Както повелчва традицията за Никулден - да се приготви шаран.
Да се включа и аз с рецептата на Иван Звездев, която пробвах:
ПЪЛНЕ ШАРАН
Продукти:
Шаран - до 2 кг.
сол и черен пипер за овкусяване
лимони -3 бр.
гъби (аз сложих кладница) - около 100 - 150 гр.
лук кромид 1 глава по-голяма или 2 малки
ориз бял - 100гр.
магданоз 5 - 6 стръка
домати 2 - 3 бр.
орехови ядки 100 гр. (смлени)
(аз сложих накрая и стафиди и малко чубрица - както се казва попредобрих я малко
)
Ще ви е необходима и гореща дова около 300 гр.
Приготовление
Избирате си един шаран максимално до 2кг. голям (по-големите вече са тлъстички и дъхави). След което го почиствате от люспите (за тези които не знаят е хубаво да си приберете по някоя и друга люспа от шарана в портфейла - прави се за да има парички винаги
). След това правите прорез - откъм гърба - внимателно покрай средната кост, за да я отстраните и оттам да изчистите вътрешностите на рибата. Това се прави за да събере повече плънка.
След като ги почистите и измиете, го оставете да се отцеди от кръвта. През това време си пригответе нещата за плънката. Нарязвате лука и гъбите на кубчета - средни, слагате тигана на котлона малко мазнина и слагате лука да стане лъскав, след това добавяте ориза той да стане стъклен и накрая гъбите, доливате малко от горещата вода, добавяте сол и го оставяте да се задушава. През това време посолявате отвсякъде шарана, черен пипер по желание и сока от 1/2 лимон. Оставяте го така да престои около 15-20 мин. Докато плънката стане готова. Включвате фурната на 180 градуса да загрява. След като водата на плънката е поета, се прибавят доматите - обелени и нарязани или от консерва. Разбърквате добре, прибавяте магданоза, чубрицата и орехите, пак разбърквате. Отсранявате от огъня и добавяте стафиди - на вкус е количеството им. Взимате продълговата тава в която ще се пече изправяте шарана с отвора нагоре и го подпирате отстрани с резени лимон. Пълните и доливате малко от горещата вода. Покривате с фолио за печене и така във фурната за около 40 мин...
Да ви е сладко!