ПЪЛНЕНА КОЛЕДНА ПУЙКА
/ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО/
Взимаме една пуйка около 3-4 кг. И я намазваме отвътре и отвън със сол, червен пипер и масло.
За плънката:
Ориз,лук,гъби,вътрешностите на пуйката /ако няма, може и без тях/,подправки.
Задушаваме лукът, гъбите,вътрешностите нарязани на дребно, слагаме оризът и малко вода, да поври малко да набъбне ориза и накрая подправките. Правим смес като за пълнени чушки. С така приготвената смес пълним пуйката до половината,за да може да нaбъбне ориза, зашиваме я отпред и отзад. Вземаме голяма четвъртита или кръгла тава, в която варим сладка и лютеници, и на дъното застиламе с нарязано кисело зеле. Поставяме пуйката в средата и около нея нареждаме: сърмички, които ще направим от останалата смес, с която напълнихме пуйката. После нареждаме върху тях около пуйката по желание: сурово-пушена наденица, пушени гърди или бекон, може и св. пържоли , карначе и т. н. по- избор и по вкус.Завиваме всичко, което наредихме около пуйката със листа от кисело зеле/без самата пуйка/. Наливаме вода и зелева чорба 2-3 чаши,зависи колко ориз сме сложили. Завиваме цялата тава с домакинско фолио и печем. След като започне печенето намаляваме фурната на 180 до 200 гр. И печем 3-4 часа.
Консумира се топла след добър аперитив и студено вино.
ДОБЪР КОЛЕДЕН АПЕТИТ НА ВСИЧКИ !!!!!