спанак - 200 г
броколи - 5-6 розички
краве масло - 20-30 г
прясно мляко - на око
сол по желание
Начин на приготовление:
Спанакът и броколите се сваряват (може да останат и полусурови) - може и на пара. След това се прехвълят в купа за пасиране и докато са още горещи се добавя краве маслото, така че да се разтопи. Пасират се и се долива с прясно мляко, но внимателно, за да не стане течна сместта, а да си остане като пюре.
Вкусът на това пюре е доста специфичен и повече напомня на прясно зеле. Определено маслото и млякото го дооформят и става много приятно за небцето. Или поне само на моето, защото нито Момчил, нито децата го харесаха.
За онези, които не смесват прясно мляко с нищо друго, може да се ползва соево или ядково.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
гъби - 500-600 г
грах от консерва - 300 г
моркови - 1 голям или 2 средни
лук - 1 глава или 5-6 броя зелен лук
копър, зехтин, сол
пълнозърнесто брашно - 2 с.л.
Начин на приготовление:
Задушете лука и морковите в равни части зехтин и вода! При готовност на лука, добавете гъбите и долейте малко вода - не е необходимо да покрива съдържанието на тенджерата. Задушавайте до полуготовност и прибавете граха. Когато той е напълно омекнал, разбийте брашното с малко от горещия бульон от яденето - после излейте тази смес в тенждерата и продължете готвенето за не повече от 10 минутки. Подправете с копър, бял пипер, сол.
Принципно на гъбите много подхожда аромата на бяло вино - може да го добавите след като сложите гъбите да се задушават.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
тиква - около 300-400 г
половин банан
фурми - 6 броя
прясно мляко - не повече от 100 мл
сурово кашу - 50-100 г
сурово какао - 80 г
кокосово масло - 1 с.л.
мед - 2 с.л.
Начин на приготовление:
Сварете тиквата на пара. Смелете кашуто и какаовите зърна на прах - с блендер, с пасатор или кафемелачка. С пасатора пасирайте тиквата, банана и обезкостените фурми. Добавете смелените ядки и кравето мляко - отново пасирайте. Овкусете с кокосовото масло и меда.
По желание при консумация може да се добави лъжичка-две изцедено кисело мляко - аз имам домашно, което на вкус се доближава до заквасената сметана и смесено това "парфе" е уникално добра комбинация.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
леща - около 250 г
чушки - 8 броя големи чушки или повече по-малки
морков
лук, праз, чесън
риган, червен пипер, чубрица, черен пипер, зехтин, сол
Начин на приготовление:
Лещата се сварява до полуготовност - отцежда се от водата. В тиган се задушават лука, праза и чесъна. Върху тях се изсипва лещата и се оставя за около 5 минути на котлона. Овкусява се с чубрица и черен пипер. Чушките се пълнят с овкусената леща, наръсват се с червен пипер риган и се поливат със зехтин (може да се добави сумак). Заливат се с вода и се пекат във фурна до готовност на лещата.
Аз ги правих в йенска тенджера, където самият процес на приготовление е нещо средно между печене и варене - по този начин лещата не става твърда.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
тиква - около 300 г
мед - 2 с.л.
кокосово масло - 2 с.л.
какаово масло - 1-2 с.л.
какао на прах - 3-4 с.л. - най-добре да е от био-какаото, а не от готовите нишестени смески
прясно мляко - 20-30 г
кокосови стърготини
Начин на приготовление:
Тиквата се сварява почти до готовност на пара. Към горещата тиква се прибавят меда, какаовото и кокосовото масло - разбърква се добре и се изчаква маслата и медът да се разтопят. Пасира се до хомогенна смес и се добавя прясното мляко - количеството му е добре да се съобрази с консистенцията на тиквата и маслата, т.е. да е такова, че да не я разводнява. Добавя се и какаото на прах и се допасирва. Насипва се в чашки и се поръсва с кокосовите стърготини.
Децата тази вечер така ядоха от този крем, че чак не разбраха, че вътре има тиква .
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Декс, аз си купувам какаово масло от Елитис на пазара. Маслото е отлично и е на повече от добра цена, 400 гр за около 7 лв. Фирмата вносител е варненска, можеш директно от тях да си вземеш, ако не намериш по магазините. http://www.maslootkakao.com/contacts.html" onclick="window.open(this.href);return false;