Чудото мурсалски чай

Полезни съвети ако сте болни
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Чудото мурсалски чай

Мнение от Ванчето »

Чудото мурсалски чай – всичко, което трябва да знаем за него


[img]http://s10.postimg.org/wqwf6jxj9/image.jpg[/img]


Мурсалски (пирински) чай, алиботуш – за какво се използва, действие, съдържание. Ползи, вреди. Рецепта, приготвяне, предозиране, странични ефекти. Афродизиак. Екстракт (тинктура) – и в ракия. Мед с мурсалски чай. Лечение: Анемия. Астма. Бронхит. Диабет. Диуретик. Диария. Кашлица. За черен дроб. При бременност, за деца. За бъбреци. Високо кръвно. Щитовидна жлеза. За нерви. Язва. Цистит. Отслабване. Цена.

Мурсалски (пирински) чай, алиботуш – за какво се използва, действие, съдържание.

Чудотворният мурсалски чай (Sideritis scardica), както е истинското име на пирински чай, е същинско природно чудо, даряващо младост и здраве на всеки, който се докосне до него. У нас той стана популярен едва през последните десетилетия, въпреки че по цял свят славата му се носи от столетия. Това се дължи на факта, че у нас до него не всеки е имал достъп.

Изпилзването на тази уникална българска билка е било привилегия единствено за висшестоящите. Билкарите твърдят, че всеки, който консумира редовно пирински чай, не изпитва никога дискомфорт от главоболие, ставни проблеми, високо кръвно, респираторни проблеми, проблеми с бъбреците и ендокринната система.

Свойствата на тази уникална билка граничат със свръхествественото и невъзможното. Счита се, ч тя е способна да победи дори рак. Наричат я още българската виагра, заради положителния й ефект върху мъжката потентност.

Билката действа пречистващо на черния дроб и стимулира умствената дейност. Всеки, който се е докоснал до това природно чудо, може да потвърди неговите невероятни качества.
мурсалски чай
Мурсалски чай може да откриете в Родопи, Рила и Пирин

Със своето антибактерицидно, антитуморно и антивирусно действие, билката е на особена почит от фитотерапевтите. Тя се препоръчва с цел общо укрепване на незрялата имунна система на кърмачетата, веднага след отбиването им. Ускорява оздравителните процеси при грип и други вирусни инфекции. (beu.bg)

По отношение на химичния състав на алиботуш, както още наричат чудотворния пирински чай, той е същинска съкровищница, в която можем да открием цели 22 микроелемента от Менделеевата таблица – калий, магнезий, калций, цинк, желязо, кобалт, мед, селен, натрий.

Кобалтът е веществото, което помага при безплодие и стимулира дейността на половата система.

Флавоноиди, терпеноиди и иридоиди са вещества, които вероятно много от Вас чуват за тях. Благодарение на тях коментираната билка притежава невероятната мощ да се бори с патогенните микроорганизми.

Съдържащите се феноли в любимия ни шоколад и в кафето, без което не можем, са неизменна част от богатия химичен състав на лековитата билка. Тяхното полезно действие се изразява в това, че редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания и всички проблеми, произхождащи от тях. (hera.bg)

Ползи, вреди.

От безбройните ползи, които оказва върху общото ни здравословно здраве тази билка, най-известните са следните й полезни действия:
•отхрачващо при белодробни заболявания, както и при астма
•пречистващо на черния дроб и бъбреците – чисти тежки метали, радиоактивни вещества и други вредни отлагания
•успокояващо на нервната система
•тонизиращо и общоукрепващо на имунната дейност
•антираково – спира развитието на рак
•айти ейдж действие – антиоксидантите възпрепятстват окисляването на клетките и забавят стареенето
•стопира развитието и предпазва от атеросклероза
•болкоуспокояващо при хроничен гастрит
•стимулира половата активност

Мурскалският чай не нанася вреди на пациентите, които го приемат и е подходящ за ежедневен прием.

Рецепта, приготвяне, предозиране, странични ефекти.

Точната рецепта за приготвяне на мурсалски чай изисква нагряването на водата, в която се поставят стръкчетата от дрогата, да се осъществяват на слаб огън. Около две-три стръкчета от чая да напълно достатъчни за приготвянето на две-три чаши чай.

Дозировката е на литър вода да се сложат четири-пет стръкчета от растението със зелени мъхести листа. Билковият извлек остава на слаб котлон в продължение на пет минути. Препоръчително е да остане да се кисне в порцеланов съд с похлупак.

След като температурата на горещия билков извлек стане поносима за вътрешен прием, той се филтрира и се приема на глътки. Възможно е да бъде консумиран като студен чай с добавка на малко мед. Неизпитият чай не оставяйте за следващия ден. Изхвърлете го и пригответе нов.

Предозиране с пиринското чудо, както напълно заслужено наричат тази билка, е почти невъзможно да се случи, тъй като процентното съдържание на полезни вещества в него възлиза на едва седем процента.

Странични ефекти от продължителната употреба на този лек също не са известни.

Афродизиак.
мурсалски чай
Мурсалски чай цери куп болежки

Удивителният мурсалски чай е мощен афродизиак. Необходимото количество, което трябва да се приеме за ден в случай, че желаете да се възползвате от това негово свойство, е три-четири чаши.

След охлаждането на приготвения чай до умерена за прием температура (това става половин час след отстраняването му огъня) може да го приемате разреден с вода и дори като студена напитка с газирана вода.

Екстракт (тинктура) – и в ракия.

Тинктура от планинското чудо на България може да закупите готова, при която полезните вещества са извлечени чрез етанолов спирт (66%). Приемът на този екстракт се препоръчва при белодробни инфекции, чернодробни и бъбречни проблеми. Тя оказва подкрепа на пикочно половата система, насърчавайки правилното й функциониране.

Количеството, което е препоръчително за ежедневен прием е 30-40 капки, които е добре да се разредят предварително в сто милилитра вода и течността да се погълне четвърт час преди хранене. (zdravnitza.com)

Спиртната настойка за екстракция на полезните вещества от този уникален природен лек, може да приготвите и сами с помощта на ракия. Количественото съотношение между растението и спиртната течност трябва да бъде в пропорция едно към пет. Настояването на извлека продължава две седмици, след което той се филтрира през цедка и е готов за употреба.

Приема се по аналогичен начин на приема на спиртна тинктура.

Мед с мурсалски чай.

На качествата и ползите от чудотворната билка може да се насладите и консумирайки уникалния мед от мурсалски чай. На него се приписват чудотворни качества, които са напълно заслужени. Всички полезни качества на тези два уникални продукта са съчетани в едно. За тази чудотворна комбинация се носят легенди. На нея се дължи дълголетието на жителите в родопските селца.

Уникалният природен лек вирее в село Мурсалица, откъдето произхожда името на билката.

Лечение: Анемия.
Планинското чудо се използва с успех за лечение на анемия. В такъв случай препоръчваме прием на екстракт заради по-високата концентрация на полезни вещества. В чая тя едва седем процента.

Алтернативен вариант за успешно лечение на това заболяване е приемът на спиртен извлек. С дозировката и спецификата на неговия прием вече Ви запознахме по-горе в статията.

Тайната на действието на уникалната билка се крие в това, че тя доставя на тялото ни незаменимата фолиева киселина. В нейно присъствие желязото се усвоява по-добре. Всъщност, неговият недостиг е причината за развитие на анемия. (mursalextract.com)

След продължителен прием на екстракта пациентите се подобряват значително. Подобрението им се дължи стимулираното узряване на еритороцитите и насърчаване на образуването на еритроцити в костния мозък.

Астма.
Лечебният еликсир на Родопите, както заслужено наричат пиринския чай, е същинска панацея при астма. До приема на този натурален продукт трябва да не само в моментите на пристъп. Редовният му прием значително намалява интензитета и продължителността на кошмарните астматични пристъпи.
астма1
Мурсалски чай помага при астма

Полезното му действие се обяснява с факта, че той засилва притока на кислород бронхите и белите дробове и това значително облекчава състоянието на пациента.

Бронхит.
При бронхит благодарение на мощните си отхрачващи и противовъзпалителни качества, билката подобрява състоянието на пациента и няколко дни след старта на приема й заболяването е излекувано. Чаят от билката не само цери заболявания на бронхите, но и предпазва от повторна проява на заболяването в случай, че се приема редовно.

За да подсилите лечебните му свойства, не забравяйте да прибавите към него лъжичка ароматен мед, който единствено ще подпомогне оздравителните процеси.

Диабет.
Установени са ползите на мурсалския чай при заболяване от диабет. Веществата в мъхестото растение са превъзходен регулатор на инсулина и нивата на глюкозата в кръвта. Именно натрупването последното вещество и нелекуването на заболяването води до усложнения, свързани със смущения в зрението и бъбречни проблеми.

Оказва положително влияние и върху дейността на панкреаса, което също повлиява положително върху състоянието на пациентите със захарна болест.

Не малка заслуга за регулиране на кръвните показатели, по-специално стойностите на захарта, има съдържащият се в растението цинк.

Диуретик.

Билката е мощен диуретик, чието действие е признато не само от фитотерапевти, но и от лекари. Повлиява положително на диурезата, регулирайки бъбречната и простатната дейност. Безценен е при затруднено уриниране, тъй като улеснява изпразването на пикочния мехур. (extract.bg)

На мощните му качества като диуретик се дължи и редуциращото му въздействие по отношение на високите стойности на артериално налягане.

Диария.

Благодарение на противовъзпалителните и противомикробните му компоненти пиринският чай се препоръчва при чревни инфекции, предизвикващи диария. Той е идеалното средство, гарантиращо бързо възвръщане на нормалния баланс в чревната микрофлора, който инфекциите нарушават.

Приемайте по три чаши от чудотворната отвара, приготвена по метода, с който вече Ви запознахме.

Кашлица.

При кашлица чаят дава незабавен ефект. Това е най-мощната билка, която повлиява лечебно и стимулиращо на бронхиалната дейност. Чрез засилване дейността на бронхите се стимулира тяхното пречистване от натрупаните в следствие от кашлицата секрети.

От отхрачващите качества на това природно чудо могат да се възползват малки и големи. Чаят е с характерен, но приятен вкус, който се понася добре от децата. Ако детето е над година и половина към билковия извлек може да се добави и мед.

Приемайте ежедневно от ароматната напитка цяла зима и всички вируси ще Ви подминат.

За черен дроб.

Благоприятен ефект върху черния дроб и неговата дейност оказва пиринското чудо. Екстрактът от билката възпрепятства липидното окисляване и по този начин течностите, попаднали в черния дроб и бъбреците, се изхвърлят бързо от организма без да се задържат продължителен период в него.

Заедно с тях тялото ни напускат и всички токсини и вредни вещества, възпрепятстващи нормалната дейност на черния дроб. Билковият екстракт не позволява образуване на плаки и по този начин до клетката достигат единствено качествените и полезни мазнини.

При хепатит приемайте по сто милилитра от отварката преди всяко хранене.

При бременност, за деца.

Приемът на мурсалски чай не е препоръчителен по време на един от деликатните периоди в живота на жената – бременност. Счита се, че съдържа вещества (флавоноиди и етерични масла), които действат стимулиращо на маточната дейност.

Някои фитотерапевти дори препоръчват билката да се дава на кърмачета. Според тях приемът й в кърмаческа възраст не крие рискове и е напълно безопасно да се приема с лечебна цел. На нашите баби този лек е известен като средство за повишаване имунитета на бебетата след тяхното отбиване.

За бъбреци.

Пиринският чай е известен и с лечебните си свойства при болни бъбреци. Твърди се, че тези които го приемат редовно не страдат от бъбречни и жлъчно-каменни заболявания, тъй като билката възспира тяхното образуване.

Високо кръвно.

При високо кръвно въздействието на мурсалския чай е изключително ценно за всички хипертоници. Този безвреден природен лек, приеман редовно, може да измести напълно приема на медикаменти за сваляне на артериално налягане. Това, разбира се може да прецени единствено специалист.

За регулиране на налягането в артериите и избягване на всички неблагоприятни последици, предизвикани от него, се препоръчва прием на три чаши дневно от отварата или тинктура (30-40к.)

Щитовидна жлеза.

Екстракт от билката не се препоръчва за прием от пациенти, диагностицирани със заболявания на щитовидната жлеза.

За нерви.

Успокойте нервите с мурсалски чай

Този невероятен природен лек е сигурно оръжие срещу нерви. Той помага да се отпуснете и е в състояние да успокои дори най-нервния човек. Ето още една основателна причина всекидневно да посягате към чашата ароматен чай от мурсалски чай. Този мощен природен антидепресант гарантира положителни резултати дори без прием на медикаменти.

Язва.

Билковият екстракт повлиява успешно лечението на язва. Той е задължителният природен лек за пациентите с тази диагноза. Приемайте го преди храна, за да успокоите раздразнения стомах. Установено е, че приемът му в съчетание с подходящ хранителен режим дава невероятни резултати.

Цистит.

При цистит мурсалският чай е прекрасна алтернатива за лечението му. Противовъзпалителните агенти, съдържащи се в него, оказват положителен ефект при възпаления на пикочния тракт, каквото и заболяването цистит.

Отслабване.


Великолепният мурсалски чай идва на помощ и на тези, които желаят бързо и здравословно отслабване. Консумацията му преди храна е превъзходно средство за засилване на метаболизма и стимулиране на процесите за изхвърляне на излишното количество течност от тялото – две изключително важни предпоставки за постигане на отслабващ ефект.

Цена:
Опаковка от двадесет-тридесет грама стръкове струва около 3-4 лева. Избирайте цели стръкове от билката и я варете така, тъй като полезните вещества се съдържат не само в листенца, но и в стъблата на растението. То се суши на стръкове.


Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »

Бъни, благодаря за информацията!
Ти пиеш ли мурсалски чай?
Ако да, какви са личните ти впечатления от него :923

За себе си видях три възможни ползи от него - при астма, при депресия и за отслабване.

Може пък и да пробвам в скоро време да почна да го пия.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Ванчето »

Kleo написа:Бъни, благодаря за информацията!
Ти пиеш ли мурсалски чай?
Ако да, какви са личните ти впечатления от него :923

За себе си видях три възможни ползи от него - при астма, при депресия и за отслабване.

Може пък и да пробвам в скоро време да почна да го пия.
Да, Деси, пия мурсалски чай. Всъщност не само аз, и децата и мъжът ми пият. Ние като цяло много обичаме чайчета, цяла зима редовно си пийваме, не само този, всякакви билкови и истински чайове, но любимият ни е 4-те билки на Д-р Михайлов.
Мурсалският чай по принцип го приготвям най-вече когато децата кашлят и започваме да наблягаме на него и на другия с орехите.
Харесва ни, лек е, ароматен, подсладен с малко мед е чудесен.
Вярвам, че тази терапия :) помага, но е важно да се отбележи, че с една чаша чай нищо няма да стане. Нужно е постоянство и по-големи количества. Аз например на моите момчета им приготвям по минимум 3 чаши на ден когато има зор... А през останалото време не пречи да се приема по чашка на ден - профилактично, тонизиращо и т.н. И изобщо - чайчетата са чудесно нещо!!! :1216
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »

Ей, мерси и браво на теб, Бъни :329
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от cchery »

Брей, чак сега стигам до тази тема :oops: :oops: . А се оказа толкова интересна и бих казала навременна при студа, който вече е навън. :)

Винаги съм знаела, че мурсалският чай е чудо, но така подробно за неговите качества не бях чела. Определено ми се прищя да изпия едно горещо чайче. :)

Бъни, благодаря, че сподели. Ти откъде се снабдяваш с билката?! И как приготвяш запарката от нея? Както е описано в статията ли?!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »



Припомняме ви един полезен текст за любимата напитка за студено време - чай. По случай неговия празник днес:

Да пиеш чай вместо кафе е като да избереш да почиваш в Синеморец вместо в Слънчев бряг.

Чаят е здраве, красота, топлина и идеална компания за книга.

Любимото занимание на кралицата и на цяла Англия, както и на японци, китайци, руснаци и турци е да пият чай.

Всеки го прави по своя собствен, уникален начин, но всички споделят голямото удоволствие от горещата чаша с ароматна напитка.

Силен като кафе или слаб като полъх от планинска мащерка, чаят заслужено има свой собствен ден – 15 декември.

Денят му не е избран така романтично, както на нас ни се иска, но пък поводът не е за пренебрегване.

На 15 декември 1773 е подписана “Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия”, чиято цел е да подпомогне хората, които се грижат за отглеждането и събирането на чаените листенца.

Най-напред започват да го пият в Древен Китай или поне оттам са първите сведения някъде 2 000 години преди новата ера.

В Европа чаят пристига на холандски кораби чак през XVI в.

Английското кралско семейство бързо възприема традицията да се пие чай и щедро се възползва от доставките, идващи от колониите й в Далечния Изток.

Вероятно заради тях и досега пиенето на чай се възприема като по-аристократично занимание, отколкото гълтането на кафето сутрин.

В света се изпиват дневно по милиард и половина чаши чай. В различните краища на света чай се пие по различен начин:

В Индия чаят се пие с мляко, като му се добавят и различни подправки – джинджифил, канела или карамфил.

Във Великобритания чаят също се пие с мляко, в 17 часа, придружен с малки сладки и сандвичи. Там, защото цeнят традициите си и им благодарим за това, все още можете да пиете чай по истински, изискан, английски начин.

Ще ви сервират чай и сладки пред камината, ще сложат на коленете ви памучна салфетка, а на вас няма да ви остава нищо друго, освен да говорите за дъждовното време, за лова на лисици и предстоящия коледен бал.
Току виж се срещнете и с Кейт Мидълтън и Джордж.

Ароматизираният чай пък е на почит в Шри Ланка.

Там избират между вкус на шоколад, манго, вишна, ягода или малина.

За японската чаена церемония се носят легенди. Изисква обучение в продължение на 3 години и е изпъстрена със символични жестове.

И ако все още някак си сте устояли и не сте си направили чай, вече е време.

Статията ни за чая приключва тук, защото за чай не трябва само да се пише и чете, трябва и да се пие.

Ако всички пиеха чай, смятаме ние, светът щеше да е едно по-спокойно и хармонично място.

И щеше да ухае наистина божествено.


[img]http://m3.netinfo.bg/media/images/15513 ... 8-chaj.jpg[/img]
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Ванчето »

cchery написа: Бъни, благодаря, че сподели. Ти откъде се снабдяваш с билката?! И как приготвяш запарката от нея? Както е описано в статията ли?!
Чери, от България си купувам почти всички билки, които ползвам. Тук успях да открия някои, а пък бъз и шипки например си ги бера сама - покрай нас има много. Но има и такива, които не успях да открия и си взимам по-големи количества когато си ходим в България, няма как.
Запарката на мурсалския чай я приготвям като заливам 1 супена лъжица чай с 300 мл вряща вода и оставям под похлупак за 5-10 минути.
Ами ти успя ли вече да опиташ мурсалски чай? :roll:

Деси, благодаря за хубавата статия за международния ден на чая!

Аз пък вчера за първи път опитах Английски чай. Хареса ми. Много е ароматен. Но не знам дали от него (изпих една голяма чаша преди вечеря), или поради друга причина, но снощи доста се повъртях в леглото докато заспя... :lol:
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »

Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »

Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Ванчето »

Възползвам се от това, че в темичката се поства всякаква полезна информация за чая, за да ви се похваля с последните си придобивки:

Чай ехинацеа :

[img]http://s28.postimg.org/ufjrbl6jd/20160119_163523.jpg[/img]

Освен ехинацеа в този чай се съдържат още мащерка, евкалипт, мента, розмарин. Всички билки се усещат, много ми хареса, децата също го пият с кеф... :D


И чай джинджифил с лимон:


[img]http://s12.postimg.org/msqweqra1/20160119_163504.jpg[/img]

Почти същия е като домашно приготвения , само дето когато си го правя аз предпочитам да е по-лютичък. Но ако се случи да остана без корен джинджифил у дома това е идеална алтернатива!
Голяма фенка съм станала на чаените напитки! Вече цяла колекция си имам вкъщи... :1209
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Чудото мурсалски чай

Мнение от Kleo »

Със здраве и наслада да си ги пиете, миличка :329
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор