Хрупкави тиквички на фурна:
Продуктите са 5-6 по-младички тиквички, 3 яйца, 2/3 ч.ч. брашно, 2/3 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. царевично брашно, сол, 1/2 пакетче чесън на прах (или 2-3 скилидки), олио
Количеството на продуктите е приблизително. Разбира се, можете да си приготвите и 1 тиквичка, като намалите и останалите продукти. За отличен резултат е желателно (да не кажа задължително) тиквичките да са млади и без образувано семе. Е, не търсете съвсем дребни и млади тиквички, но все пак семето в сърцевината да е ситничко, едва оформено и все още млечно. Моите бяха с дължина около 15 см. Брашното, както и галетата с царевичното брашно, трябва да бъдат в количество такова, че да Ви стигнат за овалването на тиквичките. Винаги можете да досипете още ако Ви е нужно. В рецептата се споменава, че по желание в панировката може да се добави и настърган пармезан, но аз не сложих. Галетата и царевичното брашно се смесват и тяхното съотношение е по Ваше желание. При мен галетата леко преобладаваше над царевичното брашно и ми се получи чудесно. Разбира се, можете да панирате и с едно от двете, но според мен така панировката се получава идеална. Можете да ползвате и грис – пшеничен или царевичен.
Приготвяне: Тези невероятни хрупкави тиквички на фурна се приготвят изключително лясно. Най-напред измийте и почистете тиквичките от дръжките. Разрежете ги на 2 по дължина. Ако са много дълги, преди това ги срежете на половина и след това всяка половина по дължина разрежете на 2. Всяка половинка нарежете по дължина на 4-5 парченца. Ще се получат дълги около 7-10 см парчета с триъгълна форма. Дължината не е толкова важна. По-важното е, парчетата да не са прекалено дебели. Вижте снимката за ориентация. Така приготвените тиквички НЕ се осоляват и изцеждат. Веднага се приготвят като първо трябва да си вземете по-големичка тава. Застелете я с хартия за печене. Така няма да е необходимо да се влага допълнително мазнина за намазване на тавата, пък и Вашите хрупкави тиквички на фурна ще се отлепят без проблем. Ако все пак нямате в наличност хартия, не Ви остава друг избор, освен да намазните добре тавата. В купа разбийте добре 3-те яйца с 3 с.л. вода или прясно мляко. В чиния сипете брашното и в друга чиния смесете галетата и царевичното брашно. Тъй като тиквичките не са осолени (за да не се разводнят), аз добавих по малко сол в яйцата, брашното и сместа с галетата. Чесъна на прах сложих и обърках в брашното. Ако ползвате скилидки чесън, то ги намачкайте на каша и добавете в яйцата. В брашното или галетата няма как да стане. За повече пикантност, можете да сложите и малко черен пипер в брашното или сместа с галетата. Подредете удобно всичко пред себе си и започнете да овалвате едно по едно парченцата в следната последователност: брашно, яйце, смес от галета и царевично брашно. Аз първо ги набрашних всичките и след това започнах да ги потапям едно по едно в яйце и веднага да ги овалвам в галета и царевично брашно. Подреждайте ги едно до друго в тавата с кората надолу. След като сте оваляли и последното от тях, поръсете всяко парченце с тъъъъънка струйка олио. Сложете ги в предварително загрята на 220 градуса фурна (без вентилатор пекох аз) и ги печете до получаването на хубава и апетитна златиста коричка. За икономия на време, аз включих фурната да загрява още докато овалвах тиквичките в панировката и пекох първо на 220 градуса. След като се зачервиха леко, намалих малко фурната (на 190-200 градуса), за да не изгорят преди да са се опекли. То като се замисли човек, колко и трябва на една тиквичка да се изпече? Особено като е нарязана…… Просто следете за цвета на коричката – хубаво златиста и хрупкава. Извадете изпечените тиквички и веднага след като може езика Ви да търпи топлината си ги хапнете с удоволствие. Божествени са! Не ги чакайте да изстиват прекалено, за да запазят хрупкавостта си. Да ги покривате с нещо – не си и помисляйте, защото толкова апетитната коричка ще омекне и ……сбогом хрупкави тиквички на фурна. Поднесете ги със сос от кисело мляко и чесън или салата според сезона. Аз излапах доста още от тавата преди да стигна до този момент. Да спомена само, че и студени са чудесни, само дето панировката леко омеква и губи от своята хрупкавост. Абе…..пролетно-летен разкош! Друго за казване няма. Просто ги опитайте!
Да Ви е сладко!
Автор: Елена Иванова
[img]
http://lubopitko-bg.com/wp-content/uplo ... furna4.jpg[/img]
Хрупкави тиквички на фурна – апетитно звучи нали? И не само звучи! С ръка на сърцето мога да кажа, че това са най-страхотните тиквички, които съм опитвала. Обраха овациите у дома и то на цялото домочадие – даже на тези, които никога не са се впечатлявали от вкуса на тиквичките. Хрупкава коричка, невероятен вкус и лесни за приготвяне – при това на фурна! Какво друго би могла да желае една домакиня? Да – панирани са, но пък на фурна. Хем лесно, хем по-здравословно. Тази година пържих веднъж тиквички и повече няма да повторя. То не беше пръскане, то не беше висене до котлона, то не беше чистене след това….. Ама така е, като се впущам в приключения, от които съм се отказала още преди години. Не знам кой дявол ме накара да ги пържа, след като от години тиквичките ги приготвям на фурна, но нарязани на кръгчета и оваляни в брашно, след което поръсени с олио и изпечени. Ровейки се из кулинарните групи обаче, съзрях рецептата на Ирина Тодорова за хрупкави тиквички на фурна и безпогрешния ми нюх за вкусотии не ме подлъга. Спретнах я веднага, понеже имах няколко тиквички, които от няколко дни упорито ми се молеха да ги сготвя, но аз им отказвах, сякаш предусещайки какво велико бъдеще ги чака. Та….очаквах да се получи нещо вкусно, но резултата определено надмина очакванията ми. Ето защо мисля, че е задължително да споделя с Вас тази толкова лесна и разкошна рецепта и то в сезона на тиквичките. Благодаря на Ирина Тодорова за споделената рецепта, и то от сърце и благодаря! Този лесен разкош би трябвало да е на разположение на всяка домакиня, в чието меню присъстват тиквичките. Пригответе си разкошните хрупкави тиквички на фурна и почти съм сигурна, че ще забравите за останалите им начини за приготвяне. Наистина си заслужават похвалите!
източник