Орехов сладкиш
Публикувано на: 10 Окт 2012, 10:33
Орехов сладкиш
Необходими продукти:
Продукти за тестото:
• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч.захар
• 3 ч.ч. смлени орехи
• 1 с.л. галета
• 1 ванилия
• настъргана кора от 1/2 лимон
Крем
• 1/2 литър прясно мляко
• 5 с.л. захар
• 4 с.л. брашно
• 2 жълтъка
• 1 ванилия
• 100 г натурален шоколад
какао за поръсване
орехи за гарниране
Начин на приготовление:
Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.
Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар, като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците, като ги редувате с орехите и галетата.
Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря, затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши, отколкото да се пече.
Сварете крем от млякото, жълтъците, ванилията, захарта и брашното. След като сварите крема, докато е горещ, сипете в него шоколада, начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади, но не напълно.
Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем, поръсете с какао и гарнирайте с орехи.
Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа, още по-добре на другия ден.
[img]http://www.deteto.info/img/my34.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли
Необходими продукти:
Продукти за тестото:
• 5 яйца
• 1 1/2 ч.ч.захар
• 3 ч.ч. смлени орехи
• 1 с.л. галета
• 1 ванилия
• настъргана кора от 1/2 лимон
Крем
• 1/2 литър прясно мляко
• 5 с.л. захар
• 4 с.л. брашно
• 2 жълтъка
• 1 ванилия
• 100 г натурален шоколад
какао за поръсване
орехи за гарниране
Начин на приготовление:
Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.
Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар, като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците, като ги редувате с орехите и галетата.
Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря, затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши, отколкото да се пече.
Сварете крем от млякото, жълтъците, ванилията, захарта и брашното. След като сварите крема, докато е горещ, сипете в него шоколада, начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади, но не напълно.
Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем, поръсете с какао и гарнирайте с орехи.
Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа, още по-добре на другия ден.
[img]http://www.deteto.info/img/my34.jpg[/img]
Източници:
Бюлетин на deteto.info
Вкусно с Йоли