Кулинарните предложения на Тили

tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

Благодаря! Всеки е добре дошъл с рецептите си! :razz:
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

ПОСТНО РУЛО

1 кг картофи
3 – 4 стръка пресен червен лук /праз лук/
1 – 2 стръка пресен чесън
2 – 3 шепи зелениши по избор
1 морков
печена червена чушка
2 – 3 гъби
няколко розички карфиол
3 – 4 маслини
2 – 3 с. л. царевица от консерва
листенца джоджен
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
галета

Добре измитите картофи, необелени и почистения морков се сваряват /ползвам тенджера под налягане/. Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче.
Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните червен лук, чесън и зеленишите /ползвах няколко листа лапад, киселец и връхчета коприва/. Задушават се под капак за няколко минути /само колкото да омекнат и намалят обема си. Готовата смес от зелениши е около 1,5 ч. ч./. Отстраняват се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желания с черен пипер. Смесва се с картофите.
В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намаслява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета.
Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 градуса. След петнадесетина минути се намалява на 200 градуса.
Нарязва се на филии след като изстине.
* Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира.
*Може да се ползва замразен спанак, консервирани зелениши, сушена коприва.
* Кексовата форма е с размер 25/12 см. Височина на готовото руло – 3,5 - 4 см.
/В първия си опит в плънката сложих кисели краставици, но не ни хареса. Така че - без тях /на първата снимка личат/.
Постно руло (1) 600 400.jpg
(53.06 KiB) Свалено 3092 пъти
Постно руло (2) 600 400.jpg
(60.48 KiB) Свалено 3092 пъти
Постно руло (3) 600 400.jpg
(58.04 KiB) Свалено 3092 пъти
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
• 1 ч.ч. олио
• 4 с.л. захар
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• оцет
• 3 ч.ч. брашно
За плънката:
• 4-5 бр. големи ябълки
• 4 с.л. захар
• канела
• орехи
• пудра захар за поръсване
Към олиото се прибавя захарта и се разбива хубаво. На дъното на чаша се разбива содата в малко оцет и се долива 1/2 ч.ч. топла вода, след което сместа се прибавя към разбитата захар с олиото. Добавя се брашното и се омесва тесто. От тестото се заделя парче, с големина на тенис топка. Останалото тесто се застила на тънък слой в намазана с олио тавичка. Отгоре се нарежда плънката от настърганите ябълки със захарта, канела и орехи. Към отделеното тесто се прибавя още малко брашно, омесва се и на едро ренде се настъргва върху плънката. Пече се във фурна на 250 С. Готовият и изстинал сладкиш се поръсва с пудра захар.
Ябълков сладкиш ІІ вид 2.jpg
(66.81 KiB) Свалено 3088 пъти
Ver

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от Ver »

:326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от mari_ko »

Ver написа: :326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)
Мани, мани, и аз така :1062
Тили, правих една импровизация по яхнията с праз и се получи много добре :524
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от Сиренце »

Ver написа::326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)
Не мога да не се присъединя!

Тили, очаквах те да се включиш с пролетни гозби :923 ! Аз опитвах кюфтенцата, като хляба замених с овесени ядки - станаха чудни. Не се бях сещала да пека кюфтета върху хартия за печене, но се получи идеално, не залепват, не се свиват, а иначе в тавата стават на нищо. А рулото и сладкиша ще ги пробвам още тези дни. Това, че не пишем много тук, да не те притеснява, пускай рецепти, ние ще се опитваме да те стигнем :222 .
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

Благодаря, момичета! :) Много сте мили! :923 Радвам се, че ви харесват предложени от мен ястия. Ще се постарая да кача още рецепти и снимки. :329 :722
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

СУПА ТОПЧЕТА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЗЕЛЕНИИ
За топчетата:
250 г кайма
2 с. л . финни овесени ядки
половин глава кромид лук
подправки за овкусяване – по избор : зелени подправки; черен пипер; кимион;
брашно за овалване

За супата:
1 глава лук /стар, праз, пресен/
1 морков
парче /стрък/ целина
1 – 2 картофа
1 шепа зелениши
2 – 3 скилидки чесън /стрък пресен/
2 – 3 с. л. финни овесени ядки
1 домат /или от консерва/
3 с. л. олио
сол или кубчета телешки бульон
магданоз

Предварително каймата се смесва с овесените ядки, ситно нарязания или рендосан лук и подправките. Сместа се омесва добре и се оставя добре покрита в хладилника.
Във врящата подсолена вода се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и целина. От каймата се оформят малки топчета, които се овалват в брашно и след 10 – 15 минути се прибавят. Добавят се картофите, овесените ядки и олиото. След като продуктите омекнат се прибавят ситно нарязаните домат, чесън и зелениши. След няколко минути супата се маха от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Супа топчета с овесени ядки.jpg
(39.88 KiB) Свалено 1136 пъти
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

ПЪЛНЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С БУЛГУР

• 12 бр. червени чушки
• 100 г булгур
• 2-3 глави лук
• 4-5 с.л. олио
• 1 с.л. стафиди
• сол
• черен пипер
• суха мащерка
• 1 ч.л. червен пипер

Лукът се задушава до златисто в сгорещено олио. Добавя се измитият булгур и се запържва още няколко минути. Прибавят се стафидите, сол на вкус, черен пипер и стрита мащерка. С добре разбърканата смес се пълнят чушките (пресни, замразени, от туршия или сухи) и се топват в брашно, за да се запечатат. Нареждат се в тенджера, заливат се до половината с топла, подсолена вода и малко олио. Захлупено, ври до омекване на булгура. Може да се изпекат на фурна, вместо да се варят.
По желание - червеният пипер се препържва леко в сгорещено олио и се поливат чушките при сервирането им.
Пълнени червени чушки с булгур.JPG
(53.36 KiB) Свалено 1136 пъти
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

ПОСТНА БАНИЦА С КОПРИВА И БУЛГУР

400 г кори за баница
600 - 700 г коприва /спанак, лапад, лобода/
1 ч. ч. булгур
лук /2 - 3 глави стар, 1 – 2 стръка праз или 1 връзка пресен/
¾ ч ч олио
сол

Булгурът се залива с 1 ч. ч. гореща вода, покрива се плътно и се оставя да набъбне.
Нарязаният лук се задушава в малко мазнина. Прибавят се ситно нарязаните зелениши и се задушават 2 – 3 минути. Смесват се с булгура. Сместа се посолява на вкус.
Намаслява се 1 кора. Върху нея се слага втора, поръсва се олио и от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Като се наредят всички кори се поръсват с останалата мазнина.
Баницата се пече в предварително сгорещена фурна, на около 190 градуса С.
Опечената баница веднага се покрива плътно, за да омекне.
Поднася се с кисело мляко или айран.
Постна баница с булгур и коприва.JPG
(62.48 KiB) Свалено 1136 пъти
tillia

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнение от tillia »

БAНИЦА СЪС ЗЕЛЕНИИ

1 пакет готови кори /400 г/
0,5 кг коприва /спанак, лодоба, лапад/
1 – 2 глави стар лук или 4 – 5 стръка пресен
3 яйца
250 г сирене
¾ ч. ч. олио
3 – 4 с. л. кисело мляко
1 ч. л сода

Копривата се почиства, измива в обилна вода и нарязва на ситно.
Ситно нарязаният лук се задушава в малко олио, добавя се копривата само за 2 – 3 минути, колкото да омекне и спадне.
Сиренето се натрошава, смесва с яйцата, киселото мляко, с разтворената в него сода и поизстиналата коприва.
Намазва се една кора с олио, поставя се отгоре втора кора, намазва се и тя и се разтила от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула, отгоре също се намазва с олио. Пече се в предварително загрята фурна, на 180- 190 градуса .
Изпечената, още гореща баница се покрива, за да омекне.
Баница с коприва (2).JPG
(52.14 KiB) Свалено 1125 пъти
Баница с коприва.JPG
(50.98 KiB) Свалено 1125 пъти
Публикувай отговор