Вредно ли е кафето?

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Вредно ли е кафето?

Мнение от cchery »

Вредно ли е кафето?
статия на Маги Пашова - нутриционист



Обичам кафе. Харесвам аромата му, вкуса му, сутрешния ритуал, свързан с приготвянето му, и онези няколко минути, в които оставам сама с чашата кафе и собствените си мисли.

Но и аз като много хора съм си задавала въпроса: вредно ли е кафето и не е ли редно да се откажа от навика, свързан с него.

[img]http://www.magipashova.com/mp/wp-conten ... 96x464.jpg[/img]

През годините попадах на различни теории, публикации и дори официални научни изследвания, които приписват на кафето редица полезни качества, включително намаляване на риска от рак, Паркинсон, затлъстяване, диабет, метаболитен синдром и сърдечно-съдови проблеми.

През последната година изкарах няколко специализирани курса за хранене при различни хормонални и репродуктивни проблеми и темата за кафето присъстваше във всеки един от тях! А препоръката неизменно беше: клиентите ви с такива проблеми трябва да се откажат от кафето заради вредните му свойсва. Напитката действа киселинно на организма, изтънява чревната лигавица, нарушава баланса на кръвната захар и хормоналния баланс, намалява шансовете за зачеване и увеличава риска от спонтанен аборт, стимулира надбъбречните жлези, вкарва ни в изкуствено състояние на стрес и нарушава съня.

Каква е истината за кафето?

Всъщност, истината е различна за всеки от нас. Организмът на всеки реагира на кофеина по различен начин и това зависи от една страна от нашите гени, а от друга от начина ни на живот и моментното ни здравословно състояние. Нека разгледаме по-подробно значението на тези фактори.
Значението на гените

Кофеинът в тялото ни се разгражда и преработва от един чернодробен ензим, кодиран в гена CYP1A2. За жалост се оказва, че близо 50% от хората имат мутация в гена CYP1A2, която забавя разграждането на кофеина и стимулиращата субстанция остава в тялото им по-дълго време, отколкото при хора, които нямат мутацията. Ето защо за някои хора пиенето на кафе следобед или вечер нарушава съня, а при други – не. Причината е разликата в гените ни!

Напоследък все повече специалисти по хранене изразяват мнение, че в бъдеще здравословното хранене за всеки от нас ще бъде различно и ще следва да се съобрази с особеностите на собствените ни гени, на чревния ни микробиом, на начина ни на живот, на нивото ни на физическа активност и на редица други фактори, които ни определят индивидуално. Времето на търсене на универсална диета, еднакво приложима и подходяща за всички, безвъзвратно отмина!
Здравословното състояние и начинът на живот

Освен от гените ни, реакцията ни спрямо кафето се определя от физическото и емоционалното ни състояние в настоящия период от живота ни и по-точно от състоянието на надбъбречните ни жлези. Тези ендокринни жлези регулират реакциите ни спрямо стреса и са един от най-натоварените органи в тялото на модерния човек. Ако сте пропуснали темата Уморените надбъбречни жлези, непременно изгледайте видеото, в което ви представям 3-те фази на изтощение на жлезите.

През първата фаза (Фаза на предупреждението) кафето може да ви действа ободряващо и стимулиращо. Ако обаче сте във втора или трета фаза (Фаза на съпротивлението и Фаза на изтощението) кафето само допълнително ще изтощава организма ви и ще източва оскъдните му ресурси. В тези фази пиенето на кафе ви вкарва в омагьосан цикъл на непрекъсната умора: събуждате се уморени и пиете кафе, за да се ободрите. Само 2 часа по-късно умората се връща с нова сила и имате нужда от още кафе. И така през целия ден.

[img]http://www.magipashova.com/mp/wp-conten ... 96x345.jpg[/img]

Така че, по-добре е временно да се откажете от кафето, ако:
  1. имате някой от изредените симптоми на втора и трета фаза на изтощение на надбъбречните жлези
  2. заспивате трудно или се будите нощем
  3. се събуждате с чувство за умора и енергията ви се срива в средата на следобеда
  4. ви се вие свят, когато се изправите рязко,
  5. се възстановявате трудно след физическа тренировка или изобщо нямате сила да тренирате
  6. считате кафето за необходимост, а не за удоволствие
Обратно, ако за вас кафето е свързано с приятен ритуал, вкус и аромат, ако е нещо, което можете да изпиете, но може и да пропуснете, без това да се отрази на енергията и продуктивността ви, ако напитката подобрява концентрацията и настроението ви, без да ви причинява напрежение, умора или раздразнителност 2 часа по-късно, то спокойно бихте могли да си го позволявате, особено, ако не го пиете всеки ден!
Кръстосана реакция

Но това не е всичко! Когато решавате дали кафето е подходяща напитка за вас, има още един аспект, който не е за пренебрегване и той няма нищо общо със съдържанието на кофеин, а с протеините в кафето!

Оказва се, че кафето е сред продуктите, които причиняват кръстосана алергична реакция при хората с глутенова непоносимост. Други такива продукти са млечните храни, соя, царевица и дори безглутенови зърнени култури като киноа, амарант, просо и тапиока. С други думи, хората с глутенова непоносимост, могат и често пъти реагират на изредените продукти по същия начин, по който реагират на глутена в храната си. И според статистиките на някои лаборатории, именно кафето оглавява класацията на храни, причиняващи кръстосана реакция!

Така че, ако кафето ви дразни и предизвиква неприятни реакции в организма ви, това може да няма нищо общо с кофеина, а с протеините в него. Особено внимателни трябва да бъдат хората с глутенова непоносимост и тези с обострена чревна пропускливост, тъй като кафето дразни чревната лигавица.

[img]http://www.magipashova.com/mp/wp-conten ... 96x464.jpg[/img]

Специално за жени

Проучване, публикувано в американския журнал Фертилност и Стерилност твърди, че приемът на 3 или повече кофеинови напитки на ден увеличава риска от аборт със 74% в ранните етапи на бременността. При това няма значение дали приемът на кафе е бил преди или след зачеването! Този риск не се отнася само за жени, защото в проучването са включени и мъжете т.е. ако преди зачеването партньорът ви пие по повече от 3 кафета на ден, рискът от аборт при вас се увеличава значително.

Специфичното при жените обаче е, че ние по принцип разграждаме кофеина по-бавно от мъжете. Същото се отнася и до алкохола. Биологично, женското тяло е създадено да извлича и запазва максимално енергията и веществата от всичко, което консумираме, за да може да изгради и износи в утробата си едно човешко същество. Независимо дали възнамеряваме да ставаме майки или не, тялото ни задържа течности и разгражда химичния им състав много по-бавно, отколкото мъжкото тяло.
И все пак подходящо ли е кафето за мен?

Ако след всичко прочетено, все още не сте си отговорили на въпроса дали да продължите да пиете кафе или да се откажете от него, ето някои идеи как да подходите:
  • ако имате изтощени надбъбречни жлези, страдате от хроничнна умора, имате глутенова непоносимост или възпалени черва, най-добре е да се откажете от кафето – поне докато коригирате изредените състояния, което с правилната храна и съответни лайфстайл промени, е напълно възможно
  • ако планирате забременяване или сте бременна, също е добре да се откажете от кафето или най-малкото да сведете до минимум консумацията му
  • ако нямате изредените по-горе състояния, но имате колебания относно горчивата напитка, постепенно намалете и спрете напълно да пиете кафе за поне един месец. След това може да опитате да го въведете отново и да наблюдавате внимателно как реагира тялото ви, как се чувствате и имате ли изобщо нужда от напитката. Ако се нуждаете от допълнителна мотивация за подобен експеримент, вижте вдъхновяващия текст на Инес Субашка.
  • ако сте любител на точните науки и искате да знаете как тялото ви разгражда кофеина, може да проверите дали имате мутация на в гена CYP1A2. В България такива изследвания предлагат като част от цялостен генетичен тест
  • а ако все пак решите, че кафето ще си остане вашата предпочитана напитка, бъдете тук следващата сряда, за когато съм ви подготвила видео с 9 правила затова как да пием кафето си, така че да извлечем максимална полза и удоволствие от него, минимизирайки негативните му ефекти.
Това е всичко от мен за тази седмица. Ако темата ви е интересна, следете за продължението й. А ако информацията ви е била полезна, споделете я с приятели, защото пътят към здравето минава през информираността!

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Благодаря ти, Чери! :923
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Обичам кафе.
С мляко, какао и щипка канела.

Понеже е диуретик, е добре да се пие заедно с ЧАША ВОДА.

Изображение
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от cchery »

Kleo написа:Обичам кафе.
С мляко, какао и щипка канела.

Понеже е диуретик, е добре да се пие заедно с ЧАША ВОДА.

Изображение
Не знам защо, но ми се прищя да пиша в тази тема :) :) .

Обожавам аромата на кафе. Дори само той е в състояние да ме накара да си купя кафе, макар че преди години без никакви усилия и "заканване" от моя страна, почнах да пия само по 1 кафе на ден - сутрешното. И въобще не ми се пиеше второ. Дори чувствах отвращение, че се наливам с нещо, което въобще не ме прави по-будна и дееспособна.

Преди около 2 години пак почна да ми се пие следобедно кафе. И то не за да се събудя или съсредоточа. Нищо подобно - просто минавах покрай новоотвореното магазинче за кафе и сладки неща в близост до бившия ми офис и ароматът ме съблазни.

Към днешна дата - без въобще да отчитам дали е вредно или не и кой какво казва, си пия сутрин 1 голямо кафе. А ако ми се припие и следобед, си купувам. Но със сигурност не всеки ден пия и второ кафе.

Деска, и аз като тебе го обожавам и го пия само с мляко - дори с повече мляко :).
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Черко, аз пия по няколко кафенца на ден (coffee time)
От две години пия кафето си без захар (coffee time)
Но винаги си е с мляко, дори с много мляко (coffee time)
Не ми се разхлопва сърцето така (coffee time)
Преди няколко дни моят личен лекар ми направи ЕКГ, сърцето ми е тип-топ (coffee time)
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Изображение
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от cchery »

Моето кафе е изпито вече - една голяма (чаена чаша). Ще я снимам някой ден и ще я постна тук..... аз много обичам да си пия кафето само в 1 и съща чаша..... обикновено много трудно си избирам чашата за кафе, когато пожелая да имам нова. Но в момента имам цели 3 "мои" чаши - едната, която сама съм си избрала, една, която Коки ми подари с много любов и внимание за именния ми ден и другата, която ми е подарък също с много любов и внимание от Фюти! :)
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

И аз си имам любими чаши за кафе :fan
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Изображение

Хри донесе много хубаво кафе вкъщи. И за първи път от много време насам си ползвах кафеварката, ето такава ми е:

Изображение
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

Изображение

"На кафе с подигравки" и един диспансер...ТЕМА-40

Изображение

Отивам да си спретна едно хубаво гъсто ароматно горчиво кафе сега, с мляко, естествено.

Изображение
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Вредно ли е кафето?

Мнение от Kleo »

[youtube]lJIxOaVFcaE[/youtube]
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор