Картофени соленки
Необходими продукти:
Продукти за тестото:
125 г мека свинска мас
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сол
брашно
Продукти за плънката
2 сварени картофа
50 г пушен кашкавал
50 г краве сирене
2 с.л. олио
2 скилидки пресован чесън
2 с.л.зелени подправки по избор
1 яйце
Начин на приготовление:
Разбъркайте маста с жълтъка. Добавете солта и млякото. С брашно омесете меко и еластично тесто.
Настържете на ситно ренде картофите, кашкавала и сиренето. Смесете ги с останалите продукти за плънката и разбъркайте добре.
Разточете тестото на тънък лист и с чаша го нарежете на кръгчета.
От плънката направете топчета. В центъра на всяко кръгче тесто сложете по едно топче.
Прещипете с пръсти краищата на тестеното кръгче така, че да получите кошничка. Намажете ги с малко разбито яйце за блясък.
Изпечете соленките да порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.
Много са подходящи за ледено бяло вино.
[img]http://www.deteto.info/img/my39.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли