Аз определено заставам зад това.... Разбира се, обяснение за това има и то е, че от тази "отрова" не се умира веднага, а след години. Дали ще те превърне в хипертоник, в диабетик или в онкоболен, но ще ти подейства. Но ето само няколко факти, които като че ли накланят везните в друга посока:baimomchil написа:Все си мисля, че колкото и чиста храна да ядеш и да живееш сред природата, консумирайки отрова всекидневно, това ще ти се отрази и ще се разболееш и умреш.Е, като е такава отрова млякото - как тия хора живеят повече от средностатистическият човек, при все че всекидневно взимат дозата отрова? Нали уж им отнемал калция от костите - как на 90 години и отгоре припкат по баирите?
Kalia написа:Калций в свареното прясно мляко,както и в киселото-няма.В сиренето и кашкавала има (неорганичен-внася се отвън), но въпроса е доколко той е усвояем?
Калция се превръща в неразтворим такъв(не си спомням съединението) при термичната обработка на млякото. Затова и когато се произвежда сирене и кашкавал се добавя и калциев хлорид, освен маята и закваската. Иначе няма да се получи плътна подсирка.cchery написа:Kalia написа:Калций в свареното прясно мляко,както и в киселото-няма.В сиренето и кашкавала има (неорганичен-внася се отвън), но въпроса е доколко той е усвояем?
Аз просто нямам думи... а къде отива калция тогава?!
Да,съгласна съм, киселото мляко (домашното) е идеалният пробиотик.Плюс това молекулата му е вече по-къса в резултат на млечнокиселата ферментация и се усвоява много по-лесно от прясното.tita написа:http://www.chem-bg.com/%D0%B1%D1%8A%D0% ... %BA%D0%BC/
Когато фактите говорят, всичко друго мълчи и слуша! Феномена БКМ (българско кисело мляко) е световно признат от здравни организации, учени и обикновени консуматори,като нас. Прочетете ето тази кратка статия за изследванията върху БКМ на Мечников и Григоров, после пак ще си говорим
В общи линии тази статия потвърждава прочетеното в медицинския сайт, от който взех горното инфо:cchery написа:Разбира се е важно да се подчертае, че това е мнението на едната "школа" в храненето. Защото според "другата" високото съдържание на калций в урината при хора, които консумират мляко, се дължи не на извличането му от костите, защото белтъкът се свързвал с него, а с подобрение на пропускливостта на червата следствие консумацията на мляко и оттам завишаване на нивата на калций! При проведен експеримент с високопроетинна диета от доброволци, въпреки високите нива на калций в урината, е нямало намаление на остеокалцина в костите.
Калиа, ако правилно съм разбрала, това, че БКМ е проблем за пълните, означава, че те дебелят от него ли?! Не опира ли всичко до един добър метаболизъм?!Kalia написа:Ако човек е по-слаб и с по-бърз метаболизъм - да,за него няма да има проблем.Но за по-пълничките си е недобра храна.
Да,за метболизма е вярно. Лично аз обаче си имам природна даденост-по-бързо пълнея-това се води тип капха по аюрведа(индииска наука). Образувам много слуз в организма по принцип.И затова млечни не консумирам.Ако обаче говорим за тип вата-слаби и с много бърз метаболизъм млечните се задържат в организма много малко време(и най-вероятно и затова не образуват и слуз).cchery написа: Калиа, ако правилно съм разбрала, това, че БКМ е проблем за пълните, означава, че те дебелят от него ли?! Не опира ли всичко до един добър метаболизъм?!