Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Публикувай отговор
Ver

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Ver »

След 6 години майчинство мога да кажа много :). Но за сега ще се самоцитирам :222
На Децата с любов
Има нещо гнило в ......България! Става дума за възпитанието на децата ни. Тази мисъл ми се натрапи в главата от известно време. В началото първо се учудвах, после дойде раздразнението и започнах да се замислям.
Ето какво виждам и чувам непрекъснато напоследък:
6-годишни деца, на които следят всяка крачка, хапка, глътка. „Изяде ли си всичко?Пи ли вода? Пишка ли?” . Облечени винаги по-дебело от необходимото – за да не настинат, те се изпотяват (разбира се)! „Видя ли изпоти се!”, заелязва бабата/майката. Следва обличане, за да не настине. А после: „Не тичай!”, „Не скачай!”, „Не се пързаляй по пързалката, ще ти измръзне дупето!”?!?!?
Във вихъра на играта: „Хайде да си ходим – време е за ядене и спане!”, това към 6-годишното дете, което видимо не е гладно, нито уморено. То просто иска да играе!
Нещата не спрат до тук  Вече е пролет, зелената трава мами. Всичко щеше да е чудесно, ако не се чуваха истеричните викове: „Не стъпвай в тревата!”, „Не късай листа/жълтурчета”! А Детето просто иска да играе!
Децата ми берат жълтурчета за венец. Среща ги една Загрижена Бабичка, която изкрещява: „Хвърли ги! Може да си алергична!”. Намесвам се малко по-остро, отколкото е нужно, защото вече са ми дошли до гуша!
Но от психо-атаката на са пожалени и най-малките: „Остави това! Не е твое!”. Рев. „Нищо, нищо! Баба/мама ще купи!” Ще купи камионче, топка, лопатка.....целия свят, а любов?!?! После се чудим, защо децата не могат да споделят. Чудно, нали?!
„Къде драскаш сега? Престани!” – дете се опитва да рисува с тебешир по плочките в парка.....А то просто искаше да нарисува нещо: може би семейство, може би приятелчета хванати за ръка, а може би не....
Как ще видим зачервени потни личица, очи изкрящи от радост от успеха, рани на колената и деца падащи и ставащи САМИ, човечета хванали се за ръце или къщички със щастливи семейства нарисувани на асфалта, ако държим децата на каишки?! Как ще видим деца, които споделят и мислят за другия, които не пищят, когато видят муха или буболечка?! Как ще има деца (след години възрастни), които ще се грижат за останалия жив свят, като има 6-годишни, които не знаят, какво е гъсеница?! (опитах да обясня на едно Дете, защо не се убиват гъсениците, защото от нея ще стане пеперуда, но То ми каза: „Аз не знам, какво е гъсеница.”)
Как ще видим деца, които вярват в магии, дори след като навършат 7?! Как ще отгледаме мечтатели, идеалисти, добри Хора, щастливи Деца в този свят на забрани и криво разбрана загриженост?!
Идва ми да изкрещя:
Хора, оставете децата да играят!
Хора, не ограбвайте детството им!
Хора, обичайте децата си за да могат утре и те да обичат своите!
Хора, оставете децата на мира! Те знаят, те могат, те ще успеят. Само ги обичайте. Те не се нуждаят от повече. Не се залъгвайте: новия ГСМ, дреха или компютър не могат да запълнят липсата на любов и внимание. Често децата го знаят, но поемат заместителя, а после ..... приемат това за норма. Жалко.
Какво биха предпочели Те? Да останат навън и да тичат или да се приберат и да си проспят детството? Да са потни и мръсни, но щастливи или чисти, но безидейно вторачени в поредния филм?
Децата не се виновни, Те просто искат да играят!

................................................
Знам, че есето е малко встрани от темата, но надявам се Вихрогонче да ми прости ;)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от cchery »

Верче, ние вече обсъждахме тази твоя теза и със сигурност знаеш, че споделям абсолютно същото. Истината е че вече и на мене ми писна постоянно да правя забележка на децата ми, щото правят нещо съвсем по детски, ама видиш ли несъобразено с някоя баба и т.н. И не правя да ти кажа. В тази връзка винаги се сещам за отношението, което успях да видя в Англия към децата за 10-дневния ми престой. С две думи описано - НЯМАШЕ ПРЕФЪНЦУНВАНЕ! Никой не викаше - сигурно само аз съм се чувала из цяла Англия,щото ми е насадено да съобразявам вечно поведението на децата си с възрастните и да ги карам да се държат несвойствено.

Ако си успяла да прочетеш постинга ми от блога за хотел Флоримонт, то сигурно си стигнала и до онази част: хотел/заведение от типа BAK (Be Aware of Kids)!!! Лично аз почвам да си правя списък с тези заведения. И тогава докато все пак обяснявах на децата на висок глас как не бива да скачат и викат в СПА-зоната се сетих, че ако бяхме по на запад, щяха на мен да ми правят забележка, че тупвам Белата по дупето или че крещя на Коко. А не обратното! Много криво разбираме тук срама. Недостойно е да се срамуваш от децата и родителите си....... така си мисля. А всички онези баби/майки/бащи, които ти си описала в есето си крещят и се карат на децата си точно от хорски срам ........... Да им се.... :126
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Ver

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Ver »

Чери,
знам, че беше дискутирано другаде. Но, това се "роди" след 6 години майчинство и наблюдения. И си рекох, айде и тук да го постна ;)
Това за което пишем, май си е Балкански синдром.....Свикнах с репликата: "Чии са тези деца?!" И приех за норма да се разправям със заблудени, за да защитя правото на децата си да играят свободно. А, когато се уморя от това занимание си отпочивам откъсвайки се от тълпата. Няма да ме намерите сред групата кудкудякащи майки, по-скоро ще сме в гората и ще събираме листа или жълъди.....
Това ми харесва! Ще се радвам, ако науча децата си да радват на това, че са различни (ако се възприемат, като такива, разбира се) За последното се надявам :423
DeerE
От писане глава не боли
Мнения: 880
Регистриран на: 20 Авг 2010, 21:17

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от DeerE »

:326 :326 :326 ММММММ да и аз се старая, да правя все по малко забележки, да обръщам повечко внимание на дребните и красиви неща да уча дъщеря си да не трепери над дрехите и скъпите играчки, дано поне малко от малко да спомогна за щастливото и детство в този така труден и изпълнен с истерия свят!
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от cchery »

Ver написа:Чери,
знам, че беше дискутирано другаде. Но, това се "роди" след 6 години майчинство и наблюдения. И си рекох, айде и тук да го постна ;)
Вер, аз не ти правя забележка, че си го пуснала :) . Просто исках да обясна защо няма да пиша надълго и нашироко причините да съм съгласна с твоята позиция :mrgreen: .
Ver написа: Няма да ме намерите сред групата кудкудякащи майки, по-скоро ще сме в гората и ще събираме листа или жълъди.....
Мен ще ме намерите и там от време навреме, защото никой няма право да ме откъсва от обществото и местата, които харесвам, само защото е префънцунен, халосва се и държи да прави панаири. Честно, дори и да не е хубаво като поведение на възрастен човек, родител, който възпитава деца, то ми се случва да оставя децата си да играят някъде само защото знам, че ще издрязня въпросните халосни патрони!!!! Това не вреди по никакъв начин на Коси и Бела - даже им печели приятелчета, защото когато ги оставя да са деца и да играят нормално около тях обикновено се събират облечени изключително непрактично по МОЛовски деца с грейнали очички, които искат да ги имитират и да са свободни.

Ver написа: Ще се радвам, ако науча децата си да радват на това, че са различни (ако се възприемат, като такива, разбира се) За последното се надявам :423
Това буквално ми е цел. Може би и защото аз самата се опитвам да бъда различна винаги!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Kleo »

Вер, почувствах се много ВИНОВНА, като прочетох написаното от теб...
после се ЗАМИСЛИХ колко права си, за съжаление...
но КАК, как да бъда друга, това се питам всеки божи ден, като е толкова трудно, невъзможно трудно, в нашия свят?!?!? :328
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Kleo »

Преди да стана майка
спях толкова колкото поискам и никога не се безпокоях за това в колко часа да си легна.
Миех си зъбите и се сресвах всеки ден. Гримирах се, обличах костюм и отивах на работа.
Преди да стана майка.
чистех веднъж в седмицата. Можех да режа домати за салата, но не и да готвя пиле фрикасе и още поне двайсет вида манджи, които да стават и за децата, да меся питка "слънце" за прощъпулник. В 5 часа сутринта.
Не знаех, че ако аз ям марула, съдържимото в памперса ще има вид на пюре от спанак.
Не се препъвах в играчки и не учех приспивни песни.
Не бях чувала думите "манту", "коластра", "дефтерит".
До преди да стана майка
никой не се е осмелявал да повръща върху мен.
Никой никога не се е напикавал в скута ми, не ме е плюл, не ми е дъвкал пръстите.
Oще по-малко съм си представяла как някой смуче циците ми почти денонощно и ме ползва за залъгалка. Ха, опитай се да изтръгнеш пиявица! Гладна.
Напълно контролирах разума и мислите си.
Спях нощем. Имах време да сънувам.
Не бих повярвала на никой, че с 3 сантиметра разкритие, ден преди да родя, ще правя формички в пясъка.
Преди да стана майка никога не се е налагало да удържам с все сила ревящо дете, за да може доктора само да надникне в гърлото му. Не знаех как се облича октопод с една ръка.
Никога не бях гледала пълни със сълзи очи, готова сама да се разплача.
И не знаех какво е да замреш от щастие при вида на детска усмивка.
Не допусках, че няма да мога да изгоня някой от собственото ми легло и да отмествам леееекичко босите му крака от устата ми докато спи.
Да пера насрани гащи и да изчегъртвам аки изпод ноктите си.
Не знаех, че целувката ми може да лекува.
Преди да стана майка
Не бях държала в ръцете си някой просто, защото не мога да се отделя от него. Да дишам с него, да туптя с него.
Да разказвам "трите прасета" в стихотворна форма и да лазя, ръмжейки като вълк.
Сърцето ми не се беше разкъсвало на милиони парченца, когато не мога да успокоя болката сега и веднага и да слагам лепенка на въображаема смъртоносна рана, побираща се в рамките на червена точица върху пръсчето.
Не съм подозирала, че някой толкова малък може да има най-голямото значение.
Не знаех колко е важно да не мигаш, защото тя току що заспа.
Не мислех, че мога да обичам толкова горещо.
И през ум не ми е минавало, че някой ще рисува дълги черти върху безупречно боядисаните ми стени и ще казва, че това са самолети. И още по-малко, че аз ще им се радвам.
Преди да стана майка
Не знаех, че моето сърце може да живее в тялото на някой друг.
Не знаех какво щастие е да кърмиш прегладняло дете с болка от разранени, кървящи зърна.
Преди да стана майка
не се събуждах на всеки 10 минути само за да проверя, че диша.
Идея нямах колко непоколебима и уверена мога да съм дори и когато двама доктори в Пирогов ме задължават да оставя детето си на системи с антибиотик. И след това да рухна безсилна на бордюра пред болницата.
Прилошаваше ми при вида на кръв.
Не знаех, че съм способна да съпреживявам така силно и да чувствам така дълбоко.
Изпитвах ужас от варицелени пъпки.
.........

Превърнах кошмарите си в щастие! Станах майка!

П.П. За съжаление текстът ми беше изпратен в същия вид от сестра ми. Не зная кой е източникът. Това е цитат, а не лично творчество!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
марчи
Писател на форума
Мнения: 171
Регистриран на: 21 Авг 2010, 14:11

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от марчи »

Вихърче, няма значение, че е цитат, много ми хареса, много е вярно и страшно силно ме разчувства, даже си поплаках, не съм го виждала така до сега....майчинството. :971
Ver

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Ver »

vihrogonche написа:..но КАК, как да бъда друга...
Как ли Вихрогонче? В момента, в който разбереш със сигурност, кое е правилното за теб и твоето дете, ще знаеш и как.
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Kleo »

Ver написа:
vihrogonche написа:..но КАК, как да бъда друга...
Как ли Вихрогонче? В момента, в който разбереш със сигурност, кое е правилното за теб и твоето дете, ще знаеш и как.
Много общо ми прозвуча, Вер :1044
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Ver

Re: Нека да си поговорим за МАЙЧИНСТВОТО...

Мнение от Ver »

Общо е разбира се, Вихрогонче.
vihrogonche написа:Вер, почувствах се много ВИНОВНА....
Напиши за кое конкретно си се почувствала виновна и аз ще се опитам да ти отговоря конкретно.
Публикувай отговор