СЛАДЪК САЛАМ
Необходими продукти:
• 250 г твърди бели бисквити
• 100 г накълцан суров шам фъстък
• 1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
• 50 г стафиди
• 100 г меко масло
• 120 мл течна сметана
• 100 г стопен черен шоколад
• 3 с.л. какао
• 2 с.л. ликьор по избор
• 1 ванилия
• пудра захар за овалване
Начин на приготовление:
Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.
Загрейте леко сметаната и сипете в нея какаото и ванилията. Разбъркайте докато се разтворят всички бучици от какаото. Оставете какаовата сметана да се охлади.
В голяма купа смесете бисквитите, какаовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте много добре и оставете сместа за 10 минути да почине.
Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.
Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло.
Може да направите 2 или 3 малки салама.
Оставете ги в хладилника поне за няколко часа, за да се стегнат добре.
За по-бързо може да ползвате и фризер.
Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки.
[img]http://www.deteto.info/img/my27.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли