Черен бъз

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Черен бъз

Мнение от Мърмори »

Черният бъз (Sambucus nigra) вирее навред из България, всеки го познава. Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ се крие в това растение. То е цяла аптека срещу какви ли не заболявания.
[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... W_-vk__pTe[/img]
Лечителят Петър Димков разказваше:


“Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”

Това чудодейно растение се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.

Цвят

Представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. След изсушаване цветът се оронва от дръжките, получава се прашец със същият цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.

Рецепта

Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ.

Против: хрема, пресипнал глас, средство за изпотяване (при простуда), задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища. Цветът от черен бъз има мощно терапевтично действие при изброените болестни симптоми.

Листа

Берат се също през май-юни. Съобразно с народната вяра най-лечебни са набраните на 24-ти юни листа (влизат в ритуала на Еньовден). Изсушават се на сенчесто и проветриво място.

Рецепта

Приготвя се отвара от листата на черния бъз, както всеки друг билков чай (щипка листа за една чаша).

Отварата притежава слабително действие, подходяща е при чест, не особено силен запек. Трябва да се пие всеки ден.

Освен това действа потогонно, облекчава уринирането и отделянето на урина, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Кори

Съдържат силно активиращи вещества, вземат се рано напролет, при раззеленяването, сушат се на сенчесто и проветриво място. В зависимост от дебелината на корите се нарязват още неизсушени на малки парчета.

Рецепта

Корите се накисват за 24 часа във вода, а след това се приготвя отвара. Доза – 20 гр кори в 500мл вода врят в продължение на 10 минути. Прецежда се и се пие по една малка чаша на ден.

Корен

Съдържа антиканцерогенни вещества. Корени от черен бъз се вадят наесен, измиват се добре, сушат се наразани по дължина или на тънки колелца.

Рецепта

Използват се както корите, и за бани против гъбички на ноктите.

Плод

Това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!

Рецепти

1. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.

“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”

Съвет
Не пропускайте да си набавите за зимата цвят, листа и корени от бъз, пригответе препоръчаното по тези рецепти. Шансовете да се предпазите от грипна епидемия, да избегнете и други заболявания се утрояват, ако пиете от препоръчания сироп и си приготвяте отварите от цвят и листа.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Черен бъз

Мнение от Мърмори »

Ето как аз правя сироп от плодовете на черния бъз:
1. не трябва да има неузрели,зелени плодчета. Почистват се от дръжките и листата.
2. в големи буркани се слагат ред плодове, ред захар, като накрая се завършва винаги със захарен ред.
2.последния пласт захар трябва да е дебел,за да се получи нещо като тапа,която не допуска въздух. По този начин се избягва окисляването на плодовете.
3.На следващия ден всичко се разбърква добре с дървена лъжица- целта е захарта да се стопи. Плодчетата изплуват нагоре след като започнат да си пускат сока,но трябва да се разбърква първите няколко дни редовно, за да се стопи захарта напълно. Ако се забележи наченки на ферментация,шуптене, балончета- засипваме още захар и разбъркваме, докато спре този процес.
4.много е важно съдовете да са на сянка. Аз сложих моите буркани под една маса на терасата,където знам,че през целия ден е сенчесто. Само дето не съобразих,че много рано сутрин за около 30-40 мин точно тази част от терасата е изложена на слънце. В резултат започна неудържим процес на ферментация. За да се спре се засипва отново със захар,докато се успокои. Докато успея да успокоя тази непокорна течност се оказа,че моите буркани глътнаха около 10 кг захар. Говорим на 4 трилитрови буркана.
Вчера на церемонията по прецеждането,на която присъства цялата ми многобройна фамилия,барабар със всички баби,дядовци,лели и племенници (тъй като това е ритуал,който се изпълнява за пръв път в нашето семейство и всички решиха да ми гледат сеира),вълшебната смес беше добила гъстота на мед и цвят....който ми напомняше единствено за Линди,особено петната,които останаха по покривката и дрехите ми.Ноооо,така пък ще я нося завинаги в сърцето си :1062 (тъй като няма шанс скоро да се изперат).
5.Необходимо е сместа да престои поне 2 седмици (най-добре месец) преди да бъде прецедена. Важно при прецеждането е да се внимава в сиропа да не останат семенца от плодовете, тъй като те способстват за повторна ферментация.
6. Сиропа е добре да се съхранява в тъмни стъклени шишета, като не е необходимо да са в хладилник.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Черен бъз

Мнение от Мърмори »

[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... Xm1Vt-O0TA[/img]

Бъзът цъфна и сега е времето да се запасим с едно от най-лечебните за имунната система растения. Полезни са всичка части. В края на май и началото на юни обаче се берат цветове и листа, а на есен идва ред на плодовете.

Ароматният кичест цвят е богат на етерични масла и на глюкозидите целдрин, рутин и самбунитрин. Той съдържа също така слузни, дъбилни вещества и много органични киселини, които имат лечебен ефект.

Цветовете се ползват пресни или и сушени. Ако се изсушат правилно – на сянка и проветриво, лечебните им съставки се запазват.

Бъзовият цвят помага при лечение на простудни заболявания и грип, защото по естествен път понижава температурата. Чаят и сиропът от бъз успокояват кашлицата и помагат за изчистване на секретите. Облекчават пресипналия глас при ангина и простуда. Сокът от пресните листа бързо успокоява ужиленото от различни насекоми - пчели, оси, комари и пр. Достатъчно е листото да се стрие между пръстите и пъпката да се намаже, без да се разчесва.

По-малко известен и слабо проучен е ефектът на бъзовия цвят при исхемична болест на сърцето. Народната медицина го препоръчва в тези случаи. Официалната медицина мълчи по този въпрос. Известно е, че чай от бъз помага и ако простата е леко увеличена, в началния стадий на болестта. Билката няма нежелани странични ефекти и може да се използва дори от малки деца и бременни.
vkizina

Re: Черен бъз

Мнение от vkizina »

никъде не прочетох за изсушен плод , аз взимах профилактично по 4 зрънца на ден и същата зима се разболях , чак на пролет , когато ги спрях :)
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Черен бъз

Мнение от Мърмори »

Моят сироп вече е готов :1216
Аватар
ellis_stoyanova
Със словото напред
Мнения: 1850
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:41

Re: Черен бъз

Мнение от ellis_stoyanova »

Извинявам се,исках да прикача една статия за черния бъз,но не успявам,извинявам се :oops:
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

[url=http://postimage.org/][img]http://s28.postimg.org/5aihn4da1/335730_priroda_zima_zakat_doroga_krasnyj_192.jpg[/img][/url]

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Черен бъз

Мнение от Ванчето »

Привет!
Момичета, черният бъз вече цъвти! Да не забравим да си наберем достатъчно количество цветове, за да имаме за вкусни чайчета през цялата зима!
Аз с изненада открих преди 2 години, че и тук в Испания има бъз и от тогава си бера в доволни количества. Така имам едно нещо по-малко за носене от България! :D
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Черен бъз

Мнение от Kleo »

Браво, Бъни :1216 :922
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Re: Черен бъз

Мнение от Мърмори »

Една моя любима рецепта от детството:
Сироп от цветовете на бъза
* 2 кг захар
* 1 лимона сока (може и два)
* 1 л вода
Цветовете (може да са и по-голям брой) се накисват във водата и захарта.СЪда се похлупва и седи 2 дена като се разбърква отвреме навреме(за да не потъмняват цветчетата които са най-отгоре и захарта да се стопи).След тия два дена цветовете вече са си пуснали съставките,прецежда се и се добавя сока от два лимона(ако искате може да добавите и още захар). Течността и се загрява до кипене и се налива в СУХИ бутилки,затварят се и се обръщат.Те от горещото дръпват и се запечатват.Когато изстинат се нареждат на хладно.

Никога няма да забравя как като дете всеки божи ден на обяд с баба и дядо се прибирахме от плаж и трябваше да изкачваме един голям баир (варненки знаят завоя на "Почивка"). Е, нямаше нищо по-освежаващо и по- разхладително от бъзов сироп. Няма такова удоволствие, казвам ви! Това беше единственото нещо, което ме е крепяло докато съм си влачела краката от умора (знаете как се разплува човек след няколко часа игра в морето)и някак се приберем у дома.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Черен бъз

Мнение от Kleo »

И аз познавам идеално големи части от Варна, баба ми живееше там, Бог да я прости.
Та завоят на Почивка го помня, лелееее :plezya se без дъх оставаш накрая наистина.
Зорита, върна ме в детските и юношеските ми години, мили спомени, благодаря ти :923
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор