Май че е време за мекички?
Този път се спрях на ето тази рецепта, че нямам мая вкъщи, а само сода, яйца, брашно, вода, сол и олио
МЕКИЦИ СЪС СОДА БИКАРБОНАТ оттук - цък!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.ч. хладка вода
1/2 ч.л. сол
брашно за меко тесто
олио за пържене
сирене
пудра захар за поръсване или мед, сладко, мармалад
ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО
Пресявам брашното, за да стане пухкаво. Прибавям разбитите с киселото мляко яйца, содата, водата и солта. Омесвам меко тесто, което оставям за 15-20 минути завито с кърпи. В тиган наливам олио около един пръст. Когато намалее се долива. С намаслени ръце разтеглям кръгли мекици, които изпържвам до златисто в сгорещеното олио. Ръсят се с пудра захар или с мед,сладко, абе кой както иска да си ги хапва.
П.П. Да направя важни забележки след приготвянето им:
1. Без да исках сложих бакпулвер вместо сода! - мекиците станаха супер, без миризмата на сода, бухнаха си, всичко е наред, само че вместо половин чаена лъжичка сода сложих чаена лъжичка бакпулвер по погрешка... но грешката се оказа за добро.
2. Ползвах си стария зелен тиган, с много олио - мекичките нито залепваха, нито попиха твърде много от олиото - така че мога още да си го ползвам, специално за мекици, няма да го хвърлям. Напоследък иначе всичко друго адски залепва върху покритието му.