lindorina написа: идеята е бавно,но сигурно тези млечни да ги позабравя.Защото-нали знаете,че млякото,наред с рафинираната захар и бялото брашно са главните слузообразуващи храни.А главният причинител на по-вечето заболявания е замърсяването на организма със слуз.не че не ми е приятно да ям със сирене и масло,но гледам някакви др.алтернативи да измислям.Тепърва ще се справям,защото съм го решила.Както не ми е проблем 4-ти месец да не ям месо,така си мисля,че и с липсата на млечни,на които всъщност не съм кой-знае колко голям фен,ще се справя.Друго,друго е слабото ми мястоо Но пък и съвсем съм наясно,че не става всичко с вълшебната пръчица....
Нели написа: Линди, за млечните по принцип си права, милиард и половина китайци си се справят добре и без тях и даже нямат толкова алергии, колкото нас. При положение обаче, че не ядеш и месо, силно те съветвам да се стараеш да си набавяш достатъчно белтъчнини, тъй като недостигът им води до редица други проблеми, вкл. слабост на мускулната и съединителната тъкан, а от там и редица отпускания и провисвания на тъкани като разширени вени, дискови хернии и др.под. Колагенът впрочем също е белтък. Имай пердвид, че обикновено при повечето жени има недостиг, тъй като жените по-често от мъжете са основно на въглехидратно хранене (тук имам предвид не само хранене с хляб, плодовете също са предимно въглехидратна храна!). Ако някой ден реша да не ям и млечни продукти, и месо, вероятно ще се стремя да хапвам риба поне два пъти седмично.
Като се замисля, при дневна нужда от около 1 грам белтък на килограм тегло (чист белтък, не белтъчна храна), аз и сега май не поемам достатъчно. В 100 гр. кисело мляко има около 2-3 гр. белтък, в едно яйце - около 7 гр., в 100 гр. сирене - около 15 гр. и то само, ако сиренето не е от палмово масло , в 100 гр. ядки - около 15-20 гр.
******************lindorina написа:Нелка-съгласна съм с теб,затова се старая по-вече ядки да консумирам.
lindorina написа:Чакайте да ви кажа - за любителите на ядковите млека - установявам,че бадемовото е с най-лек вкус,лешниковото-с много приятен лешников такъв-ама,че го написах,естествено,че лешниците няма как да имат вкус на орехи ,а сусамовото/от пълнозърнест сусам/ми горчи и затова е идеално за кафето,защото горчивото се смесва и не се усеща-е,не че не се усеща,но аз го пия без захар и ми е приятно.Пропуснах да спомена,какъв "сух таратор"правя от "останките",т.е.от сусама и бадемите,които останат,след като изстискам млякото... смесвам ги тези работи със нарязана краставица,по-вече копър,сол и олио/гроздово,че откакто се пробвах да правя чернодробно пречистване и нещо зехтина не ми се нрави вече /без чесън,че бях на работа и това е.Фюти-ти си [/color]
Чакайте да надзърна просото да не изкипи,че то си ври-нищо,че аз тук си пиша ............ Днес ще го ям сладко,обаче ми се върти идея за пълнени чушки с просо и царевица-така печени,пък какво пречи и една голяма, червена,дебела,сурова чушка/много обичам/да напълня със сварено просо и разните там зелении-сигурно ще е вкусно.Ама,то моето -много бързо се сварява бе,дали защото го кисна предварително -за 6мин.и е готово.
bobichan написа: За чията и на мен не ми спори, но един приятел казва че я кисне в мляко ( ти пробвай в конопено-сусамово с най-високо съдържание на протеинни) и било супер. Ей ти един чия пудинг
Амаранта мен нещо не ме изкефи и не мисля да го въвеждам в менюто. Определено.
Годжи Берито не е нещо с изключителен вкус, но е най хай берито (нали знаете blackberry, blueberry, raspberry, acai berry и т.н.). Препоръчва се и за подмладяване
Лукумата и маката още само им се каня.
Обаче опитах Спирунила. Интересно се получава гуакамолето с него. За сокове и смутита също става.
Киноа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да опиташ. Ще ти пасне много. Имаме тема и за нея. Обаче тя върви много с мляко. Аз също съм тръгнала в посока намаляване на млякото и месото, но за сега не мисля да се отказвам от тях. Привърценик съм на правилото всичко с мярка! Истината е че ядем около 1 седмично месо в къщи. Което е голямо постижение, защото Яската като се запознахме без месо не сядаше на масата! Риба дори се старая да е повече от 2 пъти, но не винаги се получава.
Нели, аз пък четох в "Новата библия на оптималкото хранене" на Хофорд, че човек има нужда от 30-40 гр. протеин на ден. Дори ще погледна пак статията и ще пиша утре. Но се казваше, че дневната доза протеин се съдържа в шепа бадеми. Консумацията на много месо и млечни храни повишава киселинността в тялото и за да се неутрализира тя се извлича калции от костите (организма има нужда от равновесие). Следва остеопороза и т.н. и т.н. Друг е въпроса какво месо ядем - хранено с АБ и растежни хормони. Хранителния режим, който ограничава месо и млечни има мноого ядки, така че от там се наваксва от към протеини, за останалите полезни вещества няма да говоря.
bobichan написа: Чева за калциевия метаболизъм можеш да си правиш по 1 курс калкарея карбоника годишно. Ей така за профилактика. Доктора е писал в новата си книга за това. Калция се усвоява много добре съвместно с магнезии, затова гледай да ядеш повече храни, които ги съдържат. По-горе писах и за остеопорозата много накратко как се получава.
Cheva написа:
Точно от книгата на док си извадих заключение да си хапвам по-често сусамов тахан,
че да си набавям калции . Това с калкареята е много добра идея.
Я и аз да се включа по този поводCheva написа:...Снощи какво "чудо" си забърках.... - сусамов тахан, масло(размекнато) и кафява захар.
lindorina написа:За мен здравословното хранене е това,което ме кара да се чувствам радостна,весела,изпълнена с енергия.Обичам всичко наоколо и "хвърча".Имам нужда да раздавам от себе си.Това е.
ИЗВОД:Здравословно хранене=желание за живот!