Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Свобода на словото
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от cchery »

Странно е чувството да пишеш за Лили Иванова! Да, реално искам да опиша концерта й от преди 4 вечери, но това няма как да стане, ако не присъства самата тя. Не мога да съм безпристрастна и няма как да пиша само за песните и онова, което видях на сцената. Атмосферата на едно такова събитие лично за мен е в пъти по-важна. А в случаите с концерти на Лили, асмосферата това е ТЯ! Присъстващите можем да викаме, да дюдюкаме, да тропаме с крака, да ръкопляскаме и т.н., но енергията, която витае в залата е на Лили!

Точно това се получи в зала Арена Армеец. Бях и на концерта на Дженифър в неделя вечер и мога със сигурност да твърдя, че беше вълнуващ. Публиката даде толкова много, че Джен й отвърна със същото. В случая с Лили нещата стоят по-иначе - Лили е сдържана! Лили е обрана! Лили е по-статична. Лили е вглъбена! Лили е нащрек във всяка една секунда от изпяването на песните! Нащрек за това всичко да е перфектно! Макар да е убедена в качествата на своя бенд и със сигурност не беше наела случайни беквокалисти както и струнния оркестър на Пламена Жекова. Не знам как точно се получава, но публиката инстинктивно усеща какво се случва с изпълнителя на сцената. Или пък вече всички знаем, че когато Лили работи, всичко се случва по сценарий - това го беше заявила преди 10-ина години на свой концерт в летния театър в Пловдив. И този сценарий не разрешава нарушаване на концентрацията дори на публиката по време на изпълнение. Затова всички сме седнали, затаили дъх и просто слушаме! Някои вероятно и гледат, защото са близо до сцената. Останалите няма как да разчитаме на двете видео-стени.... И в един момент от концерта разбирам - да, съвсем ясно съзнавам онзи "каприз" на примата относно концентрацията. Можеш да се наслаждаваш на дадено шоу с очи и уши. И тогава то става поне двуизмерно. Ще си тръгнеш накрая и ще кажеш - уау, какви светлинни ефекти имаше! Леле, танците бяха върховни! Певицата смени 10 тоалета! И ако и да има с какво добро да споменеш самото пеене, то май ще го направиш накрая! В случая с концерт на Лили всичките тези суперлативи са в обратна последователност. Почваш с пеенето и....... завършваш с него, защото кой ти гледа тоалетите й! Аз поне - не! Мои колеги похвалиха краката й - нормално, нали :1028 ! Трети отбелязаха годините, които пестеливо са слагали рисували върху лицето на Лили! За мен онази вечер имаше само пеене! Как започна всичко?!

Аз влязох 19,56 часа - концертът беше обявен за 20.00. Към момента на моето влизане залата изглеждаше така:

Изображение

Това е поглед от моето място към сцената. А моето място се намираше долу на терена – на около 30-40 метра от сцената. Ако вдигнете поглед напред и нагоре, ще видите , че местата, които пуснаха последно за концерта на стойност 30 лв заради тоталната липса на видимост, са заети до дупка.

Изображение

И не само те..... ето останалата част от залата:

Изображение

Изображение

Това е поглед назад към залата!

Изображение

Време е вече Лили да се появи! Светлините угасват и само прожекторите дават представа, че звездата е на сцената:

Изображение
Изображение

Лили почна вдъхновено със „Стрелките ......”. Залата избухна – но само за малко! Никой не смее да смущава вглъбеността на Лили.

Изображение
Изображение

Тя знае много добре, че Арена Армеец е пълна. И ако и да поглеждаше към нея, то не беше от неувереност, а... чиста проба суета :) :

Изображение

Приема овациите с неприкрита усмивка, ала казва само едно свенливо и по женски обиграно "Благодаря!" - тихичко, нежно, меко и предизвикателно:

Изображение
Изображение

Лили не контактуваше с нас. А най-малко пък с хората, които се намираха зад гърба й! Дотолкова, че .... когато се обърна към тях, от трибуните изригна отдавна подтискан стон (дори мога да го определя като болка) - хората станаха на крака и се радваха, че тяхната любимка ги удостои с поглед и поклон! Мда - тези хора заслужаваха това! Лили вметна едно "Извинете ме!". Купили си бяха билети за незавидни места.... сигурно е страшно да стоиш и зяпаш в гърба на своя кумир, а той да не се сеща за теб. Едва ли можем да виним Лили за това...... тя представи онова, на което е способна. И го представи блестящо! Не знам чия е идеята да се продават билети зад сцената, но ако някой ви предложи да си купите такива, то не го правете!

Каква е Лили на сцената?!?! Думите се излишни.... Ето снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Аз виждам само старанието! На концерта в НДК преди 3 години ме беше подразнило това, че Лили стоеше пред песнопойката и не слезе сред нас. Сега знаех, че ще е така. Предварително бях обезглавила всичките си очаквания. Купих букет, който знаех, че няма да мога да й подаря. Написах й картичка, за която бях убедена, че няма да получи. Изчистила бях главата си от евентуални "може би", "а дали пък няма този път", "силно се надявам!". Когато ходиш на концерт на Лили, е добре да си като една бяла книга, върху която тепърва ще се пише. Защото почеркът на Лили е вдъхновяващ! Заразителен като музиката, която тя създава. Енергията, която тя притежава и споделя с феновете - това е нейната химикалка!

Колко много думи и колко излишни от тях! Ще ми се да успея да предам начина, по който изглежда сцената:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ако виждате основно една централна фигура, значи съм успяла със снимането! :lol: Дааааааа, на фона на струнен оркестър, брас секция (леле така ли се казваше!?! :roll: ), перкусионист, "барабанчик" :lol: :oops: :oops: , изпълнител на роял, пиянист, цигулар и китарист...... сцената принадлежи само на Лили! Дали песните ще са бавни или пък ще се вихри на "Черната овца", вакуум не съществува! Дори когато тя отиде да си смени тоалета - тогава на видеостените ни пуснаха един удивителен етюд представен от Мариус Куркински. Както Лили по-късно уточни - по стихове на Мартин Карбовски: http://www.lentata.com/page_5201.html?f ... ion_ref_ma Вижте и чуйте го - заслужава си! И още как.......

Ще питате вече кои песни ни изпя Лили?!? Ами ..... заглавия не помня - освен някои от емблематичните й песни като - [youtube]l_UZWdsJBeg[/youtube] (Ти сън ли си?) - видеото има смущения обаче, за което се извинявам! "Камино", "Невероятно", "Този свят е жена", "Икар", "Рокля на цветя", "Без правила", "Другото лято" и т.н. (тази последната май не е най-емблематична, но няма значение). Видеа в Ютуб има страшно много! Аранжиментите правеха впечатление с латино ритмите си - или поне на мен така ми звучаха. Калин Вельов беше на перкусиите ииии това не остана незабелязано. Особено когато дойде редът на Камино. Сцената пламна в червено:

Изображение

Изображение

Тук следваха солата на Калин Вельов, Бисер Иванов и Огнян Енев (в тази последователност са долу на снимката) :

Изображение

Изображение

Изображение

Какво й оставаше на Лили освен да ..... гледа и се радва на своите прекрасни музиканти:

Изображение

Лили на няколко пъти представи и благодари на Живко Петров - музикалният директор на шоуто и аранжьор на всички песни за този концерт. Благодари на беквокалистите си, на оркестъра на Пламена Жекова, на Стунджи и Веселин Веселинов - Еко .... на хората, отговорни за осветлението, което беше неповторимо ефектно и на отговорните за перфектния звук! Да, вярно е, че стопира някъде на първата минута изпълнеинето на "Невероятно", защото имаше проблеми "с контролите, в които не чуваше ритъма", ала залата можа само да избухне в аплодисменти и да чака Лили да почне отново!!! И тя не се забави, разбира се! Тръгна ядосано към пулта със озвучителите, но се върна достатъчно уравновесена да изпълни песента перфектно!

Концерът отиваше към своя край и Лили повтори 3 от песните, които вече беше представила. В една пауза публиката почна да скандира "Ветрове", а Лили отвърна така: "Еееееее, вие имате много такава..... памет. Нали съм на 100 г., не мога да помня нещо, което се е случило преди 90!" :D И "Ветрове" не повяха в Арена Армеец!

Последни щрихи от онази четвъртък вечер:

Изображение

Изображение

Изображение

Залата е на крака:

Изображение

Изображение

Изображение

Някои се опитахме да си подарим букетите :1062 :

Изображение

Но Лили избяга от сцената и се върна само за да се поклони - на 2 пъти!

Изображение

После отново слезе, мина покрай нас и потъна някъде плътно прегърната от един бодигард.....

В крайна сметка, за мен ще остане паметна с ето тази усмивка:

Изображение

С женствеността си, с незабележимия флирт с публиката, с присъствието......... И затова беше моят букет, който в крайна сметка подадох на Стефан Зашев -

Изображение
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от Kleo »

БЛАГОДАРЯ ти, Чери :326 :329 :922
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
snnikolova
Писател по душа и.... клавиатура
Мнения: 42
Регистриран на: 13 Дек 2010, 10:24
Местоположение: гр. Златарица обл. В Търново

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от snnikolova »

Благодаря! От няколко месеца вървеше рекламата по БТВ за концерта на Лили. Завиждах на всички, които щяха да отидат на него, да се пленят от магията й, да потръпнат под звуците и текста на песните й. Знаех,че няма да съм сред тях. Но днес аз го преживях, благодарение на теб, Чери! Още веднъж - БЛАГОДАРЯ! :923
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от Kleo »

Върнах се и отново те прочетох, Черитке :326 :923 :524
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Ася

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от Ася »

Чери, наскоро гледах по телевизията този концерт - но твоите думи и твоите снимки ме развълнуваха повече и предадоха толкова силно емоциите, колкото бездушното око на професионалната камера никога не би могло да улови! Благодаря ти! :923
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от cchery »

Ася написа:Чери, наскоро гледах по телевизията този концерт - но твоите думи и твоите снимки ме развълнуваха повече и предадоха толкова силно емоциите, колкото бездушното око на професионалната камера никога не би могло да улови! Благодаря ти! :923
Ася, благодаря ти! Аз за съжаление не успях да изгледам концерта по телевизията, а ми беше интересно. Но това, което е по-любопитно е твърденията на много хора, вкл. и на мои близки, как Лили вече не можела да пее, как специално й правели песните, за да няма високи и непостижими за нея тонове...... Все още се ядосвам на такива неща, защото твърдо съм на мнение, че трябва да спрем да се вглеждаме в дребните и нищожни детайли, да търсим как да омаскарим и унижим някого и да се надсмиваме злорадо над нечие нещастие, а да бъдем доволни и да изпитваме радост дори и от обикновените наглед неща, от това, че нещо е създадено, че е стигнало до нас, че можем да сме част от него. Това важи и за концерта с Лили. Тя почти единствена не е спряла да се развива и най-вече да популяризира творчеството си. Песните й не звучат като шлагерите от 80-е, но ако бяха такива, нямаше ли тогава да има подмятания зад гърба й, че тъпче на едно место и че отдавна е пенсионерка?!

Ася, това горното не е отговор на твоя постинг, разбира се! :954 Просто съм го насъбрала и когато виждам, че има и други хора с моето разбиране за феномена Лили си позволявам да споделя! :923
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Лили Иванова, Арена Армеец, 22 ноември 2012 г.

Мнение от Kleo »

Искрено й се възхищавам:

Лили Иванова се пошегува с възрастта си по хитър начин

Да е жива и здрава Примата на българската естрада!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор