Елда (гречка)

Подфорум за непознатите храни
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

Здравейте на всички, аз днес ви открих! :954 Та за елдата...кафявата е бланширана, а зелената е сурова. Кафявата може да се накисва и да се хапва с други неща. А зелената става и за накисване и за покълване, но трябва често да се промива. Аз откакто открих суровата елда, от бланшираната не съм купувала. :1053 Напоследък все повече се ориентираме с половинката към сурова храна. Аз имам покълнала елда почти винаги, сега даже и листенца са се образували. Поръсвам я ежедневно в салати и ястия. От нея могат да се приготвят сурови крекери, а също и мляко. Ето моята покълнала елда: [img]http://prikachi.com/images/855/3207855U.jpg[/img]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

Флекси страхотно ти изглеждат кълновете. Ще ходя да накисвам елда и кресон. Може ли да споделиш твоите рецепти с покълнала елда. И аз все повече се отриентирам към сурова храна. Не желая да минавам само на такава, но определено точни начин на хранене ми допада многооо.
Аз онзи ден си направих от бланшираната елда. Сварих я и после я направих със сирене, но и сложих няколко маслини и я овкусих със зехтин. Стана страхотна! Зехтина много добре се връзва с елдата.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

Покълналата елда я ръся в салати. Накисната може да се пасира с водичка и се пие - мляко от елда.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Елда (гречка)

Мнение от cchery »

"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ОЩЕ ЗА ЕЛДАТА

Мнение от cchery »

Ако ви е омръзнало зимното меню от картофи и ориз, шоколадовокафените зрънца са идеалното решение: леки за стомаха, питателни и се готвят много лесно. Поради липсата на глутен елдата е подходяща за хорана диета или за захранване на бебета. Растението от семейство Лападови се пребори за едно от първите места сред модерните суперхрани на здравословната ни трапеза и с богатото съдържание на рутин, който укрепва стените на кръвоносните съдове.


Елдата не е съвсем непозната - на по-старото поколение е известна като руската "гречка". Кашата е съвсем семпла и е спасявала хората в гладните следвоенни години. Приготвя се и до днес, защото е евтина, но съдържа също като соята много лесноусвоими белтъчини. Родината на елдата е Индия. Полезна е за спортуващите, като увеличава мускулната сила и издръжливостта им. В 100 г сухо вещество има 353 калории и 71 г въглехидрати, 11 г белтъчини и 2 г мазнини. :idea: Поради добрия си заряд от желязо, калций, калий, фосфор, йод и цинк елдата подхранва кожата, косата и ноктите и се бори с анемията. :idea: Съдържа органични киселини и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които забавят процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.

:idea: Препоръчва се за диабетици и при свръхтегло, тъй като е по-бедна на въглехидрати от останалите зърнени култури и картофите. :idea: На елдата се приписват и още лечебни свойства: подсилва имунната система, подобрява зрението и дейността на черния дроб, помага при разширени вени и хемороиди. Включена в менюто 2-3 пъти в седмицата, тя ще прояви лечебната си сила и върху вашия организъм. Засега може да бъде намерена предимно в магазините за диетично хранене.

Как да я приготвяме? При първа проба не прекалявайте с количествата: елдата има леко специфичен вкус и може да не ви допадне веднага. Имайте предвид, че след варене многократно увеличава обема си. Най-лесният начин да я сварите е, като, почистена и изплакната, я залеете с вода, която да я покрива 1 пръст. След 10-15 минути трябва да е готова. Когато се уверите, че е добре сварена, я прецедете. Пробвайте я на пастет с чесън, орехи и зехтин или като добавка в сарми. Тя замества успешно тестените макаронени изделия в супите и може да се сложи в салати. Идеална е за гарнитури и самостоятелно ястие.

За елдата можете да приложите всички рецепти за леща и ориз, които са ви любими. Поради неутралния си вкус добре се комбинира и с подправките, които предпочитате, независимо дали са традиционни наши или чужди: отиват є накълцан джинджифил, кимион, риган и босилек. Елдата може да се направи в неизброими варианти със зърнени и бобови храни, които обичате.

Използва се и в сладкиши, стига да се свари и отцеди предварително. Опитайте класически сутляш с елда или палачинки и няма да останете разочаровани. Елдата може да замени поомръзналите овесени ядки в сутрешната ви закуска. Накиснете я от вечерта в гореща вода, а на сутринта я отцедете и залейте с малко топло мляко. Добавете мед, щипка канела и сурови ядки и хапвайте здравословно. Ако сурова я смелите, можете да получите от булгур до брашно, което да вложите в домашния си хляб
или други печива.

[img]http://assets.bb-team.org/content/origi ... 23_300.jpg[/img]

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ТАБУЛЕ

Мнение от cchery »

ТАБУЛЕ

Необходими продукти:

чаена чаша елда,
2 връзки магданоз,
2-3 домата,
сокът от 1 лимон,
1 скилидка чесън,
зехтин и сол на вкус.


Приготвяне:


Сваряваме елдата и я отцеждаме (или няколко часа по-рано я заливаме с вряща вода). Накълцваме магданоза, чесъна и домата (също е добре да се отцеди). Смесваме всички съставки и подправяме на вкус.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ЯХНИЯ С ДЮЛИ

Мнение от cchery »

ЯХНИЯ С ДЮЛИ


При тази рецепта идеално можете да оползотворите всички остатъци от зеленчуци в хладилника: лук, морков, парчета праз, гъби, скилидки чесън, чушка, зелени подправки. Трябват ви още 250 г елда (за 4-5 порции), кубче бульон, олио и 3 дюли. Те придават неочакван аромат и лекота на ястието. Ако желаете, в края на готвенето можете да добавите твърд кашкавал или колбас на кубчета.

Приготвяне:

Почистваме елдата, както проверяваме лещата за камъчета. Изплакваме я обилно с вода и я накисваме. Почистваме зеленчуците, измиваме ги и ги нарязваме на пръчки и кръгчета. Кипваме 1,5 л вода. В дълбока тенджера сипваме олиото и запържваме моркова, лука, гъбите, дюлята. Когато омекнат, добавяме отцедената елда, водата и кубчето бульон. За четвърт час след завирането тя ще е готова. Нарязваме на ситно чушката и другите зеленчуци и ги добавяме. Посоляваме на вкус. Сервираме с тънка струйка балсамов оцет и студено пресован зехтин.


[img]http://www.zdravoslovno.com/content/ima ... djulja.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

РИЗОТО СЪС СОЕВА КАЙМА

Мнение от cchery »

РИЗОТО СЪС СОЕВА КАЙМА


Необходими продукти:

150 г елда,
50 г соева кайма,
1 голяма глава лук,
250 г печурки,
2 скилидки чесън,
по 1 кафена чашка замразен грах и царевични зърна,
олио, соев сос, пресен магданоз, черен пипер на вкус.


Приготвяне:

От предната вечер накисваме соевата кайма в горещ бульон. Сваряваме елдата в подсолена вода и отцеждаме. В мазнината задушаваме лука, чесъна и гъбките, нарязани на жулиени, за десетина минути. Добавяме елдата и каймата. Слагаме останалите съставки и подправяме с 2-3 лъжици соев сос. Сол не слагаме, защото и бульонът, и соевият сос я съдържат. Задушаваме под капак за десетина минути. На това ризото му отиват и други подправки като копър, прясна мента и лют чили сос.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ДИЕТИЧНИ БОНБОНИ

Мнение от cchery »

ДИЕТИЧНИ БОНБОНИ


Необходими продукти:

Кафена чашка елда,
50 г сушени плодове по избор (кайсии, фурми, стафиди),
50 г захаросани корички от лимон и портокал,
50 г сурови ядки (орех, кашу или лешник),
2-3 с.л. сусамов тахан,
2 с.л. мед, кокосови стърготини за овалване.


Начин на приготвяне:

Сваряваме елдата и я отцеждаме. Накълцваме сушените плодове и ядките и смесваме всички съставки. Оформяме топче-
та, които овалваме в кокосовите стърготини (или в какао). Оставяме за една нощ да се смесят вкусовете, преди да под-
несем. Ако сушените плодове са много твърди, накиснете ги в топла вода или бренди.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Елда (гречка)

Мнение от Kleo »

Диетичните бонбони с елда и ядки ми се видяха страшно апетитни, сигурно ще ги пробвам, обожавам десертите!
Бобка, честито за книжката с рецептите!!! :326
Идея: не може ли да те видим и в Пъстрата чаршия, та ти имаш талант, момиче, както и продукт, излязъл от самата теб!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

Чудесна е рецептата за бонбони с елда. Мисля, че още по-здравословна ще бъде, ако елдата се накисне, вместо да се вари. Мое мнение де, ако ги направя-ще споделя. :)
Публикувай отговор