Ако ви е омръзнало зимното меню от картофи и ориз, шоколадовокафените зрънца са идеалното решение: леки за стомаха, питателни и се готвят много лесно. Поради липсата на глутен елдата е подходяща за хорана диета или за захранване на бебета. Растението от семейство Лападови се пребори за едно от първите места сред модерните суперхрани на здравословната ни трапеза и с богатото съдържание на рутин, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
Елдата не е съвсем непозната - на по-старото поколение е известна като руската "гречка". Кашата е съвсем семпла и е спасявала хората в гладните следвоенни години. Приготвя се и до днес, защото е евтина, но съдържа също като соята много лесноусвоими белтъчини. Родината на елдата е Индия. Полезна е за спортуващите, като увеличава мускулната сила и издръжливостта им. В 100 г сухо вещество има 353 калории и 71 г въглехидрати, 11 г белтъчини и 2 г мазнини. :idea:
Поради добрия си заряд от желязо, калций, калий, фосфор, йод и цинк елдата подхранва кожата, косата и ноктите и се бори с анемията. :idea: Съдържа органични киселини и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които забавят процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.
:idea:
Препоръчва се за диабетици и при свръхтегло, тъй като е по-бедна на въглехидрати от останалите зърнени култури и картофите. :idea: На елдата се приписват и още лечебни свойства: подсилва имунната система, подобрява зрението и дейността на черния дроб, помага при разширени вени и хемороиди. Включена в менюто 2-3 пъти в седмицата, тя ще прояви лечебната си сила и върху вашия организъм. Засега може да бъде намерена предимно в магазините за диетично хранене.
Как да я приготвяме? При първа проба не прекалявайте с количествата: елдата има леко специфичен вкус и може да не ви допадне веднага. Имайте предвид, че след варене многократно увеличава обема си. Най-лесният начин да я сварите е, като, почистена и изплакната, я залеете с вода, която да я покрива 1 пръст. След 10-15 минути трябва да е готова. Когато се уверите, че е добре сварена, я прецедете. Пробвайте я на пастет с чесън, орехи и зехтин или като добавка в сарми. Тя замества успешно тестените макаронени изделия в супите и може да се сложи в салати. Идеална е за гарнитури и самостоятелно ястие.
За елдата можете да приложите всички рецепти за леща и ориз, които са ви любими. Поради неутралния си вкус добре се комбинира и с подправките, които предпочитате, независимо дали са традиционни наши или чужди: отиват є накълцан джинджифил, кимион, риган и босилек. Елдата може да се направи в неизброими варианти със зърнени и бобови храни, които обичате.
Използва се и в сладкиши, стига да се свари и отцеди предварително. Опитайте класически сутляш с елда или палачинки и няма да останете разочаровани. Елдата може да замени поомръзналите овесени ядки в сутрешната ви закуска. Накиснете я от вечерта в гореща вода, а на сутринта я отцедете и залейте с малко топло мляко. Добавете мед, щипка канела и сурови ядки и хапвайте здравословно. Ако сурова я смелите, можете да получите от булгур до брашно, което да вложите в домашния си хляб
или други печива.
[img]
http://assets.bb-team.org/content/origi ... 23_300.jpg[/img]
Източник