ТОРТА БЕЗ БРАШНО С КРЕМ ОТ ТИКВА
Необходими продукти:
за блата:
200 г орехови ядки
200 г кокосови стърготини - за предпочитане био
15 фурми без костилка
3 яйца
за крема
опечена или сварена предварително тиква - 600 г или приблизително толкова
овесени ядки - ммм..... ами аз ги слагам на око, но примерно не повече от 100 г
чия - 30-40 г
фурми без костилка - около 10
какао на прах - 2-3 с.л.
какаова паста (маса) - 2-3 с.л.
Начин на приготовление:
Оригинала на тази рецепта принадлежи на Руми Илиева от fitnesinstructor.com: Кокосова торта с крем от тиква, без брашно, глутен и рафинирана захар. Аз модифицирах само крема.
:!: Приготвяне предварително на тиквата. По ваш избор - изпечете я на фурна или я сварете. Лично аз предпочитам печенето на фурна, т.к. тогава изкусителният аромат на печена тиква се концентрира изключително апетитно
. Аз пека оранжевелка като насипвам кафява захар на дъното на тавичка, заливам я с 1 пръст вода и отгоре нареждам парчетата. :!:
За приготвянето на блата ще ви е необходим кухненски робот. Разбийте яйцата заедно с фурмите в купата с S-образния нож докато станат на пяна. Прибавете кокосовите стърготини и повечето от орехите - продължете да разбивате докато получите фина смес. След това добавете останалите ядки и пуснете за кратко робота - така че ядките да се накълцат, но не и да се смелят. Изсипете в тавичка, постлана с кухненска хартия, и оформете чрез натискане. Запечете за около 50 минутки на 140 градуса.
Приготвяне на крема - за да не загубите ценните вещества в какаовата паста, трябва да я разтопите на водна баня и на ниска Т, което ще рече 1-ва или 2-ра степен на котлона. За 2-3 супени лъжици какаова маса при Т, създавана от 2-ра степен на котлона, ще ви са необходими около 30-40 минутки - така че ви препоръчвам да стартирате именно с разтапянето на пастата.
Ако ви остане вода след изпичането на тиквата, залейте с нея овесените ядки. В случай, че сте избрали да варите тиквата, със сигурност ще имате достатъчно вода, за да залеете овесените ядки. Оставете ги да поемат водата и да се надуят - около 15-ина минутки. Добавете към тях фурмите и ползвайки отново купата с S-образния нож на кухненския робот (може въобще да не е я миете след приготовлението на блата), разбийте до фина смес. Количеството на фурмите определя до голяма степен сладостта на крема. Т.к. аз пека тиквата със захар, то 10-ина фурми са напълно достатъчни за крема. Но ако вие варите есенната красавица или пък я печете без захар, то можете да увеличите количеството на фурмите или да добавите мед. Постепенно към разбитите овесени ядки и фурми, прибавете печената (сварена) тиква.
След като сте разбили всичко до хомогенна смес е време да й докарате и шоколадовия вкус. Добавете какаото и разтопената какаова паста - разбъркайте добре. Накрая изсипете чията и завъртете още 2-3 пъти с кухненския робот, така че да се разпредели равномерно. Оставете за около 10-ина минутки на хладно. За това време какаовата паста ще почне да се втвърдява, а чията да се желира. Целта е, като изсипете крема върху блата, той да не се разтече, а да може да се оформи върху му подобно на мус.
Докато сте приготвяли крема, блатът би трябвало вече да е опечен и съответно да е замирисал много вкусно. Прехвърлете го заедно с кухненската хартия в поднос за торта. Изсипете върху още горещия блат приготвения крем - ако имате подходящи прибори, загладете красиво. Оставете тортата за поне 24 часа на хладно. Имайте предвид, че колкото повече време я оставите, толкова по-вкусна ще става. Вярвате или не, но на 48-я час от приготвянето й, вкусовете в нея са доста по-хармонично допълващи се сравнение с ден по-рано.
Да ви е сладко!