Моите желания, цели и обещания

Публикувай отговор
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Ванчето »

Вчера отново тичах. Успях да си стигна времето, което бях постигнала преди да прекъсна, а именно - заветните 15 мин!!!
Освен това да споделя, че постигнах 10кратно увеличение на времето и разстоянието сравнено с първия ми леко "злополучен" опит с тичането... :mrgreen: И съм щастлива!

Копирах си това от спортната тема, за да си го имам и тук, тъй като това за мен е една малка(голяма :1044 ) крачка към бъдещи по-добри постижения! :954
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Ванчето »

Привет от мен!
След доста време днес най-сетне успявам да отделя минутки, за да се задържа за малко по-дълго във форума...
Преди около 3 седмици споделих в спортаната тема, че имам здравословен проблем и сега ще пиша накратко за какво става въпрос. Реших да е тук, за да не спамя в други теми.
Имах болки в корема. Започна внезапно и доста силно, късно вечерта. Нямаше как да ида сама на лекар, просто защото не можех да шофирам в това състояние, а в никакъв случай не исках да будим децата и да ги разкарваме по нощите насам натам. Изчаках до сутринта и отидох. Притеснявах се да не е апандесит. Според лекарката в спешното - не беше. След 2 дни ходих и до личната. Оказах се с газове, което честно казано ми беше направо смешно, защото изобщо не очаквах, че от газове може да боли толкова. След 2-рия ден болката се разпростря из цялата коремна област, дори и отзад към гърба започна да боли, а също и отсрани в слабините, където боли, когато има проблем с бъбреците. Изтръпваше ми левия крак. Беше много неприятно. Личната ми лекарка ми препоръча пробиотици, защото според нея в резултат на нещо (неизвестно какво) чревната ми флора се е променила и така се е стигнало до този проблем. Освен това препоръча да пия чай - лайка с анис - за газовете и мащерка+розмарин - за бъбреците. След около 7-8 дни "терапия" :) нещата се нормализираха. Вече съм добре.
Но както се казва "всяко зло за добро". В резултат на прегледите заради газовете разбрах и други неща. Първото - имам деформиран прешлен на гръбначния сълб, на който ако не се обърне внимание може да прерасне в сериозен проблем. Второто - имам артроза на костите. :1215 Дори и лекарката се изненада много от този факт, казва, че за първи път и се случва да се сблъска с такъв проблем при толкова млад човек! В началото малко се стресирах. Но след това си дадох сметка, че е по-добре, че съм разбрала, за да мога да обърна повече внимание на проблемите докато е време. Въпреки че и двете състояния по принцип са необратими, но е добре да се полагат грижи, за да се задържът нещата на това положение и да не се влошават. Грижите се изразяват най-вече в правилно хранене и СПОРТ! Според моята лекарка спорта е най-сигурния начин да държа нещата под контрол и да не позволявам влошаването им. Така че, вече имам двойно по-голям стимул за тренировки и спортни активности като цяло. Вече започнах, още миналата седмица и отново открих топлата вода :lol: :lol: ... т.е. чувствам се супер, когато тренирам!
Не знам каква обаче може да е причината за "промяната в чревната ми флора". Мислих много, но не мисля, че има нещо, което да съм сменила драстично. Единственото нещо, за което се сетих е, че от средата на месец август започнах да пия кефир. Една приятелка ми даде тибетска гъбка и ме зариби. Много ми харесваше, особено сутрин за закуска след тренировка. А пък и попаднах на видео, в което и Надя Петрова говори за ползите от кефира и се зарибих още повече. Може би прекалих с него, не знам. Но това са просто мои догадки, в действителност не мога да знам на 100% от какво точно се е получило. Просто реших да споделя.
Ами това е от мен!
Слънчев ден на всички!
Никога не е късно за ново начало!
ellyto

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от ellyto »

Бъни,

Прочетох всички неща, които си описала подробни. Първо да ти кажа, че много добре те разбирам какво имаш предвид като си описала проблема с газовете, които са ти причинявали сериозен проблем. И да кажа, че аз имах същото такова състояние, много болезненео, без видими причини, освен една - ЕМОЦИОНАЛНА! Тогава лекарят ми каза, че организма ми е реагирал точно по този начин на силния стрес, който съм изживяла и диагнозата беше - раздразнено дебело черво. С това искам да ти кажа, че не е нужно да се е променило нещо в храненето или начина на живот, за да намериш логично обяснение на това защо по дяволите ти се е променила флората. За това има един милион причини.
Кефира от тибетската гъба няма как да е бил в основата на проблема, тъй като той съдържа пробиотични култури и колкото и да пиеш от него, чак пък да прекалиш, едва ли. Аз също си правя кефир от тибетска гъба и ми харесва и ми е вкусно и не смятам да го прекъсвам, така че според мен това даже не бива да го слагаш под въпрос!
Радвам се, че нещата с болките в корема са се оправили с билки и пробиотици. Може пък онзи стресов период покрай идването на шефовете да ти се е отразил! Все пак аз си спомня, че ти беше много натоварено и напрегнато покрай това. Може и да не е, кой знае и кой със сигурност може да ти каже :1044 Понякога просто няма логично обяснение!

Що се отнася до другата диагноза - артроза и деформиран прешлен на гръбначния стълб! Честно казано, нямам никаква представа какво е артроза, но имам силното предчувствие и вяра, че нещата са обратими, може би не за деформирания прешлен, но за артрозата да. В какво се изразява това заболяване? Не знам какъв режим на хранене и добавки, би било добре да се направи при теб, но определено е нещо съществено, на което трябва да се отдели внимание и да се проучи! Аз ти стискам палци да намериш лекарите, терапевтите и изобщо твоя си начин да постигнеш добро здраве, спокойствивие и ежедневие без болка! Ако мислиш, че с нещо мога да ти съдействам, пиши ми и с радост ще помогна с каквото мога!
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра
Мнения: 2131
Регистриран на: 28 Окт 2010, 07:49

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от cvety_rz »

Бънииии, :922
Само не се отчайвай!Хубаво, че че поне знаеш за проблемите и имаш възможност да вземеш мерки.Колко хора имат здравословни проблеми и не знаят за тях или ги откриват твърде късно.И аз съм с едни вируси, които на практика не се лекуват и ако не вземам мерки е опасно, но поне знам како ми има.С теб сме :923
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Ванчето »

Ели, благодаря ти за включването и за насоките. В действителност не се бях замисляла, че проблема може да е на психическа или нервна (според мен и двете са верни) почва. Но като те прочетох се замислих, че всъщност може и така да е. Може би не точно от визитата на шефовете, защото за толкова години тези задължения са се превърнали по-скоро в рутина. Но си дадох сметка, че напоследък наистина бях изпаднала в някакво по-особено настроение, може би дори лека апатия. Имаше период, в който не ми се говореше, не ми се пишеше, а доста обикновени неща ме дразнеха. Освен това, когато отидох при лекарката и обясних всичките симптоми първото нещо, което тя ме попита беше дали съм тъжна. Тъжна...?!?! Може би по-скоро отговорих инстинктивно, че не съм. Но сега си давам сметка, че нещата са навързани едно със друго. Радвам се, че този период вече е зад гърба ми. Освен това съм доволна от факта, че лекарката не реши да ме натъпче с всякави възможни лекарства и подходи по различен начин - чай и пробиотици. В това отношение съм доволна доста от здравеопазването тук - не те наливат с химия за щяло и не щяло, не само тя, повечето лекари тук са така.
За кефира и аз четох доста преди да започна да го пия. За това ми беше странно, че се получи такъв проблем. Но понеже нямаше нищо друго, което да е ново или променено в менюто ми , го отдадох на него. Може би съм го "обвинила" несправедливо :) . Мисля да започна пак да си правя и след време ще мога да кажа, съответно ако пак се появи проблем.
Относно деформирания прешлен - според моята лекарка най-вероятно се е получил по време на бременност, заради по-голямата тежест. Там почти нищо не мога да направя, освен със спорт да се опитвам да го държа на това положение, за да не се "събере" със следващия прешлен и така да се усложни. Пак по мнение на лекарката - тичането е много добро за моето положение.
За артрозата - честно казано и аз не знам много. Сега започвам да се "запознавам" с нея. Търся информация, чета. Разбира се, знам някакви неща например от свекърва ми, но далеч не и подробности. Но за сега изобщо не мисля да тръгвам по лекари, които ще ми изписват всякакви знайни и незнайни лекарства и медикаменти и да се тъпча с неща, на които страничните ефекти са повече от ползите. Нали виждам свекърва ми, всеки ден пие по 2 шепи хапчета и постоянно нещо си я боли... Не искам такъв живот. Може би като стана на 60+ като нея няма да имам избор, но за сега все още мисля, че имам. Ще се опитам с хомеопатия, правилно хранене и движение да задържа нещата. Да чукам на дърво, дано ми се получи.

Цвети, и ти си много права! Както се казва - всяко зло - за добро! Ако не бяха тези газове, нямаше да разбера за другите неща.
Но ще се борим, няма да се отказваме , нали...?

:923 :923
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от cchery »

Бъни, смело мога да кажа, че прочетох постинга ти още в деня, в който го пусна...... и чак сега успявам да седна и качествено да пиша!!!

Трябва да ти кажа, че проблемът със стомаха, който описваш, имам и аз от близо месец. Може би разликата е в това, че мен почти не ме боли или, а ако заболи, то е нещо като спазъм и ме отпуска. Но газовете си ги имам, имам и киселини и нещо като рефлукс. Отначало беше всекидневно, сега постепенно отшумява и примерно 3 дена съм ок, после 2 пак се обаждат някакви симптоми. Аз не съм взела никакви мерки и предполагам е защото не ме боли така както ти го описваш!!! Също като теб - въобще не мога да кажа кое го предизвика... мисля, че се насложиха няколко фактора - първо бях болна (гърло, глава, лимфни възли), после пък рязката промяна на времето и накрая стреса от недоспиване и вечното бързане. И не на последно място - при мен винаги има някакви здравословни неразположения есенно време!!! Може и да изглежда така, че все едно пиша за себе си :1062 , но искам да.... кажа, че.... както и ти не се сещаш за конкретна причина (евентуално си мислиш за кефира!), така и при мен няма такава!!! И съм сигурна, че се дължи на скупчване на няколко фактора!!!! Радвам се, че е отминало при теб!!! Може и аз да си взема някакви пробиотици. :954

Прешлена..... да, действително тук нищо не можеш да направиш, ОСВЕН - да не му позволиш да се влошава повече!!! Това изцяло е в твои ръце!!! Т.е. трябват ти здрави и гъвкави мускули и стабилна костна система!!! За последната - независимо от артрозата, съм сигурна, че можеш да повлияеш хода на нещата и дори ..... да обърнеш тенденцията!!! Млада си и тепърва всичко предстои!!! СТрахотно много се радвам, че "лечението" :954 за теб се е оказал.... спортът!!! Не е необходимо да ставаш някакъв профи, а действително да поддържаш ниво на спортна култура... в крайна сметка твоят пример ще възпитава Гоги и Марти! :) :) А на теб хъс не ти липсва!!!! Така че - главата горе и смело напред!!! Най-доброто предстои! :) :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Ванчето »

Чери, благодаря за включването и за това , което сподели!
Как са нещата при теб, отшумяха ли симптомите? Дали пък наистина тези разположения не са типични за есента? Не си спомням други години по това време да съм имала подобни оплаквания, но може и просто да не помня или да не съм обръщала вниманиe... :1044 Надявам се, че и при теб всичко вече е наред!
cchery написа: СТрахотно много се радвам, че "лечението" :954 за теб се е оказал.... спортът!!! Не е необходимо да ставаш някакъв профи, а действително да поддържаш ниво на спортна култура... в крайна сметка твоят пример ще възпитава Гоги и Марти! :) :) А на теб хъс не ти липсва!!!! Така че - главата горе и смело напред!!! Най-доброто предстои! :) :)
ДА! Наистина имам най-доброто "лечение"! Така мисля! И ще дам всичко от себе си, за да се "възползвам" максимално от него. Всъщност аз вече усещам резултат - когато спотрувам нямам болки в гърба и обратно - ако ми се съберът 2-3 дни без тренировка ставането сутрин от леглото е истинско изпитание! Така че - пътят е само един!
А за да доразвия темата за Гого и Марти ще ви разкажа как в случаите когато тренирам и те са вкъщи буквално изгарят от желание да се включат! Опитват да правят упражненията, гледат в монитора, гледат мен , имитират някакво подобие на тренировка :1062 :1062 . Но са много сладки! Намират си малки бутилки и ги ползват като гири - като мен! Гого горе-долу успява да докара нещата, но с Марти направо мога да се напикая от смях! Все се каня да накарам мъжа ми да ни снима някой път как "тренираме" тримата... Много е забавно!
И "ДА" , Чери, силно вярвам, че най-доброто наистина предстои! Не само за мен! Надявам се всички нас - тук, в този форум!
:922 :922 :922
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от cchery »

Бъни написа:Все се каня да накарам мъжа ми да ни снима някой път как "тренираме" тримата... Много е забавно!
Хахахах, Бъни, ще е страхотно, ако се снимате наистина :D :D .. Най-малкото за да си го имаш това забавление завинаги "на лента", защото както се казваше във вчерашния урок на Бела по Човекът и природата, "... живите организми имат "лошия" :222 навик да растат......". :954 :954

Да, смея да кажа, че при мен нещата отшумяват. Макар и бавно, но има сериозен напредък. Аз пак ще повторя, че и "половин" мерка не съм взела..... дори не си купих пробиотици и не мога да ти отговоря защо.... :1044 :1044 . И друго си мисля - Бъни, възможно е да сме имали такива неразположения всяка есен, но просто с много по-слаби изяви. Просто тази есен е имало "пробив" в имунната по една или друга причина и "цъфнахме" огазени :221 :221 :221 ..... Важното е, че минава!!!
Бъни написа:....... силно вярвам, че най-доброто наистина предстои! Не само за мен! Надявам се всички нас - тук, в този форум! [/b]
:922 :922 :922
И аз така! :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Kleo »

Да бъде! :954
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Ванчето
От писане глава не боли
Мнения: 941
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:26

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от Ванчето »

Ето ме!
Направо не знам от къде да започна! Не искам да разтягам безкрайни локуми, но пък в същото време усещам някаква нужда да излея всичко, което насъбирам в себе си от доста време...!
Да започна може би от там, че преди 3 седмици отидох при личната, за да ми каже резултата от ехографията, която ми правиха в края на декември месец. И то личната ме изпрати само защото аз не спрях да настоявам! И така! Прочитайки всичко написано на екрана на компютъра тя съвсем спокойно ми съобщи, че имам полипи в жлъчката. На моя въпрос какво точно представлява това тя отговори, че не е нищо съществено, да не се притеснявам и т.н. Попитах трябва ли да правя някакви профилактични прегледи и тя каза "да, след 3 години примерно". И така, тръгнах си спокойна с мисълта, че ми няма нищо. И бях много спокойна до вечерта, когато си легнах и просто не успях да заспя в продължение на 2 часа от болка високо вдясно в корема. Викам си, така и така не спя, я поне да прочета какви са тия полипи... И като почетох малко из нета - не заспах цяла нощ! Смятам, че съм разумен човек и си давам сметка, че не трябва да вярвам на 100% на всичко , което пише из интернет пространството, но все пак нещата, които прочетох си бяха доста обезпокоителни! Оказа се, че

"сами по себе си полипите не са опасни, но лошото е, че има и такива, способни да се изродят в рак. Не ги пренебрегвайте, за да не отидете след време при онколога! "

Ето тези изречения направо ме разбиха! Съотвено какво друго да направя аз сама посред нощ освен да започна да си мисля най-лошите неща!!!
Така минаха събота и неделя. Бях бясна! Бясна на лекарката, защото имах чувството, че омаловажава моя проблем! Все ми повтаря, че аз съм млада и здрава и започнах да си мисля, че не ме приема на сериозно!
Имах 1 000 въпроса в главата си и исках да чуя мнението на лекар, а не да чета из нета. Записах си час за личната. Не за преглед - исках само да говорим и да си задам въпросите!
Оказа се, че в деня, в който беше часа ми нашата лекарка я нямаше. Прие ме друг доктор. И съм доволна, че се случи така.
След като човека се разрови подробно в "елекронното ми здравно досие" се оказа, че през 2007 г. ми е правена ехография и още тогава са диагностицирани въпросните полипи. Препоръчани са профилактични прегледи на всеки 6 месеца. Само че, на мен това нещо никой не ми го е съобщил!!!
Следващата ехография е през 2013, след като една сутрин припаднах в банята от страшно силна болка! Отново пише за полипите, отново са препоръчани профилактични прегледи! И отново не ми е съобщено за тази "подробност"!!!
И тук вече ме хвана още повече яд на нашата лекарка, защото всеки път, когато отивах при нея с някакви оплаквания , тя винаги ми отваряше точно тази ехография от 2013 и все ми повтаряше , че всичко е нормално, че всичко е добре... :126 :126
Добрата новина в случая е, че откакто са диагностицирани през 2007 г. до сега полипите не са увеличили размера си. И това наистина е добре, защото до 10 мм се водят безопасни, ако станат над 1 см , тогава жлъчката се отсранява и на полипите им се прави изследване дали не са злокачествени... Така, че се надявам да си останат толкова големи, колкото са.
Медикаментозно лечение няма. Ако боли постоянно и се получи възпаление лечението е оперативно. Но силно се надявам да не се стига до там. Баба ми беше с отстранена жлъчка. Спомням си как живееше, как се хранеше. Меко казано живееше като вечно наказана. Тогава съм била дете и не съм си давала сметка, но сега си представям какво и е коствало...
С този доктор дето ме прие вместо нашата обсъдихме много неща. Казах му и за артрозата. И според него е супер странно толкова млад човек да има такова заболяване. Но също така каза, че най-вероятно това е и причината за полипите. Защото : за да се получи артроза на костите значи тялото не усвоява правилно калция и той се натрупва като образувания на различни места - в моя случай и в жлъчката!!! И започна човека да мисли и търси причината, защо този калций не се усвоява! Изпрати ме на изследвания за нивата на витамин Д в организма, защото когато той е в по-малки количества, това пречи на калция да бъде усвоен. Каза също, че трябва да си направя изследване на хормоните на щитовидната, но той не може да ме изпрати. Трябва личната да ме прати при ендокринолог и той да ми ги назначи тези изследвания. С две думи - дълга и широка. Но все пак е нещо, не като "нашата" . Толкова съм и ядосана, че май ще я сменям.
Днес сутринта ходих да ми вземат кръв за вит Д. Да видим какво ще излезе. И после май ще имаме разговор на високо ниво с личната!
Отгоре на всичко пък и МЦ ми закъсня почти 3 седмици. Но , добре че все пак благоволи да дойде... снощи ... :lol:
Доста дълго стана , отнесох се. Ако на някой му е досадило да чете, ще кажа само, чеееееее

дойде ред на най-хубавото!

Малко преди да разбера за този мой проблем най-сетне се реших и престраших да си поръчам индивидуален хранителен режим от Руми!!!
Писах и, уточнихме всичко и сега съм в нетърпеливо очакване на режима и тренировките!!! И съм супер щастлива!
Мисля, че нейният режим ще бъде най-правилният за мен начин на хранене в предвид факта, че трябва да избягвам мазнините, за да нямам болки...
Няма нищо случайно в този живот, всичко се случва когато си му е времето!
Сега съм на тренировките за начинаещи, така ми препоръча Руми да тренирам, докато получа новите тренировки. Тренирам редовно, доволна съм, болката успявам да я контролирам през по-голямата част от времето.
И така.
Улях се направо.... :955 :955 Не пиша, не пиша , а после няма спиране!
Ще приключвам за сега, да се оправям да лягам. От две седмици си налагам да си лягам в по-нормални часове и се чуваствам много добре.
Това е за сега от мен!
Много :922 :922 :922 за всички мецанки!!!
Никога не е късно за ново начало!
Аватар
cvety_rz
Влюбена във вятъра
Мнения: 2131
Регистриран на: 28 Окт 2010, 07:49

Re: Моите желания, цели и обещания

Мнение от cvety_rz »

Бъни, :1215 :1215 :1215 Втрещена съм :1215 :1215 :1215 Тия доктори как въобще се поглеждат в огледалото и как се чувстват като останат сами със себе си :1044 Добре, че отсъстват от време на време, че да попаднем на някой по свестен :126 Хубаво е, че тези пoлипи не растат.И не изпадай в паника, Ванче :940 Аз съм с два вируса които не се лекуват и са потенциална заплаха и предпоставка за развитие на рак на лимфните възли.Това, което мога да направя е да ям хубава храна, да спортувам и да живея.Отказах да изпадам в мисли и паника ами ако......Не е страшно да умреш, страшното е да не си живял докато си жив.Хубаво си се насочила към Руми за режим и спорт.Това е, което можеш да направиш.Другото е Божа работа, но аз вярвам, че нищо лошо няма да ти се случи :922
Последно промяна от cvety_rz на 06 Фев 2016, 17:43, променено общо 1 път.
Вярата не прави нещата лесни, прави ги възможни!
Публикувай отговор