Необходими продукти:
ким - 1 ч.л.
къри - 1 с.л.
куркума - 1-2 с.л.
кориандър семена или смлян - 1 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
чесън - всичките скилидки от 1 малка глава
стар лук - 1 глава
домати от консерва - 1 буркан
пилешко месо - на късчета най-добре - 700-800 г
сол на вкус - може да се сложи в процеса на готвене, може и след това да се овкуси
mdh kitchen king masala - : кориандър, кимион, чили, куркума, черен пипер, карамфил, листа от сминдух, сол, иднийско орехче, джинджифил, семена от кардамон, канела, дафинов лист, нахут, копър, горчица, синап, чесън и лук на стърготини, зелен кардамон, смлян корен от див копър
Начин на приготовление:
Смесете олио или зехтин с вода и загрейте на котлона докато заври. След като мазнината вече е гореща, задушавайте в продължение на 5 минути нея кима, кърито, куркумата, червения пипер и кориандъра. Добавете нарязаните скилидки чесън и лук - при необходимост долейте с вода. След като са поомекнали наръсете от готовата подправка китчън кинг масала и сложете пилешкото месо - долейте с вода така че почти да покрива пилешкото и гответе до почти пълна готовност - 20-25 минути (разбърквайте често и при необходимост редувайте да доливате с вода и мазнина). След това изсипете доматите от буркана и задушавайте в продължение на 10 минути или докато ви допадне на вкус.
Такаааааа - историята на тази рецепта е свързана с "обмяната на опит", която правят във фирмата на Момчил - за месец в техния екип беше пратен на обучение индиец, при това от Индия , че повечето им колеги в щатите също са индийци. На тръгване той остави на Момчил някои подправки, които беше взел със себе си - примерно куркумата му е вълшебна! След като я пробвах, изхвърлих моята, която беше на Биосет .
Този готовия микс от подправки, към който има линк по-горе също ми е наследствен от индийския младеж. Даже не знам дали го има на българския пазар - затова преведох всичките му съставки. Когато го добавях към ястието най-силно отличих аромата на канела (тогава още не бях прочела съдържанието). А след като вече консумирахме се убедих, че и от чилито не е пестено . Т.е. ако не намерите такъв микс, то спокойно можете да си добавите само канела, чили и индийско орехче. Масалата наистина си заслужава..... Лично за мен трябва да й се сложи едниствено пресен кориандър или магданоз.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 бр зелена салата
по желание - спанак и друг вид зелении
домати - 2-3 домата
краставици - половин краставица е достатъчна
стафиди
маслини
сирене - козе най-добре
круша - 1 бр
за дресинга - балсамов оцет, мед - около 1 с.л., зехтин и сол
Начин на приготовление:
Нарежете сиренето на шайби или правоъгълници с диаметър/страна около 5 см. Запечете го на сух тиган или на тефлонова скара докато добие приятна жълто-кафява коричка. Всички останали продукти нарежете и овкусете с дресинга. Добавете запеченото сирене и се наслаждавайте на приятната комбинация между сладкото на крушата и соленото на сиренето!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
банани - 3-4 броя според големината
2 яйца
захар - 7 с.л. с връх (може и мед и фурми)
олио/масло/кокосово масло - половин чаена чаша
брашно (може наполовина бяло, наполовина пълнозърнесто) - 2 ч. ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
по желание - смлени сурови ядки - около 100 г. ядки по избор; какао на прах
Начин на приготовление:
Смачкайте бананите или ги пасирайте заедно със суровите ядки, ако изберете да слагате такива. "Изгасете" в тях содата. В отделна купа разбийте яйцата. Добавете захарта и продължавайте да разбивате. Изсипете последователно олиото и киселото мляко. Накрая сложете брашното и разбъркайте много добре - да не остават бучки. Към тази смес изсипете банановата "кълцаница" . Добавете и какаото на прах, ако сте решили да ползвате такова.
В намаслена и поръсена с брашно тавичка изсипете готовата смес и печете час на 170 г. Не изваждайте банановия кекс по-рано дори и да се пукне отгоре - заради бананите е възможно средата му да стане клисава - затова е необходимо печене около час. При съмнение, че е готов преди единия час, просто проверете как е средата - с клечка за зъби или направо отрежете едно тъничко парченце.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
тиквички - около килограм
чесън - 4 глави пресен чесън заедно с дръжките
сирене и кашкавал - на вкус
домати - 2 броя нарязани на ситно
ким, кимион, къри, червен пипер, кориандър на семена, черен пипер, сол
пресен копър и магданоз
зехтин
Начин на приготовление:
Срежете тиквичките по дългата им страна през средата! Ако са много големи, разделете ги първо на две! С малка лъжичка издълбайте средата им. Наредете ги в тавичка - посолете и залейте със зехтин, сипете около пръст вода на дъното на тавичката. Пъхнете във фурната да се запичат.
В тенджера сипете зехтин и вода - в съотношение 1:1. Когато сместа почне да ври сложете кима, кимиона, кърито, кориандъра и солта. След пет минути добавете нарязания на ситно чесън и издълбаната вътрешност на тиквичките и задушавайте в продължение на 5-10 минутки! След това наръсете с червен пипер и изсипете скълцаните домати. Задушавайте към 15-20 минути като добавяте вода от време на време. Когато сместа е готова, наръсете с черен пипер и магданоз. Свалете от котлона и добавете сиренето и кашкавала.
Извадете тиквичките от фурната и обилно ги поръсете с копър. Напълнете ги със сместа от тенджерата и печете до готовност - най-добре да са покрити с алуминиево фолио, за да се задушат.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 голяма тиквичка
1 голям патладжан
2 средно големи домата
1-2 глави кромид лук
зехтин, къри, червен пипер, сол
Начин на приготовление:
Сипете зехтин на дъното на голяма тава. Към него добавете и разбъркайте кърито, червения пипер и солта. Нарежете тиквичките и патладжана на ивички без да им белите корите. Сложете ги в тавата и ги оваляйте добре в подправките - за целта не пестете от къри и червения пипер, ако е необходимо добавете още. Капнете пак малко зехтин върху зеленчуците. Наредете отгоре им кромида, нарязан на шайби, а върху него доматите, нарязани на колелца. Сипете вода до половината на зеленчуците и ги пъхнете във фурната за около 30-40 минути. Ако печката ви има вентилатор, гответе на тази програма.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 средно голяма тиквичка
2 домата
сирене - колкото повече, толкова повече
зехтин
риган, сол, черен пипер, червен пипер, босилек
Начин на приготовление:
Нарежете тиквичката на по-дебели шайби (може и по 1 сантиметър. Нарежете и домата на шайби. На дъното на гювечето сипете зехтин, поръсете с риган, сол и червен пипер. Зареждайте продуктите по следния начин: шайба тиквичка, домат, сирене докато запълните гювечето. Поръсете отново с риган и сол. Добавете босилека и черния пипер. Залейте обилно със зехтин и сипете вода не повече от 2 пръста. Захлупете и печете около 40-45 минути.
Много лека храна, но в същото време вкусна и не тежи на стомаха.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
телешко месо - 700-800 г.
тиквички от фризера - към 500 г
гъби - по възможност кладница или манатарка (печурка също става)
домати - 2 пресни или от консерва
лук
червен, черен пипер, копър, кориандър (смлян), сол
олио
брашно - 1-2 с.л.
Начин на приготовление:
Нарежете телешкото месо на по-големи кубчета (остранете ако има жили и ципи). В дълбока тенджера сипете олио - около 1 пръст и смесете с 30-40 мл вода. Сипете 1 кафена лъжичка сол и кориандъра. След като водата с подправките заври, изсипете телешкото и оставете да се задуши. Разбърквайте често. След 5 минути добавете лука и оставете още 5 минути да се задуши и той, след което наръсете брашното. Разбъркайте добре и оставете ястието да се готви докато брашното се посвари - около 5-7 минутки. Когато времето изтече, поръсете с червен пипер на вкус.
Добавете тиквичките (ако са сурови: нарежете и ги накиснете в подсолена вода с оцета за половин час, след което ги отцедете) и гъбите заедно и гответе 20-25 минути. В края на тези 25 минутки изсипете доматите, намалете силата на котлона и гответе докато ястието остане на мазнина. Подправете в края с копър и черен пипер. Можете да гарнирате с люта чушка или по желание да поръсите с лимонов сок от пресен лимон.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
За блата:
сушени смокини - 100 г
пулпа от ядково мляко - 100-150 г (ако не е налична, количеството на смокините се увеличава на 200 г, а на орехите - на 100 г)
орехи - 50 г
кокосово масло - 20 г
за крема:
фурми без костилка - 200 г (около 17 бр) какаова маса (паста) - 50 г
косово масло - 30-40 г
чия - 2 с.л., заляти със 140 мл вода - сипват се заедно с водата
Предварителна подготовка:
Накиснете фурмите във вода за около 2 часа.
Залейте чията със 140 мл вода и оставете да се желира за около половин час. За да ползвате какаовата маса, трябва да я разтопите. Направете го по следния начин - отмерете 50 г какаова маса и я поставете в стъклен буркан, а буркана сложете в тенджерка с вряща вода - оставете до разтопяване, но следете Т на какаовата паста да не надвишава 40-45 г, т.е. да е търпима ако потопите пръст - иначе си отиват полезните ензими. Ако и кокосовото ви масло е твърдо, го разтопете по същия начин. Най-добре не ползвайте микровълнова печка за тези нужди.
Ядково мляко можете да си приготвите по следния начин: накиснете във вода за 8 часа 100 ядки (кашу, лешник, бадем и др.), 40 г сусам (най-добре небелен), 60 семена (прим. 30 слънчогледови + 30 г тиквени). Промийте ядките на течаща вода след 8-е часа и ги сложете в шейкър, добавете 800 мл вода. Разбивайте на максимална скорост около 30 сек. Осавете сместа да "почива" 1 минута - после продължете блендирането 3-4-5 минутки докато получите почти хомогенна течност с бял цвят. Прецедете я през двойна марля и върнете в шейкъра като за сладост добавите мед или 5-6 фурми. Ако сложите фурми, разбивайте около 4-5 минутки докато парченцата от фурмите почти не се забелязват.
В случай, че не ви се "забавлява" :lol: с приготвяне на ядково мляко, заменете пулпата от рецептата за пастите със същото количество смокини или пък по равно смокини и орехи.
Начин на приготовление:
За блата: изсипете в блендер пулпата, смокините, орехите и кокосовото масло. Блендирайте докато смокините се накълцат наситно и сместа стане хомогенна. Може да добавите малко ядково мляко или пък вода, ако "кълцането" не върви добре . Вземете една дълбока и равна чиния с диаметър около 20-25 см, застелете я с хартия за печене и разстелете в нея блата - така че да е равен по цялото дъно.
За крема: изсипете в блендера всички съставки: фурмите, които сте отцедили от водата, чията заедно с водата, в която е била накисната, кососовото масло и какаовата маса - разтопени до течност. Блендирайте докато се получи смес с консистенция на мус. Изсипете я върху разстлания блат и оставете да се стегне в хладилника за 2-3 часа. После можете да нарежете сладкиша на форми, каквито пожелаете, да го оформите като пасти или просто като мини тортичка - след като е престоял 3 часа в хладилника, хартията за печене под блата се маха лесно без сладкото изкушение да се разпада.