза. Ако не вземем под внимание това правило при избора на храната си, е възможно винаги да чувстваме глад, след което да започнем често да преяждаме и като резултат – да повишим нездравословно телесното си тегло.

Ако дълго време на трапезата ни липсват един или повече вкуса, в зависимост от личната ни конституция е възможно да изгубим своя апетит, работоспособност и добро настроение.

Освен това, неправилното комбиниране на различни видове храни би могло да доведе и до по-сериозни здравословни проблеми, като сривове в имунната система, психически разстройства и т.н.
Според Аюрведа всеки от шестте вкуса влияе различно на човешкото тяло. Естествено, съвременните продукти често са със смесен вкус.

:!: Киселият вкус (земя и огън) е полезен за сърцето и храносмилането. Излишъкът на храна с кисел вкус може да доведе до слабост, отпадналост, бледост, треска, световъртеж, нередовен стомах.
:!: Сладкият вкус (земя и вода) дава прилив на енергия и положителни емоции. Излишъкът на храни със сладък вкус води до затлъстяване, диабет, злокачествени тумори.
:!: Соленият вкус (вода и огън) засилва храносмилателната активност, отделянето на пот, слюнка и сълзи. Излишната употреба на храни със солен вкус може да предизвика ранно побеляване на косата и поява на бръчки, кожни болести.
:!: Лютивият вкус (огън и въздух) засилва апетита, облекчава храносмилането, загрява, възбужда сексуално. Излишъкът на люто предизвиква жажда, болки в гърба, треперене на ръцете.
:!: Горчивият вкус (въздух) улеснява изхвърлянето на токсините от организма и изгарянето на мазнините, лекува кожни заболявания. Горчивите храни рядко се приемат в излишък, но ако това се случи, водят до изтощение и слабост.
:!: Стипчивият вкус (въздух и земя) прочиства кръвта, ускорява затварянето на раните, изгаря мазнините. Прекаляването със стипчивата храна води до запек и болки в сърцето.

Фактори за промени в дошите


Важен принцип в аюрведа, който ни дава ключ към разбирането на причините за заболяванията, е "подобното увеличава подобното".Всяка доша се увеличава от въздействия, които имат същите качества като самата нея.
:!: Сухите храни, сушените плодове, студените и леки храни, тичането, скачането, непрекъснатото бързане, прекомерната работа увеличават вата, чиито характеристики са: суха, лека, студена, подвижна.
:!: Факторите, които увеличават пита, са горещи, лютиви храни, цитрусови плодове, храни, които са продукт на ферментация, както и горещо и влажно време. Характеристиките на пита са: гореща, влажна, кисела.
:!: Факторите, увеличаващи кафа, са студено, влажно време, приемът на млечни продукти, студени, тежки и мазни храни, месо, бездействие, спане през деня. Характеристиките на кафа са: студена, мазна, тежка, бавна.

Несъвместими хранителни комбинации

Аюрведа ни помага да овладеем изкуството на правилното хранене, като подберем подходящо за себе си и околните меню.
То трябва да бъде съобразено с личната конституция, годишния сезон, оплакванията ни и не на последно място – с науката за несъвместимите хранителни комбинации.
Недостатъчното усвояване на различните хранителни съставки, наблюдавано при хранителните алергии или нарушен обмен на веществата, може да се получи вследствие на неправилния избор на ежедневно меню.

:!: Хората с вата конституция трябва да избягват храни с горчив, лютив и стипчив вкус. За тях са подходящи сладко, кисело и солено.
:!: За пита конституция не се препоръчват кисели, лютиви и солени храни. Подходящи за тях са стипчиво, сладко и горчиво.
:!: Хората с кафа конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. За тях се препоръчват храни с лютив, горчив и стипчив вкус.

Антидоти
Не е задължително човек да се откаже от някои от любимите си ястия или храни, ако те са несъвместими като комбинации или направо неподходящи за неговата конституция.
Аюрведа предлага изход от това положение – антидотите. Те са съставки, които намаляват или почти неутрализират вредното влияние на някои продукти върху доша.
Антидоти за някои храни са:
сирене – черен пипер, люти чушки, лют червен пипер;
сладолед – карамфил, кардамон;
сметана – кориандър, кардамон;
кисело мляко – кимион, джинджифил;
прясно мляко – да се вари с всички или някоя от следните подправки: джинджифил, кардамон, турмерик, канела, шафран; да се разрежда 1:1 с вода и така да се кипва;
ориз – карамфил, черен пипер;
пшеница – джинджифил;
бобови – карамфил, червен пипер, лют червен пипер, джинджифил, каменна сол, люти чушки;
зеле – слънчогледово олио, турмерик, синапено семе;
зелена салата – зехтин, лимонов сок;
картофи – гхи, червен пипер;
домати – кимион;
банани – кардамон;
сушени плодове – накисване във вода;
пъпеш – леко запечени на сухо кокосови стърготини и кориандър;
диня – сол и люти чушки;
ядки и семена (подходящо е да се готвят със сусамово олио и/или лют пипер - кайена);
бадеми – да се киснат за една нощ във вода и да се обелят (могат да се приемат сурови или печени);
фъстъчено масло – джинджифил и запечен смлян кимион;
семена – да се киснат във вода за една нощ и на сутринта по възможност да се обелят и изпекат;
тестени изделия – да се добавят всички или някоя от следните подправки: сух джинджифил, канела, кардамон.

Гладуване и аюрведа

Освен за хранителните комбинации, аюрведа ни дава сведения и за гладуването като метод за лечение и превенция на различни заболявания.За всички доши се препоръчва един ден в седмицата или ако това не е възможно, поне два дни в месеца, за разтоварване чрез пълен глад или лек режим на хранене. За вата и пита не се препоръчват дългите гладувания, защото те могат да доведат до обратен ефект.

Вата бързо се изтощава, а пита се характеризира с много силен храносмилателен огън, който не позволява лишаване от храна за дълго време. Единствено кафа се повлиява добре от по-продължително гладуване, напр. тридневно.

:!: При всички конституции гладуването трябва да бъде съпроводено с приемане на достатъчно количество вода. Дори и при лек дискомфорт гладуването трябва да се прекрати или да се замени с разреден плодов сок.

Някои полезни съвети относно хранителните навици:
Необходимо е да има най-малко 4-часов интервал между отделните хранения;
Не пийте вода един час преди и един час след храна;
Не яжте по много различни неща в едно хранене;
Ако чувствате тежест или умора след хранене, това означава, че правите грешка;
Яжте според капацитета на собствените си храносмилатални възможности;
Не смесвайте плодовете с основното хранене. Или заменете едно от основните хранения с плодове, или ги яжте между храненията;
Необходимо е да има поне около 3 часа между последното хранене и нощния сън;
Спането през деня, особено веднага след хранене е особено вредно;
Кратката разходка след хранене спомага храносмилането;
Не яжте под влиянието на емоции;
Не яжте, ако не сте гладни;
Не яжте на крак.

Следвайки аюрведическите препоръки, човек позволява на тялото си да приеме естествената си форма.

Аюрведа ни учи да бъдем в хармония със себе си, с тялото си, с ума си и с обкръжаващия ни свят. Аюрведа е начин на хранене, който ни свързва с природата. Това е грижа за семейството, спокойствие за себе си и за околните, вяра, надежда и любов.

Източник: Аюрведа http://www.bb-team.org/articles/3947_ay ... z1vE8acFfA" onclick="window.open(this.href);return false;
tita

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от tita »

Два филма за Аюрведа, които свободно могат да се свалят от kolibka.com

Healers - Journey Into Ayurveda / Аюрведа - Индийска медицина (2002) - http://kolibka.com/2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ayurveda - Art of Being / Аюрведа - Изкуството на живота (2001) - http://kolibka.com/2.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Предложеният по-долу тест се състои от три раздела (всеки с по 25 избрани въпроса) – по един за всяка отделна доша.
Попълнете внимателно теста, като се стараете да сте максимално честни и аналитични. Не се подвеждайте от идеалния образ, който всеки се опитва да изгради за себе си. За всеки отговор „да”, поставете по една точка - дори и ако само една от изброените характеристики ви е присъща. Накрая съберете точките.

Обикновено всеки притежава по две по-изявени доши. Едната от тях е водещата. Рядко се срещат хора с три-доша конституция – почти или напълно равен брой точки във всички раздели. Тези хора обикновено са много здрави и издръжливи, с което рядко някой може наистина да се похвали в днешно време. Те могат да следват който и да е от режимите, за която и да е доша, и ще се чувстват добре. Но повечето хора обикновено принадлежат към дву-дошовите типове. В този случай е необходимо да бъдат отчетени всички въздействия. За да избегне противоречията и си изготви подходящ режим и цялостен начин на живот, такъв тип човек трябва внимателно да балансира своето хранене, движение, работа и почивка. Понякога това предполага задълбочени знания и допълнителни умения за съчетаване на привидно взаимно изключващи се изисквания. Помощта на квалифициран аюрведически лекар винаги може да бъде от полза.


[img]http://th02.deviantart.net/fs70/150/f/2 ... 47gmxm.png[/img]

Тест за определяне на индивидуалната конституция Вата:

1.Аз съм висок. / Нисък съм.
2.Слаб съм и трудно пълнея.
3.Имам суха, груба и тъмна кожа. Трудно изгарям на слънце.
4.Косата ми е тъмна, няма особен блясък, по-скоро е суха и тънка или много ситно къдрава.
5.Очите ми са тъмни, не са големи и особено изразителни.
6.Носът ми е гърбав или с преградка на върха.
7.Зъбите ми са изпъкнали, имат разстояние помежду си. Предните ми зъби са по-едри или не съвсем добре подредени. Имам слаби венци, които понякога кървят.
8.Ноктите ми са трошливи и с набраздена повърхност.
9.Пъпът ми е изпъкнал.
10.Имам бърза и лека походка.
11.Имам проблеми с храносмилането – повишен метеоризъм и склонност към констипация.
12.Говоря бързо и близките ми смятат, че съм много общителен и приказлив.
13.Действам бързо, без много да му мисля.
14.Аз съм енергичен, забравям да си почивам.
15.Лесно се изморявам.
16.Много лесно се паля за нови идеи.
17.Бързо навлизам в новите неща.
18.Трудно взимам решения и понякога се колебая.
19.Настроенията ми често се сменят и понякога реагирам емоционално, дори непредсказуемо.
20.Често съм притеснен и тревожен, дори и без особена причина. Понякога имам тенденция да преувеличавам проблемите.
21.Трудно ми е да помня физиономии, имена, телефони, както и да уча наизуст.
22.Често не мога лесно да заспя. Понякога не спя добре, сънувам много и често се будя.
23.Трудно мога да следвам какъвто и да е режим.
24.Студеното време е много трудно поносимо за мен. Краката и ръцете ми са винаги студени.
25.Чувствителен съм към течение и пътувания.

[img]http://www.ossem.eu/images/09_Feb/arl63.jpg[/img]

Тест за определяне на индивидуалната конституция Питта


1.Имам среден ръст и телосложение.
2.Кожата ми е чувствителна, мека, червеникава или жълтеникава. При горещо време не се чувствам много добре, лесно изгарям на слънце.
3.Косата ми е рижава, руса, мека, лесно се омазнява, рано посивява и олисява.
4.Очите ми са остри, проницателни, зелени, сиви или пъстри.
5.Носът и брадичката ми са остри.
6.Зъбите ми са средни, жълтеникави.
7.Имам меки и розови нокти.
8.Пъпът ми е плосък (равен).
9.Имам много добър апетит и бързо, добро храносмилане.
10.Изпитвам силна жажда.
11.Не мога да не ям.
12.Прям съм. Понякога имам хаплив език.
13.Имам остър ум и добри ораторски способности.
14.Смятам себе си за ефективна личност.
15.Точен съм и целеустремен.
16.Настойчив съм.
17.Хората ме считат за упорит. Имам силна воля и добри пробивни способности.
18.Понякога съм педантичен за някои неща, обичам реда и мога силно да се отдам на някоя идея.
19.Критичен съм към себе си и околните.
20.Въпреки че не винаги го показвам, лесно се нервирам.
21.Лесно изгубвам търпение, понякога имам уклон към агресивност.
22.Понякога съм склонен към избухливост и ревност.
23.Обичам зимните спортове и студените храни и напитки.
24.Склонен съм към образуване на бенки и лунички.
25.Лесно се изпотявам, склонен съм към възпаления и екземи.

[img]http://th01.deviantart.net/fs15/150/f/2 ... illjoy.jpg[/img]

Тест за определяне на индивидуалната конституция Кафа


1.Имам тежко тяло и добре смазани стави.
2.Имам мека, бяла, бледа, хладна и по-плътна кожа.
3.Имам гъста, тъмна, вълниста, лъскава и здрава коса.
4.Имам големи, привлекателни, сини или ласкави тъмни очи с дълги и гъсти мигли.
5.Носът ми е объл (топчест) на върха.
6.Имам хубави, здрави и добре подредени бели зъби.
7.Пъпът ми е дълбок.
8.Имам нормално храносмилане, дори и когато пътувам.
9.Забравям да пия вода и течности.
10.Обичам люто.
11.Лесно напълнявам.
12.Мога да спазвам хранителни диети.
13.Имам бавна походка.
14.Действам бавно и методично, никога не бързам.
15.Аз съм много издръжлив и уравновесен.
16.Спокоен съм, устойчив, трудно се нервирам.
17.Понякога съм инертен.
18.Рядко съм превъзбуден.
19.Весел съм, добродушен, ласкав, незлоблив и незлопаметен.
20.Бавно усвоявам знанията, но усвоя ли ги, е за цял живот.
21.Имам дълбок сън.
22.Трудно ставам сутрин и имам нужда от повечко сън.
23.Мога да спестявам.
24.Обичам семейния уют.
25.Склонен съм към образуване на слуз, понякога съм вял, имам синузит, проблеми с гърлото, астма или други проблеми с белите дробове.

От медицинска гледна точка обаче във всеки човек присъстват и 3-те основни конституции. Всяка от тях се проявява в определени органи и процеси. Когато са в баланс – човек е здрав. Излязат ли от контрол – появяват се болести. А причините за всички здравословни проблеми според аюрведа са: злоупотреба, бездействие и прекомерна употреба. Допуснем ли някое от тези действия в която и да е сфера на ежедневния живот – хранене, мислене, работа – дошите се дисбалансират и последствието е поява на болест. За да бъде човек здрав, трябва да познава своя доминиращ темперамент и спрямо неговите основни особености да организира дневния си режим, хранителните навици, работата и свободното време.

ЦЯЛОСТНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ХРАНАТА ВЪРХУ ОРГАНИЗМА


Както човешките тела, така и храните могат да бъдат квалифицирани според три-доша. Това ни помага да изберем за себе си най-подходящата храна, напълно съответстваща на нашата индивидуална конституция.

ВАТА

Подходящи: сладки плодове, кайсии, авокадо, банан, ягоди, грозде, лимони, манго, пъпеш, папая, праскови, ананас, сливи и узряло киви; аспержи, червено цвекло, моркови, краставици, зелен фасул, бамя, тиквички, тиква и кестени; овесени ядки, басмати ориз, пшеница и сусам; мунг-дал (вид бобово растение, отглеждано в индия); всички видове ядки и семена, но в малки количества; фруктоза, кленов сироп, гур (захар от финикова палма) и меласа; джинджифил, фенел (може и резене), анасон, кимион, кориандър, кардамом, канела, индийско орехче, чубрица, риган, сминдух, босилек и асафетида; всички видове млечни, особено домашно приготвени сирена, кашкавали, сметани и извара (панир); зехтин, студено пресовано масло от сусам, тиквени и слънчогледови семена.

Неподходящи: сухи плодове, ябълки, боровинки, круши, нар, диня и череши; броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, целина, патладжани, домати, зеленолистни зеленчуци, грах, чушки, картофи, спанак и кълнове; соя, ечемик, елда, царевица, просо и ръж; бяла захар, магданоз, фенегрик (чимен), синапено семе, черен пипер, червен и лют пипер; соево масло.

Съвети и рецепти за понижаване на вата дисбаланс:
Не се натоварвайте прекомерно. Лягайте и ставайте рано (преди изгрев слънце). Не яжте след 18 ч. Хранете се редовно и винаги в едно и също време. Предпочитайте готвена, топла и по-течна храна. Не яжте сандвичи на крак. Опитайте се да следвате точен режим на хранене, работа и почивка. Пребивавайте в затоплени помещения, избягвайте течението, студа и вятъра. Всяка вечер втривайте в ходилата, а по възможност и по цялото тяло и кожата на главата, леко затоплено (на водна баня) сусамово олио. Не яжте сурова, хрупкава, остра, суха и студена храна, особено през ранна пролет и късна есен. Избягвайте газираните напитки. Не спортувайте тежки спортове. Йога упражнения и дишане са изключително подходящи, както и разходките на чист въздух сред природата и слънчевите бани.
Препоръчва се да поръсвате храната с по 1 с.л. гомасио. Можете да го приготвите, като в сух съд препечете леко цели сусамови семена и малко счукана морска сол. Когато са готови, смелете ги заедно в електрическа мелачка.
За да избегнете газовете в стомаха, сварете няколко ябълки с кардамом и фенел (може резене).
Вечерната чаша топло мляко с малко турмерик, кардамом, джинджифил и 1 ч.л. гхи е най-доброто средство против безсъние и констипация.
За да приготвите йогийски чай, който е много подходящ за хора с вата конституция, сварете в 250 мл. прясно мляко, разредено с 250 мл. вода, 2 ч.л. настърган пресен джинджифил, няколко цели зърна кардамом и карамфил, една цяла пръчица канела.
Подобен успокояващ ефект за вата дисбаланс има и следната рецепта за бадемово мляко: накиснете 10 бадема във вода за една нощ. На сутринта ги обелете, смелете и към тях прибавете 1 щипка кардамом и 1 с.л. фруктоза. Залейте получената смес с чаша топло мляко и хубаво разбийте с миксер.

ПИТТА

Подходящи: сладки плодове, ябълки, авокадо, кокосов орех, смокини, грозде, пъпеш, диня, круши, сладък ананас, стафиди, сливи, нар и портокали; сладки и горчиви зеленчуци, аспержи, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, краставици, зелен фасул, зеленолистни зеленчуци, бамя, магданоз, грах, чушки, картофи, тиквички, тиква и моркови; ечемик, овес, ориз басмати и пшеница; дал и нахут; слънчогледови и тиквени семки; фруктоза, кленов сироп и гур (захар от финикова палма); джинджифил, кимион, кориандър, фенел (може и резене), анасон, турмерик, фенегрик (чимен), копър, индийско орехче, магданоз и асафетида; гхи, прясно мляко, домашна извара (панир); зехтин, студено пресовано масло от кокос, слънчогледови и тиквени семена.

Неподходящи: кисели плодове, кайсии, ягоди, малини, къпини, боровинки, банани, череши, грейпфрут, лимони, праскови и джанки; люти чушки, репички, ряпа, целина, червено цвекло, домати, патладжани и спанак; соя, елда, царевица, просо, ръж и кафяв ориз; леща; соя; всякакви видове ядки и семена, освен препоръчаните; меласа и мед; лют пипер, черен пипер, синапено семе, босилек, чубрица и сминдух; сметана, кисело мляко, солени и пикантни сирена и кашкавали; бадемово, царевично, шафраново, сусамово и соево масло.

Съвети и рецепти за понижаване на питта дисбаланс:
Препоръчват се кокос, кокосово мляко, оризов пудинг, мляко с ориз, сдадък ориз, оризови питки, не люто кокосово чатни, ведически сладолед (кулфи) и не горещо прясно мляко. Винаги използвайте кафява захар и гхи за тези приготовления. Можете да намерите рецептите за повечето от тях в книгата „Ведическо кулинарно изкуство”. Не преяждайте. Не яжте люта, пикантна, дълбоко пържена и дразнеща стомаха храна. Яжте спокойно в приятна атмосфера, без да бързате. Не пийте газирани напитки. Не яжте вечер след 18 ч. Лягайте си и ставайте рано. Къпете се всяка сутрин – водата сваля напрежението от тялото и лекува психическото натоварване. Не се впускайте в дейности, които биха ви накарали да се превъзбудите. Предпочитайте спокойствието, тишината, трансцеденталната ведическа музика и медитацията. Ранните утринни разходки и хладният душ са много подходящи.

КАФА

Подходящи: ябълки, кайсии, ягоди, боровинки, малини, къпини, череши, сухи смокини, манго, праскови, круши, нар, сушени сливи, стафиди; люти и горчиви зеленчуци, аспержи, цвекло, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, цветно зеле, целина, зеленолистни зеленчуци, грах, люти чушки, чушки, картофи, репички и спанак; ечемик, царевица, просо, овес, ръж; дал и нахут; мед; джинджифил, лют пипер, черен пипер, синап, фенегрик (чимен), магданоз, копър, анасон, чубрица, кимион, кориандър, кардамом, канела, риган, сминдух, босилек и асафетида; гхи.

Неподходящи: сладки и кисели плодове, авокадо, банани, кокос, пресни смокини, грейпфрут, грозде, лимони, пъпеши, диня, портокали, папая, ананас, сливи; сладки и сочни зеленчуци, домати, патладжани, краставици, тиквички, тиква; ориз, варен овес, бял ориз, пшеница; червен бъбрековиден фасул, соя, черна леща, мунг дал; всички видове подсладители; всички видове ядки и семена; сол; всички видове млечни продукти; всички видове растителни масла.

Съвети и рецепти за понижаване на кафа дисбаланс:
Опитайте се да намалите времето за сън. Шест часа нощен сън (от 22:00 до 4:00 ч.) са напълно достатъчни за възстановяване на тялото. Следобедната дрямка увеличава капха-доша, телесното тегло и слузта в организма. Винаги ставайте преди изгрев слънце. Къпете се всяка сутрин, веднага след ставане. Опитайте се да ограничите сладкишите, млечните и тестените изделия. Ако е възможно, пропуснете едно хранене през деня. Много добре ще ви се отрази, ако разтоварите организма си с един ден глад в седмицата, (двата дни Екадаши* в месеца са особено подходящи). Яжте колкото е възможно повече пресни плодове и зеленчуци. Предпочитайте проветрените помещения, свежият въздух сред природата, йога упражненията, плуването, карането на колело и слънчевите бани. Не се обездвижавайте. Пийте достатъчно количество прясна вода всеки ден. Не се поддавайте на депресия и инертност. Интелектуалните занимания ще ви донесат обновление. Разнообразието в живота е начин да избегнете капха дисбаланса.

Източник: dreamland-bg.com

Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Kleo »

Тита, сърдечно благодаря за изчерпателната и полезна информация! Ще си взема, каквото ми е нужно. Преди време бях чела книжка за Аюрведа, бях направила и теста към коя доша спадам, но съм забравила вече. Като имам време ще се потопя по-задълбочено, защото не успях да прочета и видя всичко постнато от теб. Още веднъж голямо мерси за труда ти да ни направиш съпричастни към хранителните принципи на това древно учение :923 :326 :524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от cchery »

Титка, четох, четох и не можах да си определя дошата...... ха сега де?! :523

Иначе някои от принципите на храненето според аюрведа са си ...... общовалидни и не ме учудва, че са на толкова много години! Примерно:
  • Храните трябва да са горещи/топли ......
  • Храната трябва да е блажна (мазничка и сочна).....
  • Храната трябва да се приема в правилни количества
  • Докато се хранете умът трябва да е спокоен......
Що се отнася до 100% вегетарианското меню..... не знам - все още не мога даже да си помисля да спра да ям месо....... :426
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Kleo »

Направих теста преди малко и събрах следните точки:
- Питта 18 т.
- Вата 10 т.
- Кафа 8 т.

Значи съм подчертано тип ПИТТА, а ето какво взех като полезна и важна информация за себе си от Аюрведа:

ПИТТА

Подходящи: сладки плодове, ябълки, авокадо, кокосов орех, смокини, грозде, пъпеш, диня, круши, сладък ананас, стафиди, сливи, нар и портокали; сладки и горчиви зеленчуци, аспержи, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, краставици, зелен фасул, зеленолистни зеленчуци, бамя, магданоз, грах, чушки, картофи, тиквички, тиква и моркови; ечемик, овес, ориз басмати и пшеница; ... ; слънчогледови и тиквени семки; фруктоза, кленов сироп и гур (захар от финикова палма); джинджифил, кимион, кориандър, фенел (може и резене), анасон, ..., копър, индийско орехче, магданоз и ...; гхи, прясно мляко, домашна извара; зехтин, студено пресовано масло от кокос, слънчогледови и тиквени семена.

Неподходящи: кисели плодове, кайсии, ягоди, малини, къпини, боровинки, банани, череши, грейпфрути, лимони, праскови и джанки; люти чушки, репички, ряпа, целина, червено цвекло, домати, патладжани и спанак; соя, елда, царевица, просо, ръж и кафяв ориз; леща; соя; всякакви видове ядки и семена, освен препоръчаните; меласа и мед; лют пипер, черен пипер, синапено семе, босилек, чубрица и сминдух; сметана, кисело мляко, солени и пикантни сирена и кашкавали; бадемово, царевично, шафраново, сусамово и соево масло.

Съвети и рецепти за понижаване на питта дисбаланс:
Препоръчват се кокос, кокосово мляко, оризов пудинг, мляко с ориз, сладък ориз, оризови питки, не люто кокосово чатни, ведически сладолед (кулфи) и не горещо прясно мляко. Винаги използвайте кафява захар и гхи за тези приготовления. Можете да намерите рецептите за повечето от тях в книгата „Ведическо кулинарно изкуство”. Не преяждайте. Не яжте люта, пикантна, дълбоко пържена и дразнеща стомаха храна. Яжте спокойно в приятна атмосфера, без да бързате. Не пийте газирани напитки. Не яжте вечер след 18 ч. Лягайте си и ставайте рано. Къпете се всяка сутрин – водата сваля напрежението от тялото и лекува психическото натоварване. Не се впускайте в дейности, които биха ви накарали да се превъзбудите. Предпочитайте спокойствието, тишината, трансцеденталната ведическа музика и медитацията. Ранните утринни разходки и хладният душ са много подходящи.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
genadiev

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от genadiev »

Чудесна информация за дошите и Аюрведа. Добре е всеки да узнае точно коя констутиция е:
Дошите са във всичко и включителновъв всеки човек. Дошите и също комбинациите, от които са съставени, са:
ВАТА-въздуха и пространството
ПИТТА-огъня и водата
КАФА (капха)-вода и земя
http://veda4.com/аюрведа/
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Kleo »

Значи аз съм ПИТТА, какво е добро за мен, трябва да си припомня?
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Ver

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Ver »

Аз пък чак сега видях тази тема :1062
Напоследък нали съм много активна - точно както трябва за Кафа :1062 ще се разпиша и тук:
Ето ме, 18/25 или иначе казано 72% Кафа (останалите са от Питта).
Като цяло интуитивно се храня по начин по който трябва (когато не се изкушавам, а аз знам кога го правя ....което не променя факта, че го правя :1062 )
Тази работа с лютото (което не мие любимо, освен чесъна, който не пропускам) и с лишаването от ориз, които обичам под всякакви форми :) няма да стане обаче :)
Kalia

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Kalia »

"Аюрведа е за 100% вегетарианска диета..." :1062 :1062 :1062
Това е в основата й. Вегетарианското хранене е здравословното хранене. :222
Друг вид хранене и съчетание на храните по аюрведа е малко безсмислен :1209
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Мнение от Kleo »

Аюрведически тест за типа тяло

Според него съм смесен тип, а именно

Питта - 46%
Кафа - 33%
Вата - 21%

Вашият телесен тип е: Питта-Кафа

Хранене за тип Питта-Кафа
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор