ЗОНАТА

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
tita

Re: ЗОНАТА

Мнение от tita »

С малки отцепки от зоната, продължавам по пътя. Но не смея да се кача на кантара. Дрехите ми седят по абсолютно същия начин - нито широки, нито тесни. И се чувствам добре. Май наистина 60 кила са ми оптималното тегло, все пак съм на 40 ... малиии, кога минаха. :lol:
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнение от Cheva »

3 дена ме занимаваха стомашно-чревни неразположения. Поетапно, но неприятно.
Ако и мъж ми не мина частично през това, 100% бих го отдала на ударната доза ( като за мен) протеин. Още се възстановявам и позарязах зоновите принципи. Като ми мине съвсем,
ще си покаже ще го бъде ли.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
diva

Re: ЗОНАТА

Мнение от diva »

Здравейте, момичета!
Снощи видях темата. Тъй като имам мъничък опит със Зоната преди 5-6 години и тогава видях резултат, както от нищо друго преди и след, ми се иска пак да се обърна към този начин на хранене. Проблемът ми ще дойде от това, че през тези години спрях месото, само много рядко хапвам риба. Освен това не искам да използвам соевите заместители в никаква форма, поради това, че не съм убедена, че е без ГМО и начина им на приготвяне не ми изглежда безопасен.
И все пак ми остават извара и яйца. Както и сирене и кашкавал, които напоследък се старая да намалявам. Има храни от растителен произход с протеини в състава си, но не съм намерила как да балансирам с тях.
Виждам, че тук сте били отдавна, но ако имате повече опит, ще съм благодарна да споделите. А може и да пораздвижим темичката :)
Благодаря ви!
И... до скоро!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЗОНАТА

Мнение от cchery »

Дива, правила съм ЗОНАТА преди няколко години и аз. Със сигурност не съм имала грандиозен успех :1062 щом и в момента имам кг за сваляне. От тази диета си спомням само, че целта беше да "наместим" хормоните си в границите на ЗОНАТА така че да работят положително за нас. А това ставаше със спазване на определено съотношение на трите вида храни - въглехидрати, мазнини и белтъци.

Така - виждам, че ти си на път да станеш веганка. Поне по това, което чета. И в този случай ще се нуждаеш от хранителни белтъчини. Първото, за което се сещаме, са варивата - боб, леща и грах. Но освен тях има и други нелоши варианти. Първо се сещам за . Сама ще прочетеш за ползите от него и как се консумира. Лично аз си го добавям към овесените ядки в закуската.

Можеш честичко да ползваш в менюто си и (земна ябълка), , . Това не са зеленчуци, "шампиони" по белтъчини, но са характерни именно за настоящия сезон и са пълни с така необходимите ни точно през зимата витамини, минерали и лесноусвоими въглехидрати. И все пак са източник на белтъчини.

Суровите ядки - сигурно знаеш за тях, но не бива да оставаш без кашу, бадеми, лешници, орехи, бразилски орех и т.н. Ето ти и една страхотна идея как лесно се прави ядково мляко - http://vdahnovenia.bg/news/single/11.

На първо време това от мене. Сигурна съм, че има кой да допълни след мен. :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: ЗОНАТА

Мнение от bobichan »

Включвам се и аз по темата, без да съм много компетентна относно Зоната. Причинната е, че всичко което брои, изчислява и смята нещо, боло то калории, ГТ, ГИ, КХ или каквото там се сетите ми е малко, лекко ограничаващо. Защо!? Въпросът е ще можем ли да продължим така и занапред!? Това ли е начина ни на хранене за цял живот? Защото ключът към добрата фигура е в цялостната промяна, а не във временните решения и лишенияв Важно е да приемаме нещо като стил, като начин на мислене, а не като режим, респективно забрана, ограничение и т.н.
Конкретно на въпроса за протеините.
Чери вече е писала за конопения протеин, но има още и соев, грахов и др.
Спирулината също е богата на протеин. Не случайно я наричат Протеиновата кралица.
Но ако ядеш яйца, не виждам проблем да караш само на тях. Още повече яйцата от пъдпъдък са алкални, а не киселинни и реално можеш да хапваш без проблем.
Зеленослистните зеленчуци също са много богати на протеин. Провери въпроса за смутитата - би трябвало да можеш да хапваш в зоната. Макар и много диети да отричат банана (смутитата обикновено са на основата на банан), аз все пак се придържам към въпроса не колко, а какви калории ни дава храната, която ядем!?
И последно комбинацията на богати на протеин растителни храни - дава пълноженен протеин. Мисля да мина за известно време на ето този режим в абсолютно веганския му вариант, защото на кг съм ок, но имам да стягам корем с 2 съвсем близки операции секцио съм и не мога да свия шкембака още :( . Но искам да го комбинирам с много силови тренировки, а сега нямам възможност :(> а и за да успея все пак трябва да се подготвя по-сериозно, та ще пиша пак.
Успех с режима момичета и не забравяйте, че той е лесната част. По трудната идва после - как да запазим позициите. :524
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
diva

Re: ЗОНАТА

Мнение от diva »

Чери, Боби, благодаря ви за отговорите!
Сега ще прегледам препратките. Давате ми доста информация за размисъл, обещавам да прочета повече и когато съм по-наясно ще споделя :)
Благодаря!
:922 :922 :922
Kalia

Re: ЗОНАТА

Мнение от Kalia »

bobichan написа: ИМисля да мина за известно време на ето този режим в абсолютно веганския му вариант, :524
Режима ми се вижда страхотен :524
Стига да нямаш проблеми със стомаха при приема на сурова храна.
Този режим може да стане и начин на живот, което е много добър вариант(с някои добавки,де).Аз лично не ям месо, от 7-8 месеца спрях и млечните(образуват ми много слуз), засега се боря с хляба и картофите (малко безуспешно) :???:
Въпроса е храната да е балансирана и да доставя всичко,което е необходимо на организма ни.
Успех! :524 :329
mira_b

Re: ЗОНАТА

Мнение от mira_b »

Правя първи стъпки в Зоната. Чета все още книгата и се опитвам да разбирам...регулиране на теглото ли искам да постигна или за по-дългосрочна промяна се подготвям все още не знам :1044 Изключително ми е трудно да взема решение сега, на момента... Ще опитам ден за ден и ще видя как се случват нещата, стъпка по стъпка както казват...През това време ще се образовам по темата и ще преценям...
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: ЗОНАТА

Мнение от bobichan »

Eee, как може да съм толкова зле - пропуснах копривата. Страхотната българска супер храна. Хапвайте смело и на корем. Има супи, каши, дипове с коприва, включително и сурови такива. Е, все пак, някой по-компетентен по зоната трябва да провери какъв е случая.
Kalia написа:Стига да нямаш проблеми със стомаха при приема на сурова храна.
Този режим може да стане и начин на живот, което е много добър вариант(с някои добавки,де).Аз лично не ям месо, от 7-8 месеца спрях и млечните(образуват ми много слуз), засега се боря с хляба и картофите (малко безуспешно) :???:
О със суровата храна сме първи дружки :)
С веганската храна нямам също нямам никакви затруднения, само дето и аз като теб не мога да спра въглехидратите. Не че прекалявам, но ми е трудно без тях. Аз хапвам много елда, киноа, присо и нахут, та затова си мисля, че е добре с цел разтоварване да ги изключа за малко.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
diva

Re: ЗОНАТА

Мнение от diva »

Привет!
Искам да разкажа...
Аз се реших и започнах с принципите на Зоната. От време оно имам един таблички, които един диетолог ми беше изпратил и с тях ми беше много лесно да си меря и тегля. Сега ги използвам в часта им без месните продукти. Тия дни залагам на баланс с извара и яйца. Така се случи, че започнах, когато в къщи имаше няколко вида манджи /постни/, които сега нагаждам за целите на Зоната. Имам малки съмнения, че баланса не е на 100% според таблиците, но пък като усещане и резултат бих казала, че съм в Зоната. Имам много енергия. Нито веднъж между храненията не ми се приискало, дори не съм помисляла, за някакво похапване. Освен това тия дни - всеки ден правя сладкиши на децата, ваканция са и им угаждам с десерти и закуски. Изобщо, ама наистина изобщо не ми се приисква. Затова съм склонна да си мисля, че съм в Зоната. Чувствам се толкова добре. Освен това кантара... -1,1 кг...
Продължавам да чета и да се опитвам да си изчисля как да балансирам нови продукти.
:) :) :) много усмивки ви желая :923
diva

Re: ЗОНАТА

Мнение от diva »

Здравейте!
Искам да се похваля, че за сега се чувствам повече от добре в Зоната. Имам много енергия и ми е леко... леко... ;)
Чувствам се страшно мотивирана да продължавам :)
Ще разкажа за нещата, които са постоянни вече в дните ми и мисля и занапред да е така.
Започвам от закуската - вече втори ден закусвам с чаша кисело мляко и пчелен прашец. Мисля да продължа все така, тази закуска ме засища и ми носи доста енергия до обед.
Завършвам деня си с чаша кисело мляко - лесно си заспивам, леко ми е... Това не мисля да го променям някога.
Всъщност това двете неща, които правех доста време след като "излязох" от Зоната преди години, и които мисля, че бяха причина тогава да си задържа постигнатите резултати за дълго време.
А сега ще си кажа вечерята. Нещо, което обичах преди време да си правя. Направих си и тази вечер:
400 грама печени чушки, 125 грама извара, 200 грама кисело мляко, лъжичка зехтин, чесън и копър - това са ми три блока.
Трябват ми 9 блока за деня. Сутрин е един, късната вечеря - един, следобед е един, и за обед и вечеря останаха по три. Вчера си направих следобед 1,5 и за вечеря бяха 2,5 - мисля, че всякак може стига да не са повече или по-малко блоковете.
Сега ще почета и към 22 часа ще си лягам. почти успявам с този си навик :)
Лека вечер! :) :) :)
Публикувай отговор