Житен режим II - Островът

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Публикувай отговор
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Информация за Житния режим по месеци и дни:

Житният режим през годината

Ако някой пропусне да направи Житния режим през февруари, може да го направи през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби. Така той ще се свърже с Христовия дух, ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Христос навремето пое половината от Кармата на човечеството, а другата половина я остави ние да си я носим.

Житният режим може да се прави и за постигане на някои добродетели: смирение, кротост, въздържание, милосърдие, благост, търпение и др. Може да се прави за влизане в някое учебно заведение, за успешно завършване на образование, за създаване на дом и за излизане от някои трудни положения в живота. Тогава режимът се започва при нова Луна и трае пак 10 дена. Добре е да се започне пак в сряда и да се завърши в петък. Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер - добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с Животворящите слънчеви лъчи. На обед Слънцето до 12.00 часа е положително и дава енергии на Земята. Следобед то става отрицателно, а Земята - положителна. Тогава преобладават земните енергии, които материализират човека и го свързват с центъра на Земята.

Ако човек започне режима в неделя, той се свързва със Слънцето, Духът и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.

Ако Житният режим започне в понеделник, човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда - денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.

Ако Житният режим започне във вторник, човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания - от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък - ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.

Ако Житният режим започне в сряда е най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък - деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни занимания.

Ако Житният режим започне в четвъртък, ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота - деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.

Ако Житният режим започне в петък, ние ще се свържем с Живото Слово Божие - изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия Живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя - ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в Живота, ден на постоянно Веселие и непреривна вътрешна радост.

Ако Житният режим започне в събота, ние се свързваме с Бога, вечното начало на живота, на всичко, което съществува във Вселената, ден на Природата, която ни заобикаля и която постоянно ни учи. От нея ще разберем как да почиваме, като служим на всички наши приятели. Така ще стигнем в съзнанието си до идеята, че сме родени на Земята, за да бъдем разумни същества. Режимът ще завърши в понеделник, когато ще направим вътрешна връзка с душата си - с Бога, нашия Велик Баща, чрез Любовта, която Той е вложил в нас, като очистим ума, сърцето и волята си от посторонните човешки неща и поставим чистотата за основа на нашия живот - първото правило за влизането ни в Божествения свят. По отношение положението на Слънцето В зодиакалните знаци ние засегнахме въпроса за Житния режим по време на минаване на Слънцето през знака Водолей -господар на сегашната епоха на пречистване и Риби - на Христовата епоха на мистичност и мълчание.

Когато правим Житен режим за пречистване на разсип на Луната и Слънцето се намира в знака Овен - от 22 март до 22 април, тогава ние се очистваме от нашите низши чувства, желания и страсти, от животинското в себе си, през което сме преминали в миналата епоха. Така ще придобием една мекота, разположение и ще престанем да се караме с хората и няма да проявяваме повече насилие над околните. Това е особено полезно за младите приятели, които имат много силни неизживени чувства и малко опитност в живота. Те ще престанат да бъдат толкова резки, прями в посочване на отрицателните качества на околните, ще намалят своята импулсивност, която често им пречи в живота. Ще дойдат до съзнание, че не само те могат да бъдат водачи на хората, но и други могат да изпълняват тази длъжност.
Ако Житният режим се прави при нова Луна, тогава човек ще усили волята си, но едновременно с това желанията и чувствата си, но те ще бъдат стерилизирани и омекотени, доведени до една разумност, необходима при сегашното ни развитие. Изобщо житото, през което текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата.

От 22 април до 22 май, когато Слънцето преминава през знака Телец и правим Житен режим при разсип на Луната, той ще помогне на човека да се освободи от ненужните наслоявания и тлъстини, да усили дълбокото си дишане, да развие гласа си - да пее и музицира. Ще развие упоритост и настойчивост - изчерпателност във всяка работа, която ще върши с голяма любов.
При нова Луна се разбива търпение и мълчаливо съпротивление срещу всяко насилие, придружено с постоянна и неизменна любов. Новите идеи, които мъчно възприема и някои са непонятни, ще започне да ги помни и разбира и постоянно да ги прилага в живота. Постепенно ще стане горещ приемник и проповедник на новите идеи.

От 22 май до 22 юни Слънцето преминава през знака Близнаци и ако правим Житен режим при разсип на Луната, ще се активизираме да учим и търсим новото навсякъде в проявите на живота, да намираме причините и разбираме каузалността, с която природата постоянно работи. Така човек ще намали значително своята променливостта и ще престане да се разочарова от неуспехите в живота си. При нова Луна човек ще придобие много добри вътрешни условия за учене и разбиране на знанията, които получава и методите за тяхното правилно използване. Той може да стане преподавател, да намери всички източници на знание, които дълго време е търсил, или да си обясни някои интересуващи го факти. В неговата душа ще се събуди силно желания да ходи, обикаля и проучва природата и живота на хората в страната и чужбина. Ще развие своя обективен ум, с който ще започне правилно да се справя с всичките материални противоречия, които се явяват в пътя му. Ще започне успешно да се справя с всички ненужни желания и наивността, която често проявява, и ще престане да греши от прибързани действия.

От 22 юни до 22 юли Слънцето преминава през знака Рак— вратата на живота. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната, човек ще се задълбочи в тайните на съзиданието на живота и обществото, като започне от първата негова клетка - семейството. Ще разбие силни духовни и психически качества, които ще го доведат до пряка връзка с невидимия свят. Така човек ще стане носител на един красив, скрит дълбоко в него вътрешен живот, крайно чувствителен към външните и особено към вътрешните постоянни промени. Ще има голяма привързаност към своя дом, в който ще си създаде една силна аура, под влиянието на която стаята му ще бъде най-хубавото му място за работа, отмора, за трансформиране на всички отрицателни състояния, придобити от външния достъп с хората.
При нова Луна чрез Житния режим човек с пълно упование може да трасира един духовен път, насочен към Бога. Той лесно ще се приспособява към всички лоши външни условия, ще придобие сдържаност, мекота и постоянна благодарност.

От 22 юли до 22 август Слънцето преминава през зодиакалния знак Лъв. Житният режим, направен при разсип на Луната ще помогне на човека да облагороди и омекоти сърцето си и ако е болно, да го излекува. Той ще придобие ангелски характер и ще започне щедро да дава от времето, парите, знанието си, без да мисли за себе си. Може да стане много добър оратор и разпространител на новите идеи, като прояви едно духовно обаяние, чрез което силно ще въздейства на хората. При нова Луна Житния режим дава на човека смелост и сили за постигане на целите му. Той ще намали гордостта и омекоти достойнството си, които му пречат и го спъват в живота. непрекъснато ще търси истината и светлината на Живота, в които постоянно ще се движи.

От 22 август до 22 септември Слънцето преминава през зодиакалния знак Дева. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да се приспособи много добре към знанието - да учи с голяма лекота, да го придобива с леснота. Ще може лесно да усвоява чужди езици, ще започне да се изразява красиво и правилно и може да развие поетична и писателска дарба. Ще стане носител на голяма външна и дълбока вътрешна чистота, такава каквато притежават ангелите и тогава ще се свърже с тях. Тази чистота ще го освободи от болезнените му състояния, през които минава - от отровите и напояванията в червата му.
При нова Луна Житния режим дава на човек възможност да намери най-правилния път за учене и придобиване на външно и вътрешно знание. Да защити някоя теза, да се издигне в науката на по-висока степен. Да постигне главно научни резултати от задачите, които си е поставил.

От 22 септември до 22 октомври Слънцето преминава през зодиакалния знак Везни. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната човек подобрява музикалните, артистичните или художествени дарби и способности, които притежава, като намира вътрешната връзка на нещата и стига до Любовта — най-важния фактор за създаване на красиви форми и отношения в изкуствата и живота. Ще подобри хармонията и разбирателството в семейството и чрез ред и порядък да създаде уют в дома. При нова Луна Житният режим дава на човек възможност за големи постижения в музиката, изкуството, художеството, за придобиване на външна и вътрешна красота, чрез светли мисли, топли чувства и благородни постъпки.

От 22 октомври до 22 ноември Слънцето преминава през зодиакалния знак Скорпион. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да се лекува от някои свои недъзи, главно в половата област, да въздейства с ума си на низшето и животинско атавистично състояние и го замести със силна привързаност към окултните тайни науки.Така той може да има добри постижения като астролог, хиромант, графолог и др. Това са богати възможности за стимулиране и правилно насочване на ума по пътя на еволюцията и правилното човешко развитие. При нова Луна Житният режим помага на човек да се бори с противоречията и мъчнотиите в живота си и винаги да излиза победител. Но тъй като животът не е борба, а разумно използване на благоприятните условия, при които се намира даден човек, то той трябва да се бори със собствените си недъзи и низши прояви, да се справи с ада в себе си. Никога да не проявява насилието като метод за постижение, защото целият ад е изграден само от насилие и когато човек, съзнателно или несъзнателно прояви насилието, то той поканва целия ад на гости у дома си.

От 22 ноември до 22 декември Слънцето преминава през зодиакалния знак Стрелец. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да придобие една ясна представа за идеите, които го вълнуват, и ще намери най-правилния начин за тяхното приложение в живота. Ще развие благородството, мекотата и послушанието, чрез които качества ще влезе във връзка с ангелската мъдрост, която коренно ще промени живота му и ще улесни пребиваването му на Земята. Така човек попада под покрива на Всевишнаго и винаги е запазен от силите на небето - от Бялото Братство. При нова Луна Житният режим помага на човек да реализира някои духовни идеи, да се издигне в религията и братството чрез вътрешно самоусъвършенстване. Да прояви благородството и справедливостта във всички области на живота.

От 22 декември до 22 януари Слънцето преминава през зодиакалния знак Козирог. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да очисти съзнанието си от много ненужни отрицателни мисли: съмнения, подозрения, ревност, скъперничество. Да изработи един светъл ум, носител на новите идеи, като изостави бъркотиите на човешкия порядък, които дотогава са заемали първо място в неговия обективен ум. Да подчини човешката правда на Божествения промисъл, който ще му покаже какво представлява Божията Правда, която, като дойде на Земята, ще създаде в миниатюр царството Божие. При пълнене на Луната Житният режим помага на човек да постигне високите си желания и намерения, отправени към ръководството в човешкия порядък. Човек може да стане директор, министър, управник на държавата. Но в духовно отношение той трябва да стане цар на себе си - на своите мисли и чувства и постъпки и така да бъде неуязвим за човешкия порядък и неговите закони.

Във всички тези знаци, през които Слънцето минава в продължение на една година, ние сме развили съответни качества в миналите епохи и сега полагаме изпит при ликвидацията на века, за да види Небето и ние докъде сме стигнали в своето развитие. Понеже сега сме в епохата на Водолея, епохата на планетата Уран и Божествената мъдрост, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през месец февруари, да се очистим от всичките неправди, които носим в света, да възстановим хармонията на пълното единство на силите в организма ни и да влезем в новите условия на разумния живот - на Любовта, Мира, Братството и Хармонията между народите. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта, при която хората ще излязат от сегашния порочен живот, ще възкръснат в доброто и любовта и ще посеят новите семена на хармонията, музиката и красотата по лицето на цялата Земя.

Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята - за постигане на великите идеали на човечеството.

Ползувани са извадки от книгата:
“Хранене, пост и житен режим”, София 2000г.
автор: Светозар Няголов
ИК Виделина

И още информация за 2016 година:

Дати за житен режим през 2016

Житният режим е добър начин за детокс на организма, при две условия. 1. Прави се със съзнание за духовното му значение и 2. Не е поредната диета. По точка 1. - пожелавам ви спокойствие на ума, а по точка 2 - ако това е поредното рестриктивно хранене, на което се подлагаш, тогава по-добре да помислиш дали не е време за друга терапия за сваляне на килограмите в Кабинета за ХР и проблемно хранене.

Публикувам датите за начало на Житен режим през 2016. Без да съм част от дъновистите, прави ми неприятно впечатление, че има разногласия в тяхната общност по въпросите за датите. Силно препоръчвам да се придържаш към обявените дати за начало на същинския режим (тогава, когато започваш да ядеш само жито), независимо кои са. Всякакви волности по въпроса биха били някакъв друг режим, а не Житен, защото той се влияе от циклите на Луната, както и да го правиш по начина, описан от последователите на Дънов. Самият Петър Дънов никога не е описвал режима си, а сведенията за него са базирани на база спомените на готвачката му и после е доразвит от неговите последователи и затова на различни места може да срещнете различни инструкции. Публикувала съм сърцевината и най-важното по въпроса, а дали ще използвате лимец, дали ще запарвате житото в термос или ще ползвате грухано оставам на личния ти избор. Аз го правя по този начин за пореден път, със сурово, само накиснато жито, покълнало малко над 36 часа. Не съм имала нужда да пробвам с лимец, приемам, че груханото жито е зърно, преживяло насилие и не го затварям в термос, залято в гореща вода, защото искам да взема от силата на кълна.

27 януари 2016

ГОЛЯМ (МАСОВ)
Това е режимът, в който участват най-много хора и енергията на промяна с него е много голяма. Почти физически може да се усети стартирането в хиляди български домове.


24 февруари 2016

28 март 2016

25 април 2016

25 май 2016

22 юни 2016

25 юли 2016

22 август 2016

19 септември 2016

16 ноември 2016

19 декември 2016

Пожелавам ти успех с режима и напомням, че не е добре за здравето той да бъде правен повече от 3 пъти годишно.

По-добре да намериш висококачествени продукти - хубаво жито, истински пчелен мед, уханни ябълки и здрави орехи, защото храната в този период не е само храна, а отношение към тялото ти в най-висока степен!!!

Идеи за провеждане и линк към схема за захранване:

За оптимално провеждане трябва да се оставят 10 дни за подготовка преди посочената дата и 10 дни след края на режима. В случай на физически проблеми, ако се задълбочат или обострят, задължително потърси лекарска помощ и задължително сподели с лекаря за режима, в кой ден си и други подробности. Главоболието е често срещан страничен ефект и отшумява след известно време, но ако те притеснява говори с медицинско лице.
Захранването - десетте дни след режима, в които храненето е за-хранване, т.е. храните се въвеждат постепенно е важно, за да не предизвикаш ненужни физически усложнения заради стреса върху тялото с включването на тежки храни, от които то е отвикнало.

Публикувано от Detelina Stamenova в 8:21 на 25 дек. 2015
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

27 януари 2016

ГОЛЯМ (МАСОВ)
Това е режимът, в който участват най-много хора и енергията на промяна с него е много голяма. Почти физически може да се усети стартирането в хиляди български домове.

Само не разбрах - на тази дата започва подготовката за режима или същинският режим? Пуф, Вер, моля за помощ и инфо, ако знаете! Предварително благодаря :329
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Междувременно се информирах за датата - на 27.01., сряда, започва същинската фаза. Това означава, че на 17.01., в неделя, започва подготовката за режима. Вече гледам от къде ще купя житото и орехите, мед имам, ябълки има хубави на много места.

Който пропусне тези дати, може да избере и датата 24.02., сряда, за начало на същинската фаза. Начало на подготовката - 14.02.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Вчера си купих житото за покълване, 1 кг, 1 лев, от магазин за ядки на Женския пазар.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Булка Марулка

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Булка Марулка »

На време се включвам значи :)
Може ли да ми помогнете в два въпроса?
Единият е - какво жито?! Купувала съм грухана пшеница от магазина и лимец. Първият вариант не ми е много по вкуса, но не се сещам от къде във Варна да си купя жито, така да се каже чисто и просто истинско жито без някой да го е грухал, тъпкал, мачкал и прочее.
И другият ми въпрос - правили ли сте го без ябълки? Не ми ги харесва стомаха. Нещо не са точно моят плод, особено на празен стомах.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Булка Марулка написа:Навреме се включвам значи :) Може ли да ми помогнете в два въпроса? Единият е - какво жито?! Купувала съм грухана пшеница от магазина и лимец. Първият вариант не ми е много по вкуса, но не се сещам от къде във Варна да си купя жито, така да се каже чисто и просто истинско жито без някой да го е грухал, тъпкал, мачкал и прочее. И другият ми въпрос - правили ли сте го без ябълки? Не ми ги харесва стомаха. Нещо не са точно моят плод, особено на празен стомах.
1. Купувам си нормално жито за покълване от магазин за ядки и семена. На Женския пазар има такъв. Житото струва само левче килото.

2. Не съм правила режима без ябълки, винаги с. Ако ябълките не ти понасят на гладно, ги обелвай и ги режи на малки парченца, които слагай при житото. Възможно е така да ти харесат, пробвай.

Аз сега от неделя започнах подготовката към режима. Не я правя точно както е препоръчано обаче. Просто съм спряла месото и всички месни продукти. Не консумирам пържено, мазно, както и всякакви газирани безалкохолни напитки.

Радвам се, че няма да съм сама по време на Житния режим на Учителя Петър Дънов! Булче Марулче :922 :922 :922
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Днес или най-късно утре е моментът, в който е добре да приготвите първото си жито за покълване. Хубаво е да си набавите и орехи, мед, ябълки. Подготовката е важна, за да не правим нещата под стрес, в последния момент. Ако искате, вижте от началото тази тема, както и първата тема за житенето, пусната от Вер - ето линк към нея

Ето какво ще направя аз: в съд за гювече сипвам топла вода до половината. Отмервам 10 супени лъжици от суровото жито и ги слагам във водата. Захлупвам гювечето с капачето. На няколко чАса сменям водата, за да може винаги житото да е потопено в топла или поне в хладка вода, но не е желателно в студена вода. В домашни условия и ако държим житото в топла/хладка вода, би трябвало то да почне да покълва /тоест да пуска кълнчета/ в рамките на 36-48 чАса.

Начало на същинската фаза на Житния режим 2016 година: 27 януари 2016, сряда. Прави се 10 дни, като през това време се консумира единствено: вода, билкови чайове /по желание/, 100 грама покълнало жито, 3 супени лъжици пчелен мед, 3 ябълки и 9 ореха дневно. Много хора ядат житото, меда, ябълките и орехите поотделно. Аз обичам да си правя комбинации, например мед с орехи, жито с настъргани ябълки в него, чай с мед, жито с мед и орехи. Импровизирам. Не обичам да ми е скучно. Включително и в храненето. КОЙ ЩЕ ЖИТИ С МЕН СЪС СИГУРНОСТ ТОЗИ ПЪТ? :923 :923 :923

Винаги свързвам Житния режим на Учителя Петър Дънов с ето тази картинка:

[img]http://snow4eva.blog.bg/photos/81790/or ... rl63_2.jpg[/img]
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Утре започваме! :524

И все пак нека имаме предвид следното:

Житният режим е предизвикателство за психиката, волята, търпението, зъбите, стомаха и за...кожата ви... Бъдете готови! - предупреждава Вехади Солейко

И още от него:

Ето още веднъж някои от проблемите ,които можете да имате по време на режима.Най-често те са:
-отпадналост;
-затруднено концентриране;
-раздразнителност;
-лош дъх;
-обложен език;
-промяна на кожата /при някои- мазна ,при други-суха/;
-затруднена концентрация;
- ''накъсан'' сън;
- нарушено храносмилане;
- леки схващания.

Те най-често са свързани с повишена киселинност в организма ви. Затова е важна подготовката ви. Много хора я пренебрегват и затова имат някои от тях. Можете да си хапнете повече банани, боб, цвекло, моркови, бадеми, сушени плодове. Те са алкални. Но само ако преди това сте яли повече зърнени храни, месо, пиле, мед, пили сте кафе, алкохол или сте пушили. Или се измерили киселинност на организма си.

Рецепта за алкална супа - http://forum.metsababa.net/viewtopic.php?p=21076#p21076

Понеже този режим са прави най-често от жени /а те са по-грижовни за визията си/, бих ви препоръчал да отделите повече време за грижи за своето тяло по време на режима. Къпете се по-често/заради токсините/, грижете се за устната си кухина /заради дъха си/, следете състоянието на кожата си и направете необходимите корекции с ''природни'' кремове.

Сутрин, малко след като станете, можете да пиете хладка вода с няколко капки лимон, докато се усети вкуса във водата. Можете да прибавите и лъжичка пчелен мед.


Припомням също така и това:

Първият ден, сутринта, кажете формулата (1 път) : "Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни".
Житото разделете на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Когато го ядете, можете да го подслаждате с мед.
По време на житния режим ще пиете само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е да не разтваряте меда във водата, а да го ядете с лъжичка, която ще поставяте на горната част на небцето. Като отпивате от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене вие ще захраните мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха.

Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Тибетските монаси дъвчат кълнове от жито , докато стане на каша. Според тях така те получават много енергия и ценни вещества. Съвременни изследвания доказват, че така се храни психологически и мозъкът, и чувството за глад е по-малко. Дори да не дъвчете 99 пъти /''хапката''/, дъвчете поне 33 пъти.

Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва.

По време на житния режим не употребявайте никаква сол.

През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихнати и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Вижте уникалния житен режим на Дънов за лечение! Ден по ден, месец по месец, зодия по зодия!

Автор: Марина Христова

Дата
21:02 | 16.11.2013

Вижте уникалния житен режим на Дънов за лечение! Ден по ден, месец по месец, зодия по зодия!

Учителят Петър Дънов е създал уникален житен режим. За невероятната рецепта се разчу чак наскоро, покрай откриването на серия от записки в архива на Дънов, досега неизвестни за обществеността.

Освен основател на уникалното учение на Бялото братство той оставя след себе си и много рецепти за здравословно хранене и добър живот, сред които и житният режим.

Той се прави на три етапа и реално продължава около месец. Помага при имунен дисбаланс, белодробни, бъбречни, гастроентеорологични, туморни заболявания.

Първите десет дни са отделени за подготовката. Тогава постепенно започваме да намаляваме броя на приетите калории на ден. Това трябва да става с около сто на денонощие. Започва се от изключване на месото от менюто, след това следват млечните продукти.

Оттам нататък връзката между Луната, месеците и дните е много силна. Началото на втората, същинската част на този режим трябва да започва винаги при намаляваща Луна, или т.нар. разсип. Диетата се прави с покълнало жито. Трябва да си отделим за всеки ден от декадата по 100 г жито, 3 ябълки, 9 ореха, 3 лъжици мед, както и 6-8 чаши преварена вода. Всяка хапка храна трябва да се яде бавно, да се дъвче дълго, за да може да се извлече от нея цялата енергия.

Същото се отнася и за водата – трябва да се опитаме дори да я дъвчем, за да получим повече от нейните сили. Учителя е бил убеден, че най-правилният начин за хранене през този период е с дървена лъжица или с пръсти, за да може да се извлече всяка възможна частица от енергията. Дънов е бил категоричен, че в състава на житото се съдържат всички вещества, които са ни необходими, за да съществуваме. Накрая на десетдневката задължително се правят и още десет дни захранване.

То започва с картофена супа. В дните след диетата е много важно да се храним с малки количества храна, но поне по 6 пъти на ден. Най-важното в учението на Дънов е кога ще направим житния режим. Според него най-добрият период е през февруари. Въпреки това той го препоръчва и в останалата част от годината за постигане на подобрение на духовното и физическото здраве. Ако искаме да изчистим организма си преди изпит или заради тотална промяна в живота ни, като раждане на дете или смяна на дома, трябва да направим описаната диета при нова Луна, като началният ден е най-добре да бъде сряда, а последният ден да е петък.

Перфектното време за стартиране е сутринта. Най-лошото пък е вечерта. Причината за това не е случайна – при изгрева си Слънцето е най-силно и предава най-много енергия на хората. До обяд то предава на Земята положителни сили, а след обяд – отрицателни. Тогава над нас действат енергиите, които ни свързват с центъра на Земята. Ако програмата на Дънов се започне в неделя обаче, още от първата крачка човекът ще се е свързал със Слънцето. При този случай десетдневката завършва във вторник, който според Учителя е ден за борба. Начало в понеделник означава, че ще развием любовта си. Ако това стане във вторник, означава силен тласък за ума. Старт в сряда за Дънов е началото на природна и вселенска терапия, или както той я нарича – природната лечебница.

В този случай краят на лишенията ще приключи в петък – деня, в който е създаден човекът. Четвъртък пък обещава да ни даде повече воля и сили да се преборим с проблемите и несправедливостите. Началото в петък ни бележи с Божието слово. Ще приемем в себе си от Божията любов. Дънов е смятал, че по този начин тя ще стане господар на нашия живот. Събота не се различава много. Според Учителя, ако в този ден започнем да приемаме само жито, ние ще се свържем с Бога и вечното начало на света. Ще научим и много от уроците на природата как да живеем по-спокойно, как да почиваме, как да помагаме на хората около нас, бил е убеден той. Според Петър Дънов кога да направим режима, зависи и от зодиакалните знаци.

Когато Слънцето се намира в някой от тях, то дава специфична енергия. Например когато е в Овен, режимът е за пречистване на организма от низшите ни чувства, от животинското в нас. С десетдневка на жито в този период ще прекратим скандалите с роднините. Само за тялото е предназначен режим, направен в знака на Телеца. Тогава можем да свалим най-много от натрупаните излишни тлъстинки. По този начин можем дори да развием дарбите си, като например да пеем по-добре. Близнаците е знак, който ни дава възможност да учим много по-добре и по-бързо. Освен чистите знания житен режим в този знак ще събуди желанието да се учим за живота и природата. Ако имате семейни проблеми, най-доброто време за начало на режима е знакът на Рака.

Всеки, който мине през това десетдневно лишение, ще успее да направи дома си любимо място, което го зарежда с енергия. Човек, който не иска да дава от себе си за другите, трябва да направи тази диета в знака на Лъва. Тогава силите на Слънцето ще му помогнат да се научи да дарява – както пари, така и време, любов, знания. Девата ни дава възможност да научим всичко онова, което ни е било трудно. Можем да научим език или пък да вземем важен изпит. Нищо чудно след лишението да се прояви писателска и поетична дарба например. Когато Слънцето е във Везни, житото ни дава сили да подобрим духовните си заложби, да откриваме любовта във всичко. В Скорпиона душата ни се лекува и преминава на друго ниво – можем да отключим дарбата си за ясновидци или хироманти например.

Ако имате нерешен проблем или идея, която не се е избистрила в главата ви, най-доброто време за осъзнаването на ситуацията е в знака на Стрелеца. Десет дни на житни кълнове ще бъдат напълно достатъчни, за да намерим необходимото житейско или философско обяснение. Козирогът е знакът, който ни дава възможност да намерим пътя си към положителното мислене и да изчистим ума си от тежките мисли като съмнения, подозрения, ревност и алчност. Дънов е категоричен в обясненията си, че през февруари, или в знака на Водолея, е най-подходящото време за житен режим. Причината – намираме се в епохата на Водолея. Само тогава можем да възстановим хармонията в нас и да забравим за неправдите. Тогава можем да достигнем и до пълно единство на силите в нас. Когато Слънцето се намира в Риби, житният режим ни помага да се изчистим от душевните терзания, които ни се явяват например насън.

Подсъзнателните ни рани могат да се излекуват с десетина дни ядене на кълнове и плодове през март.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

Втори ден в Природната Лечебница :954

''ГОРКО НА ТОЗИ, КОЙТО НЕ ПОСТИ! Човек, който никак не пости, е натоварен кораб, който ако влезе в развълнуваното море, опасност го застрашава. Човек, който пости много, е празен кораб, без никакъв товар. И той може да се обърне, като влезе в бурното море. Тогава на първия казвам да пости, да се изпразни малко, или с други думи: да слезе на някое пристанище, да извади малко от своята стока, да се поразтовари. На втория казвам: натовари малко кораба си! Като се срещнат празен и пълен кораб, пълният да каже на празния: ела, братко, вземи половината от моя товар.''

Взето от ФБ, Вехади Солейко
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Житен режим II - Островът

Мнение от Kleo »

''И тъй, ИСКАТЕ ЛИ ДА ПОСТИГНЕТЕ СВОИТЕ КРАСИВИ ЖЕЛАНИЯ И КОПНЕЖИ, СЛЕДВАЙТЕ ПЪТЯ НА ЖИТНОТО ЗЪРНО. То дава пример на пълно безкористие, на готовност да помага на ближните си, на окръжаващата среда. Помагайте на себе си, помагайте и на ближните си. - Как може човек да помага на себе си? - Много начини има, чрез които човек може да си помага. Като работи, като учи, като се моли, човек си помага. ЖИТНОТО ЗЪРНО като получи топлина, ще придобие импулс за растене. То МОЖЕ ДА СЕ УПОДОБИ НА ЧОВЕК, КОЙТО Е ДАЛ ХОД НА ВЪТРЕШНИЯ ЖИВОТ В СЕБЕ СИ...Това семе може да се уподоби на човек, който изучава смисъла на живота.
ЖИТОТО Е НАЙ-ЧИСТАТА ХРАНА ,ЗА ДА БЪДЕШ ЗДРАВ, ДА ПРИДОБИЕШ СИЛА, ЯЖ ЖИТО!'' - УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор