Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки...

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Привет! :1209

Скоро ще имам поводи и причини да приготвя ето този :

Шоколадов пастет
Интересен десерт

Необходими продукти:

200 г настърган шоколад
200 г масло
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша пудра захар
3 яйца
200 г смлени лешници или бадеми

Начин на приготвяне:
Разбийте маслото със захарта. При непрекъснато разбъркване прибавете едно по едно яйцата, шоколада, който е разтопен на водна баня, брашното и бадемите. Излейте сместа в намаслена тавичка, като трябва да се получи пласт с дебелина 2 см. Нарежете сладкиша на квадратчета, като върху всяко едно може да сложите по един цял бадем. Пече се в умерена фурна за 30-40 минути. По желание гарнирайте десерта с бадеми, настърган шоколад или сметана.


[img]http://m5.netinfo.bg/media/images/9068/ ... bademi.jpg[/img]
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Шоколадов пастет така и не приготвих, както си бях наумила.
За Коледа бях направила меденките на Джемма, заедно с трите деца /Алекс, Стела и Сияна/.
Снощи разбрах рецептата за баклава и при хубав повод смятам да се пробвам:

В намазнена тавичка редя два реда кори за баница, върху тях малко олио, супена лъжица захар, мъничко канела и счукани орехи. Пак два реда кори, пак олио + захар + канела + орехи. Така до края и пека във фурната около половин час на 200 градуса. След като изстине баклавата, започвам да приготвям сиропа, с който да я залея. Принципът е следният: горещият сироп се изсипва върху готовата и изстинала вече баклава, или обратното студеният вече сироп се изсипва върху горещата още баклава.

Сиропът се приготвя от литър вода и около половин кило захар, трябва да стане много, много сладък. На котлон се слага водата и захарта, и се разбърква, докато стане готов. След като баклавата се залее обилно догоре със сиропа, се оставя да попие хубаво едно денонощие. Приятен апетит!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Покълнало жито, орехи и пчелен мед :1028 То рецептата не е моя. Нали сега житя. И си ям най-редовно орехи с мед или жито с орехи и мед. Понякога нарязвам ябълката на парченца и добавям и нея в сместа. Уникално вкусна комбинация!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Мързеливки, подходящи за бърза закуска:

"Да сготвим с Милена" е новият ни любим кулинарен канал! Решихме да ви споделим една страхотна рецепта за вкусна и мързелива закуска от там.

Необходими продукти:

1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода
1/2 чаша олио
1 чаена чаша сирене или кашкавал
2 1/2 чаши брашно

(А ако добавите 2 яйца в тестото ще се получи солен кекс.)

Начин на приготвяне:
За да приготвим от тези вкусни мързеливки, започваме с надробяването на сиренето. Можете да използвате ренде, но ако го намачкате с вилица, парченцата сирене ще се усещат много повече. След като намачкате сиренето, добавяте лъжичката сода в киселото мляко и започвате да бъркате, докато шупне и изсипвате в купа. След като добавите млякото, добавяте олиото, натрошеното сирене или кашкавала (а може да сложите и от двете).

Започваме да разбъркваме и постепенно да добавяме брашното. Бъркаме докато се получи лепкаво тесто. След като тестото ни е готово, идва ред на оформянето на мързеливките. С навлажнена ръка късате малко парченце, оформяте го и го поставяте в тавичка върху хартия за печене. Хубаво е след всяка да си намокряте ръката отново, за да не се лепи тестото.

Сега може да видите един прекрасен лош пример, защото ги наредихме прекалено близо една до друга. Редете ги по-раздалечени, защото по време на печенето набъбват.

Последният щрих е да сложите по парченце масло върху всяка от мързеливките. След маслото са готови за предварително загрятата на 180-200 градуса фурна. Печете ги до златиста коричка. След като са опечени ги оставате за няколко минути да изстинат и след това нашите прекрасни мързеливки са готови са сервиране. Да ви е сладко!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Kleo написа:Смятам да направя домашна бисквитена торта за рождения ден на Алекс.
Ще я приготвям следващия петък, за да може до съботата да е готова.
Ей сега ще потърся точно моята си рецепта за бисквитена торта.
Видях, че не съм споделяла досега как правя бисквитена торта, а именно:

В тавичка сипвам прясно мляко на дъното. Поставям отгоре обикновени или шоколадови бисквити. Мажа ги отгоре със заквасена сметана. Отново ред бисквити. Отгоре шоколадов крем на д-р Йоткер. И накрая поръсвам със счукани орехи или сурови бадеми, кашу, лешници. Някакви ядки. Престоява една нощ в хладилника, за да поемат бисквитите от всичко. Сервира се студена. Да ви е сладко!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Има нещо в картофената гозба на баба....

Из edna@netinfocompany.bg

Помните ли онова чувство, което само гозбите на баба могат да донесат?

При това, то те вкопчва внезапно и в най-неочаквания за теб момент....,така.... без причина и без предупреждение... Ще ви разкажа за картофената манджичка на баба – уютна и вълшебна..

Беше толкова ароматна, че всички рецептори, не само тези в устата се обостряха. Кожата ми се отпускаше и ставаше кадифена, сякаш не просто вдишвах ароматите на ястието, а се обливах с тях вътрешно; очите ми замижваха, предвкусвайки усещането за блажество още след първата лъжица; краката ми натежаваха, сякаш – аха , няма да достигнат диванчето пред масата от приятната отмала.

Всъщност никога не съм знаела точната рецепта за ястието....Аз дори баба не помня добре – тя си отиде толкова отдавна, но... вкусът в устата ме завърта в спомени - за детство, на лека тъга, за бяла стая с красиви бели скринове и бели покривки; и кухничка ... със печка на дърва..., цъфнали невени точно пред малкото коридорче на малката кирпичена къщичка ..., шум от листата на огромна кайсия,... и спокоен детски сън, дълбок - както никога след това.

Случвало ли ви се е да усещате някого толкова силно, че само това усещане да е достатъчно да сготвите любимото си негово ястие, без да знаете рецептата, ей така – водени от аромата и носталгията?.... ...На мен ми се случва понякога.. и разбирам това по заблестелите от учудване очи на майка ми и категоричните думи на баща ми: „Мирише на манджата на бабата”...

Разбирам и по допира с продуктите: картофите.... - сякаш всеки е по-гладък, по-мек, а лукът не люти на очите; доматките сладнят, а щипката джоджен те омагьосва все едно си вдъхнал опиум.... И чужди хора са я опитвали тая магия... има нещо в картофената гозба на баба.... само кимат и хапват....до дъното на чинията, все едно са били на скъп ресторант и са се възнаградили за тежки усилия.

Рецептата е малко объркана и започва така: Проскърцва малката външна портичка, водеща към градината на баба. .... Дядо стои на пейчицата в близост до голямото дърво, с ножче в уморената си ръка. Сядам при него и той ме учи да дялкам , а после и да садя моркови. Тихо е и някак магнетично...само невъздържан петел от близката къща смущава този идиличен момент между поколенията. Чува се далечна музика – птиците са започнали състезанието си по надпяване.....

И в тази омая, в този почти съвършен момент, разбираш че нещо е липсвало...Тънка струйка аромат се спуска безмилостно към детското ти носле от отвореното прозорче на кухненската стаичка и .... замирисва Божествено....с главно Б. Мирише на картофената манджичка на баба. Най-хубавата, най-вкусната, вълшебната....

А иначе - съставките са обичайните: няколко картофа, малко лук, доматки, чушчици и подправки от градината.., малко джоджен, брашънце за плътност...и усещането, че баба е тук, в скучния тесен апартамент, в бетонния мръсен град, на незнаен етаж - далеч от пръстта на земята; без градина и без пейка, на която да седне твоя баща с детето ти, за да го учи да сади моркови, без прозорчето, през което то да усеща гозбите на своята баба; без птичия концерт, но със същия аромат и ...с надеждата, че щом ти повтаряш любим човек и тебе има кой да те повтори.....

Автор: Велина Данаилова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".


Аз пък помня лучената яхния на моята баба. Принципно не обичам това ядене, но нейното беше винаги великолепно. Както и кюфтенцата й в сос.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »



[img]http://www.momichetataotgrada.com/cache ... 51d144.JPG[/img]

Пълнени гъби "Портобело"

Елена Миланова

Обичам пълнени гъби, а особено много, когато се намират от големите "Портобело". Днес ви предлагам една вкусна и лесна рецепта, която не отнема много време от уикенда ви и е идеална за лек обяд или предястие.

Необходими продукти:

4 бр гъби "Портобело"
200 г сирене бурата (може да се замени със сметана и моцарела, или извара)
2-3 кубчета замразен спанак
½ малка глава лук
30 г мортадела на кубчета
2-3 сухи домата, нарязани на ситно

Спанакът размразете на котлона в топла вода. Отцедете и нарежете на ситно. Запържете лука, добавете нарязания спанак, добавете мортаделата и задушете всичко с малко бяло вино. Накрая изключете котлона, добавете нарязаните сухи домати, сиренето (сметаната), разбъркайте добре и напълнете гъбите. Печете 15-20 минути на 200 градуса.

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »



Може да ги направя довечера за Алекс, той утре сутринта заминава за Банско със съучениците си.

Да се радват децата :524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Питка „Хаос“ - невероятен вкус и нестандартна визия

Ароматна домашна питка

Необходими продукти:

200 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
4 с. л. олио
2 яйца и 1 жълтък
11 г суха мая
600 г брашно
50 грама масло

Начин на приготвяне:

Започваме с разтварянето на маята в топлото мляко. Прибавяме захарта и 2 супени лъжици от брашното. В купа пресяваме брашното, чукваме яйцата, добавяме киселото мляко и изсипваме прясното мляко с маята в него. Омесеното тесто слагаме в леко намазнена купа, която покриваме с домакинско фолио и оставяме да втаса.

След около час, го премесваме и разделяме на три равни части. Всяка от тях разстиламе с точилка на равномерен слой, дебел около 3-4 милиметра и диаметър около 30 сантиметра. Когато е разточено, го намазваме с разтопеното масло.

Повтаряме разточването, като мажем и второто парче, третото - не мажем. Нареждаме ги едно върху друго, нарязваме хаотично, от където идва и името на питката. Между тях може да добавите и някаква плънка.

Когато ги нарежем, изсипваме останалото масло в тавичката. Намазваме с разбития жълтък, като към него сме добавили и лъжичка от киселото мляко.

Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнение от Kleo »

Свинско каре с подправки

Рецептата е лесна, бърза и не на последно място вкусна.

Необходими са ви:

1-1 1/2 кг свинско каре- цяло парче
1 глава чесън
3-4 клончета пресен розмарин
3-4 клончета прясна мащерка
сол на вкус
20-30 мл зехтин
млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Върху работния плот постелете парче фолио за свежо съхранение. Върху него накъсайте клончетата зелени подправки. Главата чесън обелете и всяка скилидка я нарежете на две. Разпръснете и тях небрежно по фолиото. Най-накрая поръсете по цялата площ сол и черен пипер според вкусът ви и полейте зехтина на тънка струйка.

Парчето свинско каре се поставя върху фолиото с подправки и зехтин.

Завийте го добре и го оставете минимум 2 часа в хладилник да се маринова. Най-добре е да отлежи 1 нощ, но ако нямате време, няколко часа също вършат работа.

Вече маринованото месо се развива от фолиото и почиства от подправките и чесъна.

Загрейте оребрен тиган с малко мазнина и от всички страни запечатайте свинското каре до образуване на златиста коричка. Прехвърлете месото в тавичка. Завийте с алуминиево фолио и печете на 220 градуса в предварително загрята фурна около 1 час.

Сервирайте свинското печено нарязано на порции, гарнирано със свежа салата, пържени картофи или каквото предпочитате. Много по-вкусно ще е, ако поднесете с гъбен сос.


Печената мръвка накрая:

[img]http://4.bp.blogspot.com/-Wy3G5Ys8h5Q/U ... 8+(14).JPG[/img]

ИЗТОЧНИК
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор